31 juli -16

Idag var vi ut i skogen på en ganksa kravlös tur. Det blev motionsspåret och vi slog på stort och tog två vändor uppför pulkabacken. Hem tog vi vägen förbi Bjärby. Han kändes ganska trevlig men lite seg. Imorgon blir det dressyrträning. :)
 
Pulkabacken, den är brantare än den ser ut :p
 

30 juli -16

Vi red lite dressyr idag. Först jobbade jag med att flytta honom lite i framdelsvändning för att få undan främst högerbogen innan vi övergick till lite trav med framåtänk och så blev det lite galopp med innan vi red igenom LB:2. Det gick helt okej, den andra travökningen kändes rikitg bra. Han var lite ostadig bitvis men inte så farligt. Vissa delar av galoppen blev sådär, främst digonalerna med avbrott. Som avslutning nötte vi på dem en stund och efter det kändes han superfin. :) Vi gjorde lite öppna i trav sedan innan vi travade av. 

28 juli -16

Vi red en vända på remsan som är på andra sidan breddiket mot Styrstad för att se om man kunde ta sig till skogen mot Hollstad då de slagit längs gärdeskanterna men det var diken i vägen. :( Hem red vi vanliga vägen men tog svängen runt Ånestad. Han var väldigt seg, framför allt i skritten, traven och galoppen var bättre men det var rätt varmt med. 
 
Nu är det även klart med stallplats. Jag kommer att flytta till Ånestad den 1 september och jag har sagt upp min plats på Bjällbrunna samt sagt ifrån om Smedby gård. Det känns bra att flytta dit och Matilda kommer med att flytta dit men redan på lördag. :)

27 juli -16

Det blev en barbackatur runt Styrstad idag. Han kändes väldigt fin och galoppen var helt underbar, stor och vägvinnade med bjudning men ändå bärig. :)
 
Jag var och tittade på stallplats på Smedby gård med och nya stallet de bygger är riktigt fint. Det som kändes som nackdelar är ju att anläggningen är rätt stor och att de kommer att vara ute ungefär samma tider som nu. Fördelarna är ju ridhuset, två banor med bra hindermaterial och bra ridvägar. Jag har haft beslutsångest men nu tror jag ändå att jag bestämt mig och går på magkänslan att Ånestad ändå kommer att passa bättre. Planen är att flytta i månadsskiftet augusti/september när de kommer in från betet. 

26 juli -16

Idag har vi varit och terrängtränat. Han var lite mer ridbar i början men fortfarande lika ofokuserad på hinder vilket resulterade i några stopp. Jag får liksom ingen kontakt med honom i anridningen och sedan inser han att shit, det stod ett hinder här några galoppsprång innan... Jg fick i alla fall tipset att hitta någon signal som jag gör i varje anridning så han lär sig fokusera. Den andra hästen stannade en del med så det passade ju bra i alla fall. Vi fick rida en enklare bana på fyra hinder för att de skulle komma igång och andra varvet gick det bättre. När vi gick över på andra fätet där vi varit första träningen fick vi stopp på stockoxern samt en soffa, återigen för att hästen gick och tittade på annat. Efter det lossnade det och vi red två rundor med superkänsla och han hoppade till och med ett nytt hinder utan att blinka. :) Som avslutning gick vi bort till backen med däcken och fick hoppa en svart rulle, soffan samt däcken. Då var han tillbaka i gamla takter igen och vi kravlade oss över rullen, fick ett stopp på soffan och hade lite tveksamheter på däcken. Vi hoppade runt det igen och då fungerade i alla fall soffan super och vi tog de stora däcken. :)
 
Nu blir det lugnt med terrängträningar ett tag då jag har annat som krockar men vi ska försöka komma iväg på ett par stycken till. 
 
Äntligen har jag fått ett pris på stallplatsen jag var och tittade på med. Som jag var rädd för blev det ganska dyrt men samtidigt känner jag att jag verkligen inte vill stå kvar en vinter till. Jag ska i alla fall iväg och titta på ett annat stall imorgon, med ridhus, och sedan ska jag bestämma mig men troligtvis kommer jag att flytta. 

24 juli -16

Idag har vi skuttat lite. Det blev gymnastikhoppning med studs och lite låga hinder. Det var lite bättre känsla idag än senast vi var på banan. Jag fick bättre stöd på ytter i vänster varv och det gjorde en  väldigt skillnad. Det blev mest övergångar när vi red fram och fokus på att han skulle lyssna på skänkeln. Vi började med att hoppa ett sockerbitshinder på medellinjen och vartefter byta galopp över det. Det där med att byta galopp över hindret gick väl sådär, mest beroende på ryttaren, men han bytte i alla fall efter för det mesta och över ett par gånger. Efter det lade vi till ett annat hinder på medellinjen med sockerbitar under och efter en liten paus blev det studs innan vi hoppade lite bana och travade av. Hästen var trött och svettig när vi var klara. :p Han var ganska duktig idag och bjudningen tycker jag det går åt rätt håll med. :)

23 juli -16

Igår red vi på banan. Först lite uppvärmning där jag flyttade på honom och gjorde övergångar. Känslan var sådär, han var ostadig i formen och lite spänd. När han var hyfsat uppvärmd red vi igenom LB:2 vilket gick halvbra. Han var fortsatt ostadig och på vänster diagonal i galoppen skulle han inte sakta av... Vi gjorde om hela galopprogrammet som ändå inte blev så bra när jag insåg att jag glömt den ökade traven innan och då blev det mycket bättre. :) Som avslutning gjorde vi byten. Åt vänster lyckades vi få till två rena på raken efter en stund, höger ville sig inte riktigt. Han körde ut högerbog och sprang när vi skulle byta så först fick jag jobba på det och när det fungerade bröt han av till trav i bytet. Jag tror vi fick till ett hyfsat ordentligt byte som blev rent i alla fall. Han kändes fin efteråt. 
 
Idag var vi bara ute och joggade lite barbacka längs gräsvägarna. Jag hade tänkt rida runt Bjärby men han tyckte vi skulle mot Styrstad istället så han fick välja idag. Vi jobbade med övergångar och lite öppna. Han kändes ganska fin men bitvis okänslig för skänkeln. 
 
Någon som inte var nöjd med gårdagens bad och tyckte det kliade förskräckligt :p

21 juli -16

Nu är semestern slut för herrn. :) Jag var ute ganska tidigt för att rida innan den värsta värmen men det tog sin lilla tid att få in hans majestät från hagen... Naturligtvis kom jag och störde morgonvilan och han var inte speciellt sugen på att gå upp. Jag gjorde i och för sig mest halvhjärtade fösök att få upp honom men jag knuffade på honom och smackade och drog i grimman, däremellan blev det lite kliande och klappande. Det var inte förrän jag började plocka kardborrar ur svansen han reste sig upp. :p
 
Morgontrötta pojkar, två till gick och lade sig innan jag kom därifrån :p
 
Resultatet av några minuters försök att få hästen att ställa sig upp...
 
Ridningen blev en ganka lugn tur runt kohagen och sedan förbi pulkabacken hem. Han var piggare än vanligt vilket kanske inte var så konstigt och småbusade vid något tillfälle. :) 

Tandläkaren

Idag har vi varit hos tanläkaren på årlig kontroll. Det mesta såg bra ut, lite snedställda tänder framför allt en i vänster underkäke som han även hade en liten fraktur på men det var inget allvarligt. De slipade lite i underkäken, sedan var vi klara. Han skötte sig väldigt bra tycker jag, det var lite läskigt att gå in där som vanligt men han lugnade sig rätt snabbt och lastningen var inga problem fast jag var själv. :)
 
Jag var lite lätt stressad när jag kom dit två minuter för sent. :p Det började med att jag kom iväg senare än planerat och någon kilometer innan Mariehovsavfarten var det kö, jag hade helt förträngt att det är den årstiden och att folk har semester... Egentligen hade jag tänkt åka genom Söderköping men det var bara att svänga av vid Mariehov istället. Borta vid bron var det kö och jag trodde först att det var broöppning men sedan sade någon att bron var trasig. Jag hade lagom vänt när bommen började gå upp så det var bara att vända igen eftersom det förmodligen tagit evigheter att sitta i kön på E22:an. Efter lite mindre felkörningar då jag inte brukar åka den vägen kom vi i alla fall ut på 210:an och lyckades komma typ i tid, jag trodde jag skulle bli minst tio minuter senare. 
 
Han har lite minisemester nu då han inte varit jättesugen på att bli fångad i hagen sista veckan och det passare även bra men tandläkarbesöket. Han får vila till onsdag så kör vi igång lte lungt på torsdag igen med förhoppning om att terrängträna på tisdag. :)
 
Trött häst som fått lugnande :p
 

16 juli -16

Idag har vi hoppat. Det gick riktigt bra och på slutet hoppade vi en liten bana på 90 centimeter. :) Han var lite småseg när vi red fram men inte så farligt och jobbade ganska bra. När vi började hoppa låg hindren på ungefär 70 centimeter och efter att ha hoppat alla åt båda hållen höjde jag till 90 centimeter. Vi fick ett stopp på sockerbitarna då de var läskiga men annars var det inga problem, till och med vattenmattan hoppade han utan problem men jag misstänker lite att han inte riktigt såg den då den var mer sandfärgad än blå idag. Över lag var jag väldigt nöjd med honom även om han rev räckena några gånger när det blev högre. Vi lasttränade även lite innan vi red då han krånglade senast vi åkte men det gcik super. Först rakt igenom en gång med paus när han var inne och nästa gång kunde jag gå bak och stänga, sedan fick det räcka. 
 
Dagens övning :)
 

14 juli -16

Nu har jag semester! Jag och kollegan som skulle jobbat imorgon kom fram till att vi inte hade någon lust och med tanke på att det inte finns överdrivet mycket att göra för tillfället fick vi okej från VD:n att vara lediga imorgon. :) Han lät mest glad över att vi inte skulle jobba. :p
 
Jag har för övrigt tränat dressyr idag. Det hade passat bättre att ta det imorgon men då kunde inte tränaren. Han var verkligen superfin idag. Vi började med att renodla hjälperna och få honom känslig för skänkeln innan vi övergick till att jobba galoppen. Först var det bara att rida runt fyrkanten och gasa på långsidorna men sedan fick vi gå in på volten och forma ordentligt för innerskänkeln. Jag måste tänka på att hålla den långt fram när jag formar, den åker gärna bak istället, och även att räta på mig för att få mer samling. I traven jobbade vi med att flytta och böja och även det gick bra. Han skulle spåra på långsidan och vara ställd inåt och i början tvärade jag för mycket men när jag fick in känslan gick det fint och han gjorde det väldigt bra. Som avslutning gjorde vi serpentiner med halvhalter. Halvalterna kändes som de blev sådär men i övrigt var han riktigt fin. Jag fick även lite ordning på min sits, jag ska tänka att någon håller upp mig i håret och när jag gjorde det blev det väldigt bra. Skänkeln tyckte jag också var mer stilla, vi fick inte skäll för den i alla fall. :p Tränaren tyckte att det var vårt bästa pass hittills och det kan jag hålla med om, han gick riktigt bra. :)
 

13 juli -16

Idag blev det en skogstur men lite backar. Vi red barbacka runt motionsslingan. Han var lite halvslö och irriterad på bromsarna. Vi avslutade med några varv på banan och där hade han noll bjudning. Traven kändes ganska okej men när vi galopperade kände jag hur slö han var. Efter att ha sparkat på honom lite och galopperat fram runt fyrkanten blev det bättre. Traven efter galoppen kändes bättre och han skrittade på framåt efteråt utan alltför många påminnelser. 

12 juli -16

Idag var vi och terrängtränade igen. Den här gången var det andra hästar där och han kändes pigg när vi skrittade bort till banan. När vi började trava blev han stark och skulle springa fort. :p Han var omväxlande väldigt seg och väldigt pigg... När vi var bakom någon annan häst gick det fort, när vi red bort från de andra var det snigelfart. Han var inte riktigt med mig under träningen och hade aldrig någon ärlig bjudning, det var antingen full fart eller snigel och jag fick ingen ordning på ridningen. Vi hoppade nästan bara nya hinder idag och det blev några stopp här och där men det berodde faktiskt mest på att han gick och tittade på annat och inte fokuserade på uppgiften, Oftast hoppade han mycket bättre på andra försöket. Det vi hade mest problem med var ett dike, det var väldigt läskigt första gången men han kunde hoppa det från stillastående, dock var han tvungen att stanna upp varje gång vi skulle hoppa det... Himlen öppnade sig även när vi höll på och hoppa diket vilket inte hjälpte. Vi skulle hoppa ett hinder efter diket med vilket gick sådär, han tänkte stanna på det men hann inte och fick häva sig över... Jag vet inte varför han var så tveksam på det. Det kan ha berott på regnet, att hindret var läskigt vilket det inte borde varit (vanlig stock med hjul så att den liknade en kanon), eller att jag blev tveksam, förmodligen det sista alternativet. :p
Jag är lite missnöjd faktiskt, jag hade ju hoppats att han skulle gå lika bra som senast, men egentligen skötte han sig ganska bra. Det är mer mig själv jag är missnöjd med. Han behöver verkligen öva på att ridas bland andra hästar så han kan fokusera på sitt... 
 
Han strulade även med lastningen på vägen hem. Av någon anledning fick han för sig att backa ut när jag skulle gå och stänga och gjorde så tre gånger innan jag bad en tjej att stänga om oss. När vi kom hem fick han minsann gå i och ur transporten några extra gånger. Han var inte överförtjust och backade ut igen när jag skulle stänga. Efter ytterligare några försök började han tjura med att gå in också så då var det läge att ge sig, jag lyckades i alla fall stänga bakom honom två gånger. Vi får träna vidare någon annan dag så han vänjer sig av med de där dumheterna igen. 
 

11 juli -16

Igår var vi ute och galoppeade, det blev rundan runt Bjärby. Vi jobbade med att korta och länga galoppen. Först kom han inte tillbaka men efter att ha tagit tag i honom lite blev det bättre men han blir gärna lite lång och jag får rida ihop honom ordentligt för att få en vettig kort galopp. Sista biten där vägen svänger ganska mycket försökte vi byta galopp men det gick inget vidare, jag fick bryta av till trav nästan varje gång. 
 
Idag red vi samma runda men barbacka och med mer dressyrfokus. Det blev mycket övergångar först vilket gick bra och i galoppen blev det lite korta och länga igen. Vi jobbade med bytena idag med och efter att ha sagt till honom en gång blev det bättre och han gjorde faktiskt ett par hyfsade byten. :) Imorgon blir det terrängträning igen. 

8 juli -16

Idag red vi dressyr på banan. Han kändes lite stel och stretig så vi jobbade en del med övergångar och lite sidvärts. Han hade svårt att flytta undan höger skänkel, speciellt när vi skulle göra sluta men det lossnade lite efter en stund. Bjudningen var i alla fall bra och det kändes som han jobbade på ordentligt. Det blev inte jättemycket galoppjobb, några fattningar från skritt  när han fått galoppera igång lite. Efter en kort skrittpaus red vi igenom något som liknade LB:2. Han var väldigt stretig när vi skulle börja och gick inte riktigt fram i skritten men efter lite trav och övergångar släppte det så pass att vi kunde börja. Programmet gick helt okej, han krullar ihop sig lite i tiometersvolterna och övergången på diagonalen i vänster galopp blev inte alls bra men i övrigt kändes han fin. Han blev lite tung i handen, speciellt i galoppen och han skulle inte alls sakta av från vänster galopp. Vi jobbade en liten stund med det efter programmet så det i alla fall blev lite bättre innan vi övergick till att göra halt från trav och rygga. Det var ovilligt och stretigt i början men blev bättre vartefter och en del halter blev riktigt bra, när jag kände mig nöjd travade vi av innan vi avslutade. Han kändes som han hade bra bärighet och bjudning idag men i gengäld var han lite tråkigt i munnen, det kan säkert bero på att det var ett tag sedan vi red ordentlig dressyr. Imorgon blir det vila och på söndag ska vi nog ut och galoppera. 
 
Jag har även varit och tittat på stallplats idag, en hel kilometer från vårt nuvarande stall. :p Det var relativt nybyggt och riktigt fint inuti med plats för 8 hästar. Rejäla boxar, öppningsbara fönster och ventilationslucka i varje box. Det fanns även en rejäl spolspilta och det ska upp värmelampor där. Även hagarna var ganska rejäla och bra samt att ridbanan var stor och såg ut att stå emot vatten bättre än våran. Det mesta var helt enkelt lite bättre än jag har det nu. Sommarbetet kommer väl att bli lite jobbigt då sommarhagen ligger ungefär 2 kilometer från stallet men det går nog att lösa det med. Det stora problemet var att det inte rikigt gick att klämma fram en månadskostnad. Jag fick ett pris för boxen och en prislista för tjänster man kan köpa till så som insläpp, utsläpp och fodringar med mera men jag fick ingen rikgti klarhet i hur man skulle räkna utifrån den. Jag har i alla fall mailat och frågat lite mer ingående vad det kommer att kosta, blir månadskostnaden rimlig flyttar vi förmodligen men tyvärr är jag rädd att det kommer att springa iväg. 

7 juli -16

Idag blev det en barbackatur runt kohagen. Han var rätt seg tills vi kommit en bit in i skogen men sedan galopperade vi på traktorstigen och då blev det fart på honom, han busade till och med lite när det gick hemåt. :) Det kändes även som han gärna ville hoppa vår lilla pinne trots att vi skrittade, vi brukar ju hoppa den men idag fick det vara. :p Längs grusvägen hade de slagit en vall och pressat hösilagebalar, det var lite läskigt men han gick förbi ganska snällt ändå. Annars hade jag inga krav på honom men han kändes fin när vi travade och galopperade. :)

6 juli -16

Igår var vi och terrängtränade. Vi blev själva då de andra som skulle kommit inte fick igång bilen men det gick bra det med. :) Det kändes inte så lovande när vi skrittade bort till banan samt red fram. Han var seg tills vi kom till banan och väl där var allt lite läskigt och han gick och sneglade på de flesta hindren. Jag började med att bara trava runt bland hindren och efter en stund började han slappna av och blev lite mer påverkbar. Han hade i alla fall framåtanda och vi galopperade lite när traven blev bra. 
 
Vi fick börja med att hoppa en stock på hela 20 centimeter då han ju inte betedde sig så bra senast tränaren såg oss. :p Stocken var inga som helst problem, det var inte någon tveksamhet alls och han ökade mot den andra gången. Efter att ha hoppat den ett par gånger åt varje håll fick vi hoppa en halvkulvert vilket gick bra även om han tittade tiil lite grann. Vi fortsatte bort till ett hinder med tunnor som infångare som skulle föreställa bord med dukar på samt en stor jordgubbe framför. Han hade tittat en del på det redan när vi red fram och där blev det föga förvånande ett stopp men bara för att han tittade på infångaren och inte hindret. :p Andra försöket kom vi över på. Vi fortsatte med att hoppa en liten grind samt en trekantig låda med "mustasch" innan vi fick hoppa alla hinder i följd, då på den högre delen av jordgubbehindret. Han gjorde det jättebra och vårt största problem var väl att det nästan gick fort och han var lite svår att få ihop innan hindren. Vi fortsatte med att prova upp och nerhopp vilket gick galant och så fick vi gå över ett litet dike. Efter det blev det en ny bana som jag inte riktigt kommer ihåg men den innehöll i alla fall diket, nerhoppet och ett "hus". Vi avslutade den delen av banan med att hoppa huset, nerhopp, mustachen åt andra hållet, jordgubbarna och ett bredare stockhinder. Återigen gjorde han det hur bra som helst. När vi hoppade mustachen från andra hållet hoppade han som bara den då det var skuggor där och han hoppade av lite utifrån, shit vilken känsla men fick. :D Näst på tur var vattnet, där ville han inte vara med. Han gick nästan ner men inte helt. Han höll på och backa och dumma sig och var på väg att bli blockerad. Eftersom han ändå tänkte bakåt så testade jag helt enkelt att backa ner honom i vattnet efter en stund och det fungerade. Han var inte helt nöjd men när vi väl kommit i funkade det och vi kunde gå ner åt rätt håll nästa gång. Även här blev det en liten bana med en tax och en pallisad samt genom vattnet. Som avslutning hoppade vi huset igen, tog vattnet från andra hållet, sedan pallisaden och sist taxen, sedan fick det räcka. Han skötte sig verkligen jättebra och jag var så nöjd med honom. :) De högsta hindren låg närmare 80 centimeter och det var inga som helst problem. 
 
Idag skrittade vi runt Ånestad utan några som helst krav. Han kändes väldigt trevlig och hade lite egen bjudning. 
 
Mina hinderstöd som äntligen är klara, måsta bara göra fler skållor och måla dem. :)
 

3 juli -16

Idag har vi varit på pay & jump på Stora Bjärby. Det var ett trevligt ställe och allt var väldigt välorganiserat. Bara framridning i höger varv men det gick att lösa ändå med lite utåtställning ibland och vänstergalopp på långsidorna, vi tog till och med en förvänd över en kortsida en gång. Han var allmänt seg när vi red fram men vaknade till när vi började hoppa och kändes väldigt trevlig och bjöd mot hindren. 
 
När vi kom in på banan försvann som vanligt en del bjudning då det var mycket annat som tog fokus men det var ändå bättre än vanligt. Han kravlade sig över ettan tog tvåan utan större tvekan, jag trodde han skulle titta på det då det stod stora träblommor i det, och sedan gick det utan större problem fram till sjuan. Sexan som var en trippelbarr kändes han lite konfunderad över och kröp nära i något halvlustigt språng. Sjuan kom han på att den var läskig sista språnget innan så där blev det ett stopp. Han stannade även på nästa försök men sedan kom vi över. Resten av banan flöt på bra. Jag red ju inte jättebra, det blir lätt så när han tappar bjudning och jag mer får jaga runt honom. Han kändes lite matt och jag fick ingen ordentlig galopp i honom. Han ställde i alla fall upp och tog av utifrån på några hinder. :)
 
Jag valde att ta banan en gång till och då gick det bättre då han var mer avslappnad. Han kändes fortfarande lite skum på oxrarna, som om han tänkte stanna men vi kom runt felfritt. Jag kunde till och med sitta kvar och ta en halvhalt innan åttan så vi fick en bättre avsprångspunkt. :) Han var duktig tycker jag. 
 
Imorgon får han vila och på tisdag ska vi iväg och terrängträna! Ny bana blir det och samma tränare som vi hoppade inomhusterräng för. Bekvämt nog ligger det hyfsat nära, det tar bara cirka 20 minuter att åka dit. 
 

1 juli -16

Vi hoppade lite enkelt idag. Två hinder snett igenom med vattenmatta samt den gröna mattan under och ett räcke på långsidan. Vi red fram ganska kort och enkelt, mest framåtänk samt lite sidvärts. Hoppningen gick bra, han tittade till lite på den gröna mattan samt ett stopp på vattenmattan innan han hoppade den. Han gasade till och med själv mot hindren efter ett tag. Vi rullade över hindren några gånger i varje varv i någon slags bana innan vi gav oss. De låg på ungefär 80 centimeter förutom vattenmattan som var runt 50 centimeter. Överlag var jag nöjd med honom. :)

RSS 2.0