30 april

Idag satt jag på Akke igen. Den här gången var jag själv och det gick nästan bättre då. Som vanligt linade jag lite först men det var inga reaktioner på det så jag hoppade upp på honom. Då jag hoppade upp från höger sida idag för att variera blev det lite knöligare då jag inte är så van vid det och inte är så smidig. Han brydde sig faktiskt inte nämnvärt trots att jag kravlade på honom, det enda jag märkte var att han gick iväg när jag svängde över benet. Vi kunde gå framåt idag med och med mycket bättre bjudning. Han reagerade väldigt bra för skänkeln idag om jag drog bak den lite, så fort jag kom emot travade han nästan. :) Han var lite studsig till och från men han såg saker i skogen så det kan ha varit det men det var hur som helst inga allvarliga skutt, kändes mest som han studsade med bakbenen. Det blev faktiskt en del trav idag. Han var pigg och såg som sagt saker i skgen så när vi kom ut på långsidorna gick han upp i trav själv. Jag lät honom hållas första gången för jag var ändå sugen på att trava med honom och resterande gånger var han lite svårstoppad men inte farligt. Det blev ungefär två varv runt banan innan det fick räcka, jag var sugen på att fortsätta men jag ska inte gå för fort fram med honom och dessutom var han lite spänd så när det var jag som hade bestämt var vi skulle svänga och att vi skulle stanna hoppade jag av. 
 
När vi var klara började de smälla smällare någonstans vilket han inte var jätteförtjust i. När vi kom tillbaka till boxen fick han faktiskt ha kvar sadeln för han var så upprörd att jag inte ville vara inne hos honom, det var lite risk att bli nedsprungen och mosad mot en vägg. Jag hämtade in de andra hästarna så länge medan jag väntade på att han skulle lugna sig lite. När jag tog in Plexus stod han och darrade stackarn. När jag fått in alla hästar hade de slutat smälla och han var mycket lugnare så då kunde jag ta av sadeln. 
 
Han var lite gallig i vänster fram idag så jag undrar om han har gjort något i hagen. Han har även ett sår på ballen på höger bak som jag tvättade med vatten igår och idag såg det mycket bättre ut även om han fortfarande är öm där. 
 

28 april

Idag har jag suttit på Akke ute för första gången ! :D Han brydde sig inte ett dugg, han verkade mest undra vad jag gjorde där upp istället för att stå på marken och sedan blev han distraherad av linföraren/kameramannen. :) Vi provade även att gå lite. Det var lite tveksamt men han gick fram när jag smackade och vi hade även lite draghjälp av C som höll i linan, det är bra att gå bakom någon. :) Jag kunde få honom att gå själv med men det var lite tveksammare, riktigt duktig var han i alla fall min lilla skrutt. :) Longeringen går framåt med, jag linade honom några varv i skritt och trav innan jag hoppade upp så det inte skulle bli någon oväntad rodeo och det gick bättre än senast. Jag tror det var träningen från i fredags som har gett resultat. :)
 
Jag tyckte han kändes jätteliten och smal när jag satt på honom, jag är ju van vid Nunne, men när jag såg bilderna var jag ju ganska lagom. Hur ska jag någonsin vänja mig vid att rida små hästar igen? Han får se till att bredda sig ordentligt helt enkelt. :p
 
Bildbevis! :)
 
 

Löshoppning

Video från gårdagens löshoppning. 
 
 

Massa hoppning :)

Man var ju inte så sugen på att åka till stallet och rida imorse när det öste ner utanför fönstret... Som tur var hade inte regnet hunnit till stallet så det var bara att skynda sig att motionera hästarna innan det började. 
 
Akke stod först på tur. Löshoppning stod på schemat och han fick följa med till banan och hjälpa till att bygga hinder då jag tog honom direkt från boxen och han behövde röra sig lite innan vi satte igång, speciellt då han var lite tjock i bakbenen. Han skötte sig riktigt bra och på slutet fick han faktiskt lite fart, fast bäst gick det när jag sprang före. :p Eftersom han inte skulle hoppa högt blev det bara ett räcke och inget hinder före men det gick bra det med. Som högst hoppade han kanske 60 cm men han ska ju bara förstå nu så det behöver inte vara högre. Jag får se om jag lägger ut den skakiga filmen senare, det är lite svårt att jaga på hästen och filma samtidigt. :p
 
När Akke var färdig byggde jag lite fler hinder och hämtade in Nunne. Vi planerar ju numera lite tävlingar i vår så han måste igång ordentligt och få hoppa lite. Jag ställde upp ett räcke och en oxer på långsidorna och ett minihinder på kortsidan att hoppa fram på. Han var riktigt mjuk och trevlig när vi red fram, dock blev han lite stark i galoppen när vi ridit runt fyrkanten. Han var väldigt taggad och skulle springa fort både före och efter hindren. Jag jobbade hårt på att han inte skulle gå iväg innan hindren och det gick faktiskt bra. Han rev inte så mycket som jag förväntat mig men däremot var det full fart efter hindren så flera på rad är lite problematiskt just nu om det inte är små hinder. Det blev inte jättemånga språng då han nästan var trött efter uppvärmningen men så länge han kom rätt i ett lagom tempo hoppade han fint. Vi hoppade 80-90 cm bara för att känna på höjden och på slutet höjde jag upp oxern till 1 m och det var inga problem för honom, tyvärr rev han med bakbenen. =/ Jag är ändå nöjd med passet och nu vankas det gymnastikhoppning så han blir lydig och stark. 
 
Jag blev klar med ridningen i perfekt tid. Det började stänka lite när jag skrittade av och när Nunne fick gå in och äta sitt kraftfoder började det ösa ner, bra tajmat. :)
 

26 april

Igår var jag på clinic med Ronny Åman som visade hantering från marken och lastning. Det var interessant och facinerande att se när han jobbade med hästarna, man blir ju lite sugen på att ta en lektion för honom. :)
 
Akke fick vara försökskanin idag och jag provade lite av det som Ronny visade. Det gick ganska bra även om jag inte har full koll på hur man ska göra. Jag kunde i alla fall få Akke att gå åt sidan när jag stod framför och vevade med ett rep även om han vi några tillfällen fullständigt ignorerade det och stod och sov istället. På slutet började han faktiskt tugga lite och verkligen slappna av. Han har lite stofasoner för sig och blir rätt sur när jag backar honom och lägger öronen bakåt och nafsar efter mig. Han respekterar inte riktigt mitt område och kommer lätt för nära, det beror nog på att jag inte har varit så strikt med det; måste ta tag i det. 
 
Jag passade på att mäta honom när jag för en gångs skull kom ihåg och jag fick det till att han är 150 cm i manken och ca 153 bak så lite har han växt över vintern och är numera storhäst. :) Han får gärna växa 10 cm till. 
 

24 april

Idag gav vi oss ut i regnet med galoppsadeln till andra sidan motorvägen. Jag hade tänkt mig att Nunne skulle jobba avslappnat i lite lagom tempo men han var av en annan åsikt. Han skulle absoult springa fort och jag hade inte så mycket att sätta emot med mina korta läder... Det blev mest racing även om han tyckte att han skulle vända på vägen bort när vi skrittade. Jaja, han blev rastad i alla fall. :p Han kändes väldigt mjuk och lydig när vi travade fram men det höll inte i sig längre än till första galoppen. Nästa gång blir det längre läder så jag har lite mer kontroll. :p
 

23 april

Idag fick Nunne springa på banan. Vi provade min dressyrsadel som i alla fall såg ut att ligga bra, tyvärr tror jag den ligger för lågt över manken då den var smutsig innanför bossorna fram; jag red med en handuk under som ganska omgående gled bak. Jag tror den låg lite i bakvikt med men inte lika mycket som hans. Jag ska prova den med fårskinnspad under någon dag för att utvärdera mer. 
 
Ridningen bestod av en hel del sidvärtsrörelser och lite fattningar från skritt. Jag hade plockat fram lite cavaletti också men det tog inte lång tid innan Nunne hade flyttat dem och jag orkade inte hoppa av och fixa. Han kändes inget vidare idag och lyssnade dåligt men det kan bero på sadeln för jag tycker inte jag kan inverka ordentligt på honom i den, jag halkar mest runt. Bitvis var han i alla fall fin när jag lyckade hålla ihop honom lite och på slutet när vi travde av fick han verkligen upp ryggen och jobbade på bra. Imorgon ska jag försöka komma ut och galoppera i galoppsadeln. :)
 

22 april

Idag longerade jag Akke med sadel igen och sedan hängde jag på honom innan vi körde lite frihetsdressyr. Longeringen fungerade mycket bättre idag men vi höll oss mest i skritt. Det blev lite trav i båda varven men inte mer än ett varv. Så länge jag håller mig bakom bogen på honom, gärna vid rumpan, fungerar det super, kommer jag längre fram går han dit han vill. :p Han lyssnar jättebra på kroppsspråket och det räckte med att jag gick fram mot bogen och ptroade så stannande han. :) Det gick även bra att hänga på honom och han brydde sig inte fast jag stog i ena stigbygeln med hela kroppsvikten på honom. 
 
När vi körde frihetsdressyr var han väldigt fokuserad på burken med morötter som jag hade med mig och följde efter mig som en hund. Det svåra var att få honom att gå bort från mig. Han fick ävan galoppera med sadeln och det blev en del studsande som han slutade med när jag tog av den. Han tycker nog den är lite obehaglig när det blir galopp för i skritt och trav bryr han sig inte om den. 
 

21 april

Idag tömkörde jag Akke en sväng i hemmaskogen med en liten avstickare mot Bäckerslund. Han skötte sig riktigt bra även om han försökte vända några gånger men så länge jag var med och hindrade honom gick det bra. Det var farligt på vägen ner till Bäckerslund och dessutom stod det en bil ivägen så vi gick inte så långt åt det hållet, bara så pass att det var jag som bestämde när vi skulle vända. Han vände nårgra gånger själv men det var inte svårt att få honom att gå dit jag ville. Hemåt var han pigg och travade nerför backarna... Det blev även lite galopp på grusvägen när han fick trava för mig, bushäst. :)
 

20 april

Jag red inte Nunne idag då vi hade arbetsdag i stallet och jag spenderade 4-5 timmar med att mocka i deras hagar. Efter det hade jag inte energi att rida, jag var i och för sig lite sugen bara för att prova min dressyrsadel på honom men jag kände att det inte skulle bli något vettigt av det så jag struntade i det. 
 
Akke fick i alla fall motion. Jag longerade honom med sadel och det gick väl både bra och dåligt. Sadeln brydde hans sig inte ett dugg om, inte ens när han skuttade runt och stigbyglarna åkte ner och flaxade runt lite. Själva longeringen däremot kunde ju ha gått bättre. Han lyssnade bra på kommandon men ville gärna dra mot grinden och öppna delen av volten. Han lyckades liksom får mig att hamna i fel position så han kunde springa dit han villle om jag inte passade honom jättenoga. Han var inte speciellt fokuserad heller, det var mycket roligare att titta på Eliot i hagen än att bry sig om vad jag gjorde. Vi har lite att jobba på där, en inspänning på ytter skulle nog hjälpa med då han blir som en banan när han börjar dra utåt. När han skötte sig och gjorde det han skulle såg han riktigt trevlig ut och jag är fascinerad av hans galopp. Idag var ju första gången vi provade att galoppera när jag jobbade med honom och galoppen är väldigt balanserad och kontrollerad. Nunne galopperar knappt så balanserat med inspänning när vi longerar och på Akke hade jag inga inspänningar, bara linan fäst i bettringen. Jag har även sett i hagen att han galopperar väldigt balanserat så det har förmodligen att göra med hur han är byggd. :)
 

19 april

Jag red Nunne en tur bort mot Eriksberg och hade tänkt galoppera men vägen var ganska hård, jag antar att tjälen inte hade gått ur, så det blev en massa trav istället där det gick. Han var seg bortåt men ändå lite spänd och tittig. Hemåt var det bättre och han fick mer bjudning och gick att rida ihop bättre. Han var faktiskt riktigt lydig, han brukar ju vara stark ute men idag lyssnade han bra. :) 
 
Akke hade letat upp den allra lerigaste delen av hagen att rulla sig i tror jag. Han var väldigt lerig på båda sidor så jag orkade inte göra något med honom, det hade väl bara blivit lite träning med vagnen i så fall ändå, men det fick vara. 
 

18 april

Ridit Nunne idag, woho! Vi var på banan som faktiskt var ridbar. Det blev inget avancerat pass, lite övergångar, fattningar från skritt och så provade vi en förvänd galopp åt varje håll. Jag tror vinterns arbete på ridbanan har gett resultat för hans galopp var mycket bättre från början än vad den brukar vara. Han hade energi i galoppen och han kunde galoppera sakta och kontrollerat istället för att gasa hela tiden. Det är ju det vi har jobbat på i vinter, fattningar från skritt och bara galopp en liten bit och sedan avbrott igen. De förvända galopperna var bra de med, åt vänster gick det på första försöket och var kontrollerat, åt höger tog det två eller tre försök då jag behövde stödja upp honom väldigt mycket. Jag är relativt nöjd med passet, hade inga större förväntningar och jag har ju inte suttit på en häst på minst två veckor tror jag. Hans dressyrsadel ligger väldigt illa upptäckte jag, jag ska se om det hjälper att byta bommen annars blir det att rida barbacka om jag ska rida dressyr. 
 
Akke fick öva på att ställa sig mellan skaklarna på vagnen. Till en början gick det inte alls bra, han bara stressade runt, men efter lite envishet och att bara låta honom gå ett steg i taget så gjorde han det bra två gånger och då gav jag mig. :) Igår provade jag även att tömköra honom på banan med ledande innertöm och det gick riktigt bra. Han sökte sig lite neråt och han var superfin tre steg i trav men jag blev så chockad att jag glömde driva och då saktade han av igen. :p
 

Duktig häst idag :)

Det blev lite tömkörning igen och isen håller verkligen på att försvinna nu. Vi kunde faktiskt gå hela varvet runt rasthagen, det var bara mycket is i en sväng och den var så pass mjuk att vi kunde gå där utan att riskera att halka ihjäl oss. :) Vi började med ett varv runt rasthagen för att se hur han uppförde sig för dagen och efter det tog vi på släpan och gick ett varv till då han skötte sig fint. Han var lite vinglig men det berodde mest på bristande framåtbjudning och att jag provade utan nosgrimma igen, den ger lite mer kontroll tycker jag. Släpan brydde han sig knappt om. Han sneglade lite på den när den gled längs med en iskant men annars var det inget konstigt med den. Jag tycker det känns som vi är färdiga med den och det börjar bli dags att jobba mer med vagnen. Med lite tur kan jag kanske få hjälp nästa helg och prova att låta honom dra den om några håller upp skaklarna. :) Jag tror nog att det kommer att bli bättre med vagnen hur som helst då skaklarna kommer högre upp än släpan gör. 
 
Om han fungerar bra med vagnen och det verkar som att han går att köra måste jag se mig om efter en ordentlig sele då den han har inte är bra alls. Den fungerar väl så länge han inte ska dra något tungt och bara på plan mark men bröstan är egentligen för kort, svanskappan har vi inte använt då den var för lång och jag vill helst ha en baksele i vilket fall som helst. :p
 

Galopphäst för en dag

Idag har Akke fått prova på livet som galopphäst. :p Som lite variation i tömkörningen tog jag på galoppsadeln istället för selen så han ska vänja sig lite mer vid sadeln. När man rider in galoppörer brukar man tömköra dem med sadel, i alla fall de jag har sett, därav att han fick prova på att vara galopphäst idag. :) Jag tycker inte min sadel ligger så bra på honom så vi tog galoppsadeln istället då den ligger bra på de flesta hästar, jag ska hämta den gamla ponnysadeln hemifrån någon dag och se hur den ligger. 
 
Tömkörningen gick bra och han ser verkligen nöjd ut över att få jobba igen. Vi höll oss på de isfria delarna av vägen och provade att gå ner mot tranformatorstationen eftersom han så gärna ville det men vi fick vända ganska snabbt då det var väldigt isigt. Vi gick ända upp till vägen och vände på asfalten. Han tyckte det var lite läskigt att gå ut på den men han var inte svårövertalade och han ville gärna gå bort och titta på en grävmaskin som höll på på en tomt längra bort, knashäst; skönt att han inte är rädd i alla fall. :) Jag försökte jobba ihop honom i form en liten bit och han söker sig åt rätt håll men vi tar inte så allvarligt på det än. Han fick även trava lite och när jag väl fick fart på honom blev han pigg minsann. :) Jag hängde lite på honom när vi var klara och det brydde han sig inte om. 
 

Vad skulle man göra utan hästar?

Ingen vidare start på den här dagen. Förmiddagen spenderades på sjukhuset där jag fått en tid till slut. Som jag misstänkte hade jag en inflammation i livmodern men det var inte så farligt och det var frivilligt att äta pencillin så jag väntar med det. Skulle få svar på diverse odlingar de tog om några dagar, blir det antibiotika så tar jag det då. Har ju bara lite ont i magen och kanske lite temp men ägar ju ingen febertermometer så jag är lyckligt ovetande om det nu är så; känner mig i alla fall inte speciellt sjuk. 
 
Jag tålde inte riktig läkaren heller, hon var hårdhänt och något med hennes sätt fick mig att bli sjukt irriterad. Tror jag träffat henne en gång förut för några år sedan och det var samma sak då. Som extra bonus hade hon dessutom en praktikant eller något från en vårdcentral som också skulle klämma och känna han med, man kände sig inte alls som en försökskanin eller så... :( Suck, den svenska sjukvården är ju inte den bästa. Man får låta bli att bli sjuk helt enkelt. 
 
Allt blir i alla fall mycket bättre när man varit i stallet, universalbotemedel mot alla sjukdomar. ;p Det hade försvunnit så pass mycket is att det gick att tömköra lite. Skrutten skötte sig jättebra och han såg fruktansvärt nöjd ut när han hade fått på sig träns. Jag vet inte om det berodde på att han fick godis när vi tränsade eller om han bara tyckte det var kul att få göra något dock. :) Han var i alla fall rätt nöjd med att bli tömkörd också. Lite seg var han och en gång vände han runt lite för mycket men det berodde mest på att jag inte var med, annars kunde han både stanna och svänga. :)
 

Rastlös

Börjar bli sjukt ridsugen nu. Vill bara komma igång med hästarna som vanligt igen och är till och med lite sugen på att börja jobba. Jag får väl se hur det går dock, har haft ont i magen sedan igår kväll/eftermiddag och har det inte blivit bättre tills imorgon måste jag väl åka in till sjukan... :( Är ju trött på det här nu, kommer att klättra på väggarna snart, klarar inte av att sitta hemma och ta det lugnt. Insläpp idag också, så segt att behöva vänta hela dagen på att åka till stallet för det är onödigt att åka två gånger, så billig är inte bensinen. Ska försöka borsta min gris idag. Han hade rullat sig igår men jag orkade inte ta in honom och dessutom sov de middag när jag gick ut i hagen och pussade lite på skrutten. :)
 
Sover middag. Notera de vita öronen bakom Plexus, här har jag redan varit och stört sömnen. :p
 

Varför ska man vara vit när man kan vara grå?

Igår fick jag ett trevligt MMS från Nunnes matte på min häst... Han hade roat sig med att leta upp en lerfläck och rulla sig. Riktigt skitig var han. :p Idag blev det att få bort all lera vilket gick sådär. Leran försvann men han var fortfarande gråaktig för dammet var kvar, suck. Han hade söder sitt grimskaft med, han försökte bita mig i benent och när jag skällde på honom och han backade gick haken sönder. Den är i alla fall lätt att byta och jag tror det finns på Jula. Efter det var han en liten ängel, det känns som han testar mig den lilla odågan. :p
 
Före
 
Efter
 

6 april

Har inte blivit mycket hästande på ett tag och kommer väl inte att bli så mycket heller, inte ridning i alla fall. Min förkylning har som sagt ställt till det och det har även hänt en del personliga saker så det blir en liten ridpaus nu. Nunne är bortförhandlad nästa vecka så jag slipper tänka på honom och nu har jag bara min skrutt att ta hand om.
 
Jag kommer förmodligen att vara hemma från jobbet ett tag nu, hur länge vet jag inte, så jag ska försöka ta tag i Akke igen. Jag har borstat två dagar nu och idag raspade vi fötterna igen. Det är inte populärt men nödvändigt eftersom han spricker upp så dant i bärranden. Det känns som han har blivit lite bortprioriterad när det ändå inte har gått att jobba med honom men nu ska jag försöka ta tag i det när jag har lite mer tid och energi.
 

RSS 2.0