Utveckling

Satt och tittade igenom filmerna på kameran och hittade bland annat några filmer från tiden med Frasse. Jag red honom våren och sommaren 2008 när Milou var konvalecent och bara fick jobbas från marken. Jag måste säga att jag har utvecklats en del sen dess. Tror det mesta hände sista halvåret med Milou när jag tränade hoppning för Sandra lite regelbundet och sommaren när vi tog bort honom och jag red mycket dressyr på Ninja.

 

När jag red Frasse så fladdrade mina skänklar och mina händer var överallt och jag tog en hel del i munnen på honom. Mitt skänkelläge är mycket bättre nuförtiden och jag tänker mycket mer på att försöka hålla mina händer stilla. Jag red även mycket på fart när jag hoppade både Frasse och Milou, det går inte med Nunne för då blir det plockepinn. :p Jag fick mycket bättre balans på Milou men när man hela tiden måste vara beredd på att hästen kastar sig runt så blir balansen bättre. :) Det är så himla synd att han hade problem med ryggen annars hade vi nog tävlat höga klasser nu...

 

Jag och Frasse, 1 meter och vår första tävling tillsammans om jag inte minns fel. :)28 april

Idag var det hopptävling som stod på schemat. :D Han var lite upprörd/nervös redan i stallet men så fort vi lastat ur och börjat rida lugnade han sig och han skötte sig jättebra. Första klassen, 80 cm, kändes sådär i ridningen, det blev lite dragkamp och jag red som en kratta. Vi satte en nolla i alla fall även om jag trodde vi rev sista hindret för han var i rätt rejält. :p Han var inte förtjust i att stå på trailern mellan klasserna. Han var orolig och åt inte så mycket, han pillade bara lite med höet.

 

Till 90 cm bytte jag ut det raka bettet mot pessoabettet. Det var en helt annan känsla redan på framridningen och han kändes jättefin på banan och det blev en nolla till. :) Han såg ut att gå i lite undertempo på filmen men känslan var att vi hade en bra galopp, dock svårt att se så mycket när man tittar i kameran. Jag fick inte med någon sladd så jag kan föra över filmerna från kameran så jag får be någon fixa det när jag åker hem imorgon. Nu är det i alla fall slut med 80-klasser, det känns för lätt och han gör dom väldigt enkelt. Jag ska se om vi inte kan debuter 1 meter lite senare i vår, måste bara hoppa lite på de höjderna hemma först. :p

 

Tävlingsplatsen var helt okej. Dom höll ett bra tempo med två ryttare på banan och underlaget var också riktigt bra. Det var relativt nylagd fibersand och det var tävlingspremiär på den. Det stora minuset var framridningen. Framhoppningen var för det mesta inte så farlig men till och från var det väldigt många ekipage där och ingen reglerade hur många som fick vara där. Övrig framridning var en volt på kanske 30 meter där det var säkert 10 ekipage ibland plus folk som stod vid kanten och tittade med sina hästar. :( Med Nunne var det inga problem att det var trångt, han är så cool, men det är ingen tävlingsplats jag kommer att åka till med en unghäst.

 


27 april

Det blev longering över hinder i pessoaselen enligt planen. Banan hade torkat upp riktigt bra. :) Vi höll inte på så länge då jag inte vill att han ska få träningsvärk men han var fin när jag jobbade honom. Lite dålig bjudning kanske men det är okej i galoppen i alla fall, då samlar han sig lite mer.

 

Jag tänkte mycket på mitt kroppsspråk idag när jag longerade och det var rätt kul att se hur bra han svarade på det. När jag ville att han skulle sakta av tittade jag på hans bakdel och vände sidan till honom och då vände han in mot mig. :D Han är lite svår att få fram med kroppsspråket dock, men jag jobbade inte jättemycket på det. Jag är lite lätt insnöad på horsemanship just nu. Började när jag tittade på Heartland och jag håller just nu på att läsa Mannen som lyssnar till hästar av Monty Roberts. Den är sjukt intressant och lärorik, kan även rekomendera Henry Blakes Förstå din häst. :) Jag ska verkligen försöka jobba mycket med det när jag skaffar egen häst; fram tills dess får Nunne vara försökskanin. ;p

 

Var riktigt snabb i stallet idag trots att jag skalade av så mycket hår jag bara kunde och borstade ut och flätade svansen. Jag förberedde så mycket som möjligt och imorgon ska det i princip bara vara att sopa av Nunne och ta på skydd så är han klar att lasta. I stallet är det bara mockning och att blöta kraftfodret kvar. :)

 


26 april

Det blev inte mycket till motion idag. Vi körde lite frihetsdressyr på banan, ca 10 min. :p Hade tänkt att försöka mig på "join up" men eftersom jag inte orkade dela av banan om det inte hade gått att vara där så blev det svårt. Han gick över hela banan och jag var tvungen att springa efterhonom hela tiden. Han kom till mig i alla fall även om han inte hade börjat sänka huvudet då. När han kommit in till mig gick jag runt lite och han förjde efter även om han som vanligt var jättelångsam och absolut inte ville trava. Då tyckte jag inte att det var kul längre så vi gav upp. Hade faktiskt inte tänkt göra något alls med honom egentligen då jag trodde att banan skulle vara lerpöl, så det var bra ändå. Det finns fakriskt en chans att jag kan longera imorgon om det inte regnar mer. Har nästan gett upp dom planerna men det skulle vara jättebra om det gick.

21 april

Jag började dagen med att åka och hjälpa syrran när hon tävlingsdebuterade med sin nyaste häst. Det gick över förväntan och dom fick 62%. :) Därifrån åkte jag dirket till Nunne och fixade stallet där och passade även på att frisera honom ordentligt innan vi gav oss ut och red.

 

Vi red en sväng längs med motorvägen och höll igång med mycket trav och galopp. På vägen bort kändes han seg och var nog inte helt nöjd med sadelgjorden. Jag provade en annan gjord än våran vanliga, men det känns som han går emot den med armbågen så det får bli att fortsätta med den vanliga. Hemåt var han piggare och fick själv bestämma tempot när vi galopperade och då gick det fort. :) Vi hoppade en liten vägbom hemåt med på 60-70 cm och det gjorde han jättebra, han hoppar upp sig mycket bättre på fasta hinder. Det var inga större krav på fomen idag, utan vi var bara ute för att ha roligt.

 

Han har känts lite seg och trött ett tag nu så vi laddar upp för tävlingen nästa vecka med lugn ridning/vila. På torsdag blir det vila eller någon lättare skrittur, på fredag longering över hinder i pessoaselen och på lördag är det tävling. Vi ska åka och hoppa 80 cm och 90 cm. :)

 

Hemma igen.Vill inte vara med på kort...Lunch. :)Rör inte min mat!


19 april

Det blev lite lättare hoppning idag. Jag byggde upp 5 1/2:an och en studs med två hinder att hoppa. Jag började med att jogga igång och göra skänkelvikningar och tempoväxlingar. När han började kännas lydig tog vi lite galopp med början till piruett på volten, förvänd galopp runt studsen och byten snett igenom. Det mesta gick bra, bytena var inget vidare, men det brukar de vara. När han var varm tog vi studsen två gånger från varje håll, sedan började vi hoppa kombinationen. Vi tog den totalt sex gånger; två på 70 cm, två på 90 cm och två på 110 cm. Han gjorde det riktigt bra även om han var i lite på 90 cm; roligt tyckte han det var också. :) Eftersom han gjorde det så bra, speciellt på 110 cm, så slutade vi då och travade av. Han kändes ganska fin på slutet men jag tycker han har blivit lite stel på senare tid, han kanske behöver en paus från banan. Jag hade lyckats få träningsvärk av gårdagens barbackaridning, kände mig lite öm på insidan av låren. :p

18 april

Det blev en otroligt seriös ridtur idag. ;) Jag red barbacka i skogen vid stallet och avslutade med några varv på banan som faktiskt torkat upp riktigt bra. I vänster varv var han jättefin, i höger däremot gick det inget vidare men det beror förmodligen ganska mycket på hur jag sitter. =/ Vi var väl ute i 30-40 minuter och det blev mest skritt. Han var en väldigt pigg häst så fort vi var på väg hemåt, men så har han inte gjort speciellt mycket de senaste dagarna. Han blev vaccinerad i måndags och hade dessutom passat på att tapppa en sko då så därav den lugna ridningen. Hovslagaren kommer på fredag så imorgon blir det banan så han inte behöver gå på vägen med sin hov.

 


13 april

Det var riktigt skitväder idag. :( Jag hade små förhoppningar om att kunna rida på banan men den var för blöt. Det blev att rida bort till badplatsens parkering. Nunne hörde/såg saker i skogen där och var allmänt spänd och omedgörlig. Jag jobbade med övergångar och sidvärtsrörelser för att få honom att fokusera mer på mig. Det gick väl sådär. Han blev ganska mjuk men han såg fortfarande spöken i skogen. Han gjorde fin förvänd galopp när jag skulle byta och orkade länge i höger varv. :o Vi avslutade med att hoppa betongavgränsningarna på parkeringen några gånger. Det gjorde han bra, men han var rätt trött på slutet.

 

Vi såg två rådjur som stod och åt i en häck vid vägkante på vägen dit och skuttade över vägen när vi kom. :p Igår såg jag ett i skogsbrynet på vägen hem också.

 


12 april

Idag blev det en sväng på grusvägen. Han var pigg idag, skönt. :D Tror minsann att den lugna veckan gjorde susen. Det blev ganska mycket trav och galopp men hade inga större krav på formen. Trots att han var pigg lyssnade han bra tillbaka och det blev aldrig någon direkt dragkamp. Det var sista traven som han drog iväg lite men det gick bra att reglera med sitsen och att rida lätt lite för långsamt. Hemma vid stallet kunde han stanna utan att jag höll i tyglarna, fast jag var tvungen att säga ptro åt honom. :)

 


11 april

Det blev longering över hinder idag. Banan var till största del en stor lerpöl med några fläckar som var bra så jag höll inte på så länge. När han dessutom för första gången ville hoppa hindret självmant så kände jag att det räckte ganska fort. Han var riktigt fin i höger varv och gick i en kort galopp och var avslappnad i traven också. För en gångs skull gick han bättre i höger än i vänster varv.

 

När jag tyckte att det räckte plockade jag av pessoaselen och gjorden och byggde upp löshoppningshinder istället. Han fick hoppa fem-sex språng, det högsta på 90 cm, sedan var jag nöjd. Efter sista språnget sparkade han bakut, så det var någon som tyckte det var roligt. :) Eftersom banan var som den var och jag var själv ville jag inte höja upp mer än 90, då hade jag velat ha någon som kunde driva på honom över hindren; han stannade nämligen en gång när jag lagt upp till en oxer och han kom in med dålig fart.

 

 

Det var svårt att filma och jaga hästen åt rätt håll samtidigt. :p


Ridning

Var funktionär på klubben på förmiddagen, så passade på att svänga förbi hemma och rida ponnyn en sväng. Det var en lerig ponny jag hämtade i hagen och hon tyckte det var skönt att bli borstad. :) Vi tog en sväng runt "tipspromenaden". Hon var rätt så pigg, dock lite ömfotad då hon inte har några bakskor längra när ingen rider henne. Blev lite bock på hemvägen. :) Hon kom i trav ner i en sänka/ett dike och jag misstänkte redan innan att hon skulle hoppa över och bocka efteråt och mycket riktigt... Litet skutt över botten, ett galoppsprång upp och ett bocksprång efter. Matte hamnade till och med lite på sned och tappade en stigbygel. :p När vi kom ut på vägen igen kändes hon jättefin när jag red ihop henne, fick verkligen upp ryggen och jobbade bakifrån. :)

 


6 april

Skitväder. -_- Det var kallt och blåsigt, eftersom det snöade var det inte så vått i alla fall. Vi tog en sväng i skogen och avslutade med några varv på banan i trav och galopp. Jag hade tänkt att det inte skulle vara lika farligt med snön i skogen men det var ingen skillnad mot vägen eller banan. Man kan ju inte tro att det är april, snarare november eller december... Nunne kändes i alla fall fin och verkar ha mått bra av en väldigt lugn vecka. Han var inte lika seg bortåt som han brukar, dock var han inte jättepigg hemåt heller men han kändes väldigt fräsch.

 

Jag har lyckats åka på en förkylning igen... Konstigt nog känns det som vanligt mycket bättre efter att ha varit i stallet. Mirakelkur. :p

 


Snö :(

Jag som skulle rida idag. :( Det snöar som bara den just nu så känner mig inte så sugen kan man säga. Med lite tur så slutar det snart. Kanske är lika bra att jag inte rider så han får vila upp sig ordentligt, men måste ju ändå till stallet och fixa mat och sånt. :/

 


4 april

Idag tränade vi lite Working Equitation. :) Jag hade ställt upp tre dunkar i en triangel att rida mönster runt, en bom att flytta sidvärts över med frambenen på ena sidan och bakbenen på andra och en "grind" (två hinderstöd med ett rep emellan). Han skötte sig bra på dunkarna, bommen klev han gärna på men några gånger fungerade det. Grinden var farlig, den var dessutom farligare i vänstervarv. Det blev mest att försöka vänja honom vid repet, men på slutet kunde vi öppna, rida igenom och stänga en gång. :) Det blev nästan bara skritt och det var också tanken. Han är fortfarande snorig och han kändes lite knackig när vi travade men jag kunde inte se något när jag sprang med honom.

 

Det stod avmaskning på schemat idag och det gick väl sådär. Atlas matte sa att Nunne var lätt att ge maskmedel med sprutan, men när jag gjorde det kom det en hel del utanför. Efter att ha fått i honom två tredjedelar gav jag upp och gav honom resten i kraftfodret han får när han blivit riden och det gick mycket bättre. Allt maskmedel slank ner utan problem. :)

 


3 april

Ingen ridning idag. Kom iväg sent från jobbet och hade ändå inte planerat något seriöst. Han skulle fått vila imorgon egentligen, men vi tog det idag istället. Jag pysslade lite extra och tunnade ut hans man lite och rotade fram en ryktborste för en gångs skull. :)

 

Han var ju rätt snorig i lördags. Såg inget när jag tog in idag, men när jag var klar var han lite snorig. =/

 

Jag testade även att göra en knopp som dom visade i Ponnyakuten. Måste säga att jag blev mycket nöjd med resultatet. Tar väl ett tag att få in snitsen, men det blev grymt snyggt. :D

 


Galopp!

Har varit på Täby idag och tittat på min galopphäst Alvena Storm. :D Det var kick off för riksgaloppen och man fick se sin häst gå en träning och sedan drog loppen igång. Spelade bort hela 40 kronor på toton. ;)

 

Efter loppen var det stallvisning och man fick klappa på sin häst. :)

 

"Stormen" i ledvolten :)RSS 2.0