26 maj

Igår släppte vi hästarna på bete. :) Innan passade vi på att löshoppa lite. Det gick inget vidare med Akke som knappt ville gå över bommar på marken... Han fick i alla fall ta bommarna några gånger, sedan lade vi upp ett litet kryss på sista hindret som han hoppade helt okej så då fick det räcka. Han var inte förtjust när jag skulle ta honom och leda in honom i gången till hindren. Han vände rumpan till några gånger... 
 
Betessläppet var faktiskt rätt lugnt, jag trodde han skulle vara mer i luften än på marken när vi gick bort då han varit väldigt pigg ett tag men förutom att han skulle gå fort och i rumpan på Dante så skötte han sig helt okej. När vi släppte dem for alla iväg i full galopp en sväng men efter det var det lugnt. Akke, Dante och Sune hade gått tillbaka till grinden och Akke gömde sig bakom Dante då han tyckte Sune var läskig, idag däremot verkade det som han nästan bestämde över Sune. De andra häsarna hade stannat där vi släppte dem och det var lugnt där med. När jag åkte hem efter att ha mockat ur boxen hade Akke, Dante och Sune gått bort till de andra igen. 
 
Idag skurade jag boxen lite och tvättade Akkes regntäcke innan jag gick och bytte grimman mot flugluva och smorde in nosen med solkräm. Han hade uppenbarligen varit i dammen för han hade lera upp till knäna och lerstänk halvvägs upp på rumpan. :p Han verkade väldigt nöjd med att gå på bete och höll ihop med Dante och Poet, det är tryggt med bästa kompisen och en gammal farbror. ^^
 
Han var tjock i vänster knä igår och var det idag med. Han har semester nu då jag ska bort på torsdag och han ändå skulle vila i minst en månad från 1 juni. Jag hoppas att knät blir bra med vila. 
 
 
 
 
 
 

23 maj

Idag longerade jag Akke och det gick super. :D Han hade lite egen bjudning och andra gången i vänster varv klev han på framåt som jag strävar efter nåra steg. :) Han bar sig även väldigt fint då då jag satte ledande töm på honom. I höger varv galopperade vi lite och han fattade även galopp självmant i vänster varv i början. Vi höll inte på länge alls då jag vill hålla honom positiv och glad på banan och han skötte sig så bra från början, det känns verkligen som longeringen börjar lossna nu. :) När vi var klara tog jag av gjorden och släppte honom medans jag mockade och då fick han fnatt när det åkte förbi en bil. Jag drev på honom lite då för att se om han ville springa och jodå det ville han... Han tog några varv i galopp och drog på ordentligt på långsidorna. När han började verka färdig gick vi upp till stallet igen och då var han ordentligt svettig. 
 
På söndag pratade vi om att försöka löshoppa några stycken, hoppas det blir av. Hästarna ska även ut på bete då, det ska bli skönt. 
 

22 maj

Idag hopptränade jag Rut. Hon var marginellt lugnare då de gått ute på bete i några dagar och redan från början jobbade vi med att sakta av till skritt mellan övningarna. Vi fick börja md att trava över fyra bommar för att sedan skritta en liten bit och sedan trava två bommar till. Mot slutet gick det riktigt bra och hon lyssnade på mig. När vi vände på det blev hon lite starkare och hon fick faktiskt skritta över de sista bommarna några gånger. Efter det travade vi de fyra bommarna, saktade av till skritt och travhoppade ett kryss. Efter att ha gjort det ett par gånger lade vi till ett räcke som vi också fick travhoppa. Det var läskiga vita utfyllnader i det hindret så hon stannade och tittade en gång men sedan gick det bra att hoppa. Vi avslutade med att hoppa en bana med många bågar så man var tvungen att tänka på vägarna. Det gick faktiskt rikitigt bra, speciellt andra rundan när jag fick tänka på min sits och verkligen sitta kvar och inte kasta mig fram över hindren. Det blev verkligen stor skillnad då. Under sista rundan tog orken tvärslut när det var tre hinder kvar men hon kämpade på fint ändå. :) Vi hoppade ganksa lågt, det högsta låg nog på max 75 cm men det kändes ganska lagom. Jag är mycket nöjd med hur reglerbar hon var när vi hoppade bana, hon var inte alls lika stark som förra gången och lyssnade bra på mig. :)
 
Jag kom iväg hemifrån ganska sent så jag var inte hos Akke förrän runt åtta men det var väldigt mysigt i stallet då. Jag var själv och det var inte lika varmt längre. Akke fick vila eftersom det var sent. 
 

21 maj

Idag red vi en ny väg. Vi började med att rida bort till hindren i skogen och tog vägen förbi husen dit. Därifrån fortsatte vi genom hoppdungen och ner till gärdena och red längs med dem tillbaka till Bjärby och grusvägen hem. Han var ganska slö idag, troligtvis på grund av värmen. Det blev en hel del skritt men såklart en del trav och galopp med. Han fick faktiskt upp rikitgt bra fart en bit men så började han bocka och då ramlade vi tillbaka till den vanliga slögaloppen. Jag hittade ett hinder bortanför hoppdungen med, några hö/linbalar som var upplagda som ett hinder men vi hoppade det inte. Han tyckte det var lite skumt och jag kände mig inte bekväm med att hoppa det då det var minst dubbelt så högt mot vad vi brukar hoppa. En annan dag kanske vi tar det. 
 

19 maj

Idag red vi slingan i skogen. Akke var pigg och ville gärna trava och galoppera, dock försökte jag hålla hyfsat lugnt tempo då det var blött bitvis och ganska ojämn terräng. Han tyckte pulkabacken var skitjobbig att gå uppför som vanligt men idag gick det mest i skritt, förut har han galopperat upp. :p Vi skuttade även en lite stock som fanns i närheten av stigen och det gick bra. Efter det skruvade han upp farten en hel del och det blev mycket galopp sista biten genom skogen. 
 

17 maj

Igår löshoppade jag lite men han var inte alls med på noterna. Han stannade upp och gjorde kråkhopp nästan varje gång. Jag höll det väldigt lågt och försökte bara få lite flyt och när han gjort något bra språng slutade vi. 
 
Idag red jag ut. Vi red bort till Styrstad för att sedan rida längs med gärdena till Bjärby och långa vägen hem. Jag fokuserade på att han skulle gå framåt och lyssna på skänkeln så det var mer eller mindre fri fart. :p Det blev en hel del trav och jag hade väldigt lösa tyglar större delen av ridtuen. När vi kom ut till grusvägen igen åkte det förbi en cyklist som Akke hängde på. Det var jättelajbans att springa efter den, han bockade till och med lite. :) Naturligtvis passade vi på att hoppa hindren i skogen med. De första travhoppade han men sedan blev det fart på honom och han hoppade riktigt bra. När vi kom fram till vattenpölen sista biten hem satte han sig på tvären. Han trodde nog att jag skulle tvinga ner honom i den så han fick vackert vända och gå förbi den en gång till, på vägen den här gången, istället för att hoppa runt ute på gärdet. När vi kom hem igen tror jag att han var lite trött, svettig hade han blivit i alla fall men det var rätt så varmt så det är inte så konstigt. Han fick äta sitt kraftfoder i spolspiltan och det gick ganska bra. Först backade han ut efter en tugga men sedan åt han upp allt där inne och kunde gå in igen fast maten var slut. :) Jag hade sporrar och peewee-bettet idag och det fungerade riktigt bra.
 

14 maj

Träning idag då. :) Det blev väldigt basic, han skulle helt enkelt lyssna på min skänkel och gå framåt. Det blev inget jobb med formen då jag red med ganska lösa tyglar och bara fokuserade på att han skulle fram men så fort jag fick lite kontakt sökte han sig neråt. Bitvis gick det rikigt bra och han fick ordentlig fart. Han passade även på att göra en ordentlig bockserie så jag var tvungen att sadla om då sadel hamnade väääldigt långt fram. :p Som vanligt tjurade han ihop ibland, han är ju sådan, men överlag kändes det bra. Det var även skönt att veta att jag ändå har tänkt rätt, jag måste bara vara mer konsekvent... Ebba tyckte också att han betedde sig som treåringar brukar, så det var skönt att höra, jag har ju funderat på om han har ont någonstans eller bara är allmänt dum. 
 
Såhär efteråt kändes det lite halvt ovärt att träna eftersom jag var medveten om problemet men å andra sidan behövde jag det för att verkligen jobba med det. Jag fick ju även lite tips på hur jag skulle tänka, jag har till exempel varit helt rätt ute när jag inte har brytt mig om att han travar eller galopperar utan min tillåtelse. Jag insåg även att jag nog gått lite fort fram och krävt för mycket. Som med allt annat ska vi försöka backa några steg och verkligen befästa grunderna. 
 

13 maj

Idag var jag ute och red på vilddjuret. Han var förskräckligt pigg och skulle inte stå still när jag skulle hoppa upp. Vi red runt Bjärby från ridbanan och jag tyckte han skulle gå i en vattenpöl men det tyckte inte han... Vi var lite oense ett tag men jag gav mig när han satte ner en hov i vattnet. Han höll på och taktade och hade sig så vi övade även på att göra halt och stå still. Han fick trava en bit förbi husen och sedan skulle vi galoppera uppför backen men han bockade så förskräckligt så det blev skritt, eller i alla fall försök till, resten av vägen hem. Jag vet inte riktigt varför han bockade, jag misstänker sadeln men han kan ha varit allmänt pigg också. Hur som helst åkte sadeln fram och jag var osäker på om gjorden var ordentligt åtdragen så vi tog det som sagt lugnt resten av vägen även om han taktad de första 100-200 meterna efter galoppen. :p
 
För att göra av med lite mer energi avslutade vi på banan. Han gick riktigt bra i traven efter en stund, dock tappade vi det när vi galopperat då han skulle rejsa på långsidorna. Det var i alla fall ganska lätt att hitta formen igen när jag ansträngde mig. Vi övade även på att stå still när jag stod på pallen och det gick rikitgt bra, dock gick han iväg när jag satt upp.
 
Träning imorgon, längtar. :)
 

Trött

Efter en natt med för lite sömn, (går man inte och lägger sig i tid får man skylla sig själv) en heldag med jobb och två hästar att fixa känner jag mig rätt mör... 
 
Då Nunnes matte är bortrest lovade jag att ta hand om honom idag så Akke fick vila, jag mockade bara och fixade mat åt den lilla lortgrisen som just nu är grå. När jag var klar var det bara att åka vidare till Nunne.
 
Jag var ridsugen så det blev en ridur. Först tänkte jag trimma lite på banan men den var sjöblöt så vi red upp till Gransjönäs istället och red där. Han är alltd spänd där uppe men passet gick helt okej ändå. Jag började med att skritta och kolla av så han var lydig för sitsen. Det var väl lite si och så med det men det gick ganska fort att fixa till det. I travarbetet försökte jag bara hitta en bra takt och bitvis kändes han riktigt bra. I galoppen gjorde vi lite fattningar och piruetter. För ovanlighetens skull var han bättre i vänster galopp idag. När jag var klar skrittade vi ner till Sandviksgärdet och rejsade tillbaka, det tyckte Nunne var skoj och jag med för den delen. :p På vägen hem hade han något svårt att skritta, det taktades något förfärligt. :p
 

10 maj

Jag tog tag i mig själv och byggde ett litet hinder att löshoppa över idag. På grund av begränsat hindermaterial och bristande ork blev det bara ett hinder men eftersom jag inte planerade att hoppa högt fick det duga. De första gångerna tyckte han det var konstigt trots att bommarna låg på marken, kan hända att vurpan sitter kvar i huvudet på honom. Efter några gånger gick det bättre och han fick till och med lite bjudning. På slutet hoppade han rikitgt fint, dock envisades han med att springa på gräskanten som ligger ca 20 centimeter över spåret så han hoppade väl inte mer än 30 centimeter. :p Jag var i alla fall nöjd med honom och efter en stund kundekah faktiskt få honom till andra sidan banan genom att driva honom dit istället för att leda honom. :)
 
Jag har även fixat en tid för lektion så på onsdag ska vi träna för Ebba. Det ska bli nyttigt att ha någon som ser vad man gör för fel och kan hjälpa till lite. Hoppas hon är bra, jag har aldrig tränat för henne och har inte hört någon annan som gjort det heller men det blir nog bra. 
 

9 maj

Det blev lite longering idag. Det gick rikitgt bra och han vände inte en enda gång. Vi lyckade till och med få lite galopp i vänster varv även om han inte fick galoppera mer än ett halvt varv då det finns risk att han vänder annars. I höger varv blev det såklart också lite galopp även om det gick sådär, han drog sig utåt och det blev en ganska fyrkantig volt. Han var även lite seg i galoppen så jag fick kämpa för att hålla igång den. Som vanligt är bjudningen och steget bättre i höger varv, suck. Frågan är om det går att träna bort eller om han är sned/har ont någonstans. Jag höll inte på så länge eftersom han skötte sig och banan var lite blöt och tung med. 
 

8 maj

Idag var jag ute och galopperade med Akke. Vi red förbi Bjärby och sedan längs med gärdena och kom ut vid Styrstad. Akke började med att krångla när vi kom till hästhagen strax innan Bjärby, elen tickade väldigt högt, det stod två nyfikna hästar vid staketet och dammen längre bort är han alltid lite misstänksam mot. När jag lyckats övertala honom att gå förbi, han var faktiskt inte jättesvår att övertala, och vi kommit förbi gården och tagit oss över ett litet dike ut på gärdet var det bra fart på honom. Han travade gärna samt såg läskiga saker på marken som han skyggade lite för, mest mörka fläckar. Vägen på gärdet går längs med ett djupare dike, mer som en bäck, och det var änder där. Som tur var såg jag dem när de simmade runt i diket så jag var beredd när de flög upp, det var inte Akke. :p Han blev rädd och kastade sig men lugnade sig direkt. Lite längre bort flög det upp änder igen, inte omöjligt att det var samma men den här gången kastade han sig inte lika våldsamt, däremot sneglade han misstänksamt ner i diket efter det. :p Jag försökte trimma honom lite vid bäcken då det var en bredare remsa att rida på där men han skyggade för alla mörka fläckar i marken så jag gjorde bara några volter i skritt innan vi fortsatte. Vi lyckades fatta höger galopp sista galoppen när jag verkligen tänkte på vad jag gjorde. Höger galopp är lite mer racergalopp, han gick på lite fortare i den. :) När vi kom ut på grusvägen övade vi på övergångar för att han skulle lyssna på skänkeln, mest skritt-halt och på slutet gick det riktigt bra. :)
 

Sammanfattning

För tillfället är Akke väldigt billig... Det hela började i söndags, vi red en sväng på banan och han skötte sig faktiskt rikitg bra. På slutet gjore vi övergångar och han blev riktigt fin bitvis när jag red ordentligt. När vi var klara skulle jag spola hans svans då han blivit lite lös i magen igen men han skulle inte gå in i spolspiltan. Det gick verkligen inte att backa in honom och han gick in framåt några gånger men han backar ju ut lika fort igen... Mot slutet ville han inte ens gå in framåt jag fick ge upp när han i alla fall fått in framovarna då jag skulle ta in de andra hästarna och då hade vi hållt på i en timme. Jag tog tag i det igen när hästarna var var inne och jag mockat hagen, då tog jag han kraftfoder och så fick han äta det inne i spolspiltan och då gick det minsann bra att stå där inne. 
 
Igår var vi hos tandläkaren och han var hemsk att lasta. För att komma iväg fick vi backa intill traktorhallen samt använda lina för att få in honom. Hem höll vi på i över en timme, både med att bara försöka vänta ut honom och vara på honom mer. Till slut fick han lite lugnade så vi kunde putta in honom. 
 
Väntar på att få komma in till tandläkaren
 
Förutom lastningen gick tandläkarbesöket bra och hans tänder växte som bara den, det var "hela havet stormar" i hans mun som de uttryckte det. :p Tandläkaren plockade ut två mjölktänder som hängde löst, annars såg det bra ut och vi rekommenderades återbesök om knappt ett år. 
 
På kvällen var jag och hopptränade syrrans häst igen och hon börjar visa sitt rätta jag då bromen har blivit sämre och sämre för varje gång. :p Hoppningen var åt dressyrhållet då vi mest hoppade små hinder och reglerade galoppen, jag fick dock göra halt efter hindren eftersom det var en liten häst som gärna drog iväg annars. På slutet gick det rikitg bra och vi hittade bromsen igen efter alla halter. :)
 
Idag förskte jag westernlongera monstret men det gick inget vidare. Av någon anledning var han sjövild, kan bero på väderomslaget, och lyssnade bara halvbra på mig. Bitvis gick det bra men när det inte gjorde det kändes det mest som katastrof. Han började i alla fall lyssna på mig efter en stund när jag lett och flyttat på honom. När vi skulle gå tillbaka till stallet, vilket var lättare sagt än gjort, blev han bara mer och mer upprörd på vägen tillbaka. Till en början försökte jag hålla honom bakom mig på behörigt avstånd men halvväg var jag ganska nöjd om han skrittade relativt städat brevid mig. När vi kom in i stallet fick han öva på att stanna och backa samt stå still en lång stund innan han fick gå in i boxen. 
 
Imorgon kör vi på ny taktik, jag rider honom så han blir ordentligt trött om det inte är skitväder och ser om han är mer hanterlig på torsdag. 
 

2 maj

Idag provade vi sadlar igen, den här gången med en Tixerant-gjord. Hästen var förfärligt pigg och jag var lite ofokuserad. Vi tog oss i alla fall några varv runt ridbanan i skritt och trav samt några ofrivilliga galopper från min sida. Han trivdes bäst med allroundsadeln naturligtvis, suck, bara för att jag gillar hoppsadeln bättre... Med hoppsadeln studsade han mest omkring varvat med att tjura ihop i hörnen. Lite berodde det nog på min ridning med men sadeln spelade helt klart in. Jag har även beställt en svindyr Tixerant-gjord nu, dock lyckade jag hitta den på rea så jag betalade "bara" 1800 kronor för den, jag hittade minsann samma för 2750 kronor, så jag är rätt nöjd ändå. Nu hoppas jag att en bättre sadel löser lite problem och så har vi ju tandläkartid på måndag, det blir spännande. :p
 

RSS 2.0