Zac

Jag har tagit hand om Zac i två dagar och idag passade jag på att rida, första gången jag rider en travare. :) Vi gjorde inget avancerat, bara ett lättare pass på banan. Till att börja med blev det lite åttvolter för att känna av honom och sen jobbade vi med lite sidvärtsrörelser. Det gick väl halvbra, han var lite här och där bitvis och i undan höger var det lite svårt. Han hade i alla fall en väldigt trevlig trav även om jag hade önskat lite mer sug framåt. Galoppen var som den var, jag jobbade inte jättemycket med den. Han hade svårt att gå i form och vara riktigt bärig där. Å andra sidan gjorde han några riktigt fina fattningar från skritt men kom ur formen direkt. Som avslutning jobbade vi lite sidvärts igen och nu hade det lossnat och han gick riktigt fint. Över lag kändes han väldigt välriden och trevlig. :)
 
Akke har haft ledigt, jag har inte haft ork och han skulle ju ändå få ta det lugnt ett tag. Jag får se om jag sätter igång honom lite lugnt snart. 
 

22 november

Idag lasttränade jag och han var klockren! :) Vi började som vanligt med att bara gå igenom med allt öppet, bara liten paus i mitten då han fick godis och det var ingen större tvekan in. Nästa vända hade jag satt upp bommen fram och även nu gick det hur bra som helst. :) Tredje gången gick han in ännu lättare! Nu passade jag på att gå bak och stänga vilket gick hur bra som helst, inga tendeser till att backa ut. Han blev lite orolig när jag stängde lemmen så han fick inte stå så länge det blev bara lite klapp och godismutor innan han fick gå ut igen. Som avslutning gick vi rakt igenom igen bara för att checka av att han inte blivit sur av att stå stängt men det var inga problem. Det fick räcka då han varit superduktig, vi avancerar någon annan dag. Om jag orkar ska jag köra igen imorgon och då får han stå stängt en stund med lite hö. 
 

21 november

Suck, övertid idag igen. :( Jag som hade tänkt sluta tidigare och kompensera lite för resten av veckan. Det sket sig eftersom jag var tvungen att göra klart så snickarna kunde slå igen taket. =/
 
Jag övervägde att skippa ridningen igen, jag skulle ridit igår men det blev för sent. Det blev en barbackatur runt Bjärby till slut. Vi jobbade med att böja och med övergångar. Det gick väl sådär. Han var lite okänslig för skänkeln och seg. Han kommer att få ta det lugnt ett tag nu eftersom han känns lite trött. Det får bli lite kortare skritturer och försöka ta tag i lastträningen igen. Han är dessutom väldigt sur, vet inte om han har ont i kroppen, är frusen eller har för mycket energi. 
 

18 november

Ridsuget var inte på topp idag. Först tänkte jag bara skritta ut en sväng men så blev det banan i alla fall vilket var orginalplanen. Vi började med att värma upp i skritt och trav och försöka få igenom lite ställning. Han var tjurig bitvis och slog mot skänkeln och ville inte vara med. När jag var nöjd med uppvärmningen övade vi galoppfattningar, det gick faktiskt riktigt bra. Vänster fungerade fint, höger var svårare men det är för att jag har svårt där. Så fort jag höll ordning på mig gick det bra. Mot slutet var han riktigt fin, både i traven och galoppen. :) 
 

16 november

Idag red vi ut en sväng. Vi testade "järnvägsvallen" idag igen och den här gången vågade vi oss på backen. Jag trodde inte vi skulle komma vidare ett tag men det fanns faktiskt en stig uppför en brant backe som ledde vidare. Vi kom in i en hage som verkade vara en sommarhage och red runt lite där men hittade inget roligt så vi vände och testade en traktorstig som såg superbra ut. Den var tyvärr inte så bra som den såg ut, den var ganska stenig. =/ Vi red i alla fall på den till vi kom fram till några hus och där vände vi men jag såg i alla fall vart vi var. Snett övre E22 såg jag Smedby gård så jag fick lite hopp om att kunna rida till ridhuset i alla fall. Hemåt var han faktiskt ganska lugn, han var rätt lagom hela turen. Pigg i början, sedan blev han lite segare men inte så farligt. Vi överlevde backarna i "gropen" hemåt med även om jag fick ett litet skrapsår på ögonbrynet av en pinne på väg nerför den första backen. Jag kom i alla fall fram till att vi måste hitta en annan väg om vi ska rida dit något mer men det såg ut som man kunde rida i kanten av åkern då det fanns en smal gräsremsa vid diket. 
 
Nu har jag spanat på kartan och jag tror faktiskt man kan ta sig till ridhuset den vägen vi red, bara det är okej att rida förbi husen. Dock var det cirka 3.5 kilometer enkel väg så det är väl inte aktuellt nu och jag lär inte göra det ofta. Jag var ju bara till ridhuset en gång när jag stod på Nylund och då var det knappt 3 kilometer dit och helt okej väg...
 

14 november

Det har varit en helvetesvecka på jobbet. Stressigt, jobb som måste bli klara och en massa övertid. Igår blev det sista av måstejobben klara och jag tog en välförtjänt halvdag idag, mycket skönt. Halv ett var jag i stallet och mockade och fixade i lugn och ro. :) Jag skurade bort bajsfläckarna i boxen som är minst en vecka gamla och krattade ihop gammalt hö ute i maskinhallen. 
 
När allt var klart hämtade jag in killen och vi red ut en sväng, man måste passa på när det är ljust. :) Först red vi gärdesvägarna från Bjärby till Styrstad. Det var rätt lerigt och tungt och han var seg och tittig. Jag fösökte jobba lite med att böja honom och flytta lite och det gick helt okej. På vägen hem tog vi en sväng i sommarhagen och hoppade hindren där. Vi började med att plaska i vattenpölen. Efter lite tvekan gick han ner i den och börjde skrapa, jag tror nog han är ett litet blötdjur trots allt, i somras ertappades han ju med att stå mitt i dammen när det var som varmast ute. :p När jag tyckte han hade plaskat färdig gick vi bort till rishindret. Det var nästan lika farligt idag men efter att ha hoppat det tre gånger brydde han sig inte. Det var bra fart på honom efter det och diket gick av bara farten utan tvekan och han gasade ännu mer efter. :p Just då kändes fälttävlanskarriären nära. :) Vi fortsatte till småhindren nedanför kullen. De var läskiga så han skrittade över dem... Vi fortsatte upp på kullen och tog stocken i tveksam trav och jag saktade av och skrittade fram till hindret efter så han fick titta på det sedan tog vi de två igen och då gick det bättre även om bjudningen var dålig. Han fick gå två varv till runt kullen och det blev bättre och bättre, dock surade han mer och mer när vi skulle vända och hoppa stocken. När jag var nöjd vände vi på det hela och tog hindret efter stocken från andra hållet vilket gick hur bra som helst, dock fick han inte hoppa stocken då jag inte litade på bromsen och det kommer en brant nerförsbacke med berg på strax efter. Vi fortsatte ner till småhindren och tog dem åt andra hållet med. Där blev det skritthoppning igen då han var tittig... När vi kom ut på ängen hade han rodeo. :p Han ville tillbaka upp på kullen och gå hem men vi skulle till andra grinden. Det blev skritt hem sen även om han var rätt så taggad. Han skötte sig fint idag lilla pojken och han har verkligen utvecklats. :) Jag kom även ihåg att mäta hindren på kullen. Stocken var cirka 70 centimeter på högsta stället och vi hoppade faktiskt ganska nära där och nästa var ungefär 60 centimeter så det är nog höjdrekord med ryttare. :)
 

12 november

Idag red vi på banan som var smetig som vanligt. :( Jag jobbade mycket med serpentiner och övergångar och han var riktigt fin faktiskt, dock väldigt tittig bitvis. Han gillar att stirra på allt som rör sig på vägen, suck. Jag hade inte tålamod med sånt idag vilket jag kanske borde ha haft egentligen. Galoppen gick verkligen uselt. Han ville inte fatta rätt galopp i något varv och han var ganska lång. På slutet lokaliserade jag i alla fall problemet, det var bakdelen som smet iväg så det blev fel galopp, efter det gick det bättre. Någonstans på mitten red vi igenom LB:1. Travdelen gick bra förutom kortare bitar när han såg saker på vägen. Galoppen gick inte bra, jag hade inte löst problemet med rätt galopp då. Efter lite trälande lyckades jag i alla fall få honom i rätt galopp i båda varven och kunde rida vägarna i alla fall. Vi måste helt klart jobba mer med galoppen, framför allt fattningar. 
 

Hubertusjakt!

Idag har jag och Akke ridit Hubertusjakt tillsammans med de andra i stallet. Han bestämde sig för att han ville vara skäck idag då han passade på att rulla sig i leran en stund innan jag tog in för att borsta...
 
Redan vid uppsittningen var han taggad och när vi skulle stå still och bli fotograferade på stallplan innan vi red iväg ville han inte alls stå still, han visste minsann att vi skulle ut allihopa. :) När vi väl kom iväg skötte han sig faktiskt över förväntan. Vi höll oss sist då han visat en tendens att sura ihop och slå mot andra hästar när de kommer bakifrån. Till att börja med skrittade vi slingan vid motionsspåret och när vi kommit runt red jag, Ibaz, Dixie och Zac vidare mot gärdesvägarna medan de andra red tillbaka till stallet. Vi red ner vid hoppdungen och kom ut borta vid Bjärby. Det blev mycket trav och galopp och på slutet var killen faktiskt trött, dock återhämtade han sig när han fick skritta bort till sommarbetet. Där hade vi byggt upp några små hinder som vi hoppade. Först plaskade vi i en större vattenpöl och det var inga problem. Efter det hoppade vi en liten rishög och den var väldigt farlig. Han skulle inte riktigt gå fram till den först men sedan tog han mod till sig och fick hoppa den från stillastående. Efter den bar det av mot ett dike med lite pinnar i och han tittade till när han kom fram så det blev hopp från stillastående och en matte på trekvart efteråt men inte speciellt nära någon avramling. Vi fortsatte runt kullen bort till grinden och hoppade stocken uppe bland granarna som jag gått och sneglat på hela sommaren och ett hinder vi byggt upp efter den. Det var nog höjdrekord för oss, nära om inte annat; hindret var nog cirka 60 cm. Han var lite tveksam på de hindrena men jag satt till och red så det var inga problem och så hade vi draghjälp av Zac. Efter det bar det av ner mot ängen igen och runt kullen på andra sidan för att hoppa fyra små hinder till. Han tycket de var jätteskumma så det blev skritt/travhoppning på dem och dessutom hade han fullt schå med att spana på alla som stod och gömde sig i buskarna. :p Vi tog ett varv till med de sista hindrena och då gick det mycket bättre. Han bjöd jättefint på hinderna på kullen och vi tog stocken där den var något högre. Även småhindren var det bättre bjudning på förutom de sista där Zac drog med sig en granruska så det knakade till, det var lite läskigt så han var tvungen att stanna upp lite och travhoppa. 
 
Efteråt grillade vi och sedan gick vi in till stallägaren och tittade på kort och filmer från tidigare jakter och fikade. 
 
Hela dagen var superkul och det var jättenyttig miljöträning för herrn. Vi fick även vår första rosett. :)
 
 
 

7 november

Jag kan lova att jag var allt annat än ridsugen när jag åkte från jobbet vid halv fem... Jag hade planerat så fint när frukosten blev en timme sen att jag skulle skippa lunchen och sluta en halvtimme tidigare men så blev det inte. Var tillbaka på firman vid kvart i fyra och var därifrån halv fem, suck.
 
Jag hade inte mycket val med ridningen dock. Han har vilat i två dagar och behöver rastas lite innean söndag och helst inte imorgon. Det var bara att plocka på ordentligt med reflexer och ge sig ut. Vi red gärdesvägarna från Bjärby och bort till hoppdungen och sedan förbi Bjärby hem. Det var fruktansvärt lerigt men det verkade inte bekomma herrn och en gång trodde jag att han skulle halka omkull... Vi hamnade även ute på gärdet en gång när han såg något farligt i diket när vi travade och slängde sig typ tre meter åt sidan. :p Tur att jag har övat in balans och reflexer på Milou, han gjorde ju 180 graders kast utan förvarning med rivstart, nu är det ju mest lufthopp i sidled med stopp efter, mycket lättare att sitta kvar då. :) Vi mötte även en fyrhjuling. Den var inte så farlig till att börja med men när han stannade och slog av motorn och ljuset blev han läskig för då "försvann" han, det hade nog varit bättre om han bara kört lite sakta. När den värsta energin var avrastad kunde han faktiskt gå lite i form i trav. Vi jobbade även med ställning på grusvägen hemåt. Åt höger gick det bra men åt vänster var det svårare. Jag är nöjd med honom idag, bra bjudning och lagom busig. Han var även ovanligt snäll och trevlig att fixa. :)
 

4 november

Idag var hovis här. Han tyckte Akkes fötter såg fina ut. :) När han var färdig sadlade jag och så red vi ett pass på banan. Det var välbehövligt kan jag lova. Han var superstel åt vänster och samtidigt väldigt pigg vilket resulterade i att han fick mig att hänga i inner tygel, i båda varven, vilket är helt fel. I skritten kunda han sköta sig ganska bra men så fort vi travade blev det racerhäst som ramlade inåt i volten och var stel som en planka och struntade totalt i min vänsterskänkel i annant än drivande syfte... Jag hade tänkt jobba med serpentiner men den idén fick jag snabbt avveckla och bara försöka få loss honom och bli av med lite energi på volten. Efter en stund blev han faktiskt riktigt fin. Vi galopperade en del med och jobbade med volterna där med. Åt höger gick han fint i form på slutet och vänster gick bra det med efter några försök även om han inte gick i form där. På slutet hade han slappnat av och mjuknat och vi kunde rida serpentiner och vi provade även att vända rätt upp vilket gick helt okej. :)
 

2 november

Idag red vi ut eftersom banan var plaskvåt igen, suck. Jag var väldigt sugen på att trimma eller hoppa men jag hoppar inte när banan är så våt och trimma kan jag göra i veckorna när det är mörkt. Vi testade ny väg igen som jag hoppades man kunde ta sig till Hollstad via men tyvärr kom vi fram till en väldigt brant slänt som jag inte var så sugen på att gå nerför och det var dessutom tight med tid då jag hade insläppet. Bortåt var han seg som kola och inte alls med på noterna men så fort vi vände hemåt fick han fart. :p Då skulle det galopperas och bockas en väldig massa. Han fick hållas, jag såg bara till så att det inte gick alltför fort. När vi kom hem igen tyckte jag vi skulle skritta lite till så vi red förbi hagarna och han fick syn på en jättefarlig vattenpöl vid traktorstigen... Han skulle inte gå förbi tyckte han men efter en del övertalning och en stöt då han backade in i staketet kom vi i alla fall förbi och kunde vända hem igen. 
 

RSS 2.0