30 november

Idag var jag ute och rastade vilddjuret på gärdesvägarna. Målet för dagen var bara att han skulle få göra av med energi och det tycker jag att jag lyckades med. :p Vi red gärdesvägarna runt Bjärby men "baklänges". Han hade riktigt bra bjudning från början, det var bara efter Bjärby och tills vi kom in i skogen som han blev sjukt seg. Så fort vi kommit nerför backen vid Ånestad blev det trav och så fick han trava i princip hela vägen längs stora diket med några kortare skrittpauser. Vattenpölarna var förstås läskiga och han var tvungen att stanna innan dem men den sista kunde han faktiskt börja trava i bara vi kommit ner i den. När vi vänt bort från diket blev det galopp nästan hela vägen tillbaka till Bjärby. Han fick en skrittpaus där vägen vände mot grusvägen men annars höll vi igång. Sista biten kändes han faktiskt lite trött vilket inte var så konstigt då vi faktiskt hållt igång i trav och galopp i nästan 2,5 kilometer och det var rätt lerigt. Han var fortfarande lite flåsig när vi kom tillbaka till stallet så vi tog en extrasväng ner till ridbanan och vände. 
 
Imorgon blir det nog klättring. Helst vill jag trimma på banan men den är nog inte i ridbart skick då. Onsdag blir vila, torsdag får jag se vad vi gör och så ska vi hoppträna på ferdag eller lördag. :)
 

29 november

I onsdags red vi barbacka och klättrade. Han försökte faktiskt inte vända någon gång även om han drog lite mot Bjärbyhållet. Det var ett tag sedan han vände senast, jag tror det var innan jag blev förkyld och han fick vila. 
 
I fredags blev det banan. Den var inte jättebra men det gick att rida där i alla fall. I skritten gick det fint men när vi travade blev han tittig/tjafsig i munnen, framför allt på kortsidorna. Vi jobbade mest med sidvärts och skänkelvikningar gör han riktigt bra nu. Öppna är det lite sämre med men det fungerar ändå. Vi testade även att rygga en gång och det gick super trots att jag inte gav röstkommando. :) I galoppen jobbade vi först med att bara kunna galoppera på volt utan att försvinna iväg åt något håll och sedan testade vi lite förvänd galopp för första gången. I höger varv gjorde han det jättebra men i vänster orkade han inte riktigt men lite fick vi till till slut. :) Som avslutning gjorde vi lite fattningar från skritt vilket gick bra. När vi travade av gick han riktigt fint och tittigheten släppte lite. 
 
Idag var han riktigt rolig att rida. Vi tog grusvägen bort mot pulkabacken för att undersöka ett ställe där de slagit gräs. Tyvärr var det lite knöligt och tråkigt underlag så jag vågar inte rida fortare än skritt där annars hade jag hoppats att man kunde ha ridit lite dressyr där. Fram dit var han väldigt seg och tråkig men sedan vände det. :p Pulkabacken var som vanligt väldigt jobbig men efter det var det full rulle och han galopperade nerför en backe som jag tog bara för att få galoppera uppför... Vi red runt fältet hemåt, samma väg som på hubertusjakten, och även där var han pigg och skulle trava allra minst. :) Idag kunde vi även gå över den lilla träbron, senast gick vi brevid. Han ville inte först men jag envisades och berömde massor så fort han gick på den och då var det lugnt. Vi tog svängen förbi Bjärby hem och tog en liten avstickare på gräsvägen längs med grusvägen så han skulle få springa av sig lite. Bortåt blev det trav och så galopperade vi hemåt och det var en väldans fart på honom. :D Det bjöds även på lite bockningar. :p Borta vid lösdriften mötte vi två småkillar med cyklar som vi stannade och pratade med lite och trots att han var pigg innan stod han snällt och väntade och var mest lite nyfiken på dem. :) 
 

24 november

Det blev ingen bra ridtur idag. =/ Det var väldigt tråkigt underlag, hårt, knöligt och halt. Vi red grusvägen bort till gräsvägarna och sedan hem runt Bjärby. Första biten blev det mest skritt på grund av underlaget och när det äntligen blev lite bättre underlag såg han något farligt och gick och var spänd och allmänt jobbig i princip fram till grusvägen och då blev han extrempigg istället... Det var svårt att komma till någon vettig ridning. Jag skulle ha ridit backar istället som jag tänkt från början men när jag ändå tog på brodd tänkte jag att jag skulle få rida lite fortare på gräsvägarna. :( Förhoppnigsvis går det att var på banan imorgon annars blir det nog att åka till ridhuset i helgen, han behöver ridas igenom ordentligt. 
 

22 november

Vi red bort till E22:an idag och letade nya ridvägar. Jag frösökte hitta en väg in i skogen men det verkar tyvärr svårt at ta sig dit. :( Det finns i alla fall en väg kvar att undersöka där. Han kändes trevlig att rida, ganska pigg och arbetsvillig för det mesta. Det blev mest skritt då det var fruset och jag inte har några broddar än. Vi jobbade vidare med skänkelvikningar vilket gick bra och testade lite ryggningar igen. Tredje eller fjärde gången vi ryggade kunde han göra det utan röstkommando, helt sjukt hur fort han lär sig. :) 
 

20 november

Jag hade tänkt rida på banan idag men det hade fryst så underlaget var lite sådär. Vi tog en sväng ut på vägarna istället. Först tänkte jag rida bort till E22:an men vi hamnade på gräsvägarna till slut i alla fall. :p Det blev i alla fall lite variation då vi inte svängde av på första vägen hemåt utan tog nästa så vi kom upp efter Ånestad och tog grusvägen hem. Han var rätt seg på grusvägen bort men så fort vi kom ut på gräsvägarna och travde lite blev han piggare. På grusvägen jobbade vi lite med skänkelviknigar samt serpentiner över vägen. Han var rätt spänd men mot slutet fick jag till två skänkelvikningar där han bjöd framåt och de kändes super. Även på gräsvägarna var han rätt spänd och det blev inte bättre av att jag red i dressyrsadeln med för långa stigläder så jag knappt kunde rida lätt och inte sitta ner när han var så spänd... När jag skärpte till mig och krävde lite mer gick han plötsligt fint men det hände väldigt sporadiskt. :p 
 

18 november

Wiiie, jag är igång och rider igen! Igår skrittade vi bort till husen och tillbaka tillsammans med Tiger för att sedan vända och ta 20 minutersrundan själva. Han var pigg hela tiden, till och med bortåt när vi var själva. Det blev mest skritt men vi travade förbi husen samt en bit till när han började självmant. 
 
Idag red vi gärdesvägarna runt Bjärby. Han ar rätt seg bortåt och gick knappt ut ur stallet. När vi travat lite piggnade han till i alla fall. Det blev en del trav och galopp och bitvis kändes han riktigt fin. :) Jag ansträngde mig inte jättemycket med lydnad och form, jag åkte mest med. :p På en sträcka var det ganska stora vattenpölar med jämna mellanrum och där jobbade vi på att fortsätta trava igenom dem istället för att stanna och titta först, det gick faktiskt ganska bra. 
 

14 november

Gaaah, fortfarande sjuk även om det går åt rätt håll. Igår var väl första dagen jag inte hasade mig fram som en zombie och åkte till och med och jobbade på förmiddagen, onsdag och torsdag var jag hemma. Jag hostar fortfarande massor vilket är rätt jobbig, nu har det gått så långt så jag har träningvärk i hostmusklerna... Har vaknat tre eller fyra nätter i rad nu vid samma tid av att jag fått världens hostattack. Hästen har av förklarliga skäl fått semester den här veckan, kankse nästa vecka med, han verkar inte misstycka i alla fall. Han var mer sur förra veckan när jag dels jobbade över en del samt var borta på torsdagen. Då var han på riktigt dåligt humör på fredagen men det kan ha berott på att han hade haft täcke med, det är aldrig populärt. Just nu ser han ut som en gris då jag inte orkar borsta. Jag är bara nere i hagen och kollar så han inte har några akuta skaor och så tittade vi i hovarna igår när jag var i stallet efter insläpp. 
 
Nöjd gris samt väldigt närgången hagkompis. :p
 

Hovslagare

Idag var det dags för nya skor. Trots att det bara är tredje gången han skos och att han enligt utsago var stökig senast så skötte han sig super idag. Vänster fram var lite bråkigt både när gamla skon skulle av och den nya sömmen skulle i men det löste sig ändå bra. När hovis plockade av skon slutade hon lossa sömmarna när han blev bråkig och fick bort den ändå och när den nya åkte på mutade vi med slicksten efter de första sömmarna. Det hade det nog gått ändå, han ryckte inte mycket, men det är väl bra att han associerar skor med bra erfarenheter. Höger fram var inga problem alls. Eftersom vänster var sist så fick han stå med sin slicksten resterande tid med och han verkade nöjd med det. Bak är ju en historia för sig... Han är fortfarande sparkig där, väldigt, men bara hon får tag på benet ordentligt slappnar han av och sköter sig. Han håller ju inte på så med mig heller så det är inget vi kan öva på. Han får guldstjärna för frambenen i alla fall. Idag stod jag inte och passade honom så mycket heller, jag vet inte om det gjorde någon skillnad. Jag stod mest bakom eller mockade hans box så fick de klara sig själva. 
 
Min förkyling har blivit värre igen och lungorna gör sitt bästa för att bli upphostade... Det är ju i och för sig standard när jag är förkyld men det är i alla fall inget roligt. :( Jag vill rida igen men det är väl bäst att bli lite friskare först, kanske borde vara hemma från jobbet imorgon. 

8 november

Mådde ju inte superbra imorse men det var bara att pallra sig iväg... Vädret var i alla fall bättre än väntat och regnet hade dragit förbi när jag kom till stallet. Det gick bra med sadelinpassningen även om det tog världens tid. Hoppsadeln var bra som den var, hon släppte ut lite luft ur bossorna och satte fast den främre stroppen så den skulle ligga mer still men annars gjordes inget med den. Dressyrsadeln fungerade också bra som den var bara vi fått i luft i bossorna och bytt till ett smalare koppjärn. Den var det dock mer meck med då det låg iläggspaddar i bossorna samt att vi testade lite olika lägen på kåporna så jag skulle sitta bra. På slutet blev det ganska bra ändå. Smidigt nog blev det olika storlekar på koppjärnen i hopp och dressyrsadeln så jag inte behöver ha två av varje storlek. :) 
 
Han var inte speciellt trevlig att rida, väldigt seg och stel samt att han inte gick fram i början. Jag har mina misstankar om att han ogillade underlaget på banan då det blev ganska tungt när det hade regnat på det. Bitvis gick han bra i alla fall även om han tröttnade på slutet. Nu inväntar jag att förkylingen ska ge sig så jag kan rida ordentligt igen. 
 

7 november

I onsdags blev det klättring igen i backen vid Ånestad. Förtom att han bråkade på det vanliga stället de flesta gångerna skötte han sig bra och kändes ganska trevlig. 
 
Idag var vi ut på långtur. Vi red bort förbi Styrstad bygg igen och undersökte traktorstigen vid jakttornet. Diket visade sig vara mindre än väntat och inga problem att komma över. Traktorstigen var ganska trevlig och vi hittade en runda som bjöd på en hel del klättring. Det var inte det bästa underlaget men det var helt klart ridbart, dit kan jag nog rida igen. Hemåt red jag bort åt andra hållet på traktorstigen och bort till gården man såg innan vi vände och tog samma väg tilbaka som vi kom. Den här gången hoppade han över diket med obligatoriska bocksprång efteråt, åt andra hållet klev han faktiskt. Han kändes trött i kroppen men inte i huvudet hemåt, lite skum känsla. Vi red runt och bort till de vanliga gräsvägarna istället för förbi Styrstad bygg hem. Det diket var större än de vi har gått över tidigare men han tvekade inte länge innan han skuttade över. Hemåt blev det en del galopp, annars skrittade vi mest. Vi avslutade i sommarhagen med ett varv runt hindren men vi tog det lugnt och han var faktiskt inte speciellt taggad där, det brukar han ju vara. 
 
Imorgon ska jag få mina sadlar tillpassade. Vi får väl se hur det går då det dels ska regna hela dagen samt att jag åkt på världens förkylning igen. :(
 

3 november

Igår hade såret såklart svullnat upp men han hade ingen temp och jag tvättade under protester och lade på en sorbact-kompess som nog inte satt kavr länge...
 
Ingen större skillnad på såret idag vad jag kunde se men han var fortfarande feberfri så vi tömkörde lite på banan. Jag försökte göra mycket övergångar och så hade vi en bom att kliva över. Han gick inte så bra, som vanligt var det mycket att titta på och spänna sig för i mörkret men han hade helt okej bjudning i alla fall och bitvis gick han riktigt fint. 
 

1 november

Idag var vi på lite upptäcktsfärd då vi bara skulle skritta för att bli av med eventuell träningsvärk. Vi red bort förbi Styrstad bygg, där har vi bara varit kanske två gånger. Jag inspekterade gräsvägarna där men tyvärr hittade jag ingen som var speciellt bra att rida på, de var så korta allihop. Ena vägen kunde man nog komma bort till de vanliga vägarna om man hoppade över ett dike men jag hade ingen lust att testa utan sadel på pigg häst. :p Jag såg en traktorstig som så trevlig ut men tyvärr verkar det svårt att ta sig till den. Jag ska se om jag kan ta mig till in i skogarna där borta någon dag. Akke var pigg idag men det blev mest skritt. Vi travde lite grann och hemåt blev det galopp då han "missförstod" mig när vi skulle trava. :p
 
Han hade ett sår på insidan av höger fram ovanför knät, jag misstänker att han har rivit sig själv på sömmarna på skon... Jag tvättade och så får vi se hur det ser ut imorgon, det var mest ytligt men på ett ställe såg det lite djupare ut. Bakkotan såg fin ut i alla fall som tur var men alltid ska det vara något. 
 

RSS 2.0