Förkyld :(

Efter en skön vecka i Turkiet har jag naturligtvis blivit förkyld. :( Jag hade Nunne idag men orkade verkligen inte rida efter en dag på jobbet och fixa till båda hästarna. Dessutom har det börjats med dessa förbannade täcken igen... Seriöst, hästarna har päls av en anledning men nej då, nu ska det vara täcken både inne och ute och det går inte att ha samma täcke, de ska promt bytas. Jag har i alla fall haft åsikter om hurvida Nunne ska ha täcke eller ej, jag tycker han har så mycket päls så att det inte behövs något täcke och om man täcker för att de inte ska sätta päls så är det försent i alla fall. Förhoppningsvis får han vara utan till det är dags att klippa honom och Akke ska naturligtvis inte ha täcke, han får sätta vinterpäls istället. 
 

21 september

Idag var vi i Åby och tävlade lite hoppning, det gick väl sådär... De var mycket snabbare än jag trott och dämed hann jag inte rida fram så mycket som jag tänkt. Jag travde och galopperade bara igång honom och tog ett språng på varje hinder, seadn var det dags att gå in på banan. Därinne fick jag startsignal direk då den som skulle rida före mig inte fick starta för att de inte kunde se om hennes väst var ordentligt knäppt! Jag blev väldigt ofokuserad av det och i kombination med att Nunne inte var ordentligt genomriden och seg så fick jag ingen bra galopp och uselt flyt. När vi kom nära hindren lyfte han inte ordentligt på tassarna och vi fick två ner men det kunde lätt ha varit fler. När jag hade mer galopp på honom och kom lite utifrån kändes det bra men när vi kom nära blev det som sagt lite knasigt. Det hjälpte ju inte att han stannat på framhoppningen heller första gången på varje hinder för att jag hade dålig galopp. Jag tyckte även att han fungerade dåligt på pessoabettet, han har alltid känts fin på det innan men inte idag. Jag måste ha ändrat min ridning eller nåt. Nästa gång ska jag prova med det vanliga tredelade tror jag, pessoabettet har jag ju mest för att få lite extra kontroll när han piggnar till men det kanske inte behövs längre, tanken är ju att han ska lyssna på min sits. 
 

20 september

Nunne blev tömkörd idag. Han såg riktigt trevlig ut även om det tog en stund att få igång honom och han såg något kort ut i steget. Vi jobbade en del med övergångar och att ha en ordentlig framåtbjudning. 
 
Jag tömkörde Akke med och vi provade svanskappa för första gången nu när han har växt i den, när vi provade selen första gången var den alldeles för lång. :p Han brydde sig inte om svanskappan och tömkörningen gick bra. Det var lite rörigt när vi skulle trava på volt först och hästen lyckdes snurra in sig själv i tömmarna två varv när han ville gå ut från ridbanan men när vi trasslat ut oss gick det bra. :) Vi avslutade med att jag drog lastpallen två varv samtidigt som jag tömkörde honom då han tyckte den lät lite läskigt och jag inte ville spänna för den då. När vi gick tillbaka till stallet var han duktig, han stod stilla lös när jag släckte lampan och kunde gå lös upp till boxen. Vi kunde till och med klä av utan att jag höll i honom även om jag fick säga till några gånger när han var på väg in i boxen. :p
 

18 september

Jag red en tur i skogen barbacka på Nunne. Vi började med Kärleksstigen men den tog bara 20 minuter så det blev en sväng i hemmaskogen med. Vi red i lite blandade tempon och i galoppen gick det fort. :) Jag orkade inte sitta och hålla in honom så han fick springa på så fort han ville. Totalt var vi ute i ungefär 35 minuter. 
 

17 september

Nunne fick hoppa, sista genrepet inför helgens tävling. Det blev en serie längs med långsidan med galoppbommar mellan hindren. Han var stel och ovillig när vi värmde upp och jag var äckeltrött så jag orkade inte ta igenom något. Han haoppade fint i alla fall och jag fokuserade på att inte greja med handen i anridningen. Vi hoppade serien 4-5 gånger i varje varv, sedan fick det räcka, lagom tills han kom upp i varv och tyckte det var jättelajbans. :p När jag travade av kändes han ännu stelare än när vi började. =/
 
Efteråt skulle jag löshoppa Akke men det gick inget vidare. Det gick bra när bommarna låg på marken och första gången jag byggde upp hindren men när jag gjorde oxer av sista hindret vill han inte hoppa det mer, inte ens när jag lade ner bakbommen igen. Till och med när det bara var bommar på marken var han tvungen att stanna och titta. Jag tror att han inte såg det ordentligt för det var halvmörkt när vi höll på och det stod i skuggan. De andra två hindren hoppade han jättesnällt. Av förklarliga själ blev det bara två vändor eftersom han inte ville vara med sedan men vi avslutade med att jag sprang före och han hoppade över "oxern" när jag lagt ner bommarna på marken och då gick det bra. 
 

15 september

Idag var vi i Norsholm och tävlade. Jag började med att tömköra på morgonen för att få honom mjuk och fin. När vi kom fram så blev det ganska lång framridning, jag började med att skritta på lång tygel i 15 minuter och sedan skrittjobbade jag honom lite innan vi travade och kände lite på rörelserna. Naturligtvis kändes han superfin redan från början så det blev mycket skritt på framridningen och en hel del på lång tygel så han inte skulle bli trött. Han blev lite trött när vi väntade på att gå in på banan och det visade sig i programmet. Han kändes ganska avslappnad och fin och vi hade inga direkta missar men han var lite orolig i formen bitvis och "tappade eftergiften" enligt domaren. Vi slutade på 56,71% och jag är väl ganska nöjd med det, det var ju ändå LA debut och vi har inte tävlat dressyr på ett år och då var det fälttävlan. Jag är i alla fall nöjd med känslan, formen vet jag ju att den är som den är. 
 
Nästa helg ska vi hoppeliskutta lite på Åby och sedan ska vi bygga muskler hela vintern och jobba med formen och tävla fälttävlan hela våren. :)
 
Redo att åka :)
 

13 september

Idag blev det en lugn tur i skogen med Nunne. Vi red bort mot Eriksberg och tog vägen förbi Skiren hem. Det blev mestadels skritt men lite trav och galopp fick vi in. :) Bortåt var han seg och spänd men på slutet var han fin. 
 
Akke löslongerade jag igår. Han fattade inte riktigt det där med att springa på volt men det gick bättre mot slutet, nyttigt för honom. 
 

10 september

Dagens ridpass gick inget vidare, jag var supertrött och orkade inte riktigt anstränga mig ordentligt och jag kom fram till att sadeln inte låg bra i alla fall och ville inte rida ihop honom för mycket då. Efter lite snabbuppvärmning med en hel del förvänd galopp så red vi igenom LA:1, det gick väl sådär. Han var inte speciellt bärig och sprang gärna iväg. Som avslutning jobbade vi mycket med fattnigarna främst från trav och då kändes han riktigt fin. Jag kortade ihop honom och jobbade mot piaff och sedan fick han fatta ur det och då gjorde han fina fattningar. Någonstans där kom jag även ner lite mer i sadeln och kunde påverka honom mer så slutet av ridpasset var i alla fall inte lika värdelöst som början.
 
Nu har jag har bestämt mig för att dressyrsadeln ska säljas efter helgens tävling. Den ligger inte optimalt på Nunne och jag kan inte rida i den. Helgens tävling är den sista i dressyr så i vinter får jag rida barbacka om jag inte vill rida dressyr i hoppsadeln. 
 

9 september

Jag hoppade Nunne idag. Det blev 5 1/2:an, smidigast så när man ska hoppa lite högre och inte vill hoppa av och bygga upp hindren igen stup i kvarten. Han kändes riktigt fin genom hela passet och på slutet blev han lite trött. :) Han jobbade jättebra med ryggen och han kommer igång fint om man galopperar honom lite framåt några varv på volten. :) Han fick hoppa 80 cm tre gånger och 1 meter 3-4 gånger sedan fick det räcka. 
 
 

8 september

Inget hästande igår då jag gifte mig. :) Tanken var att vara stalledig idag med men eftersom vi skulle ha stallmöte kunde jag ju lika gärna ta hand om hästarna med, dock fick de vila. Från och med imorgon kommer alla hästar att sova inne. Får se om Nunne blir piggare då, har varit skönt att bara behöva mocka åt en häst men det ska väl gå att fixa två, det har det ju gjort förut. :) Nu kommer jag bara att ha Nunne tre dagar i veckan igen, skönt ur skötsynpunkt men skulle egentligen vilja rida honom fyra dagar för att hålla honom i trim men tävlingssäsongen är ju slut snart så det spelar inte så stor roll. 
 

6 september

I går var jag på kunskapskväll om sadleinpassning, väldigt intressant och lärorikt samt farligt. Hittade en sadel jag verkligen vill ha, en WOW-sadel... Man kan byta alla delar och den är rörlig vid bommen för att följa med i hästens rörelser, dessutom superskön att sitta i. Enda minuset var prislappen, 32 600kr för hoppmodellen och 26 000-32 600kr för en dressyr... Man blev ju lite inspirerad och jag har provat i princip alla sadlar jag har på hästarna. :) Nunnes sadlar låg helt okej förutom syntetsadeln men den visste jag ju redan att den låg skit. Min dressyrsadel låg bättre än jag trodde, tyvärr hamnar sadelgjordsläget för långt bak. =/ På Akke passade ingen sadel bra så han får väl ha galoppsadeln till vidare, han kanske hinner ändra sig i ryggen tills det är dags att börja rida. 
 
Idag tömkörde jag Nunne. Han var riktigt fin och jobbade på väldigt bra med ryggen. Bäst var det i höger galopp och traven i vänster varv. :)
 

3 september

Nunne-ledig idag. :) Jag passade på att löshoppa Akke lite. Jag byggde upp "nya" modellen med tre hinder. Han bjöd väldigt bra och skötte sig bra så jag nöjde mig med 4 gånger. Kompisarna gick in när vi började så det kan ha påverkat framåtbjudningen lite. Jag tyckte även han hade tendenser till att vilja hoppa staketet så därför fick han inte hålla på så länge. :p
 
Han fick även maskmedel, men idag var vi inte så skickliga på det så jag vet inte hur mycket han fick i sig egentligen... 
 

2 september

Vi körde gymnastikhoppning idag jag och Nunne. Jag hade en ny idé om övning för att han skulle hålla benen i styr och det verkade fungera. Jag började med att värma upp honom ordentligt och var noga med formen och jobbade med tempoväxlingar. När jag var nöjd började vi hoppa. Jag hade byggt upp en serie med tre räcken med ett galoppsprång mellan varje och galoppbom före och efter serien och mellan varje hinder. Han hoppade riktigt bra och rev bara en gång i vänster varv och då rev han alla tre hindren. Åt höger var han fin men åt vänster hade han lite bråttom. Det fungerade men jag hade gärna sett att han gick lite lugnare. Som avslutning jobbade jag en del med galoppen och fick ner huvudet på honom riktigt bra. Han kändes superfin och istället för att springa på som ett ånglok när han började bli trött så gick han långsammre och blev lite seg istället, trevlig omväxling. :) 
 

1 september

Idag har Akke varit sååå duktig. :D Jag är trött på att inte göra något med honom så nu ska jag försöka jobba lite med honom igen men inget jätteansträngande. Idag tog vi tag i inkörningen igen. Till att börja med fick han gå två varv åt varje håll på banan så jag kände att han var styrbar och sedan tog vi på släpan som han inte haft sen typ juni. Jag använde hakarna för första gången och det gick bra. Inga reaktioner på att skaklarna låg mot benen förutom lite precis i början. Vi gick ett varv åt varje håll med släpan och det gick hur bra som helst. :) Han är helt klart redo att börja med vagnen på lite mer allvar, måste bara hitta någon som kan hjälpa till. :p 
 
Som avslutning gick vi upp till vagnen och övade på att ställa oss mellan skaklarna. Det gick helt okej det med. 
 

RSS 2.0