Förkyld...

Har åkt på någon äcklig förkylning och undrar för tillfället när jag ska hosta upp lungorna... Det har inte blivit någon ridning av förståeliga skäl, det har varit alldeles tillräckligt att ta sig till stallet och fixa åt hästarna. Naturligtvis har jag haft Nunne två dagar också bara för att man för en gångs skull kan rida när det är ljust. :( Jag har i alla fall borstat Akke lite, två gånger i hagen och igår tog jag in honom för att mäta hans bett på honom så jag kunde beställa ett Pee Wee bett i rätt storlek. Jag passade även på att se om han växt något och med tumstocken, som inte är så exakt, fick jag honom till 156 cm i manken och 158 bak så han håller på att bli en stor kille minsann. :)
 
Jag har även beställt ett Pee Wee bett som jag hoppas ska lösa problemen med herr lägga tungan över bettet, ca 200 kr billigare än Hööks säljer för. :) Hittade även en begagnad polypad som jag råkade köpa, jag jobbar hårt på att fixa ett set till galoppsadeln, nu är det bara ett matchande träns och ett par stigläder som saknas och möjligen en brösta. :p Tyvärr svårt att få tag i ljusbruna grejer och därtill billiga. =/
 

27 december

Idag blev det en sväng med Nunne, vi red bort till Eriksberg och tillbaka. Han var allmänt slö bortåt och alldeles lagom hemåt. Vi fick en riktigt härlig galopp på hemvägen där han gick i ett trevligt friskt tempo utan att pulla som en idiot. :) Jag ska försöka rida honom imorgon med men jag börjar bli förkyld så jag får se om jag orkar. 
 
Jag har ett farligt prylsug just nu är på jakt efter ett PeeWee bett samt en polypad. Inget jag egentligen behöver men vill ha, inte bra för min ekonomi... Ska även införskaffa korta stigläder och ett pullarträns som matchar galoppsadeln men det får vänta lite känner jag. 
 

26 december

Det blev en sväng i hemmaskogen med busfröt. Han skulle promt trava när vi gav oss iväg och han fick hållas då det just nu känns viktigare med framåtbjudning än att man skrittar städat. Jag hade galoppsadeln och han verkade vara bekväm med den, det var däremot inte jag. Jag kände inte att jag kunde påverka honom ordentligt i den. Jag ska ge min vanliga sadel en chans till men jag tror tyvärr att jag kommer att få stå ut med galoppsadeln. Den blev bätte när jag stod upp i alla fall. Han skötte sig fint förutom att han knappt lyssnar på skänkeln men han har nog inte riktigt koll på vad den innebär så det är lugnt. Han kunde även trava på kommando, inte bara när han ville, och föll till och med in i galopp några språng. :) Vi avslutade med ett varv runt rasthagen och övade start och stopp så han ska lyssna mer på skänkeln och det gick riktigt bra. 
 

25 december

Idag tömkörde jag Akke på banan. Vi provade mitt raka bett och det fungerade helt okej, dock var det lite för långt. Han var riktigt fin idag och smitförsöken när han antingen drar iväg längs med långsidan eller kommer in mot mig i volten och försöker vända har minskat markant och han tar korrigeringarna väldigt bra nu. Supernöjd med honom idag han är så himla duktig och jobbar super med baken, bästa hästen. :) Imorgon ska vi ut och rida i skogen. 
 

23 december

Det blev stall på kvällen idag trots att jag var ledig. Hade jour under dagen så det kändes dumt att åka till stallet, passade på att slå in julklappar istället. :) 
 
Båda hästarna hade grisat och jag var trött så det var nära att Nunne fick vilodag men jag kände att det ändå var dags att rida igen så Nunne fick gå en sväng på banan. Vi jobbade med ställningen och att ha en bra takt och stort steg. Han kändes riktigt mjuk och trevlig i början men blev lite motspänstigare på slutet, troligtvis blev han trött då jag körde ganska intensivt. Jag var i alla fall ganska nöjd med honom och det känns som att jag har hittat lite nya knappar. :)
 
Akke blev borstad och vi försökte tvätta av såret men jag fick inte upp skorpan så det fick vara, det är nog lugnt med det nu. När han blivit lite renare fick han gå in i sin box och äta mash vilket uppskattades. :)
 

21 december

Akke är mycket bättre och igår avslutade vi penicillinkuren och han fick det sista som var kvar i metacamflaskan. Bölden verkar ha tömt sig helt, hoppas det i alla fall. Jag har spolat den med koksaltlösning i fyra dagar och det kommer bara lite vätska ur den när man har öppnat upp. Jag ska hålla såret öppet några dagar till så det kan dränera sig mer om det behövs men det ser fint ut. Han har inte varit förtjust i att jag spolat såret. Plexus matte har hjälp oss två gånger. Första gången nöp hon honom i halsen och andra gången bremsade vi, däremellan har jag försökt själv en gång och det slutade med att jag fick göra en provisorisk brems av skyddet till morakniven och ett balsnöre. Idag gjorde jag det själv igen men lånade en brems och det gick super, det svåraste var att få på bremsen på ovillig häst. :p Idag fick han gå med Plexus och Eliot igen och det var lugnt att släppa ihop dem. Nu håller jag tummarna för att han inte har något skit kvar i såret och blir dålig igen. Jag är riktigt sugen på att komma igång igen och få rida lite på skrutten. :) Planen är att börja igen mot slutet av nästa vecka om inget oförutsett händer.
 
Igår kom hovslagaren. Det var en ny den här gången då vår förra inte har möjlighet att komma ut längre. Hon verkar väldigt bra, hon tog inte alls mycket som den förra och såg direkt att han var högre på yttersidan fram och hade en hålvägg bak. Äntligen kanske vi kan korrigera hans inåttåhet lite. Akke skötte sig förövrigt superbra, bara en liten tendens till att stöka och han kunde ha alla fötter på "pidestalen" och bli lite filad på yttersidan av hoven trots att han aldrig gjort det förut. :D
 
Jag hade även Nunne igår men klockan blev åtta innan jag var klar med allt så han fick vila. 
 

På bättringsvägen?

När jag var en snabbis till stallet imorse var skrutten feberfri. Tanken var att jag skulle få en tid för att röntga honom men det fanns inget ledigt på Marby förrän efter nyår så då kände jag att jag kunde avvakta och se hur han mådde på kvällen och ringa Mantorp om han inte var bättre. När jag kom ut efter jobbet var febern tillbaka, suck. Jag fixade i alla fall stallet och han fick sitt penicillin och metacam sedan gav jag mig iväg på en tur med Nunne. 
 
Vi red bort till andra sidan motorvägen och galopperade. Nunne har inte gått så mycket på sista tiden så han var förfärligt pigg och gick och pullade mest hela tiden. Jag hade glömt ridbyxorna med så jag hade inga shortchaps då de inte går på mjukisbyxor så mina vader var inte så glada om man gjorde något annat än att skritta. :p Jag ställde inga krav idag förutom att han inte skulle dra iväg i galoppen. Det var skönt att komma ut och rida igen, det var ett tag sedan. När vi kom hem var Nunne svettig minsann. 
 
När jag skulle ge Akke hans kvällshö såg jag att såret hade gått upp igen och det kom lite var ur det. Jag tvättade av det och försökte spola ur det lite men kunde inte få ut något var. Man fick inte klämma på bölden men det kliade något förfärligt så det var helt okej att gno på den. När jag plockat in resterande monster hade det runnit mer ur såret så förhoppningsvis sköter det sig självt. Svullnade såg ut att gå ner rätt mycket när såret öppnade sig. Imorgon blir det väl till att terrorisera distriktarna igen och se om han ska ha mer penicillin, det är nämligen sista dagen imorgon. Jag undrar även hur jag ska göra med såret, om det bara är att hålla rent eller om man ska försöka få ut varet. 
 

Duktig sjukling

Idag har han varit duktig min lilla skrutt. Vi började med att tvätta såret och det var väl inte jättepopulärt men om man tog det väldigt försikigt gick det bra och han verkade till och med tycka det var skönt då det verkade klia lite. Han har ätit helt okej med även om han hade lite svårt att äta äpple, jag fick skära det i småbitar och lägga i krubban för att han skulle få i sig det. Jag tycker det verkar som ha har svårt att öppna munnen och därmed inte får i sig så mycket mat. Jag ändrade om en del bland han baljor med. Han verkar föredra att äta maten lite högre upp så båda baljorna han har i boxen åkte ut i hagen och jag öste ner höet där och han får numera sitt kraftfoder i krubban istället för i hink på golvet. Tidigare i veckan gjorde jag ett hösegel av en presenning och lite balsnöre som han får sitt hö i och det verkar fungera än så länge, han har bara rivit ner den en gång. Penicillinsprutan gick också väldigt bra, han tänkte gå framåt när jag skulle sätta sprutan i kanylen men kom bara något steg sedan stod han snällt tills det var klart. :)
 
Senaste innovationen för att han inte ska dra runt allt hö i boxen. :p 

Sjukling...

Så var det dags för penicillinkur igen... Suck. Jag tyckte Akke tuggade lite konstigt i torsdags kväll när han fick sin kraft och han var lite blodig under ena ganaschen och verkade öm men han är ju lite känslig sådär och det var svårt att säga om han bara ville äta ifred eller hade ont så jag struntade i det då jag var fruktansvärt trött och ville hem. Igår var det grundligare undersökning då han knappt rört sitt hö för andra dagen i rad och det även var lite kraftfoder kvar i hinken, inte likt honom. Jag såg direkt att han var svullen på höger ganasch när jag skulle borsta den sidan och han var inte förtjust i att jag petade där. Jag hittade ett litet sår under ganaschen där jag sett blod dagen innan och jag klippte bort lite päls och rengjorde vilket inte heller var populärt. Han hade ingen feber så vi avvaktde med att ta ut veterinären och så fick han lite mash med mycket vatten då han druckit dåligt med. Han åt mycket bättre sedan och i morse var en hel del hö försvunnet. Han fick gå själv så att han inte ska behöva äta ur hönäten och så han inte ska få sig en känga av kompisarna när han inte är helt piggelin. Han var piggare idag men däremot hade han feber så distriktsveterinären fick komma och titta på honom, det blir säkert jättebilligt, inte... Hon hittade inget förutom såret och trodde inte heller att han hade någon fraktur då han hade fått feber. Såret var ca 1,5 cm djupt så det känns ju lite löjligt att han reagerade så dant på det. Han fick det ordentligt tvättat och uppsprättat så nu ska vi hålla det öppet och han ska ha metacam och penicillin i 4 dagar till. Vi får väl se hur det går med penicillinsprutorna, senast var han ju inte så trevlig. 
 
I övrigt har det inte blivit så mycket med hästarna i veckan. Akke skulle ha fått göra något i onsdags men då var jag tvungen att åka till Stockholm och jobba och var inte ens i stallet, C var snäll och fixade till Akke. I torsdags red jag en sväng på Nunne, det blev Kärleksstigen barbacka, jag orkade inte mer än så. Igår skulle jag tömköra Nunne men efter att ha fixat stallet och undersökt Akke hade banan hunnit bli stelfrusen, det var den säker innan med. Det blev bara lite tömkörning i skritt och vi övad på att göra halt och stå still fast jag gav eftergift när han stannat. Det var nyttigt för det var någon som inte alls ville stå stilla. Han såg väldigt fin ut i skritten i alla fall. Nu är det bara en vecka kvar sedan är jag ledig i två veckor. :) Det ska bli så skönt och välbehövligt, spänningshuvudvärken är här igen. :( Måste bara ta mig igenom den här veckan med sjuk häst och mycket att göra på jobbet men det löser sig nog. 
 

8 december

Idag blev det långpromenad för herrn, jag hade egentligen tänkt mig något kortare men han var så fasligt pigg och travade mest hela tiden i början så vi gick långvarvet på Lilla favoriten via transformatorstationen och steniga backen och ner längs med motorvägen. Det blev ungefär 4 km och jag tror han blev lite rastad i alla fall även om han höll på och trava sista biten hem med, på mitten tog han det i alla fall lugnt. :p Vid Bäckerslund var det massa hundar ute som var läskiga. Först Collierna som skällde och morrade på andra sidan staketet, de tyckte han var ganska läskiga faktiskt, speciellt den som morrade. Efter det var det två hundar som jag tror hör hemma i Bäckerslund och en lite skithund a lá chihuahua som tyckte att det var en bra ide att försöka jaga Akke, han såg mest ut att undra vad det var för något och om man möjligen kunde nosa på det. :p De andra hundarna var inte så farliga, speciellt inte när vi nästan var förbi och han kom på att han nog ville gå fram och nos på den ena. Tanken var att vi skulle ta asfaltsvägen hem men det var så halt så det blev Kristinabacken och skogen i alla fall. 
 

5 december

Det blev en ridtur på skrutten idag. Hade egentligen tänkt ta en sväng i skogen men det var mörkt, regnigt och blåsigt så vi höll oss på banan istället. Vi gjorde inget avancerat, mest lite start och stopp och volter. Han skötte sig bra även om det var lite si och så med bjudningen. Han fick trava runt fyrkanten och klarade ett helt varv åt båda hållen, mycket duktigt. Det blev till och med lite galopp i ena varvet där han var pigg samt lite skutt. :) Grindhålet drog väldigt mycket och vi hamnade utanför en gång när jag inte passade honom. Vi avslutade med att skritta runt rasthagen och även trava och galoppera lite men det gick fruktansvärt segt så det blev inte mycket av det. Duktig var han i alla fall. :)
 

3 december

Red Nunne på banan. Ungefär samma upplägg som vanligt numera. Jag började med att flytta honom i skritt längs med fyrkanten i öppna och sluta och när vi började trava övergick vi till serpentiner. Han tyckte ena hörnet av banan var farligt och gick och sneglade där. I galoppen jobbade vi med piruetter och han gjorde det helt okej. Han var mycket bättre på yttertygeln redan från början idag, skönt att jobbet har gett resultat. Han kändes rätt fin även om han så klart kan bära sig bättre men jag var inte motiverad så jag är ändå ganska nöjd. Som avslutning ökade och minskade jag tempot i traven, det gick väl sådär och sedan blev han trött och blev ånglok...
 

1 december

Idag tog vi en promenad, vi var ute i ungefär 40 minuter. Det blev "Lilla favoriten" idag och den har inte Akke gått. Han var pigg och lite spänd för det blåste ordentligt. Han lyckades slita sig när jag tog in honom från hagen, han blev rädd för något och jag höll inte speciellt hårt i grimmskaftet... Efter det bestämde jag snabbt att vi skulle ha longerlinan när vi gick. :p Vi travade en del och jag tror jag blev tröttare än honom. 
 

30 november

Idag red jag ut i skogen med Akke för första gången. Vi red den vanliga rundan i hemmaskogen och han skötte sig super, vi travade till och med en bit. :) Det var lite svårstyrt och dåligt med gas till och från men han är ju faktiskt inte riden speciellt mycket och mest rakt fram då. Vi hade med oss C också om det mot förmodan skulle ha hänt något, det verkade Akke uppskatta. :) Jag red i min hoppsadel men den var inte så bra. Den hamnade för långt fram men när jag lade den så långt bak som jag tyckte såg han väldigt obekväm ut, lite sadeltvångsaktigt. Jag får ta galoppsadeln om det blir någon mer ridning. Han var rejält svettig när vi kom hem för att vara honom. 
 

RSS 2.0