29 december

Idag hade jag tänkt rida på banan men Akke var inte förtjust i underlaget och jag hade inte tagit på bootsen så det blev lite ändring. Först skrittade vi runt Bjärby och han var sjukt pigg. :p Borta vid husen var det två män i varselkläder som stod och jobbade vid en brunn och borrade bland annat. Akke tyckte de var lite läskiga och hans första reaktion är att trava emot dem med huvudet i vädret... Efter en liten bit stannar han och spanar in dem tills jag tycker det är dags att gå igen och då travar han en bit till. Ytterligare ett stopp för att spana och sen skrittar han förbi samtidigt som han sneglar misstänksamt på dem och en sekund känns det som om han tänker vända men gör det som tur är inte då jag inte hade någon sadel. :p
 
När vi kommit uppför backen och är halvvägs förbi hoppdungen kommer en fotgängare på vägen som minsann är lite läskig den med. Samma reaktion nu, trav en bit, sedan motorstopp och drakfnys innan han kunde skritta förbi. När vi passerat var det någon sam hade lekstuga med blandade bocksprång och samlad galopp, han är ju för söt. :) När vi nästan var hemma igen satt jag lite löst, vi hade precis svängt av på vägen vid lösdriften när han skyggar/gör ett luftsprång för något snett bakom vilket jag inte var beredd på och kom lite ur balans. 
 
Det fanns inte en chans att han skulle få vara klar med ridningen när han var så pigg som han var så det blev dressyr i ena rasthagen vilket också var planen när banan inte gick att vara på. Cicu blev lite uppspelt i hagen brevid och ett tag kändes risken överhängande att Akke skulle explodera. Jag måste säga att han var grymt fin idag, framför allt galoppen där han faktiskt gick i form och fattningarna fungerade super, lite segt att komma igång men inte farligt. Traven på slutet var inte alls illa den heller när jag verkligen kunde komma till lite mer ridning och driva på honom. Supernöjd med dagsformen. :)
 

27 december

Inatt har det snöat och naturligtvis var jag tvungen att passa på att rida innan det försvinner, det var dessutom planerad hästmotion idag. Vi tog en kravlös bustur runt Bjärby via gärdesvägarna och lade till en liten extraslinga genom att rida längs gärdena hela vägen istället för att ta grusvägen. Han var sjukt pigg i början vilket mattades av en del mot slutet när han fått trava och galoppera en hel del. Det var verkligen supermysigt och han verkade inte misstycka. :) Jag tog på honom bootsen idag med då det fortfarande var vasst i hagen men det hade nog gått bra utan med. Nu är de i alla fall snötestade. Equine fusion bootsen tog in snö och jag är lite missnöjd med dem. Shings bootsen fungerade mycket bättre, det samlades lite snö runt manchetten men inte som de andra bootsen. Det enda minuset var att de var lite svåra att få upp när det packades lite snö runt remmar och spännen men inte så farligt. :)
 
 
 
 

25 december

Idag blev det ridning i det fina vädret. Det har fryst till och han såg lite missnöjd ut med att det var hårt underlag. Jag velade lite om jag skulle ha boots fram men han gillade verkligen inte att gå in från hagen så det fick bli det då det inte är speciellt isigt ute. Bak provade vi de nya broddade bootsen och de fungerade bra. Han rörde sig bättre med boots runt om kändes det som... Jag kommer förmodligen att få beställa ett par bakboots att ha på sommaren och ett till par vinterboots men då i en storlek större misstänker jag. 
 
Ridningen gick bra, vi testade vårt nya hackamore och han verkade trivas mycket bra med det. :) Det var rätt hårt och knöligt överallt men lite trav och galopp blev det ändå även om det var på hans villkor. Vi red bort till Styrstad och tog gärdesvägarna hem. Han är lite roligt för att ska sätta iväg efter allt som rör sig. :p Först var det en mamma som var ute och gick med barnvagn som han gärna ville ta rygg på men vi skulle åt andra hållet. Efter det var det två rådjur som skuttade över vägen en bit framför oss och till sist en hare som vi skrämde upp... 
 
När jag var klar med allt i stallet släppte vi in en ny häst till Akkes flock men det brydde de sig knappt om, det var ju dags att gå in. De hälsade i alla fall lite på varandra och han står ju mellan Akke och Dante så de känner varandra rätt bra vid det här laget. 
 

22 december

Det blev lite longering i rasthagen. Jag testade utan gjord idag och det gick väl sådär, å andra sidan inte mycket värre än med gjorden. Han tryckte som vanligt gärna utåt i vänster varv och vände några gånger och ville helst springa vid grinden. Det var rätt så lerigt och han halkade ett par gånger. I höger varv var han finare och lite mer avslappnad. Som avslutning övade vi lite start och stopp samt vändningar och det gick mycket bra. 
 

20 december

Idag red jag en sväng runt Bjärby via gärdesvägarna. Akke var seg och det var inte mycket fart i honom så det blev mest skritt. För ovanlighetens skull var det inte isigt, dock blev det såklart lite smetigt på gärdena men det får man väl stå ut med. 
 

Nya skor

Nu har jag beställt nya boots till Akke och känner mig smått ruinerad, eller kommer att vara när jag beställt alla fyra. Jag är sjukt trött på att inte kunna rida någonstans när det blir kallt då hela stallplan samt grusvägarna täcks av is och då har det bara varit så i drygt en vecka... Jag ska testa ett par Shings den här gången då jag dels var sugen på dem från början och för att de verkar ha den bästa lösningen med brodd. Jag beställde två till att börja med för att kunna stämma av storleken lite. Jag beställde hem ett provkit men det var svårt att säga vad som skulle passa då ena storleken var på gränsen till liten och den andra något stor, dock är han ju inte nyverkad direkt så jag hoppas att han kan ha tior runt om. 
 

Ridhuspremiär

Idag har Akke fått åka till ridhuset och motionera. Lastningen hemma gick klockrent, han bara knallade på. När vi skulle hem däremot var han inte lika pigg på att gå in men, han föredrog att stå och filosofera på lemmen... Mamma som var med som hjälpreda blev snabbt otålig och plockade fram linan och när hon lade den bakom honom knatade han faktiskt in, han var nog inne på under 10 minuter. 
 
Ridningen gick riktigt bra, det var en annan häst i ridhuset samtidigt så han blev pigg och på tårna vilket betyder att han gå 10 gånger bättre än vanligt. :p Vi gjorde inga avancerade saker, det blev lite blandat runt fyrkanten och volter samt lite serpentiner. Styrningen fungerade finfint men han var lite seg bitvis och på slutet ville han inte gå fram då han blev lite trött men vi kom igenom det. Galoppfattningarna gick också bra även om det var lite segt att få igång honom. Han fattade bara fel en gång och då kastade han sig in i fattningen för den andra hästen passerade framför honom på spåret och han ville hänga på. :)
 
Hanteringsmässigt fungerade det över förväntan med. Han var ju pigg och lite spänd med vissa svårigheter att stå stilla man han lyssnade på mig och var inte hysterisk. Det var även julpyntat i ridhuset med en klädd gran i ena hörnet och lite kransar runt sargen och hinderstöd i ett hörn men det brydde han sig inte om. Han tittade lite första gångerna vi passerade, sedan var det lugnt. Guldstjärna förutom lastningen hem, det var faktiskt första gången han var i ett ridhus. :)
 

16 december

Idag hade jag tänkt rida i sommarhagen och kanske hoppa lite men så fick jag ridsällskap av Ibaz och Cicu så det blev att rida åt andra hållet. Först red vi motionsslingan bort till kohagen och sedan ett varv där och grusvägen hem. Han var lite lätt taggad  när han fick sällskap och hade rodeo ibland. :p Eftersom han har en tendens att slå mot andra hästar fick han gå sist och de gick jättesöligt framför! Jag fick sitta och hålla in honom nästan hela tiden. På vägen hem flyttade jag honom lite för skänkeln och det gick bra. 
 
På torsdag ska vi göra ett försök att ta oss till ridhuset. Det återstår att se om vi kommer dit och tillbaka. :p
 

15 december

Igår fick han vara naken ute då det skulle vara soligt, solen lyste dock med sin frånvaro, i alla fall när jag var i stallet... Det var i alla fall inte regnigt eller blåsigt så han fick fortsätta vara naken när jag åkte hem. Han hade ett litet äventyr med. När jag skulle ner till hagen för att ta lite kort stod han och åt på en liten kulle som är inhägnad då det är en brunn där. Någon, han är huvudmisstänkt, hade manglat ner staketet och Akke var glad för det fanns ju gräs där... Han backade i alla fall snällt ner när jag kom och jag kunde trycka ner alla hörnstolpar som var uppdragna och spänna tråden lite. I såna här lägen är man glad att man har en häst som inte får panik om de fastnar. Inte för att han såg ut som han fastnat någonstans men om han hade gjort det så har han uppenbarligen tagit sig loss själv på ett lugnt och förståndigt sätt. 
 
Ja, ja eftersom han var naken var det bara att masa sig ut till stallet tidigt idag då vädret skulle bli sämre och ta på täcke innan de gick ut. Jag skulle motionera honom med så jag tog det direkt. Tanken var att longera men banan var skridskorink och rasthagen där vi får longera går det hästar i just nu, suck. Det vara bara att ge sig ut och rida. Vi tog en sväng i skogen då vägarna var snorhala. Vi red runt lite random i skogen med motionsslingan och försökte klättra lite och hitta lite nya vägar. Det kändes lite som att sitta på en bomb i början men efter ett tag lugnade han ner sig. När vi red tillbaka hade det tinat upp en del och det var inte alls lika halt. 
 
 

13 december

Idag hade vi luciaritt i stallet. Vi red upp till Styrstad kyrka och sedan hem igen. Det var faktiskt en hel del folk uppe vid kyrkan som kommit för att titta, nyttig miljöträning kan jag säga. :) Barnen åkte runt på isen och en hade nåt stort pulkalikanade med sig. Han skötte sig riktigt bra, naturligtvis pigg och taggad eftersom han hade sällskap och kunde inte stå still jättelänge men han höll sig ändå hyfsat i skinnet och jag åkte inte av trots avsaknad av sadel. :)
 

12 december

Idag tog vi gärdesvägarna runt Bjärby. Det var halt på vägen så han tog det väldigt försiktigt och var rätt så seg tills vi nästan var framme vid gärdet, då piggnade han till. :p Det blev väldigt mycket trav och lite galopp när vi kom ut på gräset och han inte riskrade att halka, dock i väldigt kontrollerat tempo då jag som vanligt numera red barbacka. Han var busig och piggelin och hade gärna bockat mer och sprungit fortare om han fått. :) Sista biten hemåt när vi ridit runt dungen på gärdena var han superfin i traven, jättelätt i handen och alldeles lagom tempo och takt, jag behövde bara sitta där och njuta, helt underbart. :)
 

9 december

Vi skrittde runt Bjärby igen. Idag var han riktigt pigg och faktiskt ovanligt mjuk. Vi provade lite öppna och det gick helt okej, han flyttade lite tyckte jag även om det gärna blev trav när jag lade på skänkeln. 
 

7 december

Idag var herrn feberfri och det märktes på honom, mycket piggare och ville vara med och "hjälpa till" mer. Vi knatade ner till banan och övade på att vända. Han vill ju inte vända i spolsiltan så jag tänkte att vi skulle öva på det. Jag lade upp två bommar ungefär lika brett som spolspiltan och så fick han gå in mellan dem och vända. Det var inga som helst problem... När jag gjorde det lite smalare ville han dock gärna kliva över bommarna men några gånger kom vi runt. :)
 
Problemet ligger nog mest i att han gärna backar ut ur spolspiltan så fort jag börjar röra mig utåt där. Han är ju inte förtjust i den alls, han anser att den är för mörk och trång, dessutom kan man ju bli blöt där inne. Vi får väl öva vidare. 
 

Snorpelle

Idag red jag faktiskt. Det blev en kort tur på banan barbacka. Bara lite avcheckning på hur han kändes. Han är sjukt mycket enklare att rida ihop på banan, förmodligen för att jag kan rida honom mer framåt utan att det går i 110. :p Som vanligt var vänstersidan ganska stel men jag bråkade inte så mycket med den. Vi provade att göra 90 graders bakdelsvändningar och det gick faktiskt rätt bra. Han var ju inte speciellt centrerad eller så men det kändes som han flyttade lite ändå. :) I traven var han ganska fin och vi gjorde några fattningar i varje varv med. Det börjar faktiskt lossna mer och mer. Det är fortfarande problem med att få rätt galopp men det beror på mig, när jag har fått fundera på vad det är för fel jag gör för dagen brukar det gå bra. I vänster varv gick han faktiskt i form efter en av fattningarna, i höger gör han det ju nästan jämt. Han var lite tjurig överlag i vänster varv när vi vände bort från grindhålet men det var inga jätteprotester. 
 
Jag märkte att han småhostade lite när vi kom igång och travade lite mer och han var ovanligt lugn när jag gjorde i ordning honom. Han såg även lite snorig ut när vi kom upp till stallet igen så jag tempade honom och det visade sig att han hade lite feber. Han låg på 38,4 mot normalt ca 38.0 så inte jättemycket men lite grann. Nya boxgrannen är skäligen misstänkt för nersmittning. :p Han kom för en dryg vecka sedan från ett annat stall och de är väldigt kärvänliga. Idag när jag kom stod Akke och slickade honom på huvudet och han står gärna och hänger över boxväggen. Det blev täcke på så att han inte ska bli kall i onödan och så hoppas jag att han blir frisk fort. :)
 
När vi kom tillbaka från ridturen hade han lera upp till magen så jag spolade av benen lite vilket var halvpopulärt. Vi passade även på att öva på att gå in i spolspiltan och det gick väl okej. 
 

2 december

Idag fick Akke röra på sig igen. Vi tog en barbackatur runt Bjärby och idag var han piggare än senast. Han kändes faktiskt ganska lagom, något tittig men jag trodde det skulle vara värre. Han kändes ganska mjuk i sidorna så vi jobbade mest med formen och bjudningen. Det blev väl halvbra, jag var inte 100% motiverad. Skritten gick helt okej men i traven blir han mest springig och tar upp huvudet men när jag rätade på mig och tog ner tempot lite gick det ganska bra. Han blev rätt sur när han inte fick svänga av hemåt utan fortsätta framåt en bit. :p
 

RSS 2.0