28 november

Jag trimmade Nunne lite på banan idag. Han var fruktansvärt seg och lite stel men gick fint ändå. Jag började med att värma upp i skritt med lite sidvärts och över några cavaletti som låg framme. När vi travade fortsatte vi med cavalettin och i övrigt fokuserade jag på att han skulle ta stöd på yttertygel. Han blev riktigt fin efter en stund när vi hittat takten också och han gick riktigt trevligt i höger varv med. Vi galopperade lite och även där var han fin. Åt höger fick jag ihop honom fint, i vänster var han lite för slö för att få någon riktig energi men han var helt okej ändå. När vi travade av fick han upp ryggen fint som vanligt numera. :) Överlag tyckte jag att han jobbade på riktigt bra hela passet trots att han var seg. När vi skrittade av var han trött och tyckte det var jobbigt att gå. :p
 

27 november

Idag var min lilla häst sjukt fin när vi jobbade. :) Eftersom det har varit varmt passade vi på att vara på ridbanan när det faktiskt går, den lär ju frysa ihop snart. Det blev tömkörning för att försöka befästa det innan vintern. Det låg två cavalettiserier utlagda på diagonalerna som vi började med att skritta över några gånger innan vi gick in på volten för att arbeta ordentligt. Det var ovanligt få smitningsförsök i vänser varv, mycket bra, och större delen av tiden jobbade han i form och verkligen genom hela kroppen, superduktig. :D Han kunde till och med trava på volt mitt på banan. :) Eftersom han jobbade så fint höll jag inte på så länge innan jag bytte varv och det blev ingen galopp, det brukar bara bli kaos så. 
 
I höger varv var det lite mer protester men de berodde nog till stor del på att jag inte gör exakt rätt och då ser han sin chans att slippa. Även i höger jobbade han på rikitgt bra och fokuserade bra trots att de andra hästarna gick in från hagen. Vi höll inte på jättelänge då jag inte ville att han skulle bli för trött för han jobbade så bra med hela kroppen. 
 
Som avslutning fick han springa lös på banan en stund och busa av sig. Det blev en del hopp och skutt och när jag tyckte att det räckte kunde han skritta av lös efter mig. :) Jag är så himla nöjd med honom idag, han var verkligen hur duktig och fin som helst. Längtar verkligen efter att kunna börja rida på honom. :)
 

24 november

Idag fick Akke gå promenad i skogen idag. Vi tog samma väg som förra veckan och han verkade orka mer den här gången. 
 
 
 
 
 
 

23 november

Jag red bort till Fågelvik med Nunne. Han var riktigt lydig och mjuk, i alla fall bortåt, hemåt piggnade han till när vi galopperade. Vi övade på att byta galopp i svängarna eftersom vägen svängde ganska mycket, jag misstänker att han bara bytte fram men det var lite svårt att känna. Hem tog vi vägen förbi Skiren, egentligen hade jag tänkt ta den kortare vägen genom skogen men det var en gubbe som var ute och gick med en hund framför oss och ner på den vägen jag hade tänkt ta. Det sitter en skylt om att man inte får rida där så hade jag ingen lust att få en utskällning, det ska tydligen finnas en tjurig gubbe där. Vet inte om det var honom jag var bakom men vi tog en lite längre väg i alla fall. 
 
Akke tömkörde jag på banan, han skötte sig faktiskt riktigt bra. Vi var på övre delen i vänster varv och på nedre i höger eftersom det av någon konstig anlednig går lättare då. Han kunde faktiskt galoppera i vänster varv men det blev bara ett halvt varv i taget för det var ingen direkt fart på honom. Han var faktiskt stökigare i höger än vänster idag men det var nog delvis för att han kom ner i form och verkligen fick upp ryggen några gånger och då blev det jobbigt och han tjurade ihop... Galoppen gick inte heller så värst bra, han hade ingen bjudning alls. Han vet så väl när jag inte kommer åt honom med spöt och då slipper han helst. Vi bråkade inte så mycket om galoppen och han fick avsluta när han travat ett par varv utan att försöka smita iväg eller vända. När vi var klara med tömkörningen släppte jag honom en stund och övade lite galoppkommando och då gick det bra minsann. Jah byggde ett räcke med dunkarna som han hoppade några gånger också. Det såg ut som han tyckte det var roligt. 
 

22 november

Har varit sjukt trött hela veckan så det har inte blivit något jobb med hästarna. Idag blev i alla fall Nunne motionerad på banan. Vi red dressyr och började med att göra lite öppna och sluta i skritt för att få loss honom lite. Efter det blev det lite övergångar till trav och han var superlydig. Kunde i princip både stanna och sätta igång endast för sitsen. :) Vi övergick rätt snabbt till att försöka få honom att jobba med baken. Fokus låg på att han skulle ta stöd på ytter tygel och ha en bra takt. Han kändes riktigt fin i båda varven och det gick ännu bättre när jag hade ordning på mig själv med, jag tenderar att vika ihop höger sida, speciellt i höger varv. Galoppen gick superbra, redan från början gick han lugnt och lyssnade på mig och han samlade ihop sig fint och jag kunde faktiskt rida och hålla om med benen utan att han for iväg. Han kändes som sagt riktigt fin hela passet och när vi travade av och han fick länga ut halsen lite kom ryggen upp jättebra. :)
 
Kaninerna äter äpple, lite dåligt ljus så telefonen ville inte riktigt vara med. :p
 

17 november

Jag tömkörde odågan idag. Han var som vanligt stökig i vänster varv och drog sig utåt på öppna delen av volten, det blev dock bättre när vi flyttade till andra sidan av ridbanan på slutet. Jag hade plockat fram två bommar som han skulle kliva över men jag orkade inte lägga tillbaka dem så många gånger när han snubblat över dem och spridit ut dem. Höger varv gick bättre även om han hade tendenser till att dra sig utåt på slutet när han började bli trött. Det gick till och med att få honom att galoppera utan alltför många utsvävningar. :) När vi var klara var han svettig. Han var allmänt sega hela passet och var så även igår. Det hjälpte säkert inte heller att de blev kvarglömda ute igår och bara fick komma in några timmar på morgonen för att äta sin kraft. :p
 

16 november

Nunnes matte var genomförkyld så jag fick rida utan att behöva mocka och sådant eftersom jag egentligen inte hade honom idag, lyxigt. :) Vi tog en sväng bort till Villa Skoga och red uppför backen där två gånger. Det blev fattningar uppför och Nunne kändes lagom pigg. Som vanligt var han rejält svettig när vi kom tillbaka, tanken är att han ska bli klippt på måndag som tur är. 
 
Akke tog jag en promenad med i cirka 30 minuter. Vi gick förbi tranformatorstation och bort till Bäckerslund via steniga backen och sedan skogen hem. Jag tror det tog emot i backarna, vi gick uppför tre rejäla, för i sista blev det motorstopp flera gånger. När vi kom hem var han lite svettig till och med. Jag måste verkligen föröka komma ut på lite längre promenader med honom i alla fall på helgerna så han bygger lite kondition och muskler tills i vår. 
 
Nöjd
 
Nyrullad och törstig

15 november

Nunne fick vila för det regnade och jag var trött. Akke tömkörde jag en kortis på banan och provade att hänga på harven bakom men det gick sådär. Det var helt okej att dra den rakt fram men när vi svängde tyckte han att linorna låg emot för mycket och slog mot dem rätt ordentligt så jag gav upp. Han lär nog inte bli inkörd men man borde i alla fall kunna tolka efter honom. Vi avslutade med att trava lite på volten. I höger vara gick det jättebra. I väster var det lite stökigare men bättre än vanligt. 
 

14 november

Det blev dressyrpass på banan för Nunnes del. Vi började jobba med övergångar runt fyrkanten och han kändes fin tills vi galopperade och jag glömde att ställa krav på honom. När jag ansåg att han var uppvärmd övergick vi till att försöka få loss honom i galoppen igen genom att ha honom utåtställd men idag gick det inte lika bra. Han var lite för mjuk och böjlig och jag fick ingen riktig balans i galoppen, dessutom var han seg. Bitvis var han i alla fall fin och traven kändes bättre än vanligt. När vi var klara hade jag en sjöblöt och mycket trött häst. 
 

13 november

Idag blev det lite tömkörning för Akkes del. Först gick vi runt fyrkanten och sedan testade vi så styrningen fungerade. Han lyssnade jättebra på mig. :) Jag hängde på lastpallen efter honom och gick ett varv och det brydde han sig inte om alls, riktigt duktig. Som avslutning fick han trava lite runt spåret och det var skojigt tyckte han. Vi höll inte på länge alls, jag ville mest se hur han reagerade på lastpallen då vi har haft lite problem med att dra saker. 
 
Eftersom jag lyckade glömma mina ridbyxor hemma och bara hade mjukisbyxor blev det ingen ridning av Nunne. Vi körde lite långa tyglar istället. Han var väldigt lyhörd från början idag när vi gjorde halt så vi provade övergångar till trav istället. Det gick helt okej även om han blev lite pigg först. Jag försökte få honom att flytta på slutet men det gick inget vidare då jag inte riktigt har koll på hur jag ska göra. Han flyttade i alla fall fint i högervarv på slutet. 
 

11 november

Det blev lite miljöträning för Akke idag. Jag började med att flaxa runt med en presenning och lägga den på honom. Han brydde sig inte så mycket om det, det var mest när jag lade den över huvudet på honom som han tyckte den var lite läskig. Han hade i alla fall inga problem med att gå på den, skrapa på den med hoven och ta tag i den och vifta med den själv. :p När jag var nöjd med presenningen fick han gå över en lastpall som jag satt bommar på sidorna av. Första gången satte han en hov på den, sedan klev han över den... Jag gav upp ganska fort med den och byggde ett litet kryss istället som han hoppade om jag sprang före och vi hoppade mot ingången. :) När vi var klara med det tog vi fram presenningen igen en stund och sedan släpade jag runt på lastpallen så han skulle vänja sig vid det. Det slutade med att han klev upp på den när jag stannade och till och med när jag gick med den, knashäst. :) Han var duktig idag, vi övade även på att han skulle stanna kvar fast jag gick iväg och det fungerade faktiskt hyfsat. 
 

9 november

Nunne fick gå en sväng bort till Eriksberg med galoppsadeln idag. Han kändes lite seg men väldigt mjuk. Jag ställde inga direkta krav, det var mer balansträning för mig. Hemåt piggnade han till lite i alla fall och drog när vi galopperade. 
 
Akke fick gå på långa tyglar igen, den här gången i hemmaskogen vilket inte var någon lysande idé då vi inte fick plats på stigen båda två. :p Det slutade med att jag ledde honom till det blev bredare igen. Hemåt fick han gå på vägen. I början lyssnade han knappt alls på mig och var bara pigg men när vi kom tillbaka var det riktigt bra ordning på honom och han lyssnade på lätta tygeltag. :)
 

8 november

Red Nunne på banan idag och shit vad fin han var! Började med att skritta fram och jobba med halter på långa tyglar som igår. När jag kortade tyglarna var han lite stretig och stel i sidorna men stretigheten släppte när vi travat igång lite och gått över cavalettin jag plockat fram några gånger. När vi tagit cavalettin några gånger kändes han mjukare i formen och släppte till lite. När vi började galoppera i vänster galopp kom huvudet upp och han sprang lite och jag hade svårt att få ordning på galoppen men när jag bytte varv... Jobbade med att ha honom vänsterställd i högergaloppen för att sedan smyga över i högerställning och hjälp vad han bar sig när jag fick till det! Riktigt fin var han. Jag fick inte ihop honom lika bra i vänster varv men några språng lyckade jag i alla fall. När jag var nöjd med galoppen travade jag lite och satt ner och även i traven var han riktig fin och bärig, speciellt i vänster varv. I höger var han orolig med huvudet och dök men det var nog för att han var lite trött. När jag kände mig klar skrittade vi av och oj vad trött han var stackarn, han orkade ju knappt skritta och var genomblöt. Efter fem minuter satt jag av och gick brevid istället. Riktigt nöjd med dagens pass, jag tror knappt att han någonsin har gått så här bra. :)
 

7 november

Jag tror jag har snöat in lite på "långa tyglar"... Igår fick Akke gå en sväng upp till badplatsen med dem och det gick bra, jag hade även mer koll på hur jag skulle hålla i allt efter lite googlande. Han var rätt pigg, speciellt hemåt, då skulle det travas i tid och otid. :)
 
Idag fick Nunne prova. Först gick vi ett varv runt rasthagen för att sedan förflytta oss till banan som otroligt nog gick att vara på utan att simma fram i lera. Jag är lite förvånad över vilken effekt träningen hade. Jag gjorde inget avancerat och ändå verkade Nunne bli riktigt lösgjord. Vi jobbade med att göra halt från skritt på fyrkanten för lätta tygeltag på yttertygeln och från att ha gått från en stoppstäcka på flera meter med huvudet upp så kunde han stanna direkt och hålla kvar huvudet nere på slutet. Jag strävade efter att hålla i honom så lite som möjligt och förutom när han skulle svänga eller stanna gick han med lösa tyglar. Han ställde även upp ovanligt jämnt i halterna. Det här är nog något jag ska fortsätta att jobba med, det verkade ge effekt och är dessutom nyttig motion för mig. :)
 

5 november

Idag provade jag att jobba Akke på "Långa tyglar", det gick riktigt bra. Jag hade plockat fram fyra cavalettibommar och tre dunkar att gå slalom mellan. När jag fått ordning på styrningen gick det finfint och vi kunde till och med trava över cavalettin. Det enda som var lite knöligt var spöt, jag fick ingen riktig ordning på hur jag skulle hålla det för att enkelt kunna använda det. Jag tyckte faktiskt att det kändes lättare än att tömköra och han sökte sig neråt lite till och från trots att jag inte gjorde några försök att jobba honom i form. 
 
När jag bostade fick han stå lös och jag var noga med att han inte skulle flytta sig. Det gick faktiskt bra, han brukar skärpa sig när han har blivit tillbakaflyttad ett par gånger. :)
 

2 november

Idag har jag motionerat tre hästar... Först ut var Nunne som jag red med galopppsadeln bort till Eriksberg och tillbaka. Det blev mest bus och galopp och han var väldigt pigg och stark på vägen hem, han galopperade ända fram till husen och var allmänt svår att få stopp på. Han kändes ändå ganska fin när jag jobbade honom. 
 
När Nunne var klar gick jag ner till transformatorstationen med Akke och westernlongerade lite. Till en början gick det inget vidare och han var väldigt ofokuserad. Jag övergick då till att bara gå fram och tillbaka och öva start och stopp och efter det gick det bättre. Han lyssnar faktiskt på mig även om han går och tittar på andra saker, det är skönt. 
 
Sista häst för dagen var Atlas som jag tog hand om igår och idag då hans ägare är bortrest. Jag har ju varit lite sugen på att dressyra med honom sedan jag red honom senast och idag tog vi tag i det. Jag red bort till badplatsen och red ett dressyrpass. Han var stel som en planka och lyssnade dåligt både på förhållningar, skänkeln och sitsen, däremot verkade han vara känslig för att jag hade svårt att sitta rakt på honom och bogarna for åt alla håll... Jag jobbade mycket med att få honom mjuk i sidorna och gå dit jag ville vilket inte var det lättaste, han är ju lite som ett godståg att sitta på. På slutet hade han i alla fall mjuknat ganska mycket och vi hittade till och med en bra takt i traven. 
 

RSS 2.0