30 december

I lördags tänkte jag rida på banan innan den fryste alltför mycket men det var för sent redan då så vi hamnade i sommarhagen till slut. När den värsta enegrin tagit slut gick han ganska fint även om han var seeeg. Vi körde lite sidvärts och fattningar från skritt. Vi höll inte på så länge och som avslutning skuttade vi över stockarna där. När vi tog dem tillbaka mot ängen igen var det någon som tog fart över de två sista och drog iväg och var lite allmänt svår att stanna. :)
 
I måndags var hovslagaren här så nu är vi vinterutrustade med 4 boddhål och snösulor. Han var rätt stökig så fort han inte fick ha sin slicksten... Jag tänkte mig inte för när jag bokade tiden för alla hästar gick ut strax innan hovslagaren kom så han var lite orolig i början så det var ju inga bra förutsättningar.
 
Efteråt red vi en bustur från Styrstad och sedan remsorna ända bort till E22:an och tillbaka genom hoppdungen. Jag försökte jobba honom lite och göra tempoväxlingar i galoppen men det gick väl sådär. Bortåt var han rätt seg och hemåt var det full fart, lite svår att få stopp på men jag ansträngde mig inte supermycket heller. :p
 
 
Idag har vi hopptränat i ridhuset. Jag var nästan i shock när vi kom iväg för transporten hade inte fryst ihop trots att den stått ett tag och dessutom med handbomsen i, då brukar hjulen låsa sig, och hästen gick rakt in i transporten utan krångel. Hoppträningen gick helt okej. Han var rätt seg och lat större delen av träningen även om han gjorde vad han skulle. Vi fick ett stopp på en oxer då han hade dålig galopp och jag bara släppte allt innan istället för att rida. Det blev bättre sedan och jag hittade en ganska bärig galopp med lite energi i. Vi gjorde inga avancerade övningar, vi hade två hinder snett igenom som vi hoppade på en åtta samt två på ena långsidan. Det blev inga höjder idag eftersom han kändes så loj, hindren låg runt 70 centimter och sista rundan var de kanske 80 centimeter höga men då var det bara räcken. 

25 december

Han var riktigt jobbig att rida idag. Vi var på banan och han var fruktansvärt pigg vilket medför en spänd häst som bara vill springa... Jag försökte jobba med att flytta honom och forma ordentligt på kortsidorna och när vi var på volt. Bitvis gick han fint men däremellan var han väldigt stel i sidorna och när man skulle forma runt skänkeln gick det fortare och jag blev hängande i handen i stället. I galoppen var det värst och jag hade typ kramp i armarna när vi galopperat klart då han blev jättestark och jag försökte lossa honom på kortsidorna när vi var på fyrkanten. Det blev bättre vartefter i alla fall och på slutet gick han riktigt avslappnat och lydigt till och med i galoppen. Imorgon hoppas vi på att det blir hoppträning annars får vi rida ut. 

22 december

Igår tog vi samma runda som i söndags och han kändes lite stel. Jag har lyssnat på Conn Iggludens böcker om Genghis Khan på jobbet och har blivit lite sugen på att testa beridet bågskytte så vi övade på att styra utan att ta i tyglarna. Det gick väl sådär men mot slutet började det gå lite bättre i alla fall. Det blev några varv på banan när vi kom tillbaka för att känna av om han verkligen gick rent men det kändes som det. 
 
Idag red vi bort till Styrstad och fortsatte förbi kyrkan. Vi har inte ridit så långt på den vägen förut och det var lite läskigt men ändå spännande, speciellt ett hus där det hade julbelysning överallt, nyttig träning. :p Det blev mest skritt men vi klämmde in lite trav och galopp med och han var pigg. Vi fortsatte att jobba med styrningen utan att hjälpa till med tyglarna och idag gick det riktigt bra, i alla fall så länge han var fokuserad på mig. :p Såret var mycket finare idag så det går verkligen åt rätt håll. :)
 

20 december

Idag fick jag äran att rida Tiger. Han och hans matte har haft väldigt dåliga upplevelser när de har gått över bommar och eftersom jag tydligen anses som den modiga ryttaren i stallet blev jag tillfrågad om jag ville testa. Det var första gången under ryttare sedan senate gången för typ ett år sedan om jag fattade det rätt och tredje totalt. De hade övat massor från marken men ville ha en modig pilot. :p Det hela gick utan missöden. Första bommen gick matte före och då fattade han nog inte riktigt vad han gjorde, andra bommen hade huggtänder verkade det som. Vi höll på en liten stund innan vi kom över. Först körde jag bara på metoden att i princip vänta ut honom och bara driva lite försiktigt och dutta lite med spöet vid behov. Vi kom hyfsat långt så, nästan ända framme vid bommen, men jag märkte ju att han nog inte var rädd för den egentligen för när han stannade och "frös fast" tittade han på andra saker ganska omgående. När det upprepat sig ett par gånger blev jag lite mer bestämd och drev på så länge han inte gick framåt och så hux flux var vi över. :) Efter det gick det lättare och han tvekade mindre och mindre för varje gång. Konstigt nog gick det bättre när vi travade. När vi bytte varv gick det faktiskt bra, lite tveksamt de första gångerna men sedan var det helt lugnt. Förutom bommarna skrittade vi bara fram och av på vägen längs allén. Det var kul att rida en annan häst och han måste vara den största jag ridit med 180 cm i mankhöjd men han var väldigt känslig och lättpåverkad ändå och väldigt snäll. Vi ska göra samma övning några gånger till så det verkligen blir befäst innan hans matte tar över igen. :)
 
Akkes sår såg ut som igår och han hade haft lerbad i hagen... Vi tog 20-minutersrundan baklänges och konstigt nog var han rätt seg förutom sista biten hem. Han kändes inte halt vilket han inte borde vara heller och i hagen var han väldigt pigg minsann. :p Vi fortsätter nog med lugna skritturer så länge såret inte blir värre. 

19 december

I torsdags kom min kära häst in med ett sår från hagen... Det satt snett ovanför ena frambenet och såg väldigt mycket ut som han fått en spark då ena kompisen är broddad bak och det inte finns något annat att göra sig illa på i hagen. Det hade blött en del och hade inte riktigt slutat när jag kom 1-2 timmar efter insläpp eller så var det för att jag pillade på det. Det var 1-2 centimeter långt och någon centimeter djupt. Det såg i alla fall ganska rent ut och jag tvättade så mycket det gick. Det positiva var väl att jag slapp rida i skitvädret den dagen...
 
Jag var ute i går morse och då såg såret fint ut så jag smetade på hästsalva så han inte skulle få in så mycket smuts i det, i övrigt var han lite svullen runt det men jag kände ingen värme. 
 
Idag hade det dragit ihop sig ännu mer och den största svullnaden hade lagt sig även om han hade en liten svullnad snett ovanför såret som var något varm. Han verkade inte ha någon feber i alla fall och jag tempade inte eftersom han var som vanligt. Det blev tvätt igen då det kommit in lite lera idag och så på med ny salva. Vi passade även på att jobba lite från marken för att aktivera hjärnan lite, det blev start/stopp samt vändningar på gårdsplan och det gick jättebra, däremot lyssnar han sämre när han ska stanna på stallgången. Imorgon ska jag se om kan skritta ut en sväng men det beror på hur såret ser ut. 
 
Nu har jag gjort dagens goda gärning och frostat av frysen OCH gjort knäck. :) I torsdags blev det pepparkaksbak eftersom ridningen uteblev. 
 

16 december

Ähem, nu har jag visst slarvat med att skriva igen men får väl skylla på att jag har mycket att göra. :p
 
I söndags hade vi luciaritt i stallet vilket innebar att de flesta pyntade sina hästar/sig själva lite och så skrittade vi en sväng. Min häst skötte sig bra över lag även om det blev lite kalabalik när vi red förbi Bjärby och fölet rejsade i hagen brevid vägen. Troligtvis blev han skrämd av att en av våra hästar hade bjällror som lät eller så såg han bara sin chans att springa när det passerade många hästar. 
 
I måndags red vi på gräsvägarna från Bjärby och så tog vi grusvägen hem. Egentligen hade jag tänkt fortsätta på gräsvägarna med jag höll på att frysa ihjäl då det plötsligt blivit kallt och jag glömt att ta med termobyxor... Han var spänd och tittig större delen av ridturen även om det blev marginellt bättre när han fått trava en stund. Han var fin en bit på grusvägen hemåt i alla fall. Han var förskräckligt pigg och när vi travade på vallen hemåt var det någon som smygökade minsann. :)
 
Idag red vi på grusvägen, nästan ända bort till Arkösundsvägen. Han var lite mer avslappnad och arbetsvillig idag och vi jobbade omväxlande med sidvärtsrörelser och tempoväxlingar/övergångar. Sista biten hem var han superfin bitvis när vi travade lite. Det är ju fortfarande fruset så det blev mest skirtt, dock var det någon som var väldigt pigg så han fick trava lite med. Det får gärna tina igen så vi kan galoppera, det behövs. :p
 

12 december

Igår tränade vi för M igen, äntligen! :) När vi red från stallet var han seg och så även första varvet på banan, sedan slog det slint i hjärnan. :p Han var nåt så fruktansvärt pigg, det var full fart framåt och bocksprång som gällde. Han var väldigt stel i sidorna men det lossnade lite under framridningen då vi försökte forma ordentligt samt körde lite tempoväxlingar i galoppen för att få in bakbenen ordentligt. Själva hoppningen gick super. Han var väldigt taggad och hoppade så snällt. Vi hade lite styrproblem ibland men träffade i alla fall hindren. :p 
 
Till att börja med fick vi hoppade två hinder på en åtta och när styrningen och farten börjat stämma lite bättre lade vi till långsidan med två räcken med 5 galoppsprång emellan. Där blev det tvärstopp på första hindret som var en planka. Den var väldigt läskig tyckte han och det gjorde tydligen de flesta hästarna. :p När han fått nosa på den hoppade han snällt i alla fall. Som avslutning fick vi hoppa en bana med de hindren vi redan hoppat samt en bomserie på medellinjen som avslutades med ett kryss, där hade vi det angenäma problemet att vi gasade för mycket så vi fick öva på den några gånger. :) Båda varven vi hoppade bana kändes han riktigt bra men det sista var verkligen super, då kunde jag verkligen komma till ridning och han lyssnade jättefint på alla hjälper, jättehärlig känsla efter den rundan. Han hade nog klarat sig utan sista varvet för han började bli lite mör då men det var så himla kul så jag ville ta ett till. :) Han hade en helt annan inställning till hindren än när vi hoppade senast, nu hade han bjudning och tog tag i det lite mer själv och hoppade framför allt av utifrån istället för att krypa intill. :) Jag hoppas det fortsätter såhär. Det är bara jag som måste skärpa mig och vara mer noga med vägarna samt inte sluta rida efter hindren. :p
 
Idag var vi ut en sväng i skogen och fick en hel massa sällskap, både Tiger, Dante och Matilda var med. Alla hästar utom Akke hade vilat rätt länge och var ganska pigga. :p Jag hade ju förväntat mig att han skulle vara lite trött efter träningen och kanske ha lite träningsvärk men icke. Han höll sig i alla fall på marken för det mesta, det blev bara två bocksprång i början. Det var mycket uppför och nerför i skogen och när vi skrittade hem kändes han faktiskt lite trött fast vi mest skrittat. 
 

9 december

Igår tömkörde vi på banan. Topplagret hade fryst så det var knöligt på vissa ställen men långsidorna var bra och vi hittade ett voltspår som var okej. Jag försökte jobba med övergångar men jag fastnar lätt i att bara köra runt på volten i trav ändå. Han gick väl sådär som vanligt när jag tömkör... Det blev bara trav då underlaget var som det var och vi höll inte på jättelänge. 
 
Idag red vi ut. Vi tog gärdesvägarna från Styrstad och runt till Bjärby. Det blev lite övergångar men annars hade jag inga större krav på honom. Större delen av gärdesvägarna blev det trav och galopp så nu är han lite rastad i alla fall. 
 

6 december

Vi gav oss ut på grusvägen igår trots att det blåste halv storm, hoppträningen blev inställd på grund av blåsten. :( Vi red bort till E22:an och hem igen men en avstickare på ena gräsremsan. Han var fruktansvärt seg bortåt men det blev lite bättre när jag började göra övergångar och hemåt blev han ännu piggare. På remsan passade vi på att trava och galoppera ordentligt och det gick bra. Hemåt kunde han till och med trava genom vattenpölarna utan att stå emot. :) Konstigt nog brydde han sig inte om blåsten när vi var ute tills vi kom tillbaka till Bjärby, då slog det slint i lilla hjärna och han var superpigg resen av vägen hem. :p
 
Idag blåste det ännu mer... Det blev ett pass på banan och vi fortsatte med övergångar. Vi jobbade mest med sepentiner och gjorde en övergång varje gång medellinjen passerades. Han blir väldigt trevlig att rida efter en stund när man tragglat övergångar. Han kunde till och med göra det i galopp med enkla byten när vi bytte varv även om övergången blev senare och senare. :) Vi fortsatte även med den förvända galoppen och han har blivit riktigt duktig åt vänster fast det bara är tredje gången. Idag var vi nästan inne vid meddelinjen och vände. :) Jag testade ett byte åt varje håll med och åt vänster gjorde han ett rent, åt höger fick vi traggla ett varv på volten innan han bytte bak. Jag var nöjd med honom idag, han är så himla rolig att rida för det går så fort fram. :)

4 december

I tisdags blev det klättring, inte så mycket att säga om det. Igår red vi på banan som otroligt nog var helt okej att vara på! Det blev övergångar till förbannelse men mjuk blev han. :) Fortfarande tittig på kortsidorna men vi ställde igenom ordentligt där och det var lättare att korrigera när han var mer genomriden. I galoppen blev det tre fattningar från skritt i varje varv och en förvänd galopp på varje långsida. I höger gör han det väldigt bra och vi var nästan inne vid medellinjen innan vi vände ut igen. I vänster är han svagare men det gick bättre än förra gången och vi kunde vända in på ungefär en fjärdedel av banan. :) Överlag hade han fin bjudning och var lyhörd. 
 
Idag var det storm så han fick vila och så ska vi hoppträna imorgon. :)
 

RSS 2.0