Klinikbesök

Ja, idag var vi alltså på kliniken för att se vad det var för fel på hästen. Veterinären konstaterade ganska snabbt att det var hovleden på vänster fram som var problemet och han blev behandlad. Hon tyckte även att han hade lite dålig hovvinkel på den hoven så vi tog en bild på röntgen och mycket riktigt var hovbenet felvinklat så hovleden "nyps" ihop när han går. Det är säkert anledningen till att han är så oliksidig och saknar bjudning, det kan ju inte vara skönt att gå med. Klinikhovslagaren verkade den hoven för att få bättre vinkel och när vi ska på återbesök om tre veckor ska han få skor fram för att försöka rätta till hoven ännu mer. det känns som att det är god prognos på att få ordning på det. :) 
 
Nu får han bo i skjukhage fram till återbesöket. Vi fick promenera och även rida på rakt spår, så länge han inte röjer runt i hagen. :p Vi satsar väl på promenader/tömkörning ute i första hand om ett par dagar, jag får se hur odräglig han blir. Han var ju lite lagom dryg när jag åkte tillbaka till stallet på kvällen för att ta på täcke och ge honom mer mat. När jag kom gnäggade han minsann men när han fick stå i boxen och torka en stund var jag mest jobbig när jag stökade runt och började lägga in strö till bädd, han ska ju stallas in till helgen. :p
 

Film från pay & ride


21 augusti

I onsdags var vi på terrängträning och det gick väl sådär. Han var ovanligt pigg när vi red fram men när vi började hoppa gick det sämre. Han stannade en gång på startstocken men tog den på andra försöket, dock fick jag ingen bra känsla, han kröp mest nära. Vi fortsatte med att hoppa röda pallisaden, graven och sedan en vit soffa som han tog på första försöket. :) Efter det gick vi upp på kullen och jag fick hoppa graven med stock medans de andra tog pulvermanngraven och sedan ner för backen och över lilla stenmuren. Vi fortsatte över ett räcke med halmbalar under i skogen som jag aldrig hoppat förut. Första försöket kravlade han sig över men på andra hoppade han fin och bockade efter. :p Vi gick vidare till vattnet sedan och tog blå rullen, lådan , vattnet, soffan och vagnen. Efter det var det indianbyn som han hoppade bra och till sist skulle vi hoppa diket. Han ville inte det och efter ett par försök slapp han och fick ta pallisaden där istället som han tog på andra försöket. Över lag kändes han ovillig och kröp nära hindren och jag fick ingen bra känsla. 
 
Vi skulle avsluta med bana och det gick ju inte lysande för oss direkt... Han började med att stanna och glida in i starstocken så att han blev tveksam på den och det tog tre försök innan vi kom över, då ville jag ta den igen för att få ett bättre språng. Jag tänkte att han skulle hoppa men icke, han stannade och jag fortsatte över. Tyvärr gjorde han det med och rullade på mig... Där var det slutridet för min del, som tur var hade jag airbagvästen på mig annars hade det nog blivit ambulans och x antal brutna revben. Nu klarade jag mig med några skrapmärken på ena armbågen och misshandlade muskler. Så här två dagar efter känns det som jag har grym träningsvär i hela kroppen... Jag är lite öm över revbenen på vänster sida men bara om jag sträcker på mig eller ligger på en sidan. Akke klarade sig utan skador, det gick ju rätt sakta ändå. 
 
Igår när jag skulle jogga honom lite samt testa ett litet hinder för att se om han blivit rädd så var han halt på vänster fram. :( Det kändes tydligt i vänster varv när jag travade och lite på rakt spår med. Jag tror inte det har att göra med vår omkullridning, han har ju känts lite knepig och har saknat bjudning ett tag så det är nog det som kom fram efter träningen. Vi har i alla fall en tid på tisdag på kliniken så får vi se vad det är för något. 
 

17 augusti

Idag tömkörde vi på banan. Han gick ganska trevligt för det mesta och mot slutet fick jag till och med fram honom ordentligt. Jag försökte göra mycket övergångar men jag fastnar ju så lätt på volten i trav ändå. =/ Vi jobbade även en del med galoppen och i vänster varv kunde han ta kortsidan i galopp tre gånger. :) Jag tyckte han såg oren ut bitvis i vänster varv men det är svårt att säga, mot slutet syntes det mindre så jag vet inte om han är stel eller om det är något. 
 
I övrigt har det varit en bra dag. :) Jag har fått nytt jobb, ska skriva papper imorgon och sedan blir det att säga upp sig från det gamla. Jag klickade även hem en dressyrsadel på ebay för ett vad jag tror riktigt bra pris, nu återstår att se om den blir bra, det var ju lite av en chansning. Det är en WOW-sadel och både sitsen och kåporna tror jag kommer att bli bra till mig, däremot kommer jag nog behöva ett par andra bossor. Det ska bli spännade att se hur den är. Den ska komma i slutet av augusti/början av september. :)

15 augusti

Vi var iväg på pay & ride idag och red LC:1. Jag var lite sen redan från början och det höll sig så... Han trasslade en del när vi skulle lasta men gick ändå in på fem minuter. Framridningen blev stressig och han kändes stel och ovillig. Jag kände mig inte alls klar när det var vår tur att gå in på banan och han var till råga på allt rätt tittig, som tur är släpper ju det efter ett par varv. :p Vi hade inga direkta missar men han kändes som sagt stel och seg. Poängen blev ändå lite bättre än senast, vi förbättrade oss med cirka 2%, mycket tack vare att jag fick en sjua på sitsen. :p Han var helt tvärtom mot första gången, då gick han under hand och var allmänt långsam. Den här gången var han mer över hand och lite piggare. Resultatet blev väl som jag förväntat mig, 56%. Jag kände mig lite besviken men å andra sidan gick han ungefär som hemma. Nu blir det att traggla övergångar och trimma dressyren inför planerad lokal start den 19 september. Film kommer när jag har tid och ork att lägga upp den. 
 

13 augusti

Nu har jag varit dålig på att skriva igen... Kommer ju knappt ihåg vad vi gjorde. Vi var i alla fall på banan och trimmade inför pay & ride:en. Joggade bara igång honom lite lätt och checkade av sidvärts samt gas innan vi red igenom LC:1. Första gången gick sådär men jag var inte så motiverad heller, andra gången gick bättre. Han var väldigt seg över lag och tjafsig i munnen. Ibland kör han bara upp huvudet rakt upp men däremellan går han fint. :) Vi avslutade med lite galopp samt ett par fattningar från skritt åt båda hållen och det gick bra. 

11 augusti

Vi red Styrstad-Bjärby och han var seeeg. Han kändes inte halt i alla fall. Bitvis gick han riktigt fint, speciellt med tanke på att vi hade hackamore. :) Jag fick till och med ihop honom i galoppen på slutet. 

10 augusti

Nu ser benet normalt ut igen, det gjorde det redan i lördags men då var han fortfarande tjurig med tvätt, det var inte farligt idag. Jag hade tänkt skritta en sväng igår men hann inte, jag linade bara lite för att se om han var halt. Det var väldigt svårt att avgöra, möjligen lite i vänster varv om något. Idag provade vi att rida, först lite trav i rasthagen för att se om jag kunde känna någon hälta. Ibland kändes han lite knackig men det kändes inte hela tiden så vi skrittade rundan runt Bjärby. Han var pigg men det visade sig mer som tittighet än som bjudning...
 
När jag skulle hämta honom i hagen hittade jag honom såhär:
 
Jag äter matte, jag har inte tid att följa med. 

Sedan blev han plötsligt en liten flodhäst...
 
Kom och hämta mig här du. 
 
Han kom upp självmant strax efter som tur var. :p Det blev dusch när vi kom till stallet och sedan fick han beta utanför tills han var hjälpligt torr. :)
 

Film terrängträning

Nu har jag klippt ihop filmen från träningen. Hacken i banan beror på att jag klippt bort lite onödig filmning på medhjälpare med mera. :p
 
 

6 augusti

Igår var vi på terrängträning igen. :) Den här gången var han mycket lugnare, men så går han ju ute dygnet runt med samt att vi hade peewee bettet. Framridningen var inte speciellt avancerad, vi travde bara runt lite och jag försökte ha honom framåt. I galoppen testade vi någon volt åt varje håll och sedan att försöka gasa lite vilket gick bra, mycket lättare när man har lite ytor. :) 
 
Själva träningen började med att vi gick genom vattnet ett par gånger. Han var mycket mindre tveksam den här gången och vartefter kunde vi till och med komma ner i galopp. Efter det hoppade vi ett litet stockhinder, genom vattnet och över en liten soffa. Första gången var han lite tveksam men hoppade, andra vändan var det inga konstigheter. :) Vi fortsatte med en liten bana, den här gången var det blå rulle, låda, vattnet och soffan. Även den här gången gick det bra och nu var det inga direkta tveksamheter fast han inte hoppat lådan tidigare. Efter det fortsatte vi vidare och hoppade lilla vagnen två gånger då han återigen backade av lite på första försöket, sedan vidare till indianbyn. Där stannade han på insprånget en gång men det var nog för att det var mycket att titta på efter, på andra försöket gick det galant. Vi tog det en gång till och då var det inga problem. Vi fortsatte bort till en pallisad brevid graven och den gick bra den med förutom att han tittade en del på fotografen som hade placerat sig bakom. :p Vi gick även bort och skuttade över graven på andra sidan ett par gånger innan det var dags att rida bana. Vi hoppade ungefär samma bana som sist men med några fler hinder. Först var det startstocken, sedan röd pallisad, däcken, blå rullen, lådan, vattnet, soffan, vagnen, indianbyn, pallisaden, svarta rullen och sedan slutstocken som numera är en pallisad. Vi red först och det var lite segt bortåt samt att han drog åt höger hela vägen ner men han hoppade alla hinder snällt och när vi red mot kompisarna var det bra fart på honom. Lådan vid vattnet var det nästan lite för bra fart då han inte riktigt hann taxera... Han blev trött på slutet men överlag kändes det bra. Vi hade mer fart än förra gången och ett helt okej flyt även om jag hade önskat att han tog av lite mer utifrån, han kryper gärna intill. Han har ändå utvecklats sedan förra träningen så det blir nog bra vartefter. :)
 
Idag hade jag tänkt skritta en runda i skogen men det blev inget av det. :( Han var svullen och varm i höger bak runt ett sår han har där. Jag hade benskydd bak igår så förmodligen har han fått in något skit i såret då, innan har han bara haft lerinpackning över det. Jag tvättade av det ordentligt med både alsolsprit och vatten innan vi smorde med bisalva, det var inte populärt alls... Han hade förmodligen lite feber med men svårt att säga när det är så varmt ute men han slapp ridningen för att vara på den säkra sidan. Jag linade honom med och han såg inte helt ren ut. :( Nu hoppas jag att det är bättre imorgon. Vi skulle ju åkt på pay and jump i helgen men det blir inget av det nu. Det är bara att hoppas att det blir bra fort så vi kan komma iväg på pay and ride helgen efter. 
 

3 augusti

I dag red vi på banan igen, svullnaden på knät var oförändrad men han såg inte halt ut när jag linade innan. Vi började med att jobba i skritten genom att flytta lite på volt samt bakdelsvändningar och han gjorde det väldigt bra. I traven blandade vi lite sidvärts med övergångar på serpentinbågar samt åttvolter över en bom. Överlag kändes han hur fin som helst. :) I galoppen började vi med att öka och minska volten vilket i och för sig gick bra men han kändes stel. I höger varv var det svårt att svänga, jag var tvungen att stödja upp massor på ytter för att han skulle hålla sig på volten och han blev gärna förböjd och jag lade till inner skänkel. Efter att ha galopperat lite i varje varv gav vi oss på byten igen och det fungerar verkligen inte, han byter bara fram. :( Till slut fick jag honom i alla fall att byta helt åt båda håll och då fick det räcka. När vi skrittade av övade vi på att ta tyglarna och de sista gångerna var han riktigt härlig. Bra framme och kändes superbärig när vi tog några travsteg. :) Jag verkar även ha hittat ett bett som fungerar igen. Alla bett med fasta ringar vill han konstant klia sig med men löpande ringar fungerar fint så nu har jag ett tredelat sådant. Det är lite långt men det får gå så länge. :) Knät såg mindre svullet ut när vi ridit klart. 
 

2 augusti

Jag upptäckte att han hade en knöl på höger framknä när jag borstade... Varför ska han ha massa suspekta svullnader överallt? Vi tog en sväng i alla fall och han kändes inte halt. Vi red Bjärby-Styrstad, jag hade egentligen tänkt rida hem förbi Ånestad åt andra hållet men han fick välja idag. :p Han började med att dratta ner i ett dike så jag höll på att åka av... Vi skulle äver diket vid Bjärsta som vi brukar gå över. Han missbedömer var kanten är när han ska kliva över och helt plötsligt fösvinner benet ner i diket. Som tur är är det ju inte djupt men jag var inte beredd så jag var rätt långt fram på halsen ett tag. :p Resten av ridturen gick bra och han var riktigt fin i traven, trots hackamore. :)
 

31 juli

Idag red vi på banan och testade nytt bett, hästen var inte alls med på noterna... Jag hade plockat fram cavaletti som vi red över på volt. Först skrittade vi bara över vilket gick bra, sedan skulle vi börja trava efter och han lyssnar inte tillräcklicjt snabbt enligt mig så jag sparkade på honom så han fick galoppera ett varv innan vi fortsatte övningen med skritt över cavalettin och övergång efter. Jag var tvungen att gå på honom en gång till men sedan hade jag en väääldigt lyhörd häst. :p Det var svårt att få en bra rundning över cavalettin i trav men varefter lossnade det. När jag kände mig nöjd med det jobbet övergick vi till lite sidvärts för att lugna ner hästen lite. :p I galoppen jobbade vi med fattningar från skritt, det gick faktiskt bra. I vänster varv gör han det ju väldigt lätt men idag fick vi till flera i höger med. Tricket var att ha en rakställd häst och tänka att man ska flytta in framdelen i fattningen. Avsaktningarna satt inte alls dock, han ska kunna gå ner till skritt ganska direkt men han var ju rätt på tårna efter den bryska starten på passet samt att han inte ville ta stöd på bettet. Jag nöjde mig med att han kunde fatta, avsaktningarna kommer vartefter. När vi travade av på slutet kom han i alla fall loss lite och var riktigt fin samt att cavalettin plötsligt var en barnlek att få rätt. :p

RSS 2.0