30 september

Vi var och tävlade "fälttävlan" i Hageby idag. Dressyren gick okej, han kändes ganska mjuk men tappade baken ibland och lyssnade inte helt och hållet på mig när jag tog tillbaka, dessutom lyckades jag glömma vägen en gång. Vi fick 64,5% men det var väldigt snällt dömt. 
 
Hoppningen gick bra och vi var felfria. 
 
Terrängen var förlagd på ridbanan på grund av allt regn, det var alldeles för blött för att kunna vara på terrängbanan. 5 av 8 hinder var banhoppningshinder och rivningar räknades... Inte bra för Nunne. Två ner blev det, hade jag hållit ihop honom mer hade vi nog klarat det utan att riva. Lite surt att vi inte fick rida en riktig terräng då det mest var därför jag anmälde mig. Jag ville att han skulle få lite mer rutin på terränghinder och avsluta säsongen med en lätt bana. =/ 
 
Mitt resultat var väl inte jättebra i jämförelse till de andra och jag tror vi kom fyra av sju startande. 
 
Orkade verkligen inte göra något med Akke idag. Har varit sjukt trött hela helgen och det var ju inte bättre efter tävlingen. Jag plockade bara av hans täcke eftersom det var fint ute. Han får väl ha lite ledigt från mig i veckan då jag nog inte kommer att hinna med honom. Lär inte vara hemma förrän sju imorgon och har Nunne tisdag till torsdag. 
 

28 september

Jag fick hastigt och lustigt rida Nunne idag. Ordinarie matte hann inte så jag fick ta honom om jag ville. Riktigt lyxigt att bara rida och inte behöva mocka och göra mat. :) Vi tog en sväng på grusvägen. Nästan bara trav och galopp på den för att han skulle få en ordentlig genomkörare. Han verkade inte speciellt trött på vägen hem bara lite lagom mjuk. Jag tror han har riktigt bra kondition just nu. :)
 
Akke fick nöja sig med att bli borstad eftersom klockan var åtta när jag var klar med allt som skulle fixas men han var nog inte missnöjd med det. Han fick stå i sin box och äta hö när jag pysslade. :)
 

27 september

Hade bara min skrutt att ta hand om idag och var dessutom i stallet redan vid halv fyra, jätteskönt. Det blev promanad i träns och benskydd. :) Han sade nästan ingenting om benskydden, lyfte bara lite högre på benen i början, sedan brydde han sig inte. Han lyckades bita mig när jag tränsade. Han skrapar med tänderna mot handflatan när man ger honom mat ur handen och han fick pellets samtidigt som vi smög in bettet och då råkade det hamna en del skinn emellan... Det gjorde rätt så ont men det gick inte hål. Han var jätteduktug med tränset, man skulle inte kunna tro att det bara var andra gången han hade träns på sig. :)
 
Vi tog Kärleksstigen på vår promenad. Vi mötte en jättefarlig joggare med hund som han var tvungen att kasta sig för men när jag höll emot lyssnade han och sedan var det inga problem. Hemåt lyssnade han lite dåligt när vi stannade och han gick på mig så jag fick säga till honom men efter det hade han stenkoll på mig och höll mitt tempo både när jag gick sakta och lite fortare. Det var bara när vi travade som han gick förbi och ville springa mer. :) Bästa killen! 
 
 
 

26 september

Hade ingen direkt plan med ridningen idag så det blev bara halvbra. Jag provade kandar på Nunne, vet inte om det var någon jätteskillnad mot vanligt bett, måste prova det på banan för att veta ordentligt. Vi var upp till parkeringen vid badplatsen och red lite. Han var spänd som alltid där och det låg dessutom en farlig vit hög på parkeringen! Jag var inte ute så länge då det regnade och jag inte visste vad vi skulle öva på. Jag travade runt några varv och vi försökte oss på lite piaff/passage. Det gick väl sådär, bitvis höjde han upp ryggen och bar sig jättefint men det var ju ingen riktig piaff eller passage han fick till, men det hade jag inte förväntat mig heller, ingen av oss kan ju egentligen. :p
 
Idag höll Akkes täcke tätt. Han hade Mias gamla täcke den här gången och det regnade inte lika mycket som senast heller. Täcket vägde bly när jag tog av det men han var torr under, jag hade ett svagt minne av att det faktiskt höll ganska tätt. :) 
 

25 september

Blev bara en kortis på banan med Nunne idag. Han kändes hur fin som helst, annat var det med matte. Bara kakor sen lunch, stress och fysisk aktivitet var inte den bästa kombinationen och jag mådde rätt så illa under ridpasset... 
 
Jag gjorde inget avancerat, lite sidvärts och fattningar för att mjuka upp honom och sedan red vi igenom fälttävlansprogrammet. Han var lite pigg och lyssnade inte alltid tillbaka som jag ville men överlag var han fin. Som avslutning blev det lite förvänd galopp innan vi travade av. Han kändes så himla fin i traven, lätt i handen och han fick fram lite steg. :)
 

Framsteg

Idag har killen haft träns på sig för första gången. :) Han var jätteduktig, det var lite äckligt med bettet men inte farligt. Det var även lite svårt att äta med det men han gjorde tappra försök. :p Han har blivit jätteduktig på att lyfta fötterna med. :)

Jag investerade i ett nytt täcke åt honom så han ska ha ett som klara lite mer regn än hans andra men han drunknade ju i det så det får vänta till han har växt lite. Det skulle vara ett 125 täcke men det var snarare 145... Eventuellt kan jag idka lite byteshandel med ponnyns regntäcke om det nya täcket passar på henne.

Äckelväder

Hade insläppet idag så jag åkte till stallet vid fem. Riktigt tråkigt väder. :( Hade tänkt backträna med Nunne men det stod en bil i Kristinabacken där vi skulle vara så vi red bort till andra sidan motorvägen via Eriksbergsvägen. Han var spänd och okoncentrerad hela ridturen. =/ Vi försökte jobba med halter och sidvärts för att fokusera men det hjälpte inte mycket. Vi gjorde fattningar och han fick gå i långsam galopp uppför långa backen hemåt och då jobbade han verkligen genom hela kroppen. :)
 
Akkes täcke klarade inte dagens regn så han var blöt rakt igenom stackarn. Jag hängde upp täcket på loftet och hoppas det torkar fort. Jag var hem och hämtade trailern också så jag lånade med mig ett gammalt 135 täcke som han kan ha i nödfall. Jag får väl se om han drunknar i det. :p Jag var blöt och kall och klockan var mycket så jag gjorde inget med honom, vi får ta det imorgon istället. 
 

20 september

Var hyfsat sen till stallet så det blev bara lite longering av Nunne. Han såg rätt stel ut större delen av tiden, speciellt i höger varv. Mot slutet såg han lite mjukare ut men han var knappt varm när vi kom in igen så han hann nog inte bli särskilt varm och uppmjukad, det var ju inte speciellt varmt ute heller... Har äntligen snott Tärnsjö-gjorden från syrran som ändå inte använder den. Är så stor skillnad att jobba med den mot däckeln jag hade innan, finns MÅNGA fler ringar och den ligger 10 gånger bättre. :)
 
Akke blev lite borstad också, han fäller fortfarande massor... Klockan var ganska mycket så jag var inte så noga. Han blir bara duktigare och duktigare på att lyfta på fötterna. :) Lite segt att få upp frambenen men han börjar förstå vad jag vill och behöver bara peta lite på bakbenen för att han ska lyfta dem. :D
 
Hittade johannesört i hösilaget. :( Fick gå igenom allt jag vägt upp noga och sortera ut all johannesört jag hittade, inte så kul att syssla med när man redan är sen... 
 

18 september

Nu har jag köpt dyra pellets till det lilla monstret. Hoppas jag kan vänja honom vid att äta havre snart. Vi borstade idag, han fäller något otroligt och håller på att anlägga värsta vinterpälsen... När jag ansåg att han var färdigbortsad gick vi en liten promenad. Först runt rasthagen och det var spännande. Han höll bra tempo och det blev ett varv runt andra hagen också av bara farten. Först gick vi över en "träbro" över ett dike, han tittade på den och sen gick han över hur snällt som helst. :) När vi kom ut på vägen mötte vi två människor med en hund och det var läskigt, han var tvungen att stanna och titta jättenoga på dem. Bilen som körde förbi oss lite längre fram i ganska hög fart märkte han knappt. :p Skönt att han inte bryr sig om trafik. Han såg lite ömfotad ut på asfalten och även lite på grusvägen så det får nog bli att gå i skogen i fortsättningen.

17 september

Jag hade egentligen tänkt longera Nunne på banan men det vankades ridsällskap så det blev en tur i skogen med Plexus och hans matte. Det är ju inte varje dag man är bortskämd med sällskap. Nunne kändes mjuk och fin, inga stelheter efter gårdagen. :) Vi red bort till Eriksberg och tillbaka och var nog ute i ungefär en timme. 
 
Jag åkte inte till stallet förrän vid sex så jag hann inte göra något med min skrutt. Det fick bli att klappa lite i boxen. Kraftfodret går ner numera när han får pellets. Till och med havren som han hade kvar i går kväll var borta då jag blandat den med lite pellets. :)
 

16 september

Fälttävlan i Nyköping idag. Dressyren gick väl sådär. Han kändes riktigt fin på framridningen men orken tröt på banan och han blev ostadig i formen. Han kändes dock riktigt fin i galoppen och det är kul eftersom vi har haft lite problem med den ett tag. 60,5 % i alla fall och det tycker jag är godkänt. 
 
 
Han var riktigt seg på vägen tillbaka till trailern och även lite trött i hoppningen. Han hoppade fint men mot slutet av banan backade han av väldigt mycket så det blev lite av och på ridning. Det resulterade i att vi kom helt fel på A hindret i kombinationen som var sist på banan och han rev. Resultatet blev 4 fel och det är helt okej för att vara Nunne. Han var som vanligt i några fler hinder så det är ju bra att de flesta ligger kvar. 
 
 
Han kändes ganska taggad inför terrängen och väldigt mjuk och pigg när vi skrittade fram. Lite tittig på framhoppningshindren till en början men det gick över. När vi gick bort till startfällan blev han seg och han fulstannade på första hindret. Det var inget konstigt, en stock med granris under och inte speciellt hög. Tvåan gick finfint, trean var ett litet vitt hus som jag tyckte han kunde hoppa men det blev ett stopp där också. Hinder 4-8 hade vi hoppat när vi var där och tränade så de gick bra utom möjligen graven som han tvärnitade på men hoppade från stillastående så inga straffpoäng där; det låg ju läskiga orangea stenar på botten! På nian blev det ett stopp, det var en häck med röda kabelrullar och spån som avsprångslinje. Vattnet gick bra och sedan blev det ett stopp igen på en röd pallisad eller vad man ska kalla det. Där var jag egentligen utesluten men ingen sa något om det så jag fortsatte för att han skulle få rutinen. Resten av banan gick hur bra som helst och vi hade ett härligt flyt. Han var inte speciellt trött när vi gick i mål. :)
 
 
Jag hade egentligen inte tänkt göra något med min skrutt idag men Eliot och Plexus skulle bli ridna så jag passade på att borsta när han ändå var i boxen. Det gick jättebra att lyfta fötterna idag. :) Han fick prova på att vara själv för första gången också. I början tyckte han  det var jättejobbigt men han lugnade sig ganska fort. Jag ville hem så jag lämnade honom ganska fort och ingen har hört av sig så han rev nog inte boxen när de var borta. Det kommer väl inte bli så kul att mocka imorgon med tanke på att han stökade runt ganska bra i boxen... Förhoppningsvis klarar han att vara ute själv så småningom men då vill jag vara med så han inte springer benen av sig. 
 

Bästa killen ♥

Skitväder idag så vi provade stallgången. Det var inte lika bra som att stå ute men så länge jag var där var det inte så farligt. Han var lite småblöt på ryggen så vi borstade inte så mycket. Han var jätteduktigt på att lyfta höger bak idag, när han gått fram och tillbaka några gånger lyfte han benet utan att jag behövde bända upp det och han sparkade ingenting. :D 
 
När vi gick ut igen fick han täcke på sig. Han sade ingenting om det, kan ju hända att han har haft det förut. Det enda täcke jag har till honom är Prissans gamla Sverigetäcke och det passade perfekt. :) Skönt att inte behöva köpa nytt som han växer ur snart. Dessutom gör det inte så mycket om Eliot har sönder det, det är ju säkert 18 år gammalt och inte i världens bästa skick längre. 
 
Stora killen :)
 
När vi ändå var i stalllet passade jag på att se hur hög han var. Jag gjorde en mycket noggrann mätning med tumstocken, eller inte. :p Han var i alla fall runt 145 cm hög och rätt så överbyggd bak. 
 
Det roligaste på hela dagen var nog när vi skulle gå ut igen tyckte han, han fick nämligen undersöka stallet och det var spännade det. Vi nosade på Atlas box, tittade ut genom gödseldörren och gjorde en grundlig undersökning av hyllan med mathinkar. Han tyckte han skulle gå till ridbanan när vi gick till hagen så jag släppte honom där en stund men han var mest intresserad av gräset därinne. Han verkar mycket nyfiken på omgivningarna och hade nog gärna undersök dem lite mer så vi ska nog ge oss ut på en promenad någon dag. I alla fall undersöka gården lite mer. :)
 
Maaaat!


13 september

Idag fick killen en borstning igen. Igår hämtade jag hö och mamma som skjutsade hade bråttom hem så det blev bara att pussa lite på honom i hagen då. Han hade ju passat på att rulla sig igår men det värsta hade försvunnit idag. Jag hittade stygnflugeägg på honom idag, jag trodde säsongen för dem var slut. :( Jag tröttnade även på hans långa man som bara var i vägen så den rykte idag. Jag tog av den något längre än knopplängd så man kan komma åt att borsta halsen. Får se om jag ger mig på att raka av den helt och hållet senare i höst, har inte bestämt mig än. :p Han var inte förtjust i att jag gick in i stallet och var borta en liten stund, då blev han lite orolig men så fort jag kom tillbaka var det bra igen; lilla gubben. :) Inte hade han ätit upp sin havre heller, det var tydligen inte gott. Nu har jag provat med en näve av Nunnes pellets, får se om de är borta imorgon. Vill ju inte behöva köpa pellets åt honom men det börjar ju luta åt det. :(
 
Vi provade lite frihetsdressyr på banan när vi borstat klart. :) Jag kunde få honom att gå ifrån mig och vända och när han varvat ner lite kunde han komma fram till mig när jag lockade lite med ett äpple. När han väl kommit till mig följde han mig när jag gick en liten sväng och stannade när jag gjorde det. :) Jag tyckte faktiskt att han lyssnade bättre på mig efter det när vi gick till hagen; vi ska fortsätta jobba med det.
 
Har funderat lite på att köra in honom. Han verkar ju vara så himla cool och ha bra huvud och det är ju rolig variation till ridningen sedan. De flesta hästar brukar ju dessutom tycka att det är roligt att dra vagn men vi får väl se hur det blir. 
 

11 september

Nunne fick gå ett dressyrpass på banan. Idag testade vi att galoppera nästan direkt, vet inte om det gjorde någon skillnad. :p Först skrittade vi lite och gjorde lite sidvärts i trav och sedan blev det enkla byten och förvänd galopp. Han kändes väldigt fin och lydig, något över hand i galoppen kanske. Han klarade att gå ett varv på volt i förvänd galopp! Jag trodde inte riktigt det skulle gå eftersom han har varit så svag i höger varv ett tag men det gjorde det. 
 
När han fått gå ut i hagen igen roade jag mig med att fiska upp 800 flygmyror från badkaret då de tydligen tyckte det var ett jättebra ställe att landa på...
 
 
Skickligt?
 
Akke fick sig en borstning idag igen. Förutom att det var lite segt att gå från hagen och kompisarna skötte han sig jättebra. Det såg ut som han tyckte det var skönt att bli borstad. Vi lyckades reda ut svansen med hjälp av massa pälsglans och en hel del tålamod. Vi gjorde även framsteg med tassarna. Även om det var lite segt att lyfta upp dem var det inte mycket viftande och ryckande. :) 
 
Innan vi började borsta undersökte vi vilket kraftfoder som var gott. Havre gick bra, pellets var också gott men betfor var jätteäckligt så nu har jag provat att bara ge honom havre eftersom han inte ätit kraftfodret han fått förut. Jag hoppas han äter upp det för han behöver det nog då han växer. Vi provade att gå in i stallet på vägen till hagen med och det var inget konstigt. :) Vi nosade på Nunnes och Eliots täcken, sedan hittade han de tomma matburkarna och då tyckte jag det var dags att gå ut igen. :p
 10 september

Idag hade jag Nunne, han fick klättra lite på andra sidan motorvägen. Han var fruktansvärt slö bortåt tills jag tog tyglarna, då blev det lite mer fart. Tyckte han var allmänt spänd och motspänstig idag även om han mjuknade lite efter att ha gått uppför backen en gång. Första varvet blev det halter uppför och andra långsam galopp, sedan fick det räcka, backen är ju ganska lång och brant. Hemåt blev det rätt så mycket galopp, dock lite mer kontrollerad än senast. :)
 
Akke fick prova på att vara lite ensam idag. Jag tog upp honom till stallet och tvättade svansen och borstade. Först var det lite jobbigt att vara själv och dessutom bli blöt på rumpan men efter att ha stökat runt lite märkte han att det inte var farligt och stod stilla. Svansen blev kanske inte jätteren men lite skillnad blev det i alla fall. Imorgon ska jag se om det går att borsta ut den. Vi kratsade även hovarna, det gick riktigt bra även om han inte riktigt ville lyfta höger bak. Han sparkade med det benet när jag skulle lyfta det men på tredje eller fjärde försöket gick det bra. :)
 
 

Ihopsläpp

När jag kom till stallet imorse trodde jag först att han hade rymt för jag såg honom inte i boxen, men så kom det upp ett huvud. :) Han låg säkert och sov för han hade fullt med spån överallt. Det är så skönt att han har tagit flytten så bra. Han hade druckit upp nästan allt vatten, sovit och höet var jätteslut trots att han säkert fick 5 kg och smällde i sig 3-4 kg på vägen hem. Det enda som han inte ätit var kraftfodret och morötterna men det lär han sig nog. 
 
 
Nyvaken
 
Eftersom jag var lite tidig passade jag på att borsta honom lite och reda ut manen. Jag började med svansen också men eftersom han har dreadlocks i hela svansen så kom vi inte så långt. 
 
 
Fina dreadlocks...
 
Ihopsläppet blev väldigt odramatiskt. Vi släppte bara ihop med Akkes boxgranne som bestämmer över de andra hästarna. Han struntade i Akke till en början och sprang lite, sedan ställde de sig och åt från samma hög. 
 
 
På eftermiddagen när vi släppte på Eliot var det lite mer spring men Akke visade tydligt att han var en liten bebis och föltuggade så det var rätt lungt. Eliot var bara nyfiken och ville busa, inga tendenser till att jaga, och Plexus såg till så att han inte var dum. :) 
 
 
Mycket mer action än såhär blev det inte på morgonen. 
 

Coola killen!

Nu är jag hemma igen och är verkligen pisstrött. Lillkillen var hur duktig som helst. Gå in i transprten var i och för sig inte jättekul, han såg ut som ett tjurigt sto när han stod på rampen och inte skulle gå in, han måste ha lite åsnegener. ;p Efter en stund tog vi fram en lina och lade runt baken på honom och då kom han in ganska fort. 
 
Vi stannade och tittade till honom efter en dryg halvtimme och då hade han haft ner frambommen. Höpåsen hängde i sprinten till bommen så förmodligen har han dragit i den och fått med sig sprinten. Det bekom honom i alla fall inte att han hade haft ner den. Han stod så snällt längst bak och tittade på när jag hängde upp den igen. Vid andra stoppet såg han lite spänd ut och han åt inte men när vi stått still en stund började han äta. Det var ganska varmt i trailer då så det påverkade nog. Vi stannade en gång till och tittade till honom och då var han piggare och hade ätit upp det mesta av maten. :)
 
Väl framme gick vi ett par varv runt banan så han skulle få sträcka på benen och han åt lite gräs. Det var ett par killar i hagen brevid som var väääldigt intresserade. :p Han började äta direkt när han kom in i boxen och det där med kompis brevid var inte så intressent. Stackars Plexus var jätteintresserad men Akke tyckte att maten var viktigare. Han nosade lite på Plexus mellan tuggorna men det var som sagt bättre att äta. :p
 
Han har varit väldigt cool hela tiden. Åka transport och nytt ställe verkade inte vara något speciellt, bara det finns mat så. :) Sååå skönt med en häst som inte hetsar upp sig!
 

8 september

Jag var uppe tidigt idag och red Nunne. Det är så skönt att rida på morgonen, bara lite jobbigt att komma ur sängen. Vi var väl ute vid halv nio skulle jag tro, mycket trevligt. :) Vi tog Lilla favoriten. Det blev mest skritt och den fick jag till riktigt bra. Han fick verkligen upp ryggen och jobbade på. :) Backen längs med motorvägen fick han galoppera uppför. Egentligen hade jag tänkt mig en kontrollerad galopp men jag orkade inte bråka med honom när han ville springa fort så han fick bestämma farten. Det är en så himla härlig känsla när man har ett ordentligt stöd i munnen och man känner att hästarna bara suger tag och ligger på. :) Nunne var nöjd med att få springa fort och det var faktiskt matte också. Uppför Kristinabacken fick han i alla fall galoppera riktigt sakta för att bli lite starkare. :)
 
Snart ska jag åka och hämta min häst. :) Är sjukt förväntansfull, kan inte komma ihåg att jag var det när jag hämtade Milou men honom köpte jag ju mer för att han var lovande och billig och så stod ha så nära. 
 

7 september

Nunne var superfin idag. :) Vi red dressyr på banan. Till en början jobbade vi med tempoväxlingar i skritt för att sedan övergå till att göra öppna pch sluta i trav blandat med lite ökningar. Efter det övergick vi till galopparbete. Först blev det mycket förvänd och början till piruetter och vi avslutade med fattningar från skritt och enkla byten. Det låg mycket fokus på lydnad och att inte ta femtioelva travsteg innan man skrittar igen. Han blev så himla fin mot slutet. I fattningarna lyfte han faktiskt lite fram och gjorde fluff-fattningar och var riktigt självbärig i galoppen. Supernöjd med honom! :D Jag red mer seriöst än jag brukar också och var hård mot honom och noga med lydnaden, det gav uppenbarligen resultat. 
 

6 september

Bilen kom inte hem förrän kvart i åtta i dag så det blev ingen ridning. :( Jag stressade runt i stallet för att hinna mocka och blöta betfor innan hästarna kom in. Det blev bara att kratsa hovarna på Nunne och smörja in hans kala fläckar med helosan sen åkte jag hem igen. Var ändå inte hemma förrän vid halv tio. =/ 
 
Har passat på att köpa foder till lillkillen idag, blev några kronor fattigare. Kraftfodret var inte så dyrt men mineralerna gick loss på 800kr... Dom räcker länge i alla fall och är riktigt bra. :)
 

5 september

Idag var jag i Nyköping på terrängträning med Nunne. :) Han skötte sig jättebra och var riktigt på hugget mot slutet. Vi började med att hoppa ett litet hinder på ridbanan för att värma upp och sedan gick vi bort till terrängbanan. Första fick vi hoppa lite olika hinder, några stockar på olika höjd, vatten, grav, upphopp och nerhopp med mera. Det gick bra även om han var lite tittig på några hinder, speciellt häckarna. Han stannade en gång på minipallisaden med landning nästan i vattnet, men det gjorde alla andra hästarna också så det är inget att haka upp sig på. Som avslutning fick vi rida en liten bana och det gick jättebra. Nunne var med på noterna och det var inga problem någonstans. :) Känns bra inför tävlingen där, är ju aldrig fel att ha varit och hoppat hindren före tävlingen. Tyvärr fick vi inte prova alla hinder som ska vara med då det var väldigt blött på vissa ställen. 
 
Nu väntar några dagars skritt och vila för Nunne så han får återhämta sig efter förra veckans långritt och träningen idag. Han hade "indianmålningar" på baken efter långritten och där har han tappat håret stackarn. Undrar vad de använde för färg, det ser nästan ut som den har frätt på honom... :( Han var även lite tjock i frambenen och hade sår lite här och var. Han var i alla fall pigg och glad att rida så det är nog inget större fel på honom. 
 
Nu är min lilla häst kastrerad, det hade gått bra och han såg fin ut så på lördag ska jag hämta honom om jag får ihop det med bilar och medhjälpare. Längtar! :)
 

RSS 2.0