28 februari

I onsdags tömkörde jag för att få lite mer koll på Akke, trodde jag... Han började ganska omgående att vända i vänster varv trots att jag hade tömmar så det som var tänkt som ett kort pass blev ett ganska långt istället. =/ Han var allmänt ofokuserad och ville inte vara med. Han böjde sig som en banan i sidan när jag tog i inner töm och bara flöt ut åt höger. Lyckades jag få honom att gå någotsånär rakt fram stannade han istället och vid ett par tillfällen backade han mot mig och slog igen, morr... Han gick fint en stund när jag sprang bakom honom och bara fokuserade på min position och lät honom gå lite som han ville men så fort jag försökte ta in honom på en lite mer ordentlig volt blev det protester. Det hela slutade med att jag jobbade honom nästan helt i skritt med mycket halter och han fick inte trava långa sträckor. Så fort han visade tendenser till att vända stannade jag honom och började om. På mitten var vi riktigt osams, jag var inte på humör för hans otyg. Han skötte sig i alla fall någorlunda på slutet och då fick det räcka. Det blev bara jobb i vänster varv för jag ville få igenom det och sluta när det gick bra, vi skrittade ju mest i alla fall. Som avslutning fick han springa lös och rasta sig lite och han busade runt lite. 
 
Igår fick han vila då jag inte hann göra något mer än att borsta och idag hade jag tänkt rida men när jag väl kom till stallet hade all motivation försvunnit och han var jättelös i magen så jag gjorde bara rent honom. Han hade rullat sig noga så det behövdes. Vi var även in i spolspiltan. Först provade jag att vända honom där inne men när jag väl fått in honom, för han tyckte det var lite läskigt att gå in där, var det för trångt att vända runt. Jag fick backa in honom och det tog en stund. Jag var rätt irriterad på honom ett tag när han bara skulle hälsa på Ibaz och äta upp hans hö. Till slut lyckade jag i alla fall få in honom och han fann sig ganska snabbt även om det var lite läskigt i början. Jag struntade i att spola honom då jag ville att det skulle vara ganska trevligt att stå i spolspiltan i alla fall. Jag svampade bara av bakbenen lite eftersom han hade bajsat på dem och tvättade rumpan och blötte upp svansen lite. 

Ehm, vad har jag pysslat med egentligen?

Hm, Akke blev longerad i söndags och igår. I söndags fick han skutta runt lös på banan för att göra av med lite energi och jag byggde upp ett litet hinder åt honom. Det hoppade han en gång när jag sprang före sedan gick han hellre förbi. Han bockade och sprang en hel del när han fick vara lös och jag jagade på lite, bara lite överskottsenergi. ;p När han rasat av sig det värsta linade vi lite. Han kunde faktiskt bli linad över hindret, stora framsteg. :) Efter en stund tjurade han ihop i vänster varv och började tvärvända när han var på väg bort från grinden. Vi jobbade med det en stund och när han kunde trava ett varv utan att vända fick det räcka. Bjudningen var inte den bästa och han var inte sugen på att galoppera, det var i samband med det han tjurade ihop. När jag gick på honom backade han mot mig och slog vid ett tillfälle, inte trevligt... Vi slutade som sagt när han skötte sig hyfsat och då fick han gå tillbaka till hagen. 
 
Igår jobbade vi med longeringen igen för att försöka få ordning på den. Den här gången började han vända tidigare, suck. Jag körde konsekvent på att han skulle stanna då och sedan viftade jag med pisken på hans vänstra sida tills han gick ut på volten igen, då slutade jag, samma princip som westernlongering. Det blev ingen riktig ordning på vänstervarvet så vi jobbade i höger en stund och där var han duktig. :) Han kunde till och med galoppera, helst i förvänd galopp men vi fick rätt några gånger med. Jag nötte inte mycket i det varvet då han skötte sig bra. Vi avslutade med att köra vänster varv lite till och då hade det släppt och han kunde trava ganska snällt och avslappnat. :) Som avslutning övade vi på att stanna, vända och backa på vägen till grinden och han kunde stanna och vända utan att jag hade linan fastkopplad, då kändes det bra kan jag säga. :)
 
Idag hade jag Nunne så Akke vilade. Han blev bara lite borstad och så tvättade vi rumpan och städade fötterna ordentligt då han för ovanlighetens skull inte var så lerig. Nunne trimmade jag på banan. Till en början var han spänd och stel. Jag började med att skrittjobba och göra bakdelsvändningar innan vi övergick till trav. Han hade ingen som helst bjudning i traven och var välditg kort i steget. I traven jobbade vi på en åttvolt och slutade med att öka och minska volten i båda varven innan vi gav oss på galoppen. Högergaloppen som vi började med var riktigt bra och fokus låg på att ha stöd i ytter men ändå ställa inåt. Det gick bättre än vanligt och vi varvade med lite piruetter. I vänster galopp hängde han bara i inner och vägra ställa sig. Jag jobbade hårt med att få igenom det och lyckade till slut genom att hålla ner honom på ytter och höja upp innerhanden. När han väl kom loss kändes han riktigt fin och han fick göra några avbott samtidigt som jag flyttade honom för inner skänkel då han gärna högg tag i innertygeln när vi saktade av. När vi återgick till trav igen var vi tillbaka på symaskinstrav... Efter en del halvhalter och lite mer jobb med benen från min sida länge han dock ut halsen och fick upp ryggen och då kunde han ta långa lugna kliv. Han kändes grymt fin på slutet när vi travade av och efteråt var han trött. :)
 

22 februari

Idag fick Akke gå ett pass på banan för att checka av styrning med mera. Han var riktigt duktig och kunde göra serpentiner i skritt och volt trav, till och med i galoppen kunde han göra volter. :) Han är lite svår att få ställning på då han inte riktigt fattar att han ska forma sig och flytta för skänkeln än men det tar sig nog. :) Passet slutade med att han fick galoppjobba en del då han tjurade ihop lite i galoppen. Han ville inte rikitgt fatta galopp först och när han väl gjorde det blev det fel och han slog en del mot spö och skänkel. Efter ett tag fick vi ordning på galopperna och han fattade rätt i vänster varv en gång och bytte till rätt i höger och jag nöjde mig med det. Att det blir fel galopp beror på mig misstänker jag, jag sitter förmodligen i "fel" galopp för att hålla honom på rätt köl när vi fattar. :p Allt blev i alla fall mycket bättre när jag lade unghästridningen åt sidan och satt som en normal människa. Han gjorde även väldigt fina och balanserade volter i galoppen i båda varven. :) Styrningen fungerar inte helt hundra hela tiden än men helt okej. I vänster var lockade grindhålet väldigt mycket men det var jag beredd på så han kom aldrig ut hela vägen. Jag måste lära mig att hålla mer på ytter när han vill slippa för han blir som en banan och bara flyter iväg åt sidan. 
 
Vi hade peeweet idag och det fungerade bättre än vanlig, han var inte lika tjafsig med det. :) Jag hade en ny rem under hakan som jag kunde spänna lite mer än den gamla och det gjorde nog att bettet låg mer stilla och han inte irriterade sig på det lika mycket, dock tycker jag nog ändå att han är mer harmonisk på de vanliga tredelade betten. 
 
Han var svettig och kändes lite trött när vi avslutade men hämtade sig väldigt fort. När vi skulle ut till hagen igen blev han "rädd" för folk som rörde sig på gårdsplanen och bockade i grimskaftet två gånger, suck.
 

Lat...

Var verkligen inte sugen på att rida Nunne idag. Jag var trött och det var kallt och hade snöat så han skulle säkert bara fått styltor. Jag nöjde mig med att bara fixa åt honom så fick han en vilodag, det mår han inte dåligt av. :)
 

19 februari

Idag blev det tömkörning. Han skulle inte alls stå still när jag fäste tömmarna men sedan var han dukig. Lite dålig bjudning men kontrollen är hundra gånger bättre än den var i början. Nu har jag inga större problem att hålla honom på en volt i skritt och trav. Det gick även bra med galopp idag, det lilla vi fick till, han ville inte rikitgt galoppera. I vänster varv blev det bara några språng i taget och i höger kanske ett kvarts varv. Han gick överlag mycket bättre i höger varv. Han skötte dig fint idag men jag tyckte ändå att han verkade lite matt. Imorgon har jag Nunne så då får han ledigt, på fredag får jag se hur jag gör. Är det bra väder så rider jag nog annars får han vila. 
 

18 februari

Idag höll vi oss på banan. Först fick han springa lite lös för att få utlopp för överskottsenergin men det var inte mycket spring så vi jobbade ganska direkt. Först blev det lite westernlongering, mest för att se så att han flyttade undan vilket han gjorde bra. Efter det övade jag på att backa honom några gånger utan att han surade vilket gick sådär men det fungerade bitvis i alla fall. När jag var nöjd med det övergick vi till vanlig longering och det gick riktigt bra. Jag kunde longera i alla gångarter i båda varven även om galoppen gick lite sisådär i vänster varv. Efter longeringen jobbade jag med start/stopp/backning och att han skulle vända ifrån mig. För det mesta går det bra men när fokus försvinner från mig går allt väldigt trögt och han tjurar gärna ihop. Vi ska jobba vidare med att flytta undan för mig, start och stopp fungerar bra och backningarna har det blivit mer ordning på. Imorgon ska jag nog försöka tömköra. 
 

16 februari

Idag var han billig min häst... Jag tänkte att vi skulle ta en rejäl promenad så han blev lite rastad men han var gräslig att gå med. Först gick det en häst i hagen på vägen mot Styrstad som först var farlig och när han fattat vad det var ville han gå fram till den och spände upp sig och struntade fullständigt i att jag var där. Han var på väg över mig flertalet gånger och eftersom hans ben sprätter iväg lite hit och dit, speciellt frambenen, ställer jag mig ogärna framför honom eller kommer för långt bak när han är på det humöret. Det gick i alla fall lite bättre en bit när vi kommit förbi hästen, då dök det upp folk som var ute och red istället som han var tvungen att glo på trors att de var ganska långt bakom oss. När även de försvunnit betedde han sig relativt normalt en lång stund tills vi vänt och gick hem igen och hamnade bakom dem, suck... Då fick han stanna och backa varje gång han började trava. Han lugnade sig återigen när de försvunnit utom synhåll och han skötte sig riktigt bra sista biten till stallet. Jag misstänkte att han behövde mer motion så vi fortsatte åt andra hållet. Halvvägs ner till banan kom det en joggare bakom oss som skrämde honom lite och han blev helt knäpp när han såg de andra hästarna. Han spände upp sig i bästa arabstil och struntade fullkomligt i mig. Jag fick dra runt honom på volt hela vägen förbi hagarna då han inte vände när jag gick emot honom och när vi kom till slutet höll han på att sticka för mig då jag kom lite långt bak och han såg ut som han skulle slå vilket resulterade i att jag backade och tappade halva linan och han for iväg. Jag kan säga att jag är glad att jag hade longerlinan. Lite mer än halva hade åkt ut innan jag fått ett bra tag om den och tillräckligt med balans för att rycka tag i honom och sedan var det bara att hala in honom på mindre och mindre volt och försöka få honom lugn. När jag fått honom stilla kände jag att vi hade fått nog med äventyr för idag och vi vände och gick tillbaka. Han var tämligen hemsk åt det hållet med men ändå något bättre och jag släppte honom på banan en kortis så han kunde rusa av sig den värsta energin vilket resulterade i två ruscher i full fart mot grinden. Han passade även på att hälsa på en av islänningarna som han verkade lite fundersam över tidigare. Väl inne i stallet var han så snäll så monsterhästen...
 
I fortsättningen blir det träns eller repgrimma när vi är ute och går och veckan kommer nog att vigas åt ledarskapsövningar på banan som nu börjar bli ganska isfri.
 

14 februari

Idag red jag vilddjuret då hovis skulle komma och jag kände att han behövde rastas lite inför det. Han gick utan täcke idag och hade naturligtvis rullat sig och var skitig som en gris så det gick åt lite tid att få honom ren. Eftersom det är isslask överallt förutom vägen blev det en sväng där. Vi red förbi hagarna och bort till husen, och det blev totalt cirka 2,5 km. Till en början var han hemskt pigg och kändes som han skulle flyga i luften när som helst, speciellt när vi mötte två hästar och han skulle vända och hänga på dem. :p Han lugnade sig i alla fall efter någon kilometer och skrittade på avslappnat med fin bjudning. Skritten börjar verkligen lossna och han söker sig neråt i princip direkt när jag kortar tyglarna och håller ett mjukt stöd. :) Han gav faktiskt efter lite i traven med idag på vägen hem när han gjort av med den värsta energin och kunde fokusera lite och jag faktiskt red ordentligt. Vi galoppade lite med men det var inget som föll herrn i smaken, han kände sig väl lite trött. Han kunde i alla fall fatta båda galopperna mer eller mindre på kommando när jag hade ordning på min kropp så jag nöjde mig med det. 
 
Jag måste tyvärr hitta ny hovsagare igen då min nuvarande inte vill komma för bara en verkning då hon bor ganska långt bort. :( Jag tycker hon är superbra så det är lite synd, bara att hoppas att man hittar någon annan som är bra. Han skötte sig helt okej idag och verkar ha kommit lite till stadiet där det är allmänt tråkigt att få hovarna fixade så man står och sover istället även om han blev lite otålig mot slutet. Det är i alla fall grym skillnad mot första gången han verkades. 
 
Jag har även köpt nya mineraler idag, jag skulle köpt tidigare i veckan men då var de slut. Nu när jag har analys på höet och har räknat foderstat till jag blivt blå visade det sig att han behöver mer kalcium och jag vet att Steel joint innehåller väldigt mycket kalcium så jag ska börja med det igen. Hans hovar är ju lite sisådär så jag hoppas att det ska hjälpa dem att bli bättre och kanske få honom att växa lite mer på höjden, några centimeter till skadar ju inte. :p
 
Måste säga att jag blir sjukt sugen på att komma igång och jobba honom lite mer ordentligt när jag läser andras bloggar om hur de tränar. Jag väntar ivrigt på att isen på banan ska försvinna så vi kan börja tömköra och rida lite pass där och även träna för en instruktör vartefter. Jag vill även ta ut en sadelutprovare och se om min Bates-sadel passar honom så jag slipper galoppsadeln. Det skulle kunna vara så att den passar med en annan gjord, troligtvis en tixerant då han har taskigt sadelgjordsläge. Magplattan tycker jag han han går i med armbågarna tyvärr så det har inte blivit att rida med den sadeln på länge.
 

13 februari

Red Nunne idag, känns som det var evigheter sedan och kom fram till att det var drygt två veckor sedan, hoppsan... :p Jag kände dock att det var välbehövligt för min del, motivationen har återvänt lite. Det blev inget vettigt ridpass, jag ville trimma honom lite men det fanns ingenstans att vara. Jag började med att rida upp till badplatsen men där var det bara snö,- och isfritt där det varit plogat runt mittdelen av parkeringen och jag tyckte inte det var bra att dressyra där. Vi gjorde ett försök med vägen där med men den var isig så jag bestämde mig för att se om banan var ridbar och i annat fall rida runt rasthagen där underlaget var hyfsat. 
 
Banan var hemskt dålig, bitvis isig och bitvis blöt och djup så den gav vi upp omgående. =/ Det blev således vägen runt rasthagen. Nunne var stel i början och jag fick rida en stund i trav och galopp innan han blev varm och började släppa till lite och då hade han hunnit bli trött, suck... Han kändes ganska fin på slutet i alla fall, får väl hoppas på att snön har smält undan lite mer till nästa gång jag ska dit. 
 

11 februari

Egentligen hade jag tänkt att Akke skulle få vila idag men det ska bli skitväder imorgon och det var uppehåll idag så vi tog en promenad. För ovanlighetens skull tog jag honom innan jag fixade stallet och vi kom ut när det fortfarande var ljust, skönt. Vi gick bort till Styrstad och tillbaka för att sedan ta en sväng längs med hagarna. Jag jobbade hårt med att han skulle lyssna på mig och inte preja mig. Det gick faktiskt riktigt bra och på slutet kunde han trava städat brevid mig och sakta av utan att preja mig. :) Jag provade lite från höger med men min stukade handled var inte så förtjust i det så jag bytte sida igen ganska snart. 
 

10 februari

Idag gick vi en promenad. Han var rätt så vild och det sprattlades en del när han såg "farliga" saker. Han hade lite svårt att skritta och travade en del brevid mig och som vanligt när det händer bogtacklade han mig när jag försökte bromsa... Han höll inte på och nafsa så mycket i alla fall, mest för att det var så mycket annat att titta på. :p På vägen hem försökte jag att trava lite med honom men det slutade i diket för hans del. :p När jag kom för nära dikeskanten stannade jag och tog tag i honom och svängde han ner i diket. :p Jag tror i alla fall jag har hittat problemet med bogtacklingarna. Han fick öva på start och stopp efter dikesbesöket och då märkte jag att han trycker mot mig när jag tar i honom även i skritt så vi jobbade på att göra halt utan att tackla matte och på slutet tyckte jag mig märka en förändring. Vi kunde faktiskt trava en bit utan bogtacklingar, inte ens i avbrottet. Det här är något som vi måste jobba vidare med, det är sjukt jobbigt att han prompt ska gå oppepå mig när vi gör något annat än skrittar. 
 

9 februari

I torsdags kände jag att det var dags att motionera Akke då han började bli odräglig och pigg, han går ju inte ute lika mycket nu. Jag släppte honom på banan så han skulle få springa av sig men han var mest spänd och tittade på alla motionärer som var ute i mörkret. Lite sprang han i alla fall och när jag tyckte det räckte så provade vi lite långa tyglar då jag äntligen fått min lädergraman. Jag var lite tveksam då han var så spänd men vi provade. Han var väldigt pigg och jag hängde efter som en vante mest hela tiden kändes det som då det var svårt att gå i snön. Det blev mest skritt runt fyrkanten och lite halter och ibland fick jag ta in honom på volt för att få ordning på styrningen då rumpan gärna kom in mot mig när jag försökte styra ut honom på spåret. Han lyckades även sparka mig en gång, han slår gärna mot spöt, speciellt när han är upprörd och jag kom för långt bak samtidigt som jag försökte styra ut honom mot spåret och hjälpa till med spöt. Som tur var tog det inte så hårt, jag tror mest han fick in en träff på solar plexus då jag tappade andan lite. Efter det blev jag sur på honom och jobbade honom på en liten volt för att få ut baken och efter det skötte han sig bättre. Vi höll inte på så mycket längre och jag slutade när han gick bra. Jag förvånas hela tiden av att han kan verka så fruktansvärt ofokuserad och ändå lyssna väldigt bra på mina signaler, väldigt skönt. 
 
Idag red vi en sväng. Vi började med några varv på banan för att checka av läget men han var lydig och inte speciellt vild så vi tog en sväng på grusvägen då underlaget på banan inte var något vidare. Det blev en hel del trav och sista rakan hem galopperade vi. :) I skritten söker han sig fint i form men traven blir lite spänd. Det blev bättre när jag försökte sitta bättre men det är svårt med galoppsadeln. Vi mötte även två cyklar, det var en som har häst där som cyklade hem tillsammans med sin mamma, Ibaz matte tror jag. Det var inga större problem, han sneglade bara lite misstänksamt på dem. :) Han börjar verkligen hitta bjudningen nu och jag får faktiskt bromsa lite ibland. Galoppen var riktigt mysig, jag höll ett tag i manen med ena handen för att inte tappa balansen och lät honom bara galoppera på. Det blev lite skutt emellanåt men mest lite lagom tempo. När vi saktat av hoppade jag av och gick sista biten då jag ändå skulle hänga upp ett grindhantag som ramlat ner och mocka banan. Han är så härlig att rida min lilla pojke, fruktansvärt lättlärd och det verkar som han gillar det. Det är sååå skönt att ha en positiv och arbetsvillig häst. :)
 

3 februari

Ingen bruten handled, bara stukad. Det tog bara 5 timmar på vårdcentral och röntgen, suck. Efter det kändes det inte som det var någon mening att åka till jobbet så det blev stallet istället. Skönt att gå där och pyssla i lugn och ro. Akke verkar komma bra överens med Dante(?) som han ska gå med sedan, de stod och nafsade efter varandra över staketet. :)
 
Blivande hagkompisen
 
 

Mindre bra dag...

Jag åkte snowboard idag och stod på näsan och nu sitter jag med en stukad/bruten handled. Ska ta mig till vårdcentralen imorgon och få den undersökt... Det kändes ju inte jättefarligt när det hände så ja bytte raskt in snowboarden mot ett par skidor och åkte ett par timmar till, man måste ju utnyttja liftkortet liksom. :p Handleden mådde inte bra när jag kom hem men jag hade inte varit i stallet så det var bara att ta sig dit och fixa. Det gick ganska bra att jobba med en hand och efter att ha gjort halva mockningen kom jag på att det fungerade åt "fel" håll om jag var försiktig. :) Som tur är har jag ju övat på det i veckan för att bli lite mer liksidig. Jag borstade till och med skrutten. :) Han verkar trivas bra och stod och åt när jag kom, han hade druckit och jag tror han hade legat ner inatt för det var lite spån i svansen. :) Han lär ju få lite mer semester än beräknat nu, kanske att han får springa lite lös på banan för att rasta sig men det blir nog inget mer förrän min hand är bättre. :( Aja, han mår inte dåligt av det. 
 
Lite suddig bild från nya boxen
 

Vildhäst

Idag var det alltså dags för flytt. Väglaget var bättre än det varit på väldigt länget och det var faktiskt plogat på stallvägen, helt otroligt! Efter att ha mockat ur hans box, vägt typ hundra höpåsar och packat ihop mina grejer plockade jag in vilddjuret och borstade lite. Han var otålig och såg något farligt utanför stallet så han var blev upprörd med. När jag ansåg att han var färdigborstad gick vi två varv runt rasthagen för att i alla fall göra av med lite energi och han var fruktansvärt odräglig. Han taktade och försökte tackla mig med bogen och ett par gånger stannade han och vände halvt, han reste sig till och med en gång, suck. Han var i alla fall lite lugnare efter två varv så jag släppte honom i rasthagen så länge. Han travade glatt runt en stund och när syrran kom med trailern blev det ordentlig fart på honom och han drog några repor. Bra att han rastar av sig i alla fall. 
 
Lastningen gick över förväntan, han krånglade till att börja med och gick på sidan men när jag tog det lugnt och tänkte ett steg i taget gick det bra och plötsligt gick han bara in. Jag blev lite chockad kan jag säga. :p När vi kom fram var han svettig, det blir lite så när man rejsar i hagen med massa päls och sedan står i en stängd trailer i tjugo minuter. :p
Han var lite spänd och på tårna när han kom ut på stallplanen men inte så farligt. Som vanligt var det läskigt att gå in i stallet, det är alltid farligt att gå in i nya byggnader, det kan ju finnas tigrar där! Det fanns en kompis precis innanför dörren och det verkade vara lite lättare att komma in när han koncentrerade sig på att hälsa på den.
 
Jag fick välja på två boxar, en ganska tidigt i gången och en brevid en av hästaran han ska gå tillsammans med sedan. Jag tog den senare då det känns bra att de lär känna varandra innan man släpper ihop. Han kommer att gå själv i hagen brevid sina blivande kompisar i fyra veckor då en annan häst flyttar och den största hagen blir ledig som de ska gå i men det blir nog bra. Han fann sig tillrätta ganska snabbt i sin nya box och började äta hö så fort han fick det. han försökte hälsa på sin granne men hon var lite bitchig så han tyckte mest hon var läskig men det blir nog bra vartefter. :)
 

RSS 2.0