Installning

Idag stallade vi in hästarna, de flesta i alla fall, tre pojkar går kvar ute ett par veckor till men Akke börjar bli på gränsen till tunn så jag vill ha honom inne nu. Jag ska åka bort om en vecka så då får han förmodligen vara ute på nätterna men tills dess får han vara inneråtta på nätterna. :) Måste säga att det är skönt att ha honom inne igen. 
 
Vi lasttränade lite idag och han var superduktig. Jag öppnade genom hela transporten och så fick han gå rakt igenom. Första gången stannade jag honom halvvägs in och gav äpple men då backade han ut igen men nästa försök klev han in ganska snällt och kunde gå ut fram utan stök. Vi gick runt och gick på en gång till och då fick han stanna när han kommit in hela vägen och fick två äpplen och så knallade vi ut framåt. Eftersom han gick på väldigt lätt andra gången slutade jag så han inte skulle sura ihop. Kändes inte så värt det att köra fram trailern för mindre än fem minuters övning men eftersom han skötte sig så bra så får jag ta det. :p
 

29 augusti

Nu har jag varit och plockat ut det sista stiftet. :D Jag fegade ur och tog två alvedon innan jag åkte. Det gjorde inte ont att ta ut det men jag vet inte om det berodde på värktabletterna eller om det bara satt dåligt, troligtvis det senare. :p Inga förhållningsorder och de var nöjda med rörligheten så jag behöver inte komma tillbaka. :)
 
Igår var jag hos Akke och tömkörde. Han var slö som en gammal ko och inte med på noterna vilket säkert beroddde på att det var ganska varmt. Vi började i vänster varv och han var sjukt slö och när jag skulle få honom att trava vände han rumpan till flera gånger, suck. Jag lyckades i alla fall efter en liten stund att få en trav med hyfsad bjudning så vi bytte varv då. Det gick bättre åt höger och bjudningen blev bättre, han kunde till och med galoppera lite. När jag var nöjd bytte vi tillbaka till vänster och då hade han hittat lite mer bjudning. Han gick rikitgt bra där då jag var tvungen att hålla ordentligt på ytter för att få honom att svänga så han var riktigt snygg och klev på bra för att vara vänster varv. Vi provade lite galopp med och det gick med nöd och näppe. När vi var klara släpte jag honom lös för att plocka bort avspärrningen jag gjort och då kunde han följa efter mig och stanna samt backa när jag sade till. :) 
 

24 augusti

I förrgår hämtade jag trailern så vi kunde lastträna. Han gjorde det faktiskt bra och klev ganska snällt upp på rampen. Det var mitt mål att han skulle upp där och jag hade inga krav på att han skulle gå längre in. När vi varit i stallet och borstat tog jag med godishinken och ställde den i mitten av transporten och han gick snällt in och åt sin mat där, inga problem. När maten var slut och jag tyckte han kunde gå på en bit igen blev han lite tjurig men utan allt för mycket övertalning kunde han gå upp på rampen och gå ett myrsteg framåt frivilligt och då nöjde jag mig. 
 
Idag har vi ridit igen. Nu finns det stubbåker bakom damernas bete så vi red där. Det var bra fart när vi gick mot hagen, ganska mycket segare åt andra hållet. Vi skrittade ett varv och sedan galopperade vi och jag försökte gasa lite en bit innan vi red bort till hoppdungen och tog ett varv där. Han var seg som kola där och hoppade bara över en av stockarna, de andra travade han över eller gjorde någon sorts halvsprång. Vi fortsatte även en sväng i skogen där för att inspektera lite balar som man kunde hoppa över tidigare men de var nedrivna så vi red tillbaka till stubben. Där försökte jag få honom att jobba lite i form i trav på volt men han var spänd och drog mot hagen hela tiden så det var svårt. Ena halvan av volten skulle han galoppera och den andra knappt trava. Till slut fick jag ihop honom några steg då och då och han började slappna av lite så då avslutade vi. Vi var ute i ungefär 40 minuter så han var nog lite trött med, uttråkad om inte annat. 
 

21 augusti

Äntligen har de slagit en stubbåker nära stallet. Trots att jag inte var jättesugen på att göra något med honom då han hade haft lerbad och hade lerinpackning upp till knäna på alla ben så sadlade jag i alla fall för de är jäkligt snabba på att plöja upp igen. Han var inte speciellt öm i fötterna på stubben och det var roligt att se något annat än banan för bjudningen var helt klart bättre, till en början i alla fall. 
 
Vi började med att skritta ca ett varv och på bortre delen mot husen hoppade det upp en hare mitt framför nosen på honom men han skyggade knappt för den. :) Vi travade när det gick hemåt igen och fortsattte ett halvt varv sedan började han bli seg så han fick en liten skrittpaus. Han var ganska spänd i traven och huvudet var rätt upp men i skritten gick han fint bitvis. Vi red tillbaka längs med vägen och byte varv och så fick han galoppera hemåt. som vanligt var det inte så mycket fart på honom men han får hållas. Efter galoppen övade vi lite styrning genom att rida volter i trav och det gick väldigt bra även om han var lite seg ibland och tryckte lite utåt när vi svängde bortåt. Han kom även ner fint i form i traven när vi red på böjt spår. När vi svängt klart tog vi en sista galopp. Jag provade att komma i höger varv för att få honom att fatta höger galopp och det gick bra. Han springer fortare i höger och det var riktigt bra fart på honom, jag fick till och med bromsa lite. Det höll även på att bli lite bock och bus men jag känner mig inte redo för det än så vi avstyrde det hela genom att håll upp huvudet lite. Det stod en konstig traktorvagn som såg ut som en båtkärra där vi skulle gå ut på vägen och han fick gå fram och nosa på den innan vi avslutade. Han tyckte den var lite läskig men vågade gå fram och nosa på den i alla fall, duktig pojke. :)
 
När jag släppte honom i hagen tog han faktiskt vägen uppför berget. Det har jag inte sett honom göra sedan början av sommaren. 
 

Maränghäst

Idag har vi löshoppat. Det duggade lite när vi gick ner till banan men när jag släppte honom där så han skulle få beta lite medans jag byggde hinder kom det en rejälare skur. Han vände rumpan mot vinden väldigt fort och såg fruktansvärt eländig ut. Han avskyr att bli blöt stackarn. Som tur var slutade det ganska fort. 
 
Jag började med fyra galoppbommar som han fick gå över. Det gick väl sådär, först blev det mest skritt och trav, sedan kom han på att han kunde gå på gräsvallen och slippa bommarna. Jag drog upp varannan på vallen och då smet han inte förbi lika många i alla fall. Efter en stund byggde jag ett litet hinder istället och då gick det bättre. De gånger han kom i galopp hoppade han fint, de andra gångerna drog han med sig bommen. :p
 
När vi var klara med hoppningen jobbade jag lite med att han skulle flytta undan bakdelen för tryck och det gick bra. Han fick gå in i spolspiltan när vi kom upp till stallet igen och det gjorde han fint och avslappnat. Det hjälpte säkert att det stod massa hinkar längst in, bland annat hans godishink. :p Jag började vända honom lite med och det gick bra, mycket bättre än tidigare. :)
 

17 augusti

Idag blev det ridning. :) Det har kommit tre nya hästar till stallet och två av dem var inne när jag borstade samt att en kom när vi var klara och det var lite spännande tyckte herrn. På banan lade jag en bom på varje långsida samt två sockerbitar på kortsidan att rida emellan. Första varvet tittade han lite på sockerbitarna men sedan var det lugnt. Han bjöd lite bättre än vanligt idag och det blev mycket galopp. Jag vill att han ska bli bekväm med att galoppera över bommar inför hoppningen, därav mycket galopp. Första anridningen i galopp var slingrig men sedan gick det hur bra som helst. Lite styrproblem längst ner i vänster varv men det rättade till sig vartefter. Han kunde till och med fatta höger galopp för hjälpen en gång så jag är mycket nöjd med honom. 
 

15 augusti

Idag tömkörde jag. Han var rejält halt när han kom in i stallet men jag misstänkte en sten då han inte sett halt ut på väg in från hagen. Jag började med att kratsa hovarna och mycket riktigt hade han en stor sten i ena framhoven, när den var borta gick han som vanligt igen. Han hade lerinpackning på benen som inte torkat så jag provade att spola dem och det gick utmärkt. Det var lite obehagligt i början men sedan gick det finfint. 
 
Jag tog med en bom in på banan igen som han fick kliva över. I höger varv frångick vi fyrkanten ganska snabbt och gick in på en volt över bommen och travade. Han var seg att styra så jag spände in honom på ytter och shit vad fin han var. :) Stort steg och tog för sig. Han fick galoppera lite med och det gick bra. Han kunde hålla galoppen närmare ett varv på volten. I och för sig fel galopp men än så länge är jag glad att han galopperar över huvud taget. Efter det gick vi över i vänster varv och jag fick spänna in ytter där med även om det är lite kinkigare. Eftersom jag måste hålla ganska mycket på ytter så kröker han ihop sig lite mer än vad han orkar och blir tjurig. Jag försökte vara så lätt som möjligt på ytter och det gick ganska bra. Det var svårare att få honom att hålla volten i det här varvet och han var svårare att få fram. Vi två tillfällen stannade han och vände upp rumpan mot mig när jag drev på lite mycket. Det blev även några vändningsförsök när jag inte var med och i position. Vi försökte med galopp i det här varvet med men det blev bara längs fyrkanten. Han tryckte utåt i volten när vi skulle galoppera och om jag höll i honom blev det ingen galopp då bjudnigen saknas lite. Det blev i alla fall två långsidor och jag lyckade få honom att svänga in lite en gång. Över lag skötte han sig bra i alla fall och jag är riktigt pepp på att rida och jobba vidare med honom nu när det gick så bra. :)
 
Vi inväntar ivrigt stubbåkrar och hoppas att hans ömma fötter klarar dem så jag får lite gratisbjudning. 
 

Good feeling :)

Har nu varit i kontakt med min nya hovslagare och hittills verkar det lovande. Han är duktig på att svara på mail och jag har fått en tid trots att han inte har så mycket plats för nya kunder. Nu återstår bara att se om han sköter sig i övrigt med. ;) Det känns som sagt bra och jag har typ lusläst hans hemsida och gillar det jag sett. Han skulle även hjälpa mig att hitta passande hovboots, vilket känns bra då det finns lite att välja på. Vi fick tid om cirka 6 veckor så vi får väl hålla oss på banan så länge trots att herrn tycker det är aptråkigt. 
 

11 augusti

Vi red en sväng på banan idag, med bommar. :) Jag hade lagt ut tre cavaletti på ena långsidan och ett hinder på ca 20 cm på den andra. Bommarna sade han inte mycket om och tog i fint fram över dem när vi travade, hindret var jäkligt skumt först men när han gått över en gång blev det bättre. Han var seg idag men lyssnade för det mesta bra på skänkeln. Vi travade mer än förra gången, dock var han mer svårstyrd och bitvis var det lite vingligt över hindret. Det blev faktiskt lite galopp med men bara något halvvarv åt varje håll. I vänster varv provade vi hindret som vid det här laget hade blivit bom på marken. :p Det var väldigt slingrigt fram men över kom vi. Efter det fick han ta det i trav en gång. Vi avslutade med att gå lite i vattenpölen vi ingången. Först smet han förbi lite halvt men andra försöket gick han igenom och då tyckte jag vi var klara. Som avslutning bar vi tillbaka bommarna, han försökte hjälpa till genom att smaka på dem vilket inte gjorde det så lätt att bära. :)
 
På väg till banan :)
 
Ren och fin, not... Han ville tydligen vara grå häst idag. 
 

Mycket idag

Idag kom hovis, äntligen, han skulle kommit igår men bokade om, suck. Ska försöka med en annan hovslagare nu, han är ju verkligen duktig men det är värdelöst när han alltid bokar om och att han inte kan komma tidigare. =/ Jag har ju varit sugen på att prova barfotaverkning ganska länge och nu tänkte jag göra slag i saken bara hovsalagren som håller på med det har tid med nya kunder. 
 
Akke höll på att skrämma slag på mig när jag skulle hämta honom i hagen imorse. När jag kommer ut på ängen ser jag att han ligger helt utslagen i det lite högre gräset och de andra hästarna stod i närheten. Ett tag trodde jag han var död men när jag kom lite närmare såg jag att han viftade på öronen och när jag kom fram vakande han. Jag fick klappa på honom när han låg ner och han var inte alls intresserad av att resa sig upp. :p Lite morgontrött herre tror jag. Jag fick släpa honom till stallet, han tyckte inte alls att han skulle gå in. 
 
När hovis var klar gick vi ner till banan och tömkörde. Jag var duktig och plockade fram en bom som jag lade på spåret. Vi körde samma som förra gången men med mer trav och några varv i trav på volten. Bommen gick han över som ingenting. :) Han är faktiskt svårare i höger varv just nu, mest för att det är svårt att hålla honom ute på spåret där. På måndag planerar vi ridning med bommar, sen får vi se om jag håller det. :p
 
De små ballerinahovarna
 
Bild från i måndags med ufoluva :)
 

Ridning i värmen

Ja, det blev en ridtur idag, säkert helt förbjudet när man har en bruten hand. :p Det gick hur bra som helst och Akke verkar ha tagit till sig det vi jobbade med innan sommaren. Vi gjorde inget avancerat, ungefär samma övning om tömkörningen. Skritt runt spåret med fokus på bjudningen och lite trav emellanåt. För variationen red vi serpentiner någon gång och bytte varv ganska ofta. Han lyssnade ganska bra på skänkeln, bättre än väntat och surade bara ihop en gång när jag blev för på. Vi provade novabettet jag köpt med och han verkade trivas med det och sökte sig neråt när jag hade kontakt i tyglarna, dock mest i skritt. Jag är nöjd med honom i alla fall. :)
 
Det var lite spännade att gå in i stallet idag. De har gjutit igen diverse ojämnheter i stallgången så det låg brädor lite här och var. Akke tyckte det var jäkligt skumt och var inte helt säker på att man kunde gå förbi allt men utan alltför mycket övertalning kom vi bort till enda uppbindningsplatsen som inte var ockuperad. :)
 
Han har fått en ny flugluva också, igen... Den gamla han hade är halvt slaktad, den får han bara ha i yttersta nödfall, den jag köpte på Ullared sitter inte kvar så nu har han fått en ufoluva igen. Förra året hade han ju lyckats vika ett öra under en sån och var svullen i några dagar men jag kan inte hittta något bättre tyvärr. Det här är royalblå så förhoppningsvis ska den inte vara så svår att hitta om han plockar av den. 
 

Tjoho :D

Nu går det framåt med handen! :D Igår körde jag motorcykel igen, så roligt! Jag trodde inte jag skulle kunna göra det förrän stiften var borta men jag har så pass mycket rörlighet nu så det går helt okej att koppla med handen. :) Jag åkte ut till svärföräldrarna och pysslade lite med hojen, bytte olja, satte dit nya kopplings- och bromshandtag då de sett bättre dagar och kopplingshandaget dessutom var av sedan hojen ramlat omkull på innergårde i våras. Jag bytte även framblinkers då det satt som lösa tänder. Skönt att ha gjort det. 
 
Idag tömkörde jag Akke. :) Jag vägde mellan att tömköra och longera men jag kom fram till att tömkörning nog skulle vara snällare mot handen. Vi gjorde inget avancerat, han har ju inte gått sedan sista veckan i maj och jag är ju som sagt lite justerad. Han fick skritta runt fyrkanten med fokus på framåtbjudning och det gick faktiskt bra, han var snäll om än lite seg och sommartrött. :p Han fick trava något varv åt varje håll och det gick fint det med och bjudningen blev bättre efter traven. :) Det blev inte jättemånga varv skritt heller men det kändes som en lagom start. Jag kan ju lova att jag är lite lätt sugen på att rida nu när han var så snäll... Vi får väl se vad det blir, håller jag mig till skritt och trav borde det vara lugnt. Det kan ju hända att jag får sota för mina aktiviteter med, handen värker lite. 
 
Plastraketen med ny fin utrusning :)
 

RSS 2.0