30 augusti

Idag blev det ett styrkepass för Nunnes del. Vi red bort till Villa Skoga och sedan uppför den branta och långa backen där. Uppför fick han göra fattningar från skritt och sedan långsam galopp några språng innan det var dags för ny fattning. När vi kommit upp för backen fortsatte vi längs med motorvägen och körde långsam galopp uppför backarna och fattningar uppför den stora i slutet av vägen. Han skötte sig helt okej och jobbade på riktigt bra bitvis men blev trött. Han orkade inte riktigt hålla högergaloppen mot slutet. 
 
Jag shoppade lite hästprylar innan jag åkte till stallet. Ett regntäcke till Akke för halva priset, mycket välbehövligt, som satt riktigt bra och ett träns för 60 kronor. Det såg inte ut att vara någon kvalite på tränset och det var brunt men jag köpte det bara för spännenas skull. När det är dags att sy ett träns till Akke så slaktar jag det men för tillfället får Nunne ha det, det var ju pullarnosgrimma på. :p
 
Sitter hemma och är pisstrött nu, känner mest för att gå och gräva ner mig någonstans. Tur att jag bara jobbar fyra dagar nästa veck och snart ska ha en veckas semester. 
 

27 augusti

Jag red dressyr med Nunne idag. Han kändes riktigt fin från början, tog bra stöd på bettet från start vilket han inte brukar. :) Tömkörningen gav bra resultat. Tanken var att rida igen LA:1 som vi ska tävla i vartefter. Eftersom han kändes fin från början och jobbade bra med ryggen så blev det bara en kort travuppvärmning när vi skrittat klart och en fattning åt varje håll innan vi körde igenom programmet. Det kändes riktigt bra, ökningarna kunde varit bättre och samma sak med fattningarna men det var inget att haka upp sig på. Ökningarna beror nog till stor del på att han är så trött just nu. Fattningarna handlar mest om att jag ska hinna få tillbaka och ihop honom ordentligt innan fattningen men det tål att tränas en del på. Det har ju mest blivit fattningar från skritt på senaste tiden, man kanske ska öva på fattningar från trav med... Vi avslutade med lite fattningar och så blev det lite öppna när vi travade av. Han kändes fin i traven under hela passet, dock lite matt på slutet. Galoppen kunde varit mer energisk men han var lydig i alla fall. Idag skrittade jag fram mer än vanligt, det kanske också påverkade att han gick så fint. 
 

26 augusti

Idag kom hovis och verkade Akke. Första hoven var han stökig med, sedan resignerade han och tyckte bara att det var tråkigt och stod och gäspade. Jag tror han testar när han stökar med första hoven, han gör likadant när jag ska raspa hovarna på honom. Man måste ju kolla om man slipper liksom. :p
 
Nunne tömkörde jag och han var riktgt fin, han ville dock inte fatta höger galopp men förmodligen höll jag väl för mycket i någon töm då. Till slut fattade han i alla fall höger galopp och då fick han byta varv. Jag tyckte faktiskt att han var finare i höger varv för ovanlighetens skull. Väldigt nöjd med honom i dag i alla fall. Imorgon ska jag nog rida dressyr på banan och se om det ger något att tömköra dagen innan. 
 

25 augusti

Det blev mysdag i stallet idag. :) Jag hade utsläppet och ingen Nunne att ta hand om. Det var jätteskönt att vara i stallet själv och kunna pyssla i sin egen takt. När de andra två odjuren var utsläppta i hagen så var det dags för projekt rengöring av häst. Ganska välbehövligt då han knappt sett en borste i sommar. :p Först borstade jag av den värsta skiten innan det blev svansrengöring vilket var mycket välbehövligt. Hans svans har nog aldrig varit så ren som den är nu. :) När jag sköljt ur schampot så ryktade jag och sedan gick vi till banan och övade lite westernlongering i skritt. Det gick över förväntan, han har ju varit lite styrig och inte velat göra som jag vill ett tag men idag fungerade allt super. :) Han lyssnade på mig och kom bara för nära ett par gånger och det berodde förmodligen på att jag gjorde något fel. När vi var klara fick han gå på banan och äta en stund när svansen torkade och sedan borstade jag ut den och ryktade igen innan han fick gå ut i hagen. :)
 
Nöjd häst :)
 
Ren svans :)
 
Av någon anledning ser det ut som han är inklippt i bilden, och dåligt dessutom, men jag har inte redigerat över huvud taget... :p
 

24 augusti

Nunne fick hoppa lite idag. Jag hade ställt upp en linje med tre galoppsprång på ena långsidan och ett litet hinder att hoppa fram på. Han var stel och seg till att börja med och rev framhoppningshindret typ hela tiden... Det blev bättre när jag satte lite fart på honom och fick bättre galopp, då rev han inte lika mycket. Linjen gick hyfsat. Det blev nog lite trångt och han lyssnade inte bakåt så vi fick inga jämna galoppsprån igenom men han klarade den utan att riva i båda varven i alla fall. Som avslutning fick han jobba med tempoväxlingar i galopp för att bli lite lydigare och han kändes jättefin när vi travade av även om han var trött då. :)
 
Jag kommer inte att ha Nunne på söndagar längre, skönt. :) Jag känner att tre dagar i veckan är ungefär vad jag kommer att orka när han bor inne på nätterna och förhoppningsvis kan hans matte ta honom fler dagar än en snart. 
 

23 augusti

Akke, Plexus och Eliot har varit nere på betet sen i onsdags och idag fick de komma hem igen. Jag red ner Nunne och tog Akke som handhäst tillbaka. Det gick bra förutom att Akke gick långsamt och jag var tvungen att sitta och bromsa Nunne nästan hela tiden. :p När vi kom tillbaka till stallet fick Akke gå in i sin box och äta och jag och Nunne hängde med Plexus och Eliot en sväng på Kärleksstigen. Jag tror att det var ganska lagom för Nunne då hah var ute på tre-timmarstur igår med sin matte. 
 

20 augusti

Idag intervalltränade vi, det blev 1,5 min galopp och 45 sek skritt 4 gånger. När vi höll på kändes han lite halvseg till att börja med, sedan vände vi hemåt och då blev det väldigt bra fart plötsligt. :p Jag hade spaghettiben när vi skrittat halvvägs hem så jag lär väl få duktigt med träningsvärk... Han blev väldigt fin i formen när vi var klara och skrittade hem. Lång fin hals och bra ryggaktivitet. :)
 

19 augusti

Nunne fick gå ett dressyrpass på banan idag. Det kändes inget vidare, jag fick inte ut halsen på honom och han kröp ihop med nacken och jobbade inte som jag ville. Att jag var trött och på dåligt humör hjälpte ju inte heller... Vi höll på att rida över katten som gick på spåret och inte behagade flytta på sig, det hjälpte inte heller upp humöret. Jag red igenom MSV:C1 och LA:1 så gott det gick då jag inte kom ihåg hela programmen men jag fick med alla krumelutter i alla fall. :p Ökningarna fungerade inte idag, han sprang mest och samma sak var det med skänkelvikning och öppna, han bara rann iväg och fuskade järnet. Den förvända galoppen var väl det som jag kände mig hyfsat nöjd med; inga avbrott, inte ens i höger galopp. Jag avslutade med sidvärts och då blev det faktiskt ordning på det och han kändes superfin när vi travade av, längde ut halsen ordentligt och jobbade med ryggen. :) Jag avskyr verkligen min dressyrsadel, den är väl hyfsat skön att sitta i men jag kan inte påverka honom som jag vill då jag bara skvalpar runt i den... :( Suck. Vill ha en Bates Isabel Werth med luftstoppning, den är så mycket bättre att rida i. 
 
Planen för veckan är:
Tisdag: Intervallträning
Onsdag: Vila/skritt
Torsdag: Ordinarie matte rider
Fredag: Hoppning
Lördag: Skogen
Söndag: Vila
 
Nu återstår det att se om vi lyckas hålla planeringen. :p
 

18 augusti

Igår flyttade hästarna tillbaka till Nylund. Akke gick på transporten jättesnällt om man jämför med när vi åkte hem från kursen. Han följde med mig nästan hela vägen in utan godisburk bara sådär, men sedan backade han ut igen. När jag fick tag på en burk med godis och skramlade med så gick det utmärkt att gå in. :) Egentligen skulle jag ha tömkört Nunne men det tog sån tid att flytta tillbaka alla saker så han fick vila. 
 
Akke fick bo inne på natten och det var en trött liten häst imorse. Han låg ner när jag kom och reste sig inte förrän jag gick in i boxen. :) Han fick gå ut med sina "vanliga" kompisar idag och det var inga större konstigheter. Plexus var lite ilsken på honom och hade lite tendenser till att jaga men det var inte så farligt. 
 
Nunnes tömkörning blev flyttad till idag istället och han var fin. Han går inte fram riktig ärligt men såg trevlig ut ändå. Vill man ha mer bjudning så går han gärna över i nästa gångart och fortsätter att lusa på istället för att länga halsen och jobba med ryggen lite mer. Jag passade även på att frisera honom, det var välbehövligt, så nu ser han lite presentabel ut igen. 
 

16 augusti

Jag red "Tipspromenaden" med Nunne idag. Det blev mest skritt då den växt igen väldigt mycket sen jag var där sist. Vi passerade lite kor och de var läskiga men han höll sig i skinnet. :) På slutet när vi kom tillbaka till vägen var han riktigt fin i formen. När vi red bort var han fruktansvärt pigg och taktade och styrde, hemåt gick det lite trögare, lite konstig är han allt. :p
 

14 augusti

Idag blev det galoppträning för Nunnes del, måste passa på när det finns bra möjligheter och det kanske inte blir mer ridning innan de ska hem till helgen. Det var fruktansvärt segt och ovilligt bortåt sedan körde jag 1,5x1x4 minuters intervaller. Nunne kändes lite trött efteråt och tyckte jag var jättedum som tog en annan väg hem än den vi tog bort. När vi kom ut till vägen han kände igen blev det dock fart på honom, knashäst. :) Vi var ute i en timme ungefär. 
 
Ingen ridning imorgon och på fredag får jag se. 
 

13 augusti

Har varit lite lat samt att det har varit dåligt väder så Nunne har fått vila sedan kursen men idag blev det en liten sväng i alla fall. Jag red ut tillsammans med syrran, det blev ungefär 40 minuters skritt. Nunne tyckte det var jättelajbans att få gå ut med sällskap på ett nytt ställe och det var bra fart på honom. Hemåt tog bensinen slut lite tror jag för då gick det långsammare. :)
 

Hästsemester

Hästarna fick bo kvar över natten för det skulle regna hela natten men på fredag morgon fick de åka hem till mina föräldrar och deras beteshage då Akke är väldigt tunn och måste stödfodras. Jag tycker inte det finns mycket mat på Rödmossen och det går inte att stödfodra med sex andra hästar i hagen. Vi släppte även upp min gamla ponny dit så jag kan rida Nunne utan att ta hem båda hästarna. Det var inte mycket action när vi släppte ihop dem. Det vara bara Akke som fick sig en känga då ponnyn tyckte han var lite närgången och inte hade vett att flytta på sig. 
 
Akke får semester nu tills han lägger på sig igen och Nunne får nog vila veckan ut så Akke hinner bli lite mer kompis med ponnyn och inte försöker smita från hagen om Nunne går iväg. 
 
Någon som gör tappra försök att bli skäck...
 

Kurs dag 4

Idag fick Nunne börja på morgonen och det blev tömkörning igen. Vi började med övergångar och på slutet flyttade jag på honom. Det gick bra och han blev trött för vi höll på rätt länge. 
 
Akke blev också tömkörd och vi kopplade ihop honom mer på ytter idag. Han skötte sig super om man jämför med tidigare dagar. Han gick ihop i form bitvis och såg riktigt fin ut. Han fick bara trava då galoppen är lite svår men det räckte bra och det kan vara bra att avsluta med ett pass där man inte behöver bråka med honom för bådas skull. 
 
 
Det blev uppsuttet på Akke igen och den här gången skulle vi prova att galoppera ett helt varv runt banan. I första galoppen blev han nog lite sur på min skänkel för jag var på honom en del med den i början men bara vi kom igång gick det bra. Det blev en långsida extra för han ville inte stanna efter kortsidan och jag ansträngde mig inte heller. Det är bättre att de bjuder och vill fram när de är små, lydnaden kan vi ta senare. 
 
 
Nunne fick hoppa på eftermiddagen. Vi hoppade linjer och skulle rida på ett visst antal galoppsprång. Det gick faktiskt riktigt bra och Nunne tyckte det var jättekul eftersom jag satte mer galopp i honom och han fick springa på lite. :) Han stannade två gånger men då kom han fel så det var inget att göra affär av. Nöjd med passet och han kändes riktigt fin när vi började trava. Han höll ihop sig och tramapde på redan från början, tömkörningen gjorde verkligen nytta. Måste börja tömköra honom en gång i veckan tror jag. 
 

Kurs dag 3

Akke blev linad igen på morgonen och idag var han värre... Han förstår nog inte riktigt det där med att spring runt i snöre. Vi håller oss till tömkörning i fortsättningen så jag kan ha koll på yttersidan. Han kan i alla fall trava på lina hyfsat städat, det är mest när han ska galoppera som det inte fungerar. Problemet är att jag inte har någon koll på yttersidan när jag linar och då blir han som en banan och drar iväg utåt och jag har ingen chans att hålla emot. 
 
Nunne provade jag att tömköra och det gick över förväntan. :) När jag gör det hemma går det ju sådär men nu fick jag lite hjälp med hur jag ska tänka och så satte vi tömmarna lite annorlunda i höger varv vilket gjorde stor skillnad. Normalt har jag ju ledande i inner men nu satt jag den som på ytter, genom ringen i gjorden, genom bettet och sedan fästa i gjorden. Han var riktigt fin och vi gav oss ganska fort. 
 
På eftermiddagen red jag Akke igen. Vi började som dagen innan men vi kunde trava runt hela fyrkanten relativt fort. När vi travat lite i båda varven fick han springa på volt i trav och så fattade vi galopp på kortsidan och galopperade en långsida. Han var verkligen jätteduktig och det var inga som helst problem. :) Första gången han galopperar med ryttare, det kan man inte tro. Det enda som strulade lite var att trava på volt i vänster varv men när jag kom ihåg att hålla i yttertygel gick det bra. :)
 
 
Nunne fick gå ett dressyrpass och vi jobbade med att få ner nacken på honom och sedan blev det lite LA-rörelser. Vi gjorde lite förvänd galopp, enkla byten, ökad skritt, bakdelsvändningar, skänkelvikningar och avslutatde med några längningar i trav och galopp. Han kändes riktigt fin och jag kom verkligen ner i sadeln och kunde jobba honom. 
 
 

Kurs dag 2

Jag började med att lina Akke. Han skulle skutta över ett litet hinder men han klev mest över det och när han började tröttna så smet han iväg utåt som han brukar. Vi spände in honom på ytter då men det gjorde ingen större skillnad. Till slut kunde han i alla fall trava på en volt utan att apa sig för mycket och då slutade vi. 
 
Efter det var det bara att göra i ordning Nunne för lite hoppning och lydnadsövningar. Till att börja med fick trava och galoppera över två bommar som man fick in två galoppsprång mellan vilket Nunne gjorde bra. Han blev lite väl kort i vänster galopp men bara jag red fram honom lite gick det bra. Efter det fick vi hoppa en linje på medellinjen med litet hinder, travbommar och sedan ett litet hinder igen. Tanken var att man skulle ner till trav direkt efter hindret, trava över bommarna och sedan galopp igen till sista hindret. Nunne lyssnade inte riktigt i början men bara jag verkligen bestämde mig gick det bra. :) På ena långsidan hade vi byggt upp fyra hinder med ett galoppsprång mellan varje och nu skulle vi hoppa snett över det första, rida en liten båge och sedan hoppa tillbaka mot spåret över det näst sista eller sista. Även det gjorde Nunne bra även om hindert kom fortare än jag förväntat mig första gången. Vi trassalde lite någon gång när det krånglade med galoppen på bågen men över lag gick det bra. Som avslutning hoppade vi igenom serien och hästarna skulle inte rusa fortare ju längre man kom. Då hade Nunne börjat tagga till lite så det gick sådär första gången men det fungerade helt okej ändå. Han fick fin form på slutet när vi travade av. 
 
Nunne fick ledigt på eftermiddagen men Akke skulle gå ett pass. Det blev uppsuttet den här gången och vi började med att jobba likadant som med tömkörningen, skritt runt spåret och stanna i hörnen för ytter tygel och sedan gå fram för ytter skänkel. Han fick även stanna på långsidan några gånger för att checka att det fungerade. Han skötte sig jättebra och vi övergick till lite trav. Vi gjorde så att han fick trava på långsidan och stanna i hörnet. Han betedde sig som om han inte gjort annat, han klev på bra med bjudning både i skritt och trav, bästa killen. :) Supernöjd med honom! 
 
Tyvärr har jag ingen film på det då vi filmade med tränarens kamera men från resterande dagar finns det film. :)
 

Slut!

Ja, är lite trött efter två dagar som har gått i ett. Igår var det en del som skulle fixas under dagen och på kvällen körde jag och Nunnes matte iväg hästarna dit de ska bo under kursen. Jag kom hem vid tio och då skulle jag duscha, putsa Akkes träns och packa ner lite kläder då jag bor hemma hos föräldrarna under kursen. Kom väl i säng vid ett och sedan upp igen klockan sju...
 
Idag var första dagen på kursen och vi började med att löshoppa. Akke var duktig och han hoppade en meter som mest. Han fattade nog inte riktigt vad det handlade om men gjorde det bra ändå. Nunne fick också löshoppa lite, vet inte hur högt han fick hoppa, men 120 centimeter tror jag nog i alla fall.
 
Efter lunch tömkörde jag Akke och fick en del bra tips. Det gick riktigt bra och med lite hjälp av en extra långpisk blev det ordentlig fart på honom. :p Nunne fick gå ett dressyrpass. Vi började med lite skänkelvikningar och sedan blev det en hel del galoppjobb. Lite skänkelvikning i galopp och en del förvänd. Han kändes riktigt fin även om han blev lite trött på slutet. :)
 

3 augusti

Igår fick hästarna ledigt då jag och C tog motorcyklarna och åkte till Visingsö. Det tog precis hela dagen men var riktigt skönt, kan tänka mig att åka dit igen. :)
 
Idag fick Nunne gå en tur i skogen. Vi red en ny väg borta vid Algutsboda och var borta en stund misstänker jag, glömde dock kolla klockan när vi red iväg. :p Han var fruktansvärt seg och ovillig bortåt men hemåt gick det fort och då blev det en del galopp också. :) Efteråt spolade jag av honom då han blev lite svettig. 
 
Akke försökte jag skura bort det sista klistret från men misslyckades. Lite fick jag nog bort men det sitter en del kvar än. Jag gjorde mitt bästa för att få bort lite smuts från ryggen med och gnodde med svampen en stund. Lite skit kanske försvann. :p Han har blivit förfärligt "mammig" under sommaren och vill gärna stå och gosa. :) 
 

Herr knöl

När jag kom till hästarna idag stod min lite för sig själv i skogen så jag trodde att det var något fel på honom. När jag tittade lite närmare hande han en rejäl svullnad mellan mungipan och där han blev sparkad. Jag kom dock fram till att det förmodligen var ett insektsbett för det kliade förfärligt runtomkring och det fanns inga hål och ingen avskalad päls. Han hade ingen feber heller så han fick jobba lite. Vi longerade lite, mest i skritt, och över ett litet hinder några gånger. Det gick faktiskt riktigt bra, han for inte iväg så långt som han brukar kunna och han kunde trava flera varv utan att det blev kaos. :) Jag fick hela tiden ge och ta för att hålla honom kvar på volten och vara supernoga med min position men det fungerade. Hindret var han inte så imponerad av och mot slutet hoppade han inte ens, han klev bara. :p Han fick en ny luva på sig också då han såg besvärd ut av flugorna, en som han förhoppningsvis inte kan fastna med öronen under. :p Örat såg inte lika svullet ut även om det är en liten knöl på mitten och hans ben ser riktigt fint ut. Det är bara utsidan av överarmen som fortfarande är lite svullen. :)
 
Nunne blev också longerad fast med pessoaselen. Han fick skutta över ett hinder några gånger med och det såg riktigt bra ut då. :) Han fick inte hålla på så länge, han blev väl knappt varm men han kan behöva ta det lite lungt efter gårdagen. :)
 

RSS 2.0