31 augusti -16

Idag blev det lite hoppning. När vi värmde upp gjorde vi skänkelvikningar och det gick väldigt bra. Över lag kändes han mycket trevlig även om han blev lite studsig och motspänstig i galoppen till och från. Hoppningen gick bra den med. Han tittade lite på hindren i början men hoppade väldigt väl och på slutet låg de på 75 respektive 85 centimeter och det kändes superenkelt. :) De stod på diagonalerna så jag kunde ligga på en åttvolt över dem. Vi höll inte på så länge och när vi var klara skirttade vi av runt hagarna. 
 
Det var förmodligen sista ridturen för min del på minst två veckor, jag räknar med en månad, buhu. :( Han som känns så himla trevlig just nu... Jag kommer att börja en behandling idag och under tiden den pågår har jag ridförbud. Jag hoppas kunna hålla igång honom från marken men vi får se. 

30 augusti -16

Jag tänkte rida i kohagen idag tills jag kom på att det var säsong för älgloppor, då vände vi snabbt och tog en sväng på gräsvägarna istället. Vi red bort till diket mot Styrstad och tillbaka. Han var väldigt pigg och spänd. Han skyggade en del och jag red barbacka. Jag satt lite löst några gånger men inga avramlingar. Det närmaste vi kom markkänning var på vägen hem när vi inte var överens om vilken väg vi skulle ta. Jag tyckte vi skule rakt fram men han vill svänga av och gjorde en hastig sväng samtidigt om han började bocka... Det blev mycket galopp och vi försökte oss på byten. Åt vänster gick det som vanligt ganska bra, åt höger fick vi till det ett par gånger med lite bockande emellan. :p

29 augusti -16

Igår var vi ute på bustur runt Bjärby utan större krav. Det blev lite byten sista biten hem. De två han bockade sig igenom fungerade, de andra blev sådär. 
 
Idag red vi på banan. Först jobbade vi med öppna och sluta vilket gick bra samt lite övergångar och längningar. Efter det red vi igenom LB:2 utan större bekymmer och avslutade med att göra lite byten. Idag gick det sämre. Något rent fick vi väl till men bara åt vänster. Jag lyckades i alla fall få honom att sluta rusa och kasta sig åt höger när vi bytte till höger galopp genom att hålla ihop honom och inte byta förrän vi var på väg ut på spåret. Efter en stund började han kännas trött och dessutom hade himlen öppnat sig och vi var genomblöta så jag gav upp och travade av. 

26 augusti -16

Igår blev det en skrittrunda. Vi red grusvägen in mot stan och sedan gräsvägarna hem och tog andra uppfarten. Han hade ett bett/sår på ryggen som var lite svullet och han ömmade rejält när jag tryckte på det. Det skulle hamnat under sadeln så det blev barbacka, han hade även ett ordentligt jack i pannan. Jag fick tillåtelse att tvätta om han fick ha sin slicksten men när jag kom med plåstersprayen ville han inte vara med längre. :p Han kändes väldigt trevlig när jag red. Vi hade hackamore och jag tog tre kortare travintervaller under vilka han kändes superfin. Han känns alltid väldigt trevlig med hackamoret. 
 
Idag red vi ett kort dressyrpass på banan i värmen. Svullnaden på ryggen var oförändrad så det blev barbacka idag med, jacket i pannan såg fint ut och svullnaden där hade gått ner en del. Han kändes väldigt trevlig idag. Först jobbade vi i skritt runt fyrkanten med lite öppna och sluta innan vi fortsatte med samma jobb i trav. Det börjar verkligen bli ordning på slutorna nu. :) Efter lite galopp i varje varv red vi igenom LB:2 och det gick faktiskt bra. Travlängningarna var väl inget att hänga i julgranen och han var lite spänd och kort i skritten men annars kändes han trevlig. Vi skrittjobbade lite mer efter programmet och gav oss på byten igen. Det första åt höger slutade med avbrott men nästa som blev åt vänster gjorde han rent och andra försöket åt höger blev också rent utan avbrott (!) så då lade vi ner och travde av. :) Avskrittningen tog vi runt hagarna. 
 
 

24 augusti -16

Igår tömkörde vi. Förutom lite dåligt bjudning var han riktigt fin. :) Vänstergaloppen fungerade över förväntan. Jag hade tagit fram tre galoppbommar som han fick kliva över. I trav gick det bra men i vänster galopp blev det gärna avbrott efter sista bommen men till slut fick jag igenom det. Efteråt släppte jag honom lös, så skönt att kunna göra det igen. :D Som vanlitg var det inte så mycket fart på honom men lite galopp och bus blev det när jag drev på honom lite. 
 
Idag red vi på stubbåkern vid stallet. Han var väldigt pigg hela ridturen, väldigt ovant men trevligt. Vi joggade runt i trav först och bytte varv mycket innan vi kände på lite öppna och sluta. Öppnan gick jättebra, slutan var lite knepigare. Det var mest när han skulle gå undan höger skänkel som det körde ihop sig men efter lite tragglande gick det också. :) Efter det galopperade vi lite i varje galopp och gjorde ett par byten innan han fick skrittpaus och som avslutning fick han galoppera hemåt i valfritt tempo innan vi skirttade av. Galoppen gick inte superfort men han gick i alla fall på mer än vanligt och passade även på att busa lite. Han blev väldigt svettig då han nog tappat lite kondidtion och det var varmt. Han fick bada efteråt och jag fick till och med spola bakom öronen utan protester. :)

22 augusti -16

Igår red vi ut en lite längre runda. Det blev grusvägen mot stan och sedan gräsvägarna tillbaka runt Bjärby, långa rundan. Det blev lite mer trav och galopp än jag hade planerat men det var så roligt så jag kunde inte låta bli. :) Han kändes ganska fin om än lite ofokuserad. Pigg var han också när vi inte skrittade. Vi jobbade lite blandat med att ställa, flytta och växla tempo. 
 
Idag har veterinären varit ute. Under den senaste veckan har han haft kiss på skapet och bakbenen minst två gånger, det har aldrig hänt förut. Bakbenen har kanske varit lite kladdiga men aldrig skapet. Veterinären tog bort lite gojs som legat framför urinröret och blivit hårt samt tog urinprov. Förhoppningsvis är det inget problem, jag har en misstanke om att han varit lite stressad nu med alla miljöombyten och kanske inte ville hänga ut den när han kissar men lika bra att kolla ordentligt. Det har inte varit något kiss sedan igår i alla fall då jag tvättade honom ordentligt på bakbenen och under magen. Förresten är det någon som verkligen uppskattar varmvattnet. :) På Bjällbrunna steppade han gärna runt när jag spolade honom och var inte helt förtjust, nu står han snällt och avslappnat när han blir spolad, i alla fall när vattnet hunnit bli varmt. :)
 
Han hade ett väldigt hovformat sår på hasleden när han kom in idag med men såg inte halt ut i alla fall. Det var ganska ytligt och hade torkat men han var svullen runt omkring. Imorgon blir det nog tömkörning, det känns lagom. 
 
Trött häst som slickar saltsten
 

20 augusti -16

Äntligen har jag ridit igen! Jag fiskade in hästen från hagen och så inspekterade vi stallet. Han var lite tveksam att gå in först men det stod en skottkärra med äpplen innanför stalldörren så jag mutade honom och då gick det bra. Han höll sig lugn och verkade tycka det var skönt att vara inne men ibland såg han saker som rörde sig på gården och då blev han lite spänd. Inga allvarliga blessyrer sedan igår, jag hittade ett sår på bakbenet men det var bara ytligt. 
 
Vi började ridturen på banan och travade lite för att känna så han inte var halt men han kändes oförskämt fräsch när han inte ramlade inåt i volterna. Banan är lite tyngre än den på Bjällbrunna man han verkade trivas med den. Vi fortsatte ridturen med ett varv runt Bjärby. Det var mest fokus på att han skulle gå på framåt men vi passade på att rida lite serpentiner och flytta lite med. Vi lade in några korta travintervaller med och han kändes riktigt trevlig då. :) Det är så skönt att vara igång igen, får hoppas att han håller sig skadefri nu. 
 
En katt jag hittade sovandes på en höbal, fruktansvärt gosig liten kisse. :)
 

19 augusti -16

Idag var den stora flyttardagen. :) Jag mosade in så mycket jag kunde i bilen innan jag hämtade hästen. Naturligtvis hade han rullat sig och var lite lagom skitig... Jag borstade bort det värsta innan jag linade honom lite för att se om han fortfarande var halt. Om jag verkligen anstränger mig och letar ser han fortfarande lite halt ut men om jag inte gör det så ser det okej ut. Han var fortfarande svullen idag men inte direkt varm och hade ingen temp så imorgon försöker vi sätta igång igen.
 
När jag linat honom gick vi bort till Ånestad och han fick träffa sina nya kompisar. Han och Matilda som gått tillsammans förut kände igen varandra. Matilda hade fullt sjå med att hindra Akke och nordsvensken Malva från att hälsa på varandra. :p Akke gick iväg själv efter en stund och verkade inte jättenöjd med sällskapet. När jag varit två vändor med bilen och hämtat mina grejor tittade jag till dem igen och Akke gick fortfarande för sig själv. Han hade några bitmärken men annars såg han hel ut. Han följde med mig till grinden och ville nog följa med ut. Malva jagade honom en sväng med. :( Han går undan i alla fall och det blir säkert bättre om några dagar. 
 
Stallet :)
 

18 augusti -16

Jag hade tänkt rida idag med men när jag kände igenom benen var han svullen och varm på framsidan av kotan på höger fram... Jag linade honom på gårdsplan och han såg inte helt ren ut så han åkte ut i hagen igen. På rakt spår såg han inte halt ut i alla fall och det gick tydligen väldigt bra att dra iväg i galopp när jag släppte honom. Jag skulle gissa att han fått en smäll på kotan men det skulle kunna vara ett sticksår med, jag hittade ett väldigt litet sår efter lite letande. Han var i alla fall inte öm när jag klämde på svullnaden och hade ingen temp. Han får väl vila några dagar till så ser vi hur det utvecklar sig. 

17 augusti -16

Idag har jag ridit! Det blev en tur bort till krondiket och runt den nu före detta vallen. Det blev mest skritt men lite travade vi för att jag skulle känna hur han rörde sig. I skritten jobbade vi med lite av varje. Vi ökade och minskade, gjorde lite öppna och serpentiner och lite halter. Han kändes riktigt fin för att ha vilat i två veckor. Han var väldigt seg bortåt men när det började gå hemåt blev det mer fart på honom. :)

16 augusti -16

Hovslagaren skodde honom idag och som väntat var han inte direkt trevlig... Ryckte i benen och kickade med bakbenen, suck. Alla skor kom på i alla fall. Hon tyckte det lät som han haft en hovböld av vad jag berättade och tyckte även han borde reagerat mer på skoningen om det varit något annat så kliniktiden blev avbokad. Han åkte ut i sommarhagen efteråt men hade ingen vidare brådska till de andra hästarna. 
 
På eftermiddagen hörde Rullens matte av sig och sade att Sputnik jagade min häst så fort han fick syn på honom. :( Jag var ut en extrasväng nu på kvällen men då var det ganska lugnt som tur var. Han hade fått en liten reva på vänster bak som vi tog in och tvättade men annars såg han okej ut förutom lite avskalad päls här och var. Imorgon tänkte jag rida igen. :)
 
Jag kommer även att flytta lite tidigare än beräknat, det blir redan på fredag. Allting har varit så himla struligt och knöligt i stallet sedan Akke blev halt så jag orkar inte, det känns som det blir enklare när vi flyttar.  Det passar även bättre med tävlingsplaneringen då jag inte tänkt tävla förrän september nu när han vilat så mycket och då kan det vara skönt om han acklimatiserat sig lite. 

Hemma igen!

Ja, nu har jag varit och hämtat hem min häst igen. Det märks att han har stått på box och liten hage... Han var lite pigg och spänd när vi skulle åka hem. Värmen i hoven har försvunnit under veckan jag varit borta och jag kunde inte känna någon ovanlig svullnad, möjligen pyttelite men väldigt svårt att säga. Jag försökte lina honom i hagen men i vänster varv busade han mest runt och halkade lite och i höger varv fick jag ingen fart på honom. Det fanns i alla fall ingen tydlig hälta. När vi kom tillbaka till stallet linade jag honom på gårdsplanen. Han såg ren ut i vänster varv och i höger var han möjligen pyttelite halt men han rör sig ju lite olika beroende på vilket varv man är i normalt så svårt att säga. Han blev i alla fall förvisad till sjukhagen och kommer att vara så minst fram till tisdag då hovslagaren kommer och vi även har en tid på kliniken. Med lite tur kan hovslagaren säga att det var en hovböld och då behöver vi förmodligen inte åka till kliniken. :)
 
Den här veckan har det varit fullt upp. Jag var på medeltidsveckan på Gotland och hann även med att åka och hälsa på ordföranden i Achaltekeerföreningen då och titta på hennes hästar, framför allt fölet som hon fått, han var fruktansvärt söt. Han var inte ens en vecka gammal när jag var där och lite blyg av sig men fick jag klappa lite grann. Det gick även ett tre månader gammalt travarföl där och hon var mer social av sig. :p Man blir ju inte lite sugen på några egna föl... Jag kom hem igen i torsdags kväll och igår var jag iväg till Nora på sommarmöte i föreningen och fick se ett halvsyskon till fölet. Imorgon vankas det jobb igen. =/
 
Väldigt söt liten Onyx. :)
 
Svärden som var med på inspelningen av Sagan om Ringen. Jag fick hålla i dem, lite coolt om man är nördig. :p
 
Juvel, halvbror till Onyx. 
 
 

7 augusti -16

Akke är på "kollo" hos mina föräldrar. Jag åkte ut med honom i onsdags och har varit där sen dess. Han kommer att få vara där till söndag nästa vecka är planen då jag ska åka till Visby imorgon. 
 
Han har tagit det hela väldigt bra, helt själv på nytt ställe då de elaka tanterna som också bor där är på sommarbete en halv kilometer bort. Stallet är han inte jätteförtjust i men när jag kommit på morgonen har han stått och sovit. På dagarna har han varit ute i en mindre hage då han verkar trivas bättre med det än boxen och inte springer. Han är dock fruktansvärt uttråkad och har börjat gnägga på mig när jag kommer och tittar till honom. :p Nu får han klara sig utan mig en vecka men det går säkert bra och mamma kommer att skämma bort honom. :p
 
Det jag troddde var en senskada misstänker jag nu är en hovböld då han är lite varm om hoven och huden har delat sig precis nedanför ballen och det finns ett mindre sår där. Jag upptäckte det i samband med att hältan blev mycket bättre efter att han fick vara i sjukhagen under natten till onsdagen. Förmodligen har hovbölden spruckit upp på natten då men inte dränerat helt då han fortfarande är halt i trav, i skritt ser han ren ut. När jag upptäckte det såg det även gulaktigt ut runt omkring och var väldigt mjukt och svampigt. Svullnaden i benet är i princip helt borta, det går att ana lite men det är det lilla. Jag håller tummarna för en hovböld, senskador klara jag mig bra utan. 
 
 

2 augusti -16

Vi red ett dressyrpass på banan idag och jobbade med samma saker som igår. Han kändes ganska fin på slutet. Över lag fattade han gärna galopp när jag lade till skänkeln. 
 
När jag skulle ta ut honom i hagen igen var han ordentligt halt på höger bak. :( Han var svullen över senan och lite varm så troligtvis är det en senskada. Jag kylde med vatten en stund och så fick han gå in i boxen. Han vilade gärna på det benet och efter en stund hade han fått en knöl strax under mitten av senan. :( Vi har i alla fall fått en tid för ultraljud om två veckor. 
 
Det verkar inte som det är meningen att vi ska ut och tävla, alltid är det något. Vi skulle ju tävlat dressyr imorgon men det blir inget av det. :(

1 augusti -16

Idag har vi tränat dressyr. Först fick vi värma upp med att flytta honom på volten i skritt och trav innan vi fick rida igenom LB:2. Efter det jobbade vi mest med längningar. Först galoppen där vi har lite svårt att komma tillbaka men det blev bättre. :) Efter det var det travökningar som gällde. Jag tycker det är lite svårt då jag ska hålla ett ordentligt stöd men gärna släpper tyglarna istället. :p Det gick ändå ganska bra även om det blev en del galoppinslag på mitten. Som avslutning jobbade vi med skritten och då var det mest att få honom att kliva på. Jag fick ingen direkt wow-känsla idag med det gick ändå helt okej. 

RSS 2.0