Ridsugen :p

Blev sjukt sugen på att rida nu, fast jag redan ridit idag. :p Kom på den lysande iden att jobba honom på banan i skritt. Vill dessutom testa benlindorna jag hämtade hemma hos föräldrarna när jag var där och firade pappa idag. :) Tyvärr tror jag inte att jag ska rida igen förrän på torsdag. =/ Känner verkligen för att rida i dressyrsadeln och  jobba igenom honom, något jag känner att jag inte riktigt kan göra på vägen. Skulle banan vara väldigt knölig får vi väl rida upp till parkeringen vid badplatsen.

 

Egentligen borde jag ligga i sängen nu, men jag har inte ens borstat tänderna. Varför ska det vara så svårt att gå och sova på  kvällen? Behöver sova om jag ska orka imorgon. Träningen med jobbet har dragit igång igen och just nu funderar jag på varför jag sa att jag skulle träna. Behöver träningen, och det är skönt efteråt, men just nu känns det som sagt lite motigt att träna imrogon kväll. Jaja, är väl bäst att jag går och lägger mig. =/


29 januari

Blev en långtur i solen i dag. :) Som vanligt glömde jag att titta på klockan när jag kom tillbaka, men vi var ute i över en timme i alla fall.

 

Vi red på grusvägen som jag hade tänkt rida på förra helgen. Mötte sjukt mycket folk som var ute och gick, men det verkara vara någon slags vandringsled så jag var inte så förvånad. Han var väldigt spänd idag och ville inte riktigt gå i form. Som vanligt var han rätt seg bortåt, men hemåt gick det undan. Det blev mycket trav och en del galopp och han var riktigt fin på hemvägen, speciellt i uppförsbackarna. Vi fick in en riktigt bra samlad trav/piaff hemåt också, kändes riktigt bra. :) Större delen av ridturen red jag ganska kravlöst på halvlånga tyglar, det var rätt skönt faktiskt. Längtar efter värme nu så man kan rida på banan igen och rida igenom honom ordentligt och jobba lite från marken med tömkörning och longering.

 

Hittade en halv platt groda när jag vägde upp hö i dag, det var sådär lagom trevligt... :S Vet att det har hänt förut, men det var ett par år sedan. Hittade lite grodben och halva ormar i höet då; känns inte sådär jättemysigt.

 

 

På väg hem.

 

 

Nunne och den lilla odågan.
Någon som blev lite närgången när han upptäckte mig, han skulle dessutom nafsa på mig och busa med mig när jag skulle fånga Nunne men det fick han inte. 25 januari

Det går bra den här veckan... Inte nog med att Nunne trampade sönder broddlådan igår, idag gick handtaget på vattenhinken sönder så att i princip allt vatten åkte ut i hans box. :( Jag som hade varit duktig och kört vattenkokaren två gånger så att han skulle slippa få iskallt vatten. Tur att han står på spån i alla fall, det suger ju upp vatten lite bättre än halm.

 

Inte ens ridningen gick speciellt bra. Han var spänd och väldigt ostadigt i huvudet. Det blev lite bättre på vägen hem när han fick mer bjudning, men i traven gick han inte i form så mycket då jag främst fokuserade på att han skulle gå i det tempot jag ville och inte springa fort och då blev det lite dragkamp ibland. Jag försökte även tänka en del på min egen sits. Jag sitter gärna och svankar med ryggen när jag rider, och den börjar säga ifrån nu. Det var länge sen jag hade problem med det nu, men igår högg det till i korsryggen när jag satte mig i bilen och skulle åka hem, så jag måste tänka på att kuta mer med ryggen när jag rider. Det är väl tur att det inte blir någon hoppning för tillfället eftersom ryggen brukar bli mycket värre när jag har hoppat...


24 januari

Kändes som jag var sen till stallet idag, men kom hem ungefär som jag brukar och hann dessutom väga upp hö tills imorgon. Var inte så jättesugen på att rida idag, mest för att det är så pissigt att brodda. Förstår inte att jag stod ut när jag hade ponny. Skulle vara sååå skönt om dom kunde gå med isbrodd i hagen, men det finns hästar som sparkar där så dom får bara ha blindbrodd. :( Jag skulle gärna ha isbrodd ändå, skadorna blir värre om dom fläker sig än om dom skulle få en spark med en broddad sko. Det är ju skon som gör mest skada om dom sparkar varandra, inte broddarna.

 

Red i alla fall en sväng barbacka, det blev backträning eftersom det är effektiv träning som inte tar så lång tid. Han kändes lite spänd och orolig i formen, men jag hade inte energi att bry mig så mycket, han blev motionerad i alla fall.

 

När jag broddade innan vi red hade han sönder broddbburken, den typen. Det var ingen annan häst inne och då har han svårt att stå still, det hela blev ju inte bättre av att vi stod i boxen eftersom han har kissat på gången två gånger på kort tid... Han höll i alla fall på att hänga på mig och dra i benet och när jag inte kunde hålla kvar satte han ner hoven rakt på hörnet av locket. :(


Egen häst

Har längtat sjukt mycket efter att ha egen häst igen på sista tiden. Det skulle vara så skönt att kunna bestämma helt själv vad man vill göra, inte behöva fråga om det till exempel är ok att man lånar hästen på några tävlingar och att kunna välja själv vilket stall man vill stå i. Kunna shoppa massa onödiga prylar till sin häst. ;p Det känns inte så meningsfullt att göra det till Nunne eftersom jag inte kommer att köpa en så stor häst när det är dags för det och jag är så snål att jag kommer att plocka med mig mina grejer när jag slutar rida honom.

 

Nu fungerar det i och för sig väldigt bra med Nunne, han är rolig att rida, stallet han står i är ganska litet och alla är trevliga, det finns bra ridvägar och av de som rider Nunne är det bara jag som har tävlingsambitioner så jag kan tävla honom när jag vill. Det jag saknar är lite fastare rutiner i stallet, som det är nu kan hästarna bli intagan allt från halv åtta till klockan nio på kvällen och det skulle inte vara fel med ett ridhus lite närmare och en ridbana som går att rida på även om det kommer lite regn.

 

Egentligen ska jag väl inte klaga, det är ju en rejäl uppgradering från stallet hos mina föräldrar. Där finns ingen ridbana och inga vettiga ridvägar längre eftersom de flesta skogarna är avverkade och grusvägen asfalterad sedan ett eller två år tillbaka. Det är dessutom närmare till Nunne än till mina föräldrar, men jag skulle gärna stå i ett stall med ca 10 min bilväg hemifrån och gärna bra bussförbindelser. Man var ju bortskämd när man bodde hemma och hade 100 m till stallet. ;)

 

Planen är att köpa en häst nästa höst närmare årsskiftet när jag sparat ihop lite pengar och får lite mer i lön. Man blir inte rik av att vara elektrikerlärling, det kan jag lova.

 

Helst vill jag ha en achal teke, dom är otroligt vackra, uthålliga, modiga och har bekväma gångarter. Att det dessutom är en ovanlig ras gör ju inte det hela sämre, det är alltid roligt att sticka ut lite. :) Det finns bara ca 20 stycken i Sverige, så förmodligen får jag åka till Estland och titta. Där finns det ett ställe som har uppfödning i lite större skala och importerar en del från Ryssland.

 

Blir det ingen achal teke är jag sugen på att köpa ett fullblod, gärna från banan, men det kommer väl att sluta som förra gången jag köpte häst och även då ville ha ett fullblod; då blev det en galen ponnykorsning på 1,65 m. :p Jag vill i alla fall ha en unghäst, en oinriden treåring är lagom så att man får utbilda den från grunden själv, men ändå kan börja rida ganska direkt. Men men, är ju ett tag kvar tills det blir något av att köpa häst. Har dock sett en annos på en intressant häst. Ett angloarabsto född -10 som troligen blir D-ponny e. Mr Carrera xx ue. Green River xx. Jag gillar stammen, Mr Carrera är grymt snygg och Green River ser väldigt trevlig ut han också. Det skulle vara lagom att köpa henne och utbilda för att sedan sälja, hon kostade bara 20 000 kr, men jag har knappt råd att hålla en häst just nu och om jag köper unghäst måste jag börja träna igen så det är väl ingen ide... =/

 

 

Min förra knashäst ♥


Bloggtävling

Jag är med och tävlar här.

 


Bloggtävling

 

 

Jag är med och tävlar här.


21 januari

Ridningen blev inte riktigt som planerat. När vi kom fram till vägen vi skulle rida på så satt det en skylt på vägbommen om att dom jagade, vad man nu jagar så här års? Vildsvin kanske? Det kändes dumt att rida där då så vi fortsatte på asfalten istället. Det fungerade bra det med. Det låg ett fint islager på vägen, så det gick att trava en hel del. :) När jag började fundera på om det var dags att vända fick Nunne syn på några barn som åkte pulka, och de var jättefarliga. När han ser något farligt kan man inte låta honom stå och titta lite på det först för att sedan gå fram igen, han blir bara mer upprörd då och backar och håller på. Det var bara att vara bestämd och gå på honom. Vi var lite oense ett tag, men när han gick framåt en bit så fick han vända sen eftersom barnen var så långt borta och jag ändå tänkt vända.

 

Han var lite lätt upprörd när vi red hemåt och jag utnyttjade det till att försöka få honom att gå i samlad trav och jobba på med framåtbjudning. Efter en stund slappnade han av lite och blev riktigt fin. Dock ville han inte lyssna på förhållningar när han fick trava normalt. =/

 

En av tjejerna i stallet tyckte att det var jättekallt att rida idag, jag tyckte inte det var så farligt. Jag kunde rida i fingervantar och det blev inte ens speciellt kallt om fötterna, men hon hade ju ridbyxor också. Jag har många års erfarenhet av att rida ute på vintern och vet vad man ska ha på sig. :) Termobyxor började jag med för länge sedan, och min fleecebuff som jag inhandlat på Biltema är ovärderlig. Sen har jag ju en varm och skön vinterjacka också, och ett par rejäla vinterkängor. Säkerhetsvästen är också ett måste på vintern, det blir så mycket varmare med den på. :)


19 januari

Det blev ingen seriös ridning idag. =/ Underlaget var skit, mjukt under med snöslask ovanpå. Vi red i alla fall bort till motorvägen, under den och nerför en lång backe (700-800 m) och bitvis riktigt brant och vände sedan tillbaka. Han fick jobba på riktigt ordentligt uppför och det blev en del trav; han flåsade faktiskt lite när vi kom upp. Vi lyckdes även galoppera lite hemåt i en annan backe.

 

Han var rätt otålig idag och ville inte stå stilla och vara lugn i stallet. Han hade även väldigt bestämda åsikter om vart vi skulle gå idag och hade han fått bestämma hade vi vänt hem ganska omgående. Han fick i alla fall bestämma vilken väg vi skulle gå hem, och han valde naturligtvis den steniga branta backen som vi hittade i lördags. :s


I väntan på att bilen ska komma hem...

Undrar vart man ska rida idag? Borde väl rida bort till motorvägen och se om man kan göra något annat än att skritta där, så pållen blir lite rastad. Får väl se hurdant väglag det är i stallet. Är ju plusgrader i stan, men det brukar alltid vara några grader kallare i stallet. Känns lite tråkigt att rida samma väg som igår, speciellt med tanke på att jag tänkte rida dit på lördag också. Backträning känns inte heller så lockande...

 

Nehej, nu ska jag nog roa mig lite med det här:

 


18 januari

Grymt skönt att åka till stallet idag. Har varit rätt stressad i veckan, men det släppte när jag kom till stallet och började fixa. Var duktig och vägde upp hö tills imorgon så jag slipper då, och mockade åt grisen. Jag fick köra ut två kärror idag när jag ibland kommer undan med en halv...

 

När allt var fixat tog jag in pållen och gav mig ut i mörkret. Vi fuskade lite med broddarna och satte bara dit två på varje hov eftersom jag bara skulle skritta på vägen. Hade egentligen en halv tanke om att backträna, men det blev en längre tur på vägen istället. Jag var faktiskt väldigt nöjd med att bara skritta på vägen, jag brukar tycka det är tråkigt men idag var det väldigt skönt. Har säkert lite att göra med att det inte var så sabla kallt idag som det brukar.

 

Idag red jag förbi där vi normalt svänger in för att rida på grusväg och fortsatte på asfalten då jag var nyfiken på om det fanns några vettiga ridvägar åt det hållet. Hittade faktiskt en ny grusväg en bit bort, så den ska undersökas nogrannare på lördag. Han kändes ganska lydig idag, men var bitvis väldigt spänd och rätt ostadig i formen. Jag försökte även jobba lite med min sits, vilket jag borde göra oftare. Strax innan vi vände började det snöa som bara den, så när vi kom hem var vi som snögubbar. :p Det kanske finns hopp om lite vinter i alla fall.

 


Ingen fotomodell direkt, men han är söt ändå :)


14 januari

Idag blev det ingen avancerad ridtur, men det var skönt att kunna rida när det var ljust för en gångs skull. Vi red en sväng bort på grusvägen och red hem genom skogen. Jag jobbade honom lite i form i början och han kändes ovanligt mjuk redan från start. Jag jobbade inte så länge och vi skrittade mest på långa tyglar sedan.

 

Vi tog en ny väg hem som jag inte ridit förut och vi red uppför en ganska brant och väldigt stenig backe, men det bekom inte Nunne något, han måste ha lite bergsget i sig. ;P Backen ner efter uppförsbacken var ännu stenigare och jag tyckte vi skulle vända och rida tillbaka, men Nunne skulle absolut gå ner där, så då fick han göra det. Det visade sig att jag försökt rida uppför den backen förut men tyckt den var för stenig och vänt halvvägs... Vi kom i alla fall ner helskinnade. :)

 

 

Någon som tycker Eliot är lite närgången, lite senare står han och drar i Nunnes täcke :p

 

 


13 januari

Motivationen är på topp! Eller inte... Funderade allvarligt på att strunta i att rida idag när jag stod och mockade och hörde hur det blåste ute. Man är ju inte alltför sugen att ge sig ut när det är mörkt och kallt ute och det enda man kan göra är att skritta. Skulle vilja ha något ställe att rida igenom honom på, men det finns ju inte. Skulle vara om man orkade rida iväg till ridhuset men det tar ju sån tid.

 

Bestämde mig i alla fall för att ta en tur trots blåsten och mörkret. Det blev dressyr på vägen med min "nya" graman som jag snickrat ihop själv. Han var riktigt trevlig och kändes riktigt fin när vi travade. Det blev lite övergångar och sidvärtsrörelser och på vägen hem försökte vi oss på lite piaff igen. Det slutade mer som samlad trav, men han kom verkligen igång bakifrån och kändes kalasfin. Det var ganska mycket is på grusvägen och den fungerar bra att trava på nu när vi har fyra broddar i varje fot. :)


12 januari

Idag blev det backträning i brist på tid och fantasi. Han var lite stel och ovillig i början och så fanns det en plåt i backen som han var tvungen att gå och snegla på. Som vanligt blev han fin på slutet och kändes ganska genomarbetad. Vi jobbade lite med skänkelvikningar uppför och nerför förutom halter och naturligtvis bakdelsvändningar när vi vände. Red i hans Stübben-sadel idag för att se om jag satt rakare i den än min älskade Bates och om den var så obekväm som jag mindes den. Den var hård och hal som såpa, men inte så obekväm, dock satt jag lite snett i den med så jag fortsätter att använda min sadel; den är ju så mycket skönare. :)

 

Det är värdelöst med ridvägar just nu. Banan är frusen, och om den skulle tina kommer den att bli sjö istället, vägarna är också hårda. Misstänker att det bara är längs med motovägen som man kan göra annnat än att skritta. Jag vill ha snö att rida i nu eller plusgrader så man kan trava och galoppera i skogen. Nunne har i alla fall fått nya skor nu med snösulor och fyra broddhål, så nu behöver man inte vara rädd att han ska halka på isen. Han blev även klippt igen i tisdags. Det behövdes, han började bli väldigt raggig igen och blev nästan svettig av att bara skritta.

 

 

Klippt häst :)


7 januari

Dagens ridning var inte den bästa... Var ut i skogen och red och Nunne var seg och okoncentrerad. Red bort till öppen plats för att kunna jobba honom lite och kanske trava, men det var hårt och halt och han blev ännu mer okoncentrerad. vartefter vi red där blev han piggare och piggare. Jag gav upp ganska fort och red hem igen, men vi var ute i ca 40 kminuter i alla fall. Jag jobbade honom lite på vägen hem också och den sista biten började han slappna av lite och han kändes jättefin.

6 januari

Blev ingen jätteseriös tur idag. Vi red längs med motorvägen i hopp om att kunna trava lite. Nunne var ovanligt pigg på bortvägen, förmodligen ett resultat av att han inte blivit riden sedan jag red sist. Han kändes riktigt fin och bar sig bra när vi skrittade. Bortåt blev det en kort galopp uppför en backe och en hel del trav. När vi vände och red hem igen var det en häst som var väldigt pigg och taktade. Jag utnyttjade det till att försöka få honom att piaffera lite och det kändes som han trampade bra en stund även om han inte gjorde det på stället. På hemvägen var han inte lika fin och lydig. Han skulle absolut göra ökningar när vi travade och han krullade ihop sig och gick under hand en del. Jag har lyckats jobba bort det till stor del, men för tillfället är han lite oriden och vill inte riktigt gå i den långa låga formen som jag vill. Han fick även galoppera hemåt uppför en backe och efter det kunde han inte skritta normalt på en stund. ♥

 

Dom här små luddbollarna kom skuttande när jag lade in Nunnes kvällshö. :)

 


Bloggtävling

 

 


En presentation av Nunne

Nunne är en fullblodskorsning född -93 som är 170+ i mankhöjd. Han är e. Mintage xx och hans mamma är en korsning mellan arab och knabstruper. Jag tycker han liknar en nordsvensk i kroppsbyggnad, hur nu det är möjligt, men Mintage var ju ganska "klossig" och han är lik sin pappa.

 

Nunne har inte tävlat så mycket, men är en välskolad herre som är utbildad till och med LA dressyr. Vad jag vet har han även startat 110 hoppning när han var yngre. Numera blir han mest riden i skogen, men jag är sugen på att komma ut och tävla lite på honom till våren.

 

Nunne på stallgången


Jag har ridit Nunne sedan augusti i år och rider honom nu 3 gånger i veckan. Vi har hunnit tävlingsdebutera under hösten på klubbtävlingar, en dressyrtävling och en hopptävling. I dressyren kom vi trea på 64% och i hoppningen fixade vi en felfri grundomgång i 80 cm till min stora förvåning, det brukar nämligen vara lite åt plockepinnhållet när man hoppar Nunne. :p

 

Boxgrannen Eliot

Boxgrannen Eliot


3 januari

Idag blev det backträning, dock inte i den backe jag tänkt. Smart som jag var glömde jag att ta på mig reflexvästen så det var bara att rida i skogen, egentligen hade jag tänkt hålla mig på vägen för att undvika all is men vi syns så dåligt framifrån med bara reflexländtäcke så det blev inget av det.

 

Till en början var han rätt så stel och jag kände att han inte gillade att gå på isen, det blir lite halt när man bara har två broddhål och korta isbroddar. :( Backen var i alla fall isfri till största delen och efter 3-4 varv var han mjuk och medgörlig. Jag jobbade mad halter uppför för att han skulle få ta i och bli starkare i sin rygg och nerför blev det ryggning 2-4 steg. Efter 5 varv red vi hem igen; ville egentligen rida lite till eftersom han blivit så mjuk och fin, men med tanke på underlaget var det bara att glömma. Vädret var ju inte heller det roligaste att rida i... kallt och regnigt.


Välkommen till min nya blogg!

Jag hade tänkt göra ett försök att blogga; får se hur länge jag orkar uppdatera. ;) Jag tänkte främst använda bloggen som träningsdagbok och skriva om min ridning och kanske lista lite mål.


RSS 2.0