31 mars

Var bra sugen på att strunta i att rida imorse när det snöade och blåste... Som tur var blev det bättre på eftermiddagen och när jag red var det till och med soligt. :)

 

Det blev hoppning med pessoabettet idag. I början kändes det inte bra med det bettet för han ville inte ta stöd på det och gick inte fram men när vi började hoppa blev det bättre. Jag kunde vara lätt i hande, ha en bra galopp och samtidigt ha kontroll så det kanske blir att tävla på det ändå. Han var väldigt loj idag och kändes inte alls bra. Vi höll inte på så länge, det blev en kort framridning och inte jättemånga språng. Hindren låg på 90 cm (hade kommit ihåg att ta med tumstock idag) och oxern låg till en början på en meter, men jag sänkte den till 90 efter ett till två språng i varje varv. Trots att han var lite seg fick jag ändå bra galopp på honom och han gick bra. Jag misstänker att han är lite förkyld för han var lite snorig när jag borstade och det var värre när vi ridit så nästa vecka tar vi det lugnt. Det passar ganska bra för han ska avmaskas på onsdag.

 


30 mars

Vi red bort till en sjö där dom brukar bada med hästarna och var ner en sväng i vattnet idag. :) Är lite osäker på om jag hittade dit dom brukar vara, för stigen var väldigt snårig. På vägen hem hade hästen bråttom så han hoppade över en liten gran på ungefär sjuttio centimeter som låg över vägen i skritt. Ovanför granen i brösthöjd på matte var det en grangren, så jag var måttligt förtjust. Trodde han skulle kliva över men nejdå, det blev ett litet skutt men han fortsatte i alla fall inte i galopp efter utan saktade snällt av till skritt. :) Bortåt var han fruktansvärt seg, det var ingen fart alls, när vi vände hemåt däremot var det en väldigt pigg häst... Det blev mest skritt och vi hade inga krav på formen. Han kändes lite konstig och ojämn, men med tanke på hur han betedde sig på vägen hem är det nog inget fel på honom. Han var inte onormalt varm på något ben när vi red iväg, något varm på vänsterkotan fram, men det har han ju varit ett tag nu och verkar inte ha några problem med det.

 


29 mars

Typ en vecka sen jag red sist. :S Idag var det dags igen i alla fall. :) Jag plockade fram lite bommar; det blev tre  galoppbommar på volten, två bommar på långsidan med ca 22 meter emellan och tre cavaletti på medelinjen som Nunne sabbade avståndet på när vi skrittade fram... Jag jobbade med tempoväxlingar och lite övergångar i traven när vi joggade fram och red cavalettin tills han hade sparkat runt bommarna så avstånden var helt fel. Han var spänd och huvudet var lite här och där men han var ändå väldigt lydig för sitsen, nästan lite för lydig, men seg. Vi började galoppera ganska fort och testade bommarna på långsidan lite innan det blev lite fattnigar från skritt på volten. När han började kännas bra i galoppen tog vi galoppbommarna på volten. I vänster varv gick det sådär och han ville inte forma sig runt inner skänkel ordentligt, i höger varv däremot gick han jättebra. Vi avslutade med lite förvänd galopp och med att rida lite framåt på bommarna på långsidan innan vi travade av, det gick väl sådär då han var rätt stark och ville springa. På slutet var han i alla fall mer fokuserad och huvudet kom ner.

 

Han hade fått en bredare bom till sadeln idag. Den såg ut att ligga bättre när jag kollade, men när jag red kändes det inte så bra. Det kändes som den inte låg helt still och den låg väldigt lågt över manken också. Får nog ha luddet nästa gång och se om det blir bättre då. Vi hade tredelade bettet också, vet inte om det är att han bara gått i skogen sen jag red sist men han går ofta mycket bättre på det raka bettet, idag kändes han inte alls bra.

 

Imorgon är planen att ge sig ut i skogen på en tur och på lördag blir det hoppning. Ska prova pessoabettet då.

 

 

Bara för att jag gjort honom fin idag så blev alla bilder suddiga...

 


21 mars

Det var lätt värt att tvinga sig att rida idag trots att jag var helt slut i kroppen och har ont i halsen. Vi red dressyr på banan och han var sååå fin. :D Började med att värma upp med lite övergångar och fattningar från skritt och sedan några enkla byten. Efter det testade vi den förvända galoppen ur LA:1 vilket han gjorde bra, vi red även övergångarna snett igenom i LC:2, tror jag? Kan ha varit LC:1 också. Passade på att rida igenom LB:1 också och det gick helt okej även om han var lite ostadig i ökade skritten och var väldigt pigg. Han blir springig och drar iväg när han är trött, men när jag kommer ihåg att hålla om med benen och bromsa med sitsen istället för att fastna i handen blir han jättefin. :) Hade nya sadeln idag igen och jag börjar vänja mig vid den. Man får i alla fall inte lika ont i rumpan av den som hans gamla och den kommer att ligga bättre när han har musklat sig mer över ryggen.

 

Jag kommer väl att få sota för att jag red idag och ha ännu mer ont i halsen imorgon. Är helt fel vecka att vara sjuk. Har ju bokat bio på fredag, på lördag har föräldrarna hittat på något som jag och C ska på och som dom inte säger vad det är och på söndag ska vi fira mig och C. Jag kommer väl att ligga däckad i sängen på fredag eftersom jag planerar att jobba imorgon trots halsont.

 

En och en halv veckas rivning på jobbet börjar också sätta sina spår. Är grymt trött i kroppen och har för tillfället äckligt ont i ryggen efter att ha sopat damm under ett lågt tak hela eftermiddagen...

 


20 mars

Tömkörde på banan idag. Jag borde egentligen göra det oftare, men jag känner inte att jag kan jobba honom så bra på töm; jag har fullt upp med att styra. :p Det gick ganska bra idag, är ju faktiskt bara andra gången jag tömkör honom. Vi hade pessoaselen och jag hade lagt ut lite cavaletti. På slutet kom han ut lite med halsen, men i början krullade han mest ihop sig. Han blev trött i alla fall. Jag får väl se när jag tömkör igen, det är ju mycket lättare att longera.

 

Det är svårt att hålla honom på spåret i höger varv, jag måste hålla mer i ytter men det känns så bakvänt av någon anledning. Eftersom jag hade svårt att få honom till spåret kunde jag inte göra några skänkelvikningar heller. I vänster varv flyttde han faktiskt ganska fint, det gick bäst när jag flyttade ut honom på större volt. Öppna längs med spåret var svårare men vi lyckades nån gång i alla fall. :)

 

Imorgon blir det nog ett dressyrpass. Ska kanske försöka rida igenom lite dressyrprogram.

 


Film!

 

 

Sjukt nyttigt att se sig själv på film! Tyvärr har jag ju ingen som kan filma mig så ofta. :(

 


17 mars

Idag var Nunne helt fantastisk! ♥ Vi hoppade på banan och jag fick bra galopp på honom och han lyssnade super. :) Vi började med att värma upp lite lätt i trav med övergångar till skritt och tempoväxlingar. När han började mjukna blev det lite galopp i båda varven och några fattningar från skritt. Vi saktade även av till skritt från galoppen och det gjorde han mycket bra, det blir gärna ganska mycket trav innan skritten, men inte idag. :)

 

Jag hade byggt upp en oxer på långsidan och ett räcke längs med medelinjen och en bom på dunkarna snett igenom. Vi började med några språng på det lilla hindret och räcket och han kändes fin. Något springig efter kanske men inte så farligt. När jag var nöjd tog vi kanske två språng på oxern i varje varv på ungefär 80 cm innan vi höjde till ca 90-100 cm. Jag tog några språng i varje varv här också och varvade lite med räcket och lilla hindret som stod på linje med oxern. I vänster varv rev han inte så mycket, bara en-två gånger när vi kom fel. Han rev lite mer i höger men det är för att han inte riktigt orkar när han kommer fel och inte hinner när jag rider honom framåt för att lägga honom rätt. Som avslutning sänkte jag oxern lite och gjorde en kryssoxer av den för att han skulle få avsluta med några bra språng.

 

Hindret på medelinjen tog han faktiskt riktigt bra. Banan är ju ganska smal så det var bara ett galoppsprång till hindret. Vi tog det lite snett några gånger för att få mer plats, men det var riktigt bra för lydnaden att ha så tajt sväng.

 

Han kändes väldigt fin när vi travade av även om det gick lite fort dom första varven. Hans ben var mycket bättre också. Han var möjligtvis något varm men inte så det märktes tydligt.

 

Vi red på raka bettet idag och han går så underbart bra på det! :D Ska prova att hoppa på några andra bett också, men förmodligen blir det raka hans tävlingsbett både i hoppning och dressyr.

 

C följde med och hjälpte till idag och filmade lite så ska försöka få upp filmen någon gång under helgen.

 


16 mars

Idag var vi ut i skogen och lufsade. Det var väldigt skönt fast det var lite kallt, trevligt att få lite frisk luft efter att ha andats damm på jobbet hela dagen. :P

 

Han var varm på kotan på vänster fram idag så vi tog det lugnt. Det blev mest skritt, men lite trav och galopp blev det också. Han var rätt slö och det var ingen riktig fart på honom. Funderade på om han var riktigt ren, men när jag travade på asfalten kändes han okej. Det var mest i skritten han kändes konstig och det gör han ju jämt när han inte skrittar på ordentligt. Han var i alla fall väldigt lydig för sitsen idag även om vi inte hade några stora krav på formen.

 


15 mars

Blev en stressig dag i stallet idag. Det började med att jag tittade på två kavajer på vägen till stallet, tyvärr passade de inte. :( Väl i stallet, lite senare än vanligt, vägde jag upp nio höpåsar eftersom jag har honom torsdag - lördag den här veckan. Funderade faktiskt på att bara göra tre, men det blev nio av bara farten. Klockan sju var jag i alla fall klar med alla sysslor och gick vidare till banan där jag byggde upp ett kryss och ställde ut dunkar med sex meters mellanrum att rida slalom mellan. Nunne ska kanske få en ny dressyrsadel, en Wintec, och eftersom den hängde i skåpet och jag skulle rida i dressyrsadeln så var jag ju tvungen att prova den. Det var lite pyssel med att se hur den låg på honom och springa och hämta en annan gjord när jag insåg att min var minst 20 cm för kort. :s Tyckte sadeln låg ungefär som min hoppsadel, något bättre bak kanske, men den var för bred fram vad jag kunde se. Efter mycket om och men var vi i alla fall klara att börja rida.

 

Jag började med att värma upp honom med slalomen, först i skritt och sedan i trav och galopp. Han kändes inte bra alls och sadeln var bara halvskön även om jag tyckte jag fick bättre skänkelläge i den. Han var stel och okoncentrerad och jag satt och höll för mycket i handen och spännde mig. Speciellt pigg var han inte heller, antingen försökte han springa ifrån jobbet eller också var han seg och gick i undertempo. När vi började hoppa piggande han till i alla fall. De första gångerna vi tog hindret kändes det inget bra och han sprang mest, men när vi kom rätt på bommen innan och jag formade honom för innerskänkel blev det mycket bättre och han kändes fin i vänster varv. I höger orkade han inte galoppera så sakta som jag ville så det blev lite mer framåt än vad jag var nöjd med och efter hindret blev det ofta trav. Vi avslutade med slalomen i galopp och det gick lite fort i höger varv, vänster var bättre och mer balanserat. När jag travade av honom började han kännas fin i alla fall, kom även ihåg att man ska rida för ytter tygel och inner skänkel, han gick mycket bättre då. Tror han hade träningsvärk från gårdagen då ordinarie matte varit ute och galopperat honom riktigt trött.

 

Kom hem vid tio över nio, sisådär fyrtio minuter senare än vanligt... Då var det bara att slänga ihop en ungspannkaka och hoppa in i duschen under tiden den var i ugnen. Nu är jag trött, imorgon går det förhoppningsvis fortare i stallet och jag ska försöka komma ut innan det blir helt mörkt. Planen är en sväng ut i skogen/på vägen och så hoppas jag att jag kan få med mig C på lördag så han kan hjälpa mig hoppa och filma lite. :)

 


Tävlingsplanering, uppdaterad

 

28/4 80 cm, 90 cm (hoppning)

 

5/5 LC:2 och LB:1 div III omg 1 (dressyr)

 

13/5 div III omg 2 (dressyr)


20/5 div III final (dressyr)

 

9/6 80 cm och 90 cm (hoppning)

 


Ponny

Idag har jag varit hemma hos föräldrarna och ridit ponnyskrutten. ♥ Hon har inte blivit riden på drygt ett år då hon varit halt och ojämn och vi inte har haft någon lämplig ryttare till henne. Det var en skitig ponny jag hämtade i hagen och vi började med att få bort all lera och frisera manen som ingen gjort något med på jag vet inte hur länge. När jag var klar att rida iväg var det en pigg ponny. :) Hon taktade lite, men var inte jättevild som jag hade trott. Det blev lite skritt i hagen och jobba i form. Ja försökte mig på lite trav också för att känna om hon var fräsch och då blev det lite bockningar. :D Jag bara skrattade åt henne när hon höll på. Hon är inte svår att sitta kvar på och det är skoj när dom bockar lite. :) Hon kändes inte helt okej, men hon har alltid varit lite stel så jag borde väl egentligen ta tag i att sätta igång henne, men känner tyvärr inte att jag har ork och tid. Får se hur det blir. Idag gick hon bra i alla fall och lyssnade bra för sitsen och bar upp sig fint i vänster varv.

 

Hon kändes så liten när jag är van vid Nunne, det fanns liksom inget mellan benen och inget framför sadeln men hon är lagom stor åt mig. På Nunne ser jag ut som en liten fluglort. ^^

 

"Ren" ponny. Hon hann rulla sig på den minuten det tog för mig att gå och hämta telefonen för att ta kort.
Söt ponny. :)
Syrrans monster. :P
"Linslusen", även det syrrans. Ville ha all uppmärksamhet när jag tog kort. Söt häst i hagen :)

 

 

 


10 mars

Banan var ridbar idag, jippie! Den tänkta galoppturen i skogen blev snabbt inställd och jag byggde hinder istället. Jag började med att bygga upp en studs och ett kryss att hoppa på volten med galoppbom framför och bakom. Det blev även ett smalt titthinder när bommen inklädd i blå plast som jag skulle ha i ett räcke gick av på mitten...

 

 

Kryss på volten, ca 3 meter mellen bom och hinder.

 

Studs.

 

Smalhinder.


Först travade och galopperade jag igång honom lite med gramanen. Vi hade inga större krav på formen, men jag skulle bestämma tempot. Vi flyttade undan lite för inneskänkeln på volten och det gick bra i vänster varv men det var svårare i höger. Testade även lydnaden med lite övergångar och det kändes fint. Han var stel i sidorna i galoppen, så där har jag något att jobba på. När han kändes igång började jag med övningen på volten. Tanken var att han bara skulle rulla över det lite lugnt och använda ryggen och det gick helt okej. Jag hade bra kontroll innan hindret men efter drog han iväg lite i början. När han lyckades riva krysset, senare än vad jag förväntat mig, tog vi studsen en gång men då rev han mittenhindret i den så det var bara att hoppa av och bygga upp. När jag klättrat upp på honom igen tog vi krysset i andra varvet (höger) och jag fick verkligen bra, bärig galopp på honom och han kändes kalas. :D Vi testade studsen igen när jag tyckte han skötte sig bra på volten men han rev två av hindren då så vi gav upp den och avslutade med några språng till på volten. När jag var nöjd hoppade jag av och byggde upp en oxer och ett räcke som båda låg på ungefär 1 meter och plockade av gramanen. Jag tänkte börja i höger varv men fick ingen bra galopp så vi tog vänster istället och han hoppade jättefint och rev inte så jag nöjde mig i vänster då. Höger varv fick jag ingen riktig ordning på. Han var trött och fick ingen bra galopp. Första försöket var bäst och han rev inte speciellt grovt på oxern men sedan kom vi bara fel och han fick två grova rivningar. Jag hade gjort om till en kryssoxer men det hjälpte inte. Efter två-tre försök lade jag ner oxern cirka 20 cm och då gick det mycket bättre. Räcket hade jag lagt ner efter första försöket. Vi tog oxern två gånger och räcket ett par stycken också, sedan travade jag av honom. Det lilla titthindert skötte han sig bra på, han smet förbi en gång, men annars hoppade han trots att han vinglade innan. :) På det stora hela är jag jättenöjd med honom men vi har en del att jobba på. Han måste bli mycket starkare och få lite bättre kondition. 

 

Framöver så står hoppning på schemat minst en gång i veckan så länge banan är bra. Måste jobba mycket med att stärka honom så det kommer att bli en hel del hoppning på volt med galoppbommar. Jag älskar den övningen, den gå utmärkt att göra i pessoasele när man longerar eller uppsuttet, gärna med graman, och får hästarna starka och lydiga. Sedan blir det ju en del hoppning på "vanliga" hinder också, måste känna lite på höjden själv för det var ett tag sedan jag hoppade seriöst. Måste hitta ett bra bett också. Hade D-bettet idag men det fungerade bara halvbra. Det kan hända att jag måste hoppa på pessoabettet även om jag helst inte vill det. Får testa det raka och hans kulbett först. Eventuellt det tredelade också, men det tror jag inte så mycket på. Förhoppningsvis kan jag få med mig C någon dag som kan hjälpa till att bygga upp hinder när vi river och kanske ta lite kort eller filma. :)

 


7 mars

När jag kom till stallet idag hade Nunne plockat av sig en sko... Det stod en sko vid tavlan som lunchfodrarna hade hittat men det registrerade inte direkt att det bara var en brodd i den och alltså Nunnes sko. Blev lite besviken när jag insåg att det inte skulle bli någon ridning, jag som hade planerat en barbackatur. Meddelade ordinarie matte att hästen tappat en sko och hon tyckte jag kunde rida om hoven inte var för trasig då hovsagaren skulle komma imorgon. Jag tog in och borstade honom och tittade på hoven som såg fin ut, så vi slängde på ett träns och reflexer och gav oss ut. Han kändes lite konstig på grusvägen men så fort vi kom ut på asfalten märktes det inte att det fattades en sko. Vi backtränade som planerat och han skötte sig okej; vi var ute i en knapp halvtimme. Han blev finare när jag faktiskt red ordentligt och på vägen hem blev han gräsligt pigg. Has skulle inte alls stå still när jag stannade för att prata med Plexus matte och när vi försökte oss på lite bakdelsvändnigar som avslutning låg all hans fokus på att komma hem så fort som möjligt. På vägen hem kändes det som han lyckades gå på varenda isfläck som fanns och halkade två gånger.

 

Så här blir det när man inte håller efter blindbroddarna ordentligt, från början var det fyra broddhål i skon...

 

 

 


6 mars

Det var svinkallt idag, höll på att frysa fingrarna av mig när jag mockade. -_- Jag var dum nog att ta ridbyxor och vårjacka också även om det var lite kyligt. Jag skulle ju rida dressyr på banan och även om det bara skulle gå att skritta så brukar man ju hålla värmen. Yeah right, första halvan av passet var fingrarna iskalla och när dom kändes lite bättre började jag frysa om tårna... Kunde trösta mig med att Nunne gick bra i alla fall. Vi började med att öva halter och övergick sedan till öppna och bakdelsvändningar. Han skötte sig riktigt bra och på slutet kunde jag göra tempoväxlingar i skritten i princip bara för sitsen. :) Vi lade även in några travsteg då och då för att checka av övergångarna och få lite bjudning och det gjorde han bra. Vi fick till en riktigt bra halt från trav på slutet. Jag gjorde även lite uppridningar i skritt för att känna av att jag kunde ha honom ordentligt rakställd. Imorgon blir det backträning så jag slipper brodda då också. Kanske inte så jättespännade men man kan ju ändå inte göra något roligt när det är stenhårt ute och backträning är nyttigt för honom.

 

När vi var klara kastade jag faktiskt ut honom i hagen igen fast klockan var tio i åtta. Tror faktiskt inte de går in förränn närmare nio och han tycker inte det är roligt att vara inne själv. Var hemma halv nio fast jag sölade i stallet, men red ju bara i 30 minuter eller så, det gjorde tydligen ganska stor skillnad.

 


Tävlingsplanering

Har i och för sig börjat titta på lämpligt tävlingsupplägg för ganska länge sedan, men kan ju vara bra att skriva upp. Speciellt nu när tävlingsterminen börjar bli mer spikad.

 

I första hand blir det alla omgångarna i div III dressyr som för övrigt ligger på samma datum som de flesta intressanta tävlingarna och tre helger i rad... Kommer att skippa finalen om vi inte kvalar dit, för det är långt att åka. Får försöka pussla ihop resten runt div III,  helst med en ledig helg emellen första och sista tävlingen. Preliminärt kommer det att se ut så här:

 

7/4 80 cm och 90 cm (hoppning), väldigt tveksamt om jag åker. Det är ganska långt och måste hinna hoppa en del innan. Kanske om banan tinar och torkar väldigt fort.

 

21/4 LB:1 och LB:3 (dressyr), hoppar hellre helgen efter, men borde kanske åka på dressyr som övning inför div III.

 

28/4 90 cm (hoppning), har inte kommit någon proposotion än så den kan bli inställd, har hänt flera gånger med den klubben.

 

5/5 LC:2 och LB:1 div III omg 1 (dressyr)

 

13/5 div III omg 2 (dressyr)

 

20/5 div III final (dressyr)

 

9/6 80 cm och 90 cm (hoppning)

 

Får väl hoppas att det kommer ut lite Pay´n Jump på lämpliga avstånd också. Alla tävlingar som jag vill åka på är i maj och det känns grymt mot stackars hästen att gå fem-sex helger i rad.  =/

 


Bloggtävling

Jag är med och tävlar om ett schabrak här. :)

 


3 mars

Idag blev den en sväng på grusvägen. Jag var faktiskt duktig och broddade idag eftersom det var lite småfruset där inte solen låg på. Det hjälpte i alla fall lite med broddar, vi hade ju bara två i varje hov. Det blev mest skritt eftersom det var hårt, men lite trav och galopp blev det. Det kändes som en bra idé att ta det lugn idag då han hade halkat omkull med ordinarie matte igår. :s Vi hade det raka bettet idag igen och han var väldigt trevlig på det. Han var lite seg, även något på hemväg men ändå fin och ridbar och lyssnade ovanligt bra på mig. Vi avslutatde på ridbanan med några varv i trav och galopp och han kändes verkligen jättefin. :D Det bådar gott inför kommande dressyrtävlingar. :)

 

Färdig för ridtur :)

 

Efter ridningen passade jag på att frisera honom lite utomhus och samtidigt njuta av solen. Det blev väl inte jättebra men ser bättre ut än förut. :p

 

Nyfriserad :)Vill inte vara med på bild...1 mars

Blev som planerat backträning idag. Själva klättrandet gick bra och han skötte sig, men bakdelsvändningarna längst upp och längst ner i backen var det lite si och så med. Undan höger skänkel gick bra, men han ville inte alls flytta undan vänster och faktiskt trampa runt med baken istället för att skruva. Han försökte allt möjligt för att slippa. Han backade, svängde undan med baken och ville springa ifrån det jobbiga. Vi var riktigt osams ett tag och det resulterade i ilskna frustningar och hopp på stället. :P Är första gången jag har lyckats få honom att bli riktigt arg, det brukar annars vara ganska lätt att hitta något som dom tycker är så jobbigt så att dom måste protestera när man kommer åt dem. Han var i alla fall fin emellan och jag lyckades vända ett kvarts varv som jag var nöjd med och då gav vi oss.

 

Har funderat lite på om det är något som inte är helt OK med honom. Han var lite varm över kotan på vänster bak när vi kom tillbaka och jag hade inte haft några skydd. Jag måste komma ihåg att känna igenom hans ben noga både innan och efter vi rider. Jag tycker inte han känns ojämn när jag rider, men får väl hålla ett extra öga på honom.

 

Det var lagom kul att hämta honom i hagen idag... Det mesta av hagen är lervälling till att börja med och både Plexus och Prillan hade bestämt sig för att campa vid grinden. När jag väl klafsat ut i leran, hämtat Nunne och tagit mig till grinden var det bara att släppa honom igen och schasa bort dom andra två så vi kunde komma förbi. Han gick inte långt bort i alla fall och när dom andra flyttat sig lite från grinden kunde vi gå ut. Han är lägst i rang av hästarna i stallet och Prillan och Plexus vågar han inte gå nära. =/ Jag vill inte heller gå så nära eftersom Prillan kan sparka och jag har ingen lust att bli träffad.

 


RSS 2.0