30 januari

Orkade inte rida idag, det blev lite välbehövlig frisering istället så nu ser Nunne inte ut som ett troll längre. :p
 
Akke skulle ha blivit tömkörd men då det börjar bli isgata runt stallet kändes det dumt att ge sig ut. Banan däremot var ganska bra så vi övade lite longering istället. Han skötte sig bra idag även om han var lite seg. Jag klädde på träns med och hade longerspö plus att det var lättare att gå i snön idag när det inte var skare på den så jag kunde hålla rätt position. 
 

29 januari

Inte jättesugen på att rida idag, eländigt väder och mycket trött var ingen bra kombination men trots sölande var inte klockan mer än halv sju när jag var klar så det vara bara att ge sig ut. 
 
Tanken från början var att galoppera lite kravlöst runt rasthagen, ungefär vad jag kände att jag orkade och lite välbehövlig träning för mina ben; den planen sprack dock ganska omedelbart. Så fort jag tog tyglarna kände jag att Nunne hängde som en tok i vänster tygel så det vara bara att försöka jobba loss det. Att jag var trött gjorde inte saken bättre då jag inte har något tålamod då så vi blev nog lite mer osams än nödvändigt. När jag fått loss vänsterbogen som krånglade blev han i alla fall riktigt fin och efter lite trav på vägen så tog vi ett par varv i galopp innan vi avslutade. 
 

28 januari

Idag blev det en promenad till Gransjönäs med Akke. Han har inte varit där förut så vägen dit var väldigt spännande. :) Han lyssnade ganska bra på mig men ofta var fokus på allt runtomkring. Jag fick skälla på honom tre gånger när han nafsade efter min jacka, suck... Det hände bara på vägen runt rasthagen så han har väl tråkigt när vi är på bekanta ställen och vill få mig att busa med honom. 
 
När vi kom tillbaka igen gick vi och tittade på vagnen. Den var läskig och han tyckte det var konstigt att ställa sig mellan skaklarna. Jag fick i alla fall lyfta upp dem och det brydde han sig inte om något speciellt. Efter det fick han undersöka den grundligt. Det skulle bitas, skrapas och slickas på den, sedan var den inte farlig längre, söthäst. :)
 

26 januari

Så var vi tillbaka med barbackaridningen igen. :p Blev sugen på att rida Kärleksstigen idag så det kändes onödigt med sadel. Nunne var verkligen jättemjuk och fin idag så galoppen igår var nog bra för honom. Vi var ut en sväng på sjön idag men inte speciellt långt då jag var rädd att han skulle gå igenom. Det är säkert ingen fara då det har varit kallt länge och det var ett spår upplogat med traktor men jag var nervös ändå. :p Det var dessutom mest skidspår och skridskospår så det kändes säkrast att låta bli att rida där. 
 
Akke var pigg idag... Första varvet med tömkörning runt rasthagen gick hyfsat så jag tog på släpan och tog ett varv till, han lyssnde lite dåligt på mig och skyggade och höll på men sparkade inte mot skaklarna i alla fall. Vid ett tillfälle lyfte han ena benet och fick det på fel sida om skakeln när den låg mot benet på honom men han lyfte tillbaka det direkt innan han gick någonstans så det var lungt. Vi tog bara ett varv med släpan eftersom han var så ofokuserad och tog ett till utan. Vi gick åt "fel" håll idag och det blev en nerförsbacke som han hade väldigt bråttom i. Eftersom det var halt kunde jag inte hålla emot ordentligt så han for iväg i sin egen takt vilket var lite för fort för min smak... Han lyckades dessutom få tungan över bettet så han var väldigt okontrollerbar innan jag fixat till det. Sista varvet drog han iväg med mig två gånger så vi avslutade när jag fått honom att lyssna på mig. Vi ska återgå till promenader med uppfostran nu så tar vi tag i tömkörnigen igen när han har blivit lite lydigare. Han är ju pigg och glad i alla fall och tycker det är roligt att komma iväg från hagen, det är alltid något. 
 

25 januari

Idag var veterinären och vaccinerade Akke och tittade samtidigt på hans ben. Hon tyckte inte att benen var något att oroa sig för, det jag har känt var tydligen en blodådra. Det enda var att han var lite svampig i knäna men det kunde mycket väl bero på att han växer. Vaccineringen var inga problem han tyckte det var mycket jobbigare när hon lyfte på hans ben och klämde och kände. :p
 
Jag var ju i stallet redan vid halv två och vaccineringen var klar vid tre så jag passade på att rida när det fortfarande var ljust. :) Vi red bort till andra sidan motorvägen och galopperade. Jag hade faktiskt sadel eftersom det är så svårt att få ridtäckena att ligga kvar med fårskinnspaden och övergjord. :p Nunne var piggelin, ganska lagom bortåt och väldigt pigg hemåt. :) Uppför sista backen orkade jag inte bråka om farten så han fick springa så fort som han ville och då gick det fort. :p Det var någon som blev trött sedan för sista kilometern hem gick det väldigt långsamt och han var rejält svettig också. Jag får väl försöka ta det lite lungt imorgon om han har fått massa träningsvärk. :)
 

24 januari

Det blev en sväng med Nunne idag. Vi klättrade bara lite barbacka, jag hade ingen större lust med något annat, och sedan avslutade vi med några varv på banan. Han kändes riktigt fin en stund på banan och sökte sig jättebra neråt. Jag red med raka bettet för första gången på evigheter, det skulle kunna vara det som påverkade lite. Vi var inte ute så jättelänge då jag höll på att frysa ihjäl och dessutom skulle ta in hästarna efter ridningen. 
 
Akke verkar ha hållt sig i hagen sedan jag flyttade vattnet, jag inte hört något om att han har varit ute i alla fall. Som jag misstänkte så berodde hans rymningar förmodligen på att han blev trängd. Idag kändes han naturligtvis jättefin i benen bara för att veterinären kommer imorgon, suck... Med lite tur är han åtminstone lite svullen imorgon. 
 

Rymmaren

Idag har min häst sprängt grinden för andra dagen i rad... Eftersom elen verkar omöjlig att få någon fart på så gjorde jag experimentet med att flytta vattenbaljan en bit då jag misstänker att han blir trängd när han ska dricka och bästa vägen därifrån är genom grinden. Han verkar bara rymma på morgonen dessutom så det är min bästa förklaring. Det var ju ganska trångt med vattenbaljan precis vid grinden och en hölåda tre meter bort och jag har sett att det gärna blir korvigt när han vill dricka och de andra två står och äter där. Jag håller tummarna för att flytten av vattnet hjälper och att han inte har fått smak för livet på rymmen...
 

20 januari

Idag provade vi att tömköra igen. Han skötte sig bra och var mycket pigg och fick lite bjudning som omväxling. När vi gått ett varv runt rasthagen och en sväng upp till vägen provade vi att sätta på släpan igen som numera är tillfixad så att skaklarna inte går inåt. Han brydde sig inte speciellt mycket om den och han hade bara små tendenser att sparka mot den när den gick emot benen för mycket. Han fick väldigt bra bjudning och ville inte riktigt lyssna på mig när vi hamnade bakom en tant som var ute och gick med sin hund, han ville väldigt gärna gå fram och hälsa på hunden men han fick inte det. Det blev ett varv runt rasthagen och en sväng upp till vägen med släpan också och sedan avslutade vi med ett varv runt rasthagen utan släpan. Han var allmänt pigg idag men lyssnade ändå på mig.  Benen blev tyvärr tjockare av tömkörningen, vi höll säkert på längre än när vi går promenad och han gick även fortare så de blev väl lite ansträngda. 
 

Busråttan :)

 

19 januari

Det var kallt idag när jag kom till stallet, termometern där visade -18 grader... Det var i alla fall soligt och fint och så länge man rörde på sig var det inte så kallt. Nunne fick en barbackatur på banan, vi måste ju rida upp voltspåret igen till på fredag. :p Han var verkligen fin idag, lugn och sansad och gick bra från början. På grund av de begränsade möjligheterna att göra något seriöst så blev det en massa övergångar men det är ju alltid nyttigt. Även där var han fin och han kunde till och med galoppera i en långsam, samlad galopp åt höger. :D Efter galoppen blev han lite springig i traven så förmodligen började han bli trött då men då var jag ändå nöjd och på väg att avsluta. Som avslutning galopperade vi lite runt rasthagen. Han kändes fin även då och högergaloppen kändes super, han fick verkligen med sig ryggen och hade bra framåtbjudning. :)
 

18 januari

Det blev en promenad med busråttan idag med. :) Den här gången gick vi åt andra hållet och tog Kärleksstigen. Han lyssnade ganska bra på mig även om jag fick korrigera honom några gånger när han gick förbi mig. När vi skulle in i skogen kom det en människa och gick på vägen som han var tvungen att titta länge på tills han förstod vad det var. Att det kom en bil lagom till att han bestämt sig för att följa med mig in i skogen gjorde inte det hela bättre och han var lite uppspelt till en början. Han gick väldigt nära mig och försökte nafsa mig i ryggen för att busa men då vände jag och gick emot honom och viftade lite med grimskaftet så han skulle förstå att det inte är okej att göra så. Först kändes det som han skulle strunta i att lyssna och gå på mig istället men så gav han med sig och efter det var han snäll igen om än lite pigg och nyfiken. Han skötte sig bättre och bättre ju mer rastad han blev och när vi var på väg hem kändes han riktigt normalpigg. :p I alla fall tills han fick trava igen, då blev det fart på honom och han tog något galoppsprång och såg allmänt busig ut. :) Den snälla och lite slö hästen jag fick hem i september vet jag inte riktigt vart den har tagit vägen, han har blivit en riktig liten buse och tar sig ton ibland men som tur är lyssnar han om man säger åt honom. :) Han blev bättre i benen idag med efter promenaden. Det är skumt för när vi hängde på Plexus ut blev han värre men nu verkar han bli bättre av att röra på sig. 
 

17 januari

Akke har varit jättefin i benen de senaste dagarna, igår kunde jag knappt känna att han var svullen, bara lite på ena benet, så jag kände att det var dags att börja röra lite på honom igen då han börjar bli lite odräglig och uttråkad, dessutom kan det ju vara bra om veterinären har någon svullnad att känna på. :p Idag var han lite svullen igen men inte farligt så vi gick en promenad på vägen. Vi höll oss på asfalten då jag inte ville knalla runt i skogen och gick bort mot Bäckerslund. Jag jobbade med att han skulle stanna när jag stannade och det fungerade ganska bra efter en stund men jag fick rygga honom några gånger när han fortsatte förbi mig. Mot slutet var han mer uppmärksam men vi behövar mera träning... Han tyckte det var spännande att få se något annat än hagen och bitvis var det riktigt bra fart på honom. Vi travde lite på vägen hem också och det var någon som såg fruktansvärt busig ut men han skötte sig bra. Inte bryr han sig om bilar heller, det är verkligen jätteskönt. 
 
När vi kom tillbaka kändes benen nästan bättre så vi fortsätter med lite lätt motion fram tills att veterinären har varit här, sedan får vi se vad hon säger. Jag vill verkligen komma igång och jobba med honom igen. Nu när jag inte har något direkt mål att jobba emot har jag knappt energi att borsta honom. Allt blir mycket roligare när man kan göra något seriöst och se framstegen. 
 

16 januari

Insläpp idag så det blev en tur med Nunne. Jag hade tänkt rida Lilla favoriten men klockan blev mycket så det fick bli klättring istället. I början var han väldigt stel och ovillig men pigg, efter en stund mjuknade han lite och blev ännu piggare när vi tog två varv med galoppfattningar. :p Vi avslutade med ett travvarv runt Bäckerslund och även om han gärna ville spring fort så lyssnade han bra på mig. Som vanligt nuförtiden red jag barbacka eftersom jag är alldeles för lat för att sadla, det räcker liksom med att jag måste brodda. :p
 

12 januari

Blev sugen på att rida till ridhuset idag, det händer inte ofta. Jag klädde till och med på dressyrsadeln. På vägen dit var vi inte överens. Han ville inte göra ordentliga slutor eller trava som jag ville. Han skulle bara springa fort och jag kunde inte sitta ner i sadeln eller påverka honom på något bra sätt. När vi kom fram var det folk i ridhuset så jag red hem igen, förmodligen hade Nunne inga betalda timmar kvar ändå, de var slut förra vintern åtminstone och jag tror inte ordinarie matte har fixat några nya fast hon sa att hon skulle det. Hemåt var han ungefär lika trälig som bortåt så han fick gå i riktigt kort och samlad trav. Så länge jag höll honom där gick det bra men när jag skulle vara snäll och låta honom gå lite mer normalt älgade han bara iväg och släppte ryggen... Han skulle inte skritta heller så till slut blev jag irriterad på honom och stannade och ryggade varje gång han började takta. Vi avslutade på banan för att försöka få någon slags ordning på honom och då kunde han minsann sköta sig och gå bra. Han lyssnade lite dåligt när vi skulle sakta av men annars var han fin. 
 

11 januari

Då jag hade insläppet idag och åkte till stallet direkt efter jobbet blev det till att rida en sväng på Nunne för att fördriva lite tid. Det blev, som vanligt nuförtiden känns det som, banan barbacka. Den var faktiskt över förväntan, det gick både att trava och galoppera på voltspåret. Jag böjde igenom honom lite i skritten och växlade tempo lite och i traven jobbade jag på att samla honom. Vi fick faktiskt till något som nästan liknade passage. :) Galoppen blev mest fattningar och att försöka hålla honom i en kort samlad galopp. Som vanligt var det svårare åt höger men på slutet gick det hyfsat. Han är lite rolig för han saktar av till skritt jättebra åt höger samtidigt som fattningarna är mycket bättre åt vänster. 
 
Akke har fått tid för vaccinering nu och veterinären ska titta på hans ben samtidigt så vi tränade lite på att longera om det mot förmodan skulle gå att göra det när han vaccineras. Det gick väl sådär, han var väldigt pigg och gjorde lite som han ville i början plus att han fick longerlinan mellan frambenen några gånger, det var dock inget han brydde sig om. :p När vi rett ut vem som bestämde och jag hade lagt bort spöet gick det bättre i alla fall och han kunde trava städat tills jag sa att det räckte. Han såg inte halt ut men var "tassig" i traven. På vägen till stallet blev det lite uppfostran med då han tydligen glömt att man ska stanna när matte gör det men han kom ihåg hur man ska göra efter några halter och lite ryggning. Måste nog ta tag i uppfostringen igen, var ju faktiskt länge sedan vi gjorde något sådant.  

5 januari

Idag var jag faktiskt sugen på att rida! Måste ha varit det fina vädret, det var ju soligt när jag kom till stallet. ^^ Det blev en barbackatur till andra sidan motorvägen eftersom jag är för lat för att sadla just nu. :p Nunne var oväntat mjuk, dock kändes han inte helt ren när vi började trava men det berodde nog på snön för när jag travade på vägen där det var plant märkte jag inget. Det blev lite trav och galopp längs med motorvägen innan vi vände och red hem igen och som vanligt skulle han springa fort uppför backen hemåt men det fick han inte för det var isigt och ojämnt. 
 
Akke har ju semester nu men vi myste lite i hagen och jag filade lite på hens ena framhov som han höll på att fläka upp. Jag vet inte vad han pysslar med om dagarna men han slår bort flisor i hovarn, på en framhov och en bakhov har han lyckats slå bort ett område på cirka 2x2 cm... 
 

2 januari

Idag var hovis här och verkade mitt lilla monster. Det gick bättre än förra gången även om han var lite stökig men det var nog mest för att han tyckte hovis var lite läskig. Han fick lite mutor när bakhovarna blev verkade och jag tror det blev lite bättre då, han blev ju distraherad om inte annat den lilla gottegrisen. :p Han såg rätt öm ut när han gick ut igen men förhoppningsvis är det bättre imorgon. 
 
När hovis var klar var jag inte alltför sugen på att rida men jag hade cirka 2 timmar att fördriva innan det var dags att släppa in hästarna så det blev en sväng med Nunne i alla fall. I ren lathet blev det banan igen, barbacka den här gången. Det hade fryst på lite så det var ojämnt och hårt så det fick bli ett skrittpass. Han kändes mycket mjukare och finare idag och jag försökte böja igenom honom så mycket som möjligt. Lite trav blev det också men bara några varv, dock kändes han riktigt fin, speciellt i vänster varv. Jag borde rida barbacka oftare för jag sitter mycket bättre då och framför allt så är jag mer medveten om hur min sits påverkar hästen. Med sadel känns det som man kan fuska lite mer med sitsen, gör man det barbacka studsar man bara omkring på ryggen på hästen. :p
 

1 januari

Woho! Jag har ridit idag och på ridbanan till och med! Den var hjälpligt ridbar efter typ en vecka med plusgrader så man får se till att passa på innan det fryser på igen. Nunne var pigg vilket ofta medföljer att han är spänd och ser spöken så det gick väl sådär i början. När han var lite mer rastad kändes han bättre men jag har svårt att säga hur mycket han jobbade med ryggen. Han böjde i alla fall på nacken och kändes ganska avslappnad på slutet. Det blev inte mer avancerat än trav på volt och lite övergångar och fattningar från skritt då jag tyckte det var så tungt och djupt utanför vårt uppridna voltspår. Några gånger fick jag ta tag i honom ordentligt när han inte lyssnade på förhållningar men det var inte många gånger, han förstod direkt. Speciellt i galoppen var jag nöjd med hur han lyssnade. Första avsaktningen ville han inte alls vara med på men då tog jag tag i honom och sedan lyssnade han jättebra resten av gångerna. Höger galopp var inte lika bra som vänster, fattningarna blev inte lika bra och han hade inte samma bärighet men det är bara att jobba vidare med det. :)
 

RSS 2.0