28 september

Idag blev det ett kortare pass på banan och vi blev filmade. Det blev faktiskt ett litet hinder med. :) Han skötte sig helt okej, som vanligt ofokuserad och med huvudet i vädret till att börja med men sedan blev han riktigt fin. Jag tror att det handlar en hel del om att jag ska jobba honom ordentligt i skritten innan vi travar. När han går där han ska i skritten blir traven ofta bra. Han var riktigt ridbar idag om än lite seg. Jag hade inga sporrar, undrar om det hade något med saken att göra? Hindret gick jättebra, vi började att travhoppa det som kryss och sedan en gång i galopp åt varje håll innan vi lade upp det. Då var det ungefär 50 centimeter och han skuttade över fint utan några större tveksamheter eller slingringar. Nöjd med honom även om det inte var vårt bästa pass. Vi höll bara på i cirka 20 minuter men jag tror det var lagom, speciellt med tanke på att han maskades av i fredags. 
 
 

26 september

Jag hade lite svårt att hitta på något att göra med skrutten idag. Jag ville inte vara på banan, dels för att den är blöt och dels för att han ska få vila från den lite. Vi har ju varit där båda dagarna han har motionerats den här veckan och jag tänkte tigga lite filmhjälp av C på söndag och då blir det banan med. Rida kändes inte heller som ett alternativ då jag ju red igår och ska rida på söndag... Även promenad gick bort då han brukar kunna dumma sig och jag dessutom inte vill vara på grusvägarna eftersom han är öm där. Det hela slutade med att jag tömkörde runt en av stubbåkrarna vid stallet. Det var evigheter sen vi var ute och tömkörde. Trots blåst och pigg häst gick det bra. Det blev mest skritt men när han travade självmant fick han hållas så länge jag orkade hänga med, sedan fick han vackert skritta igen. Vi tog två varv och gick genom hoppdungen båda gångerna. Första gången genom där var han pigg och travade, andra gången gick det i lugnare tempo. Över lag hade jag inga krav förutom att han skulle stanna när jag bad om det och det gjorde han. Totalt knatade vi ungefär 3 km. 
 
Jag maskade även av honom idag och nu hoppas vi att han blir av med maskarna och att de inte kommer tillbaka. 
 

25 september

Idag red jag på banan. Han var pigg och väldigt ofokuserad i början, det fanns mycket att titta på på andra ställen, främst vägen. Jag började med att rida igenom LB:1 och det gick faktiskt bra. Han gick inte i form, det var svårt att vända rätt upp, galoppvolterna fick bli 20 meter, ökningarna var jag nöjd när han gick mer framåt i, vänster galoppfattning krånglade lite och jag var dålig på att förbereda men för att vara första gången gick det helt okej. Det har hänt en del bara sedan i våras, främst känns det som vi börjar få bukt med bjudningen. Jag fick faktiskt bromsa honom en hel del det här passet. Han var väldigt stel i vänster sida och hade svårt att fatta vänster galopp. På slutet när jag kom på att jag skulle sitta tillbaka honom istället för att hänga i handen gick han väldigt fint några steg i taget. :) Han kunde även gå genom vattenpölen vid grinden utan alltför mycket stök. Jag provade utan nosgrimma och förutom att han gapade när han tyckte jag tog för hårt i tygeln var det inga problem. :)
 

23 september

Jag tömkörde herrn idag. Han gick faktiskt ovanligt bra och hade bra bjudning. Vid ett tillfälle var jag inte helt uppmärksam och då blev han "rädd" för något och vände, efter det försökte han ett par gånger till men då blev jag sur och sade åt honom och då skärpte han sig. I höger varv gick han superbra och kunde galoppera på volten i princip ett helt varv och i rätt galopp. Galoppen var svårare åt vänster men när han fick gå på en fyrkantig volt gick det helt okej. Prolemet i vänster varv är att han böjer sig i insidan och skjuter ut ytter bog och svänger inte. Försöker jag stödja upp på ytter tappar han bjudningen och tjurar ihop. Jag jagade på honom mer sista gången i vänster varv och det gick faktiskt bra. På det stor hela är jag riktigt nöjd med honom. :)
 
Jag beställde även ett par boots idag. Det blev ett par Equine Fusion Ultimate då Shings inte hade rätt storlek för honom. Jag håller tummarna för att storleken blev rätt, det var lite lurigt hur man skulle mäta. 
 

Förändringar

Det känns som det händer grejer nu. :) Idag var hovis här, ny igen, och han gjorde ett mycket bra intryck, framför allt att han hörde av sig när han åkte från kunden innan och blev en kvart tidig. Hovlagare har ju annars det vanliga fördomarna som alla hantverkare har att de aldrig är i tid och ibland inte ens behagar dyka upp. Han hade sunda åsikter om hur hoven ska verkas enligt vad jag har läst och fötterna såg fina ut. Jag tyckte Akke fick ett annat rörelsemönster, bra eller dåligt vet jag inte riktigt, men det kan ju ha berott på att han var spänd med.
 
Han var inte trevlig idag, ryckte med frambenen och slog lite bak vilket han inte gjort på väldigt länge och var allmänt sur. Jag tror någon ogillar kallt och blött väder. Hovis rekommenderade Equine fusion som barfotaboots, Shings som jag är sugen på hade han ingen erfarenhet av. Jag ska beställa ett par boots så fort som möjligt, i första hand ett par Shings. Jag har skickat förfrågan om hur jag ska avläsa storleken med deras tabell och väntar bara på svar. Jag tänkte att jag beställer till framhovarna först och ser om han funkar bra så, är han fortfarande öm bak får jag beställa ett par bakboots med. Jag har ju även chansen att byta märke då om de skulle vara helt åt skogen. :)
 
Det blev ingen motion, jag kände inte att jag hade tid och vädret var allt annat än trevligt. 
 
Den fjärde oktober har jag bokat in sadelutprovning av wow-sadel och hoppas på att vi båda trivs med en sådan sadel, enda nackdelen med den är att den är snuskdyr. Han behöver en annan sadel, den vi har nu ligger sådär och han är inte jätteförtjust i den. 
 

20 september

Igår red jag ut en sväng i kohagen. Han var ovanligt framåt och bitvis fick jag sitta och hålla in honom så det inte skulle gå för fort bland träden. Hemåt red vi över stubbåkrarna och jag tyckte han kunde gå över diket som skiljde dem åt men det tyckte inte han. Han var rikitigt istadig och dum och höll på att småresa sig och tvärvända. Jag kände att jag inte ville ta den fighten så jag satt av och ledde honom över diket istället och då gick det hur bra som helst, suck. Jag gick tillbaka över det igen med honom, det ver lite tveksammare då men inga direkta problem och så satt jag upp igen och då gick det bra att gå över, knashäst. När han skuttat över diket fortsatte det i galopp och småbock. Han fick inte dra på då jag inte satt jättestadigt och vi hade novabettet och ingen martingal, då litar jag inte helt på bromsen när det går hemåt. ;) Han gick väldigt bra i galoppen i alla fall, hyfsat i form och ganska balanserat och bärigt. Efter lite skritt där han gick riktigt bra i form provade jag att trava och fick verkligen ihop honom. Han hade fin bjudning själv och jag kunde lägga på lite ben utan att han for iväg och utan att hålla emot i munnen. Supernöjd med den traven, det gäller bara att hitta den oftare. :) 
 
Han har varit lite tråkig i höger öga sedan i torsdags och jag har försökt spola med koksalt vilket är allt annat än populärt. Idag såg det i alla fall mycket bättre ut. Jag tror han har fått in något i ögat som har kommit ut nu, hoppas det i alla fall. 
 
Idag löshoppade vi lite. Det blev ett litet hinder med galoppbom 7 meter innan. Han gjorde det ovanligt bra idag, bra bjudning för att vara honom och när han kom in i full fart backade han av fint när han kom fram till bommen och hindret. På slutet kunde jag bygga upp en liten parallell oxer som han hoppade jättefint. Jag hade gärna höjt upp lite men det blir för högt då. Blocken jag bygger med är ca 50 cm höga och ska man bygga på två blir det plötsligt 1 meter och det känns lite väl häftigt. 
 

16 september

Idag longerade jag lite snabbt då jag hade bråttom. Han skötte sig väldigt bra idag, ganska snäll med helt okej bjudning åt vänster och vi kunde galoppera lite, speciellt när han fick gå på en lite fyrkantig volt. Åt höger såg han väldigt snygg ut och kunde hålla galoppen ett varv när han fick rätt, duktig pojke. :) När vi i princip var klara kom det ner fler hästar till banan så han blev väldigt okoncentrerad men förutom det skötte han sig fint. :)
 
Dekorerat grimman idag igen...
 

15 september

Korven hade haft bort sin grimma i sommarhagen när jag var bortrest så idag tog vi en barbackatur där för att leta. Grimman är spårlöst försvunnen, jag gick och letade igår, mina föräldrar letade när den försvann och jag hittade den inte idag, suck. Det var mysigt att rida barbacka i alla fall förutom att jag har ont i rumpan nu. Han skötte sig bra, ganska snäll förutom att han gärna började galoppera och bocka när vi red nerför backar, jag hängde något löst efter en backe med låga grenar men jag satt kvar med lite god vilja och balans. :p 
 
Av någon anledning skulle han bajsa stup i kvarten när vi red, jag vet inte om han var lite upprörd eller om det berodde på något annat. Han åt sitt hö innan vi gav oss iväg, kan ha haft något med det att göra. 
 
Herr kardborre, grimman var ochså smockfull med kardborrar...
 

6 september

Idag red jag på banan, egentligen hade jag tänkt rida ut men jag blev så sugen på att trimma lite eftersom han var så fin igår när jag linade och han ändå ska ha en vecka ledigt nu. Han var riktigt fin idag trots att det var varmt. Ovanligt bra bjudning för att vara på banan och fin i formen för det mesta. Styrningen fungerade väldigt bra, några gånger hamnade vi i flishögen men det var mest mitt fel, när jag förberedde ordentligt och tittade dit vi skulle gick det super. Även galoppen gick bra, han kunde vända över kortsidan i galopp i båda varven även om det var lite svårare i höger då jag hade svårt att hålla igång galoppen. Han kunde fatta höger galopp två gånger med. Jag upptäckte att han fattar den fint om jag har honom ganska rakställd men om jag böjer honom i sidan blir det vänster galopp. Jag hade en bom framme med och den var det inga konstigheter med i några gångarter. :) Jättenöjd med honom idag. 
 
Han blev ganska svettig så jag passde på att spola av honom ute då Ibaz matte hade tagit fram slagen. Det var inga konstigheter att bli spolad, han verkade nästan tycka det var skönt ibland. Det är lite konstigt, han gillar inte att bli svampad, men spola går bra. Han blev lite sur när jag spolade mellan bakbenen men inte så farligt. 
 

5 september

Idag longerade jag och det gick riktigt bra. :) Han var bra framme och kunde hålla sig på ungefär samma del av banan. I vänster varv lyckade vi nästan få till ett helt varv galopp och i höger blev det ett helt varv. På slutet blev han lite tjurig. Vi hade bytt tillbaka till vänster varv och jag ville få honom att galoppera där men han var trött och tyckte det räckte. Han tryckte ut i hörnen, försökte vända och slog mot pisken men jag tyckte ändå att jag fick igenom det hyggligt till slut även om det inte blev så mycket med galoppen men han travade fint. 
 

3 september

Helt enligt planen red vi ut på den nyaste stubben trots att det var ganska varmt. Han var pigg redan när vi kom ut på stubben och travde självmant när vi red mot betet, när vi vände ifrån det gick det segare. Vi övade på serpentiner i skritt och trav bortåt och det gick riktigt bra. När vi närmade oss bortre delen galopperade vi lite och jag lade en volt i galopp. Det gick helt okej även om han tryckte utåt på halva som han brukar åt vänster. När det gick hemåt igen provade vi volt i höger galopp och det gick helt okej det med men han ville gärna kasta sig inåt där. Efter två varv var jag nöjd och han fick springa på hemåt. Jag tror det gick ganska fort även om det inte riktigt kändes så och även vänstergaloppen kunde han springa hyggligt fort i, bäst hittills, även om jag misstänker korsgalopp. Han är lite läskig att galoppera fort på för när han börjar komma upp i tempo bockar han och ibland känns det som man sitter lite löst då. :p Han var svår att få stopp på, det gick bra att få ner tempot men han ville inte sluta galoppera. När vi skittade av var han väldigt mjuk och fin och vi provade lite trav på volt och det gick bra även om det saknas lite form men det går framåt. :)
 

Busråtta

Idag red vi ut i skogen, vi tog slingan längs med motionsspåret. Han var väldigt seg bortåt och jag hade skippat sporrarna med vilket inte gjorde saken bättre. Ju längre vi kom desto piggare blev han. Någonstans halvvägs fnattade Zacs mattes hund runt i skogen och det tyckte Akke var läskigt, jag trodde han skulle sticka en sekund men när jag verkligen satt tillbaka och höll i honom kom han på bättre tankar. Skentur i skogen på smal stig är inget jag har lust att testa. När vi kommit uppför backen och det började gå hemåt igen blev det bra fart på honom och mot slutet galopperade vi, han passade även på att bocka lite. :p Han fick galoppera hemåt över stubben och det var skoj minsann. Jag vet inte om han började i höger galopp eller om han bytte men höger galopp hade vi på slutet och det gick undan ganska så bra. Jag funderade lite på om jag skulle få stopp på honom men jag kom in på en volt och då saktade han ner ganska snällt och övergick till att bocka istället. :p Vi red bort en bit och vände tillbaka för jag ville prova vänster glaopp men det blev höger trots att jag vände i vänster varv. Han fick busa sig hemåt på stubben och alternerade mellan att spring fort och bocka. :) 
 
Imorgon tänkte jag rida på någon stubb igen då han piggnat till rejält efter två nätter inne och försöka få lite fart på honom. :)
 

RSS 2.0