29 maj

Tänkte löshoppa Akke lite men det blev bara tre låga språng för banan var så smetig att det inte kändes värt att fortsätta. Det var säkert inte så kul för honom och jag kunde inte röra mig som jag ville i smeten. :( Han hoppade i alla fall fint de språng han tog. :)
 
Det blir tyvärr ingen tävling på lördag, jag har legat inne på sjukan ett dygn så det känns inte som en bra ide att tävla fälttävlan strax efter då. :(
 

28 maj

Red dressyr på banan idag. Vi började med tempoväxlingar och lite sidvärts och red sedan igenom fälttävlansprogrammet. Han kändes riktigt bärig och trevlig, lyssnade lite dåligt ibland dock. Vi fick till två riktigt trevliga förvända galopper med, en åt varje håll. :) Vi höll inte på så länge då han kändes så pass fin. 
 

27 maj

Hade egentligen inte planerat att göra något med Akke idag då jag råkade ligga och halvsova i sängen från att jag kom hem från jobbet fram till halv sju men blev ändå lite sugen när jag kom till stallet så det blev longering. Jag tycker faktiskt att det går framåt även om det är långt ifrån perfekt, man måste passa honom hela tiden. Idag upptäckte han att man kunde vända istället för att helt enkelt komma in mot mitten och provade det ett par gånger när han blev uttråkad. Han drog en hel del utåt med, speciellt i vänster varv, men det är på något sätt lättare att korrigera det än när han kommer inåt. Ganska bra bjudning idag md. 

Film från NFK

 

Tävling på NFK

Idag har vi varit på NFK och hoppat, det var 90 cm med stilbedömning. Jag hade inga förväntningar på att det skulle gå superbra och det gjorde det inte heller. De första fem hindren kändes det bra men sedan fick vi fel galopp i svängen till sexan och tappade galoppen när jag rättade honom så då rev han. Han började även kännas trött då och orkade väl inte lyfta på tassarna ordentligt. Han rev även sista hindret och resultatet blev 8 fel. Jag är ändå nöjd då han kändes fin och hoppade bra över lag. Framridningen blev nog lite lång fast vi skrittade mycket och han blev trött på banan. 
 
Har en suddig film som jag ska försöka lägga upp när jag orkar. 

Veckans träning

Hmm, inte bra att vänta med att skriva, kommer ju knappt ihåg vad jag gjorde i veckan. I måndags var det i alla fall intervallträning som vanligt. Nunne var inte lika pigg som de de senaste gångerna men orken var det inget fel på. Jag försökte köra 1,5 minuts galopp och 1 min skritt fyra gånger men det kom lite joggare och backar ivägen så det blev mer 1,5 minuts skritt ändå. 
 
I tisdags blev det lite hoppning på banan, mest för att känna av lite inför tävlingen. Det blev kort uppvärmning och sedan 6-8 språng på de två hindrena jag byggt upp. Han kändes riktigt trevlig ävan om jag hade velat få lite mer tryck i honom. 
 
Igår fick han vila då jag har åkt på en förkylning. Det kändes bättre att låta honom vila så jag förhoppningsvis skulle bli piggare. 
 
Akke har blivit tömkörd i veckan. I måndags eller tisdags blev det lite dressyrtömkörning på banan med sadel och fokus på bjudningen. Det gick riktigt bra faktiskt och som avslutning skrittade jag på honom tre varv runt banan. Bitvis var han istadig och ville inte gå men när han gick framåt hade han fin bjudning och tog för sig. Jag försökte trava med men det ville han inte, då blev det motorstopp. 
 
I onsdags tömkörde vi runt Atlas och Nunnes hage och han är helt klart mer svårstyrd i skogen. Det var lite vingligt på sina ställen och när vi kom till "bron" skulle han absolut inte gå över. Det slutade med att jag fick leda honom över fram och tillbaka fyra gånger innan jag kunde tömköra honom över den. Vi avslutade med att han fick dra en liten lastpall två varv runt banan. Det gick bra fast han slog mot linan en gång när han tyckte den låg mot hans ben för länge i en sväng. 
 
I fredags hämtade jag transporten så då passade vi på att lastträna lite. Det gick ganska bra att gå inte men han tyckte det var läskigt med taket i trailern och backade gärna ut. Efter ett tag hämtade jag godisburken och då var det någon som nästan sprang in i transporten och inte ville backa ut istället. Tur att han är lättmutad. :)
 

Överskottsenergi

Idag tog jag och Akke en promenad på Kärleksstigen. Vi gick längre än vi gjort förut och tog svängen runt grillplatsen och längs med vattnet tillbaka. han tyckte det var lite läskigt med sjön, för att inte tala om alla båtar som låg i skogen! Diket som han var tvungen att gå över var också lite läskigt och han var tvunget att ta ett stort hopp över det när jag övertalat honom om att han skulle gå över. :) Hela turen var han fruktansvärt pigg och gick och taktade bredvid mig och var allmänt styrig även om han lyssnade bra. Jag kan säga att jag var glad att jag tog kedjegrimmskaftet och dressyrspöt, allt gick mycket lättare då. :) När vi kom tillbaka efter cirka 50 minuters rask promenad släppte jag honom på banan så att han skulle få busa av sig lite. Efter två-tre rusher i galopp tog han fart på långsidan mot stallet, när han kom fram till staketet och såg lite förvånad ut över att det var där och tyckte väl att han inte hann svänga undan så han hoppade helt enkelt över det, jag blev lite lätt förvånad kan jag säga. :p Han hade väldigt fin teknik i alla fall och staketet var ju inte mer än 85-90 centimeter så jag kanske inte ska vara så förvånad. Han drog direkt bort till Nunne och Atlas så det var bara att gå och fånga in honom sedan fick han gå in i sin box den lilla bushästen. :)
 

18 maj

Idag löshoppde jag Akke, bäst att passa på innan vi släpper dem på bete för då kommer det inte finnas någon ridbana. Det blev inte många språng, ungefär 5 stycken, för det var varmt och han skötte sig bra. Som högst blev det en oxer på 60 cm som han tog väldigt lätt. :) Det verkar som han förstår mer och mer vad löshoppningen handlar om även om bjudningen är lite dålig till och från. Han verkar ha väldigt bra huvud för hoppningen. Han kom in fort någon gång men så fort han såg hindret syntes det att han backade av lite och måttade in sig. :) Supernöjd med dagen jobb! :D
 
 

17 maj

Hade noll energi när jag kom till stallet idag men eftersom jag hade insläpp var det bara att ge sig ut med Nunne för att fördriva tiden. Vi skrittade bort mot Mela barbacka och badade fötterna och sedan gick vi hem igen. Större delen av turen blev skritt på lång tygel då jag inte orkade mer, jag satt mest och halvsov på honom. Vi var ute en stund i alla fall, tror det blev närmare en och en halv timme. 
 

16 maj

Idag trimmade jag Nunne lite på banan. Efter lite uppvärmning red jag igenom fälttävlansprogrammet och det gick faktiskt riktigt bra. Efter det jobbade vi med att korta och länga i alla gångarter, men mest i galopp då det är mycket sådant i programmet. Nunne var seg idag men kändes ändå väldigt elastisk och trevlig i formen. Eftersom han var så pass fin höll vi inte på så länge, det är ju onödigt att sitta och nöta när det fungerar. :) 
 
Akke fick bli longerad. Vi körde med insänning på ytter idag och lite protesterade han faktiskt mot den. Han skötte sig riktigt hyfsat ändå, speciellt i höger varv. I vänster varv var det lite värre tills jag kom underfund med att jag var tvungen att vara bakom bogen på honom precis hela tiden, då gick det bättre. Det var inte någon värst fart på honom, han hade väl busat med Eloit hela dagen förstås eller så är han inne i en växtperiod. 
 

13 maj

Idag var det dags för intervallträning igen. Den här gången körde vi 1,5x1,5x4 minuter i friskt tempo på gränsen till övertempo till skillnad från förra gången då vi red långsamt av hänsyn till Eliot med matte. Även om Nunne var fruktansvärt seg och ovillig bortåt piggnade han till rejält när vi galopperade och hade nog gärna fortsatt lite till även om det märktes att det nog var lite jobbigt när vi kom hem igen. :) Nöjd med vad han orkar i alla fall, det är klart bättre än när vi började intervallträna i somras. Vi hoppade även över den skyhöga vägbommen som säkert är 20 cm på mitten i galoppsadeln, det var skojigt. :)
 
Akke får lite semester i några dagar nu då jag ska till Göteborg på El-fack i två dagar och har Nunne resterande dagar fram till helgen. Det är nog lika bra då han har haft en liten galla på ena frambenet. Den är nästan borta nu men det är nog bra om han får några dagars vila till. 
 
Han fick bada för första gången i helgen och det var inte populärt. Det var läskigt när vattnet rann ner på marken och uppenbarligen obehagligt att bli nerbött då han inte alls var glad på mig. Undrar om jag kommer att kunna spola honom i framtiden, vi körde med hink och svamp den här gången liksom och han var inte nöjd...
 
Nybadad :)
 
Eftersom benet såg bättre ut blev det longering med sadel igår och så satt jag på honom igen och skrittade ett varv runt banan. Longeringen gick sådär, han var ganska ofokuserad och flöt gärna ut i volten och var seg så det jobbade vi på en del. Det blev lite bättre när jag satte på en inspänning på yttersidan. Han var inte så sammarbetsvillig när jag satt på honom heller. När han inte fick gå dit han ville provade han att backa men det var inte jättesvårt att få honom dit jag ville ändå och i övrigt är han ju snäll att sitta på. 
 
Notera färgskillnade mot Eliot som faktiskt är vit, Akke är mycket gulare och finare. :) Jag tycker hans cremefärg är mycket finare än vanlig skimmel.
 
 

10 maj

Idag fick Nunne hoppa. Vi körde 5 1/2:an i brist på fantasi och hinderstöd och för att han brukar hoppa bra på den. När vi värmde upp kändes han jätteseg och inte alls på hugget, däremot gick han ganska trevligt och var lydig. När vi hoppade fram lite på ett plutthinder blev det lite mer fart på honom i alla fall. Han hoppade riktigt bra sedan och vi hoppade tre gånger på 80 cm, två på 1m, en på 1,20m och avslutade med en gång på 1,10m då han rev när vi provade 1,20m. Det kändes som han bara var i med tåspetserna men han kändes lite tveksam så det var bättre att sänka lite. När vi var klara på banan gick vi bort och hoppade en spånbal som jag lagt ut. Först var den läskig men när han fått titta på den gick det bra. När vi skrittade av kändes han trött men han har gått ganska hårt på senaste tiden med. 
 

7 maj

Ingen energi och motivation idag. Det blev en barbackatur på Kärleksstigen med Nunne. Vi höll oss mest i skritt men det blev i alla fall lite trav och galopp och vi avslutade med några varv på banan. Där kändes han riktigt fin och jag kommer åt honom så mycket bättre barbacka. Varför får man inte tävla barbacka för?
 

6 maj

Nunne fick intervallträna idag och vi fick med oss Eliot som sällskap med. Galoppsadeln åkte på, det var ju till intervallträningen jag köpte den och jag letade även fram klockan. :) Vi började med två intervaller med 1 min galopp och 1 min skritt och så avslutade vi med två intervaller med 1,5x1,5 min galopp och skritt. Nunne verkade inte bli trött alls av dem, Eliot däremot var visst lite tagen på slutet. :p Nästa gång blir det längre intervaller för Nunne så han får jobba lite. 
 
Hovis var och verkade Akke idag så han fick ledigt för övrigt. Han skötte sig väldigt bra idag, han hoppade runt lite när första frambenet verkades, annars stod han still. :) Skönt att det går bättre, han har ju inte varit jättetrevlig när jag har raspat hovarna. Det kan ju ha gjort lite skillnad att han fick stå inne och vänta på att Plexus skulle skos först med. Bakdörren var öppen också, det tror jag inte den har varit tidigare. 
 

5 maj

Akke har en liten galla på vänster fram så vi tar det lite lungt just nu. Det blev lite westernlongering och det gick riktigt bra jämfört med tidigare gånger. Vi börjar få koll på det båda två tror jag. :)
 

4 maj

Från och med nu är jag Nunne-ledig på helgerna förutom de jag ska tävla.
 
Akke fick löshoppa lite igen. Han hade mer bjudning idag och verkade förstå mer vad det handlade om. Han fick hoppa en oxer som låg på hela 60 cm som högst. ;) När han hade lite bjudning och fart såg det riktigt trevligt ut och han verkar vara hinderklok. Det är inte så att han bara rusar på, utan han tänker och måttar in sig lite. Några gånger tog han av lite utifrån med så han verkar inte feg. :)
 
 

3 maj

Nunne fick hoppa idag, jag satte upp ett kryss på volten med bom framför och bakom som vi hoppade med graman. Målet var att han skulle hoppa det lugnt, med rygg och vara formad i innersidan. I vänstervarv var han riktigt fin innan han blev trött. Höger är ju svårare men bitvis kändes han trevlig. Vi höll inte på så länge men han var rejält trött på slutet. Jag är ganska nöjd med hur han hoppade, jag trodde han skulle ha tappat mycket under vintern men det verkar bara vara lite styrka som saknas. :)
 

2 maj

Idag blev det lite dressyr på banan för Nunnes del. Vi jobbade mycket med sidvärtsrörelser. Favoriten är öppna halva långsidan, sedan tiometersvolt för att rida resten av långsidan i sluta. :) Han kändes riktigt medgörlig idag, lite lagom trött efter gårdagens galopperande förmodligen. Galopparbetet bestod av sluta snett igenom till medellinjen och sedan rakt fram. Det blev även lite förvänd galopp och den första åt höger gjorde han riktigt bra, lugn och kontrollerad. :) På slutet var han lite trött men han var duktig idag. 
 
Akke skrämde mig lite idag. När jag kom ut på ridbanan med Nunne så låg han på sidan i hagen och såg död ut, men sedan rörde han på öronen och ställde sig upp. Han fick lite halv vilodag eftersom det har varit ganska mycket för honom nu. Vi borstade bara och så övade vi på att ställa oss mellan skaklarna på vagnen. Från vänster gick det super, från höger var det lite svårare men på slutet gick det. 
 

1 maj

Det blev mer stall än planerat idag. Nunnes matte ville ha ridsällskap så jag fick erbjudandet att låna Atlas för att följa med och det kunde jag inte låta bli, det är alltid kul att prova andra hästar. :) Han var väldigt okänslig både för skänkel och tygel men det blev bättre vartefter när jag hade tagit tag i honom ordentligt när han inte lyssnade och ponnysparkat honom i magen några gånger. Styrningen gick även mycket bättre när man styrde mer för sitsen och jag fick ihop honom ordentligt två gånger och då kändes han superfin. :) Vi red bort till andra sidan motorvägen och galopperade, mycket. Han lät som han skulle falla ihop och dö när som helst när han blev anfådd men han opererades för struppipning för ett antal år sedan och tydligen låter de alltid även om de är opererade. Jag tror han hade dålig kondis med för sista galoppen som var ganska lång tog bensinen slut och det gick rätt så sakta på slutet. Han är inte min typ av häst, han är alldeles för trög för min smak, men det är som sagt alltid roligt att prova andra hästar. 
 
Akke var fortfarade lite tjock i sitt framben så istället för promenad som jag tänkt blev det lite westernlongering på banan. Jag har svårt att få till det så i början gick det bara halvbra men på slutet började det faktiskt fungera. 
 

RSS 2.0