31 juli

Idag blev det kombinerad skogs-, bustur och kontroll av kondition. Vi red bort till andra sidan motorvägen och travade en stor del av vägen bort och hemåt var det galopp i minst 500 meterstempo i cirka 1-1,5 km och vi passade på att hoppa både tallen och vägbommen. :) Han kändes sjukt fin och orken var det inga problem med. Det kändes väldigt bra inför lördagen då vi ska till Mantorp och debutera fälttävlan. :D När vi galopperade tillbaka började det regna och när vi var framme vid vägbommen regnade det mycket. =/ Vi tog skydd i tunneln under motorvägen till det värsta var över och sedan red vi hem. 
 
"Träningslägret" Nunne var på vet jag inte om det var så bra. Han hade tappat formen i skritten och var sådär hög och spänd och ville inte ta stöd på bettet som han var när jag började rida honom. Han kändes i och för sig rätt fin och ganska självbärig i traven men även där ville ha inte stödja på bettet ordentligt...
 
Man blev ju inte mindre taggad till att tävla fälttävlan efter att ha sett fälttävlan från OS. Är väldigt sugen på att satsa med Ak Kush, man kan ju drömma i alla fall. :) 
 

24 juli

Ingen ridning idag. Nunne ska ju på träningsläger torsdag till söndag med en annan ryttare så jag kände att det var bäst att passa på att låta honom vila när det går. Han fick bara sitt kraftfoder och så gav jag resten av odjuren hö. 
 

23 juli

Idag blev det banan. Vi tog ett lätt dressyrpass och passade på att rida igenom fälttävlansprogrammet. Det var verkligen sjukt lätt, mest rakt fram. Det svåraste var väl 15 m åttvolter i trav och längning av galoppen på långsidan och ta tillbaka i hörnet utan att bryta av till trav. 
 
Jag började med att jogga honom lite i låg form och bara få honom framåt då han var lite seg. Sedan tog vi lite galopp och gjorde några skänkelviknigar för att få ordning på formen som var lite öppen och få honom att slappna av lite. Det var barn som skrek på vägen och då blev han lite spänd och okoncentrerad. När han var lite uppvärmd red vi igenom programmet. Han gjorde det mesta okej, det var bara längningen i trav snett igenom som var väldigt matt och ett avbrott efter galopplängningen som var något att hänga upp sig på. Jag avslutatde med att göra några fattningar från skritt men det blev bara typ tre i varje varv för han gjorde det så bra. Vi testade även att göra sluta i galopp snett igenom och ta kortsidan i förvänd galopp och det gick super. :) Efter det travade jag av honom och så skrittade vi ut till vägen och tog den hem igen. 
 

Lillskiten

Vill ha hem min bebis nuuu, men det är minst två månader kvar tills jag ska hämta honom. :( Är så sugen på att få börja jobba med honom och se om jag kan klura ut vilken färg han har. :) Tittar man på föräldrarna borde han vara perlino, men i annonsen stod det cremello och han ser onekligen mer ut som en cremello än en perlino. Är ju svårt att skilja på dem färgerna med blotta ögat. Vill tvätta hans svans och se om den faktiskt är lite gulaktig vilket medföljer att han är perlino eller om den bara är skitig och han är cremello. 
 

21 juli

Intervallträning idag. Det blev 1x1x4 idag också då jag inte har honom imorgon och vet att han går lugnt. Han blev inte märkbart trött, han blev piggare vartefter och knappt svettig trots att det var varmt. Jag försökte hålla 500m/min och det gick nog hyfsat. Det gick väl i lite undertempo på vägen bort och lite övertempo hemåt. :p
 
Den eländes tallen som ligger över vägen verkar ju ha sjunkit lite så vi red runt den bortåt. På hemvägen kom jag på den lysande idén att man kan hoppa över den där den inte är så hög. Jag hoppade av och rensade undan lite grenar på en gran som låg framför och kollade underlaget och det verkade bra. Det var inga som helst problem att hoppa den om man höll sig så långt mot rötterna det gick, den var kanske 70/80 cm där. :)
 
 
En bild på snyggingen. :)
 

Mera film!

Har nu fått upp film från träningen i tisdags. 
 
 
 

18 juli

Idag red vi Lilla favoriten. Jag skrittade ungefär halva och andra halvan blev det mycket trav och en lång galopp. Han kändes väldigt seg och det var ingen vidare fart på honom. När vi kom tillbaka till vägen så gjorde vi lite skänkelvikningar och det blev några serpentiner över vägen för att se så vi fortfarande kommer ihåg. :p Konstigt nog kändes han piggare efter det men det kan ju ha varit att det gick hemåt också. Han kändes i alla fall mjuk och fin. :)
 
Nu har jag satt på honom en flugluva, vi får se om den sitter kvar. Min skalade han ju bara av sig, får se om den här modellen är bättre. Han börjar bli lite rinnig i ögonen så han behöver ju ha något mot flugorna. 
 

17 juli

Idag har jag terrängtränat och det gick bra. :D Första stocken som vi värmde upp på var inga konstigheter och det hade jag inte förväntat mig heller. Efter den hoppade vi rullar som var målade som svenska flaggan och de var lite farliga men vi kom över utan stopp. Sedan blev det som vanligt coffin och graven och inte heller det var något konstigt tyckte Nunne. På vägen mot vattnet tog vi lilla stenmuren och sedan gick vi igenom vattnet och hoppade en oxer efter. Inte heller där var det något konstigt. Vi fick även testa ner och upphopp i vattnet och även om det inte var lika populärt hos hästen gick det ändå bra. :) Däremot diket med vatten i var farligt. :p Första gången stod han emot en del och halkade ner med ett bakben, men sen tog vi det två gånger till och då gjorde han det bra. På vägen uppför backen tog vi den svarta rullen och sedan fick vi hoppa häckar. Det var först en liten plutthäck och sedan en större. Då matten tyckte att den andra häcken såg enorm ut så blev jag tveksam och slutatde rida vilket resulterade i ett stopp. Andra gången hade vi bättre fart och då gick det hur bra som helst. Vi fick även hoppa en "soffa" som matte tyckte var något stor men då kom vi i alla fall över första gången och andra gången blev det ännu bättre. Som avslutning fick vi hoppa en enklare stock som brukar vara med i 100cm/CNC* klasserna och det gjorde han jättebra. :) Nunne var så duktig och han ville inte åka hem för det fanns massa gott gräs och roliga kompisar, men efter lite övertalning gick han in. :)
 
Vi hoppade en hel del av hindren som brukar var med i 90 cm klasserna och även några från 100 cm klasserna så nu har jag anmält mig till två 90 cm klasser. Får se hur det går. :)
 
Ska lägga upp filmen från träningen när jag har tid och ork, senare i veckan förmodligen. 
 

Stallplats, check!

Ja, nu har jag nästan säkert stallplats. Det blir en plats ledig där Nunne står och jag ska bara konfirmera med stallägaren att jag får den när hon kommer tillbaka från sin semester, men vi har redan diskuterat det och jag kommer förmodligen att få den. :)
 
Även försäkring till den lille pållen är relativt klart då jag behåller det försäkringsbolag han är försäkrad i nu för att behålla försäkringen för dolda fel. 
 
Det enda större som är kvar att fixa är hur han ska transporteras hit. Helst skulle jag vilja hyra en tvåhästarsbuss och köra honom själv men det verkar svårt att få tag på en. Då han inte har något pass än och jag är lite tveksam till att han får ett innan han kommer hem så blir det svårt att hyra in en transportfirma också då de oftast/alltid vill att hästens pass ska följa med under trasport. Då återstår trailer och det känns så grymt att han kommer att få åka själv i 2,5-3 timmar första gången han åker transport, men det kanske får bli så i alla fall... 
 
Imorgon ska jag äntligen åka och terrängträna i alla fall om inget oförutsett händer. :) Hoppas Nunne sköter sig. 

Film!

Har äntligen fått upp film på underverket. :)
 
 
 

12 juli

Ingen ridning idag heller... Nunne hade trampat in en spik i strålen på vänster bak och även om han inte var halt eller verkade besväras av den så ville jag inte rida honom. Vi skulle ju ändå bara skritta så det kändes bättre att låta honom vila. 
 
Eftersom ordinarie matte var tvungen att komma till stallet med en tång och hjälpa mig att dra ut spiken då jag inte fick ut den själv gick vi igenom skåpen och rensade ut gamla och smutsiga saker. Vi skulle ha gjort det ändå men den extra timmen vi fick behövdes verkligen. Vi höll på från sex till halv tio... :p Min sadel fick flytta ner från loftet också, jag är mycket nöjd då jag är rätt så trött på att springa upp dit och hämta den varje gång jag ska rida. :D 
 
Nu är jag på god väg att bli hästägare igen. :) Egentligen bestämde jag mig nog redan när vi var och tittade på den lilla skiten andra gången, men nu har jag meddelat ägaren och betalat in handpenning. Enligt planen ska han flytta någon gång i september när han har blivit kastrerad. :) Det är sjukt mycket som ska fixas till dess. Jag har redan börjat höra mig för om stallplats, jag måste köpa en bil och leta upp en bra försäkring till honom och även ordna med transport om jag inte hämtar honom med trailer. 
 

11 juli

Det blev ingen ridning igår eftersom jag var ock tittade på häst, men idag red vi desto mer. :) Det blev intervallträning och jag har äntligen hämtat min klocka också. Vi körde 1x1 min fyra gånger i ganska bra tempo och det var nog lagom för honom. Bortåt tyckte han det var jättejobbigt och det kan jag förstå eftersom de nästan bara är uppför där. Hemåt var det lite mer fart på honom och det kändes som han orkade bättre. Han kändes inte nämnvärt trött efteråt så vi försöker nog med 1,5x1,5x4 nästa gång. Han fick gå långsam högergalopp uppför Kristinabacken hemåt och det var jobbigt, han orkade inte hela vägen upp. 
 
När jag var klar med honom öste jag ut hans bädd och kaninernas hö och bajs och sedan skurade jag och ordninarie matte hans box. Det var välbehövligt, speciellt runt krubban då han slafsar hur mycket som helst när han äter. Det var matrester på alla väggar i boxen... Nu är det i alla fall rent och fint. :)
 

Kär!

Jag tror jag har gått och kärat ner mig i den lilla skiten. :) Jag var ju och tittade på honom igen idag och när man fick se honom på banan med lite mer rörelse omkring kom hans fina temperament fram. Han var lite lagom gosig och väldigt cool. När det åkte förbi en traktor på vägen spetsade han öronen och gick bort dit för att kolla och när han trampade på sitt grimskaft var det inga panikhopp, utan han stod snällt stilla och funderade på vad som hänt och väntade på att bli uttrasslad. :) Mätpinnen var inte heller speciellt farlig fast den skrapade, däremot var den väldigt god tydligen för han bet på den flera gånger. Jag tror han var 144 cm i manken och 147 cm bak eller något sådant. Steget tror jag nog var bra också men det var svårt att säga då han inte sprang så fort.
 
Det lär ju bli affär om det inte händer något speciellt för jag kan köpa honom endast för temperamentet. Han är cool och sammarbetsvillig men har ändå lite nerv, precis det jag vill ha. :)
 
Som vanligt blev överföringssladden kvar hos föräldrarna så filmen får jag väl lägga upp senare och även bilderna på kameran. Jag tog i alla fall några kort med mobilen som blev hyfsade. 
 
 
 

9 juli

Äntligen fick jag rida på Nunne igen. :D Mr Terrängtränare var i Falsterbo så det sket sig med det, får se om jag kan nästa måndag istället. Vi tog ett dressyrpass på banan istället. Han kändes jättemjuk och arbetsvillig om än lite seg, men går man ute dygnet runt kan det ju vara förståeligt. Dom hade bytt hage också så nu får han äta lite gräs i alla fall. 
 
Jag började att trava igång honom och göra lite sidvärts. Hade inga större krav och han flyttade väl inte så mycket som han skulle kunna ha gjort. När jag kände mig nöjd galopperade jag lite och sedan red jag igenom LA:1. Han skötte sig bra och jag var mycket nöjd med den ökade skritten där han vad jag kunde märka inte gick och slog med huvudet som han brukar. :) Sen gjode vi fattningar från skritt då han inte fattade bra i programmet men det gick mycket bra efteråt. Speciellt avsaktningarna fungerade ovanligt bra. Han saktade av direkt flera gånger istället för att ta en tre-fyra travsteg först som han brukar. Vi gjorde även några travökningar men det gick bara halvbra. Det kändes inte som han längde sig något speciellt och han var rätt seg. Eftersom det var så varmt och han var duktig travade jag av sedan och vi skrittade av i skogen. 
 
Efteråt svampade jag av honom med kallt vatten eftersom jag inte orkade värma något och han verkade faktiskt tycka det var skönt, det trodde jag inte. Han stod stilla i alla fall, normalt brukar han gå runt när jag svampar av, speciellt om jag inte värmt vattnet. 
 
Jag testade även ett par bättre begagnade ridstövlar som syrran fått men som inte passade på henne. Dom var lite stora i foten men fungerade att rida i. Dom är mycket stelare än mina så jag har sämre känsla med dem men man kanse vänjer sig. Jag måste i alla fall ha långa sporrar på dem för de korta kunde jag inte använda utan att vinkla upp hälen jättemycket. Eftersom de var lite stora egentligen och långa i skaften kan jag bara rida dressyr i dem, har jag kortare stigbyglar skaver de i knävecket. =/
 

Förhalning

Efter att ha diskuterat lite med syrran och mamma har jag kommit fram till att jag ska åka och titta på den lilla skiten igen, troligen på tisdag. Nu ska jag se honom på ridbanan i alla gångarter så jag verkligen ser hur han rör sig. Hoppas det ger någon klarhet i hurvida jag ska köpa honom eller inte. Är ju inte fel att se så han verligen är så mysig som han verkade vara när vi var där.
 
I övrigt vankas det terrängträning på måndag om det är några fler som ska träna. Hoppas det, är ju lite sugen och behöver det verkligen om jag ska tävla fälttävlan i augusti. 
 
 

Achaltekeér

Jag tittade alltså på achaltekeér i måndags. Vi började med att titta på en vit hingståring, Ak Kush. Han var förfärligt söt och väldigt tillgiven, i alla fall till han blev runtjagad för att jag skulle kunna se hur han rörde sig, sedan var han misstänksam och ville inte bli klappad mer. :p
 
Efter det tittade vi på ett fyraårststo, men hon ville bara äta och jag tyckte inte om hennes exteriör heller och då hon ändå var för dyr för mig så gjorde det inte så mycket. 
 
Näst i tur var en treårshingst. Till att börja med bråkade han med sina kompisar i hagen och sprang runt och var svårfångad. Shit vilken galopp han hade! Riktigt häftig och traven var fin den också. I väntan på att han skulle bli infångad kom den andra treåringen fram och hälsade på mig, han var söt och nyfiken men hade inte alls samma steg som hingsten. Väl inne fick han sig en snabb borstning som han inte ville stå still under och sedan fick jag se honom longerad. Han var ganska stökig och ville helst inte göra som han skulle men när han gjorde det hade han bra steg. Jag fick ingen som helst kontakt med honom och kände att han inte var något för mig. Han såg rätt egensinnig ut och jag fick inte något bra intryck av honom. Att han var så stökig berodde säkert delvis på att han var upprörd efter springandet i hagen och att han inte är jättemycket jobbad med men han kändes inte rätt ändå. 
 
 
 
Treårsvalacken hade jag sett det jag behövde när de sprang i hagen, så honom behövde jag inte titta på. 
 
Jag fick även provrida ett lite äldre sto för att känna lite på hur de är att rida. Jag kände mig som en total nybörjare på henne. Jag misstänker att hon testade mig, för hon ville inte alls göra som jag ville. Jag tyckte vi kunde skritta runt fyrkanten men det skulle inte hon. Hon var även rätt okänslig både för skänkel och tygel och gick bara och gapade när jag tog ledande tygeltag. Hon var inte utbildad, mest gått i skogen, men man kan ju tycka att hon ska gå dit man vill. Efter lite övertalning och några halvhjärtade stegringar och vändningar kunde jag i alla fall styra henne hjälpligt runt ridbanan och vi testade lite trav. Trots att traven inte var samlad på något sätt var den helt underbar. Det var som att flyga, hur mjuk som helst. :D När jag travade stegrade hon sig två gånger till, högre nu, så jag gjorde en volt och testade två halter sedan fick det räcka. Jag ville inte utmana ödet och inte heller gå på henne för mycket för att få henne dit jag ville. Jag kände att jag inte hade tillräcklig bjudning och kontroll för att testa att galoppera. 
 
Den enda som var av intresse att köpa till slut var ettåringen och jag har fortfarande beslutsånget över hur jag ska göra. Jag vill ju ha en häst och han är riktigt billig, så det är ju ett bra köp men samtidigt vill jag titta på fler hästar och han känns inte helt rätt. Det är ju så svårt att säga när de är så små hur de blir som stora. Blir han lika egensinnig som sina syskon vill jag inte ha honom men det handlar nog mycket om uppfostran. Jag har i princip sagt att jag vill ha honom och ska lämna slutgiltigt besked imorgon. :S Jag resonerar som så att om det inte skulle stämma mellan oss får jag utbilda honom och sedan sälja och köp ny häst, men jag vill ju egentligen ha en häst som jag kan behålla länge. Grejen är ju också den att jag vill ha en achalteke och de som finns i Estland är för dyra för mig, det är ett sto som jag kanske har råd med, men hon har ungefär lika bra steg som ettåringen av vad jag kan se på filmen så det är en bra affär pengamässigt att köpa ettåringen nu. =/ Jag får väl se hur jag gör. Ska höra lite med mamma och syrran imorgon vad de tror. 
 
Naturligtvis så glömde jag att ta kort och så. Det blev bara film på treåringen när han blev longerad och på stoet jag red. Inga bilder på Ettåringen...
 

Semester

Nu är jag hemma igen efter fem dagars semester i Stugan. :) Det var bra väder de tre dagar som spenderades där och jag har passat på att sola och ta årets premiärdopp trots kallt vatten. :p 
 
Första dagen när vi åkte dit stannade vi och tittade på Ackhaltekeer, och på vägen hem blev det ett besök på Gekås och jag shoppade lite, mest hästprylar. :)
 
Lite bilder från Stugan


RSS 2.0