30 april -16

Idag blev det en skogstur. Först red vi i kohagen och så tog vi pulkabacken hem. Det blev en avstickare på traktorstigen i kohagen så vi fick galoppera lite. Han var hyfsat framåt även om det normalt går lite långsammare i skogen. Vi passade även på att hoppa ett nedfallet träd som låg över stigen. Det har legat där ett tag men jag tror det var högre förut, nu var det ungefär 80 centimeter där det var som högst. Han fick hoppa det tre gånger och det gick bra även om det kändes som han hävde sig över istället för att hoppa ordentligt. Efter det var han piggare och det gick lite fortare tills vi kom bort till andra skogen. 

29 april -16

Idag blev det en sväng på banan. Han var pigg och spänd och surade lite i början när han trodde vi skulle göra sidvärtsrörelser.  Vi jobbade mycket med böjda spår för att få loss sidorna samt övergångar.  Serpentiner med övergång till skritt på medelinjen är en jättebra övning. Tidigt i passet lyssnade han inte alls på skänkeln efter att vi stannat och skulle fram igen, då blev jag sur och rappade till honom med spöt, efter det var han mycket mer lyhörd och jag kunde till och med lägga ifrån mig spöt efter det. 
 
Efter lite lätt uppvärmning red vi igenom LC:2 två gånger. Första gången gick okej, andra gången var han mer ofokuserad. Vi övade lite valda delar som inte fungerat så bra efter det, bland annat första galoppen, innan vi travade av. Bitvis gick han väldigt trevligt och bitvis kändes han bara stel och hemsk. 
 
Efter Akke red jag Sputnik då han gått omkull med sin matte så hon inte kan rida. Vi var också på banan och vilken skillnad det var på dem. Sputnik var ju skitbred till att börja med, det var lite plågsamt att sätta sig i sadeln, sedan hade han ju noll bjudning eller respekt för skänkel och spö... Det blev samma jobb som jag gjort med Akke, att ta skänkeln ordentligt. Det gick väl så där, några stunder här och där fick han lite fart men det var ju aldrig långvarigt. :p Vi testade att rida LC:2 vi med och det gick skapligt. Det var helt klart nyttigt att rida en annan häst då jag fick lite mer insikt i hur jag sitter då Sputnik hade ungefär samma svårigheter som Akke och de rättade till sig när jag korrigerade min sits...
 
När allt var klart med hästarna spenderade jag nästan två timmar med att mocka hagen. =/ Jag vill ha det klart till helgen och nu är jag snart halvvägs. Dantes matte har lovat att komma och mocka i helgen med. :)
 

27 april -16

Jag var inte sugen på att rida idag men det blev en sväng i alla fall. Vi red runt Bjärby och det blev hyfsat kravlöst. I början jobbade vi med lite övergångar och öppna och sluta vilket gick bra. När vi kom ner till krondiket blev det mycket galopp och jag försökte jobba honom framåt även om han inte var helt sammarbetsvillig. Han gick gärna och sneglade på diket och drog åt vänster. Han var lite busig men trots det höll han sig lugn, det var mest frambenen som viftade lite ibland. 
 
När vi red förbi lösdriften kom hästarna där i full fart och jäklar vad han blåste upp sig. :p Han gick förbi där i fin passage. :)
 

25 april -16

Det blev bara en kort barbackatur runt 20-minutersrundan idag. Jag var ju tvungen att hinna posta ett träckprov och Postnord verkar ha snålat in på tömningstiderna. Närmaste lådan vid Coop tömdes redan klockan fyra så jag var tvungen att vara hemma innan sex så jag hann posta det vid Ica istället... 
 
Jag trodde jag skulle ha en lugn och snäll häst efter två dagars relativt hård ridning, det kunde jag ju inbilla mig. :p Han var skitpigg och allmänt skuttig. Vi överlevde cykel bakifrån samt springande barn som även sparkade bollar utan större problem men när det kom en människa med två hundar smygande runt buskarna blev det för mycket. :p Han började vända men jag hann parera ganska snabbt, så han försökte dra iväg i galopp istället. Tjugo meter senare kommer det en moppe bakifrån vilket resulterar i att han går i sidled längs vägen och lägger in lite bocksprång. :p Som tur är tror jag hon hade häst med då hon kom bortifrån Ånestad och stängde av moppen och gick förbi oss. Efter det höll han sig i alla fall hyfsat på mattan resten av vägen. Bjudningen kunde man inte klaga på i alla fall, jag behövde bara driva på någon enstaka gång när han såg farliga saker. 
 
Planen var att ta det lugnt den här veckan men vi får väl se hur det går med det om han ska bete sig så här...
 

24 april -16

Igår red vi på banan. Jag hade plockat fram femtioelva bommar. :p Det blev "klockan" samt två bommar med sex galoppsprång mellan på långsidan och även en vattenmatta. Efter att ha ridit igång traven lite runt spåret red vi på volt över bommarna för att sedan övergå till att göra en liten volt runt varje bom. Han gjorde det bra även om det var lite svårsvängt ibland och vänster bog gärna försvann ut. Efter att ha jobbat lite mer med sidvärts och sluta som går bättre och bättre blev det galoppjobb över bommarna på volten innan vi fortsatte med bommarna på långsidan. Det gick att variera från 5 till 7 språng i båda varven även om det var lite knepigt att få in sju i vänster varv. Som avslutning hoppade vi vattenmattan. Först skulle han inte alls gå över den men efter en liten stunds försökande hoppade han den. I vänster varv försökte han smita förbi ett par gånger även efter att han hoppat den första gången. I höger varv gick det direkt även om den var lite läskig. När jag var nöjd med vattenmattan blev det lite jobb med byten som inte satt ordentligt. Han ville inte byta rent åt höger och vi fick jobba en stund innan jag fick honom att byta helt utan att bryta av. 
 
Idag var vi på pay & jump på Knivberga och hoppat 70 och 80 centimeter. Han kändes lite sur när jag började rida fram men det släppte och han kändes ovanligt framåt för att vara på ett nytt ställe. Jag kände mig nöjd ganska snabbt så det blev en del väntande innan det var dags att gå in på framhoppningen. Vi fick börja om lite med bjudningen där men det släppte ganska fort. Jag hade bestämt mig att han inte skulle få stanna något och red väldigt bestämt på räcket och han hoppade även om han backade av lite. Oxern kröp han intill men hoppade i alla fall ganska snällt. Det var inga direkta titthinder på banan mer än jokerhindret som var en vatenmatta och valfritt men eftersom han sneglade misstänksamt på det hela tiden struntade vi i det, det stod inte helt snällt heller på medelinjen. Det blev felfritt i 70 centimeter även om han gärna kröp intill hindren, framför allt i början. 
 
Det var bara fem ekipage mellan våra starter så vi skrittade på framhoppningen. Den sista i 70 centimeter hade väldiga problem så det tog en stund... Jag varvade skritten men lite trav och galopp i väntan på att det skulle bli dags att hoppa fram igen men han började tjura ihop lite kände jag. När det började närma sig start tog vi ett språng på räcket innan vi väntade på att få gå in på banan igen. Han kändes trött i den här klassen även om han inte kröp så nära hindren. Det höll på att bli ett stopp på fyran då även jag var trött och slutade rida lite och tänkte att han skulle lösa det själv. Efter det satte vi lite snurr på galoppen igen och tog oss runt utan större problem. Han flöt ut lite i svängen till sexan så vi kom ner i trav några steg men det gick bra ändå och vi fick ännu en felfri ritt. :)
 
När vi kom hem igen fick jag veta att hans hagkompis hade dött. :( Troligtvis var det en hjärnblödning och allt hade gått väldigt fort. Nu får han gå själv den här veckan och så fort Divan flyttat kommer han att gå ihop med Lemon. 
 

22 april -16

Idag var vi ut i skogen och busred mest, det blev en sväng runt Styrstad. Han hade faktiskt bra bjudning och gick ganska avslappnat. Vi hade Pee Wee-bettet, det kan ha gjort skillnad. Vi jobbade med att flytta sidvärts lite grann och fortsatte även med slutorna. Det är lite knepigt att göra sluta unden höger skänkel, han tappar all bjudning eller går felställd. Efter en stunds ihärdiga försök fick vi i alla fall till några steg två gånger på rad och då fick det räcka. Efter det var det mest galopp lite framåt i lätt sits. :p Vi tog även en avtickare till sommarhagen på vägen hem och hoppade hindren där. Det gick väldigt bra men de är ju typ 20 centimeter höga också. :p Annars har jag roat mig med att mocka hagen, tanken är att maska av nästa helg om han har mask så det är hög tid att börja mocka. =/

20 april -16

Idag hopptrände vi igen. :) Han var ganska pigg och tittig och fortfarande lite stel i sidorna. Vi började jobba med sluta under framridningen, det har vi inte gjort tidigare. Det var lite knepigt att få till då han gärna ställde sig åt fel håll men några steg här och där fick vi till i alla fall. Jag lyckades även få honom arg. :p Han slutade gå framåt när vi red sluta i vänster varv och tjurade ihop lite. Normalt brukar jag lätta i handen och rida framåt då men istället höll jag kvar stödet och bad att han skulle fortsätta framåt i sluta, då började han backa och hålla på. Jag gav mig inte och han gick framåt ganska fort igen. :) Det är första gången jag fått honom att visa sådant humör. :p I övrigt kändes han väldigt trevlig under framridningen. 
 
När vi började hoppa märktes det att han var lite extra tittig idag. Han stannade på ett räcke med blå sockerbitar under, ett med rosa träplattor under samt en oxer där det låg en grind under. Efter att ha hoppat några räcken fick vi hoppa en linje med räcke-oxer-räcke där det var två galoppspång mellan varje hinder. I vänster varv gick det bra, det satt efter bara ett par försök. I höger varv var det svårare och han klämde gärna in tre galoppsprång mellan hindrena men efter ett tag fick vi till det. Vi fick även hoppa en vanlig kombination vilket gick bra innan vi hoppade en bana. Banan kändes riktigt bra faktiskt, han tog tag i uppgiften lite mer och drog iväg mot hindrena så jag fick sitta tillbaka och hålla ihop honom istället för att jaga på. Även om han kanska var lite väl springig ibland var känslan ändå bra. Han var över lag väldigt på idag och for gärna iväg både innan och efter hindrena. När vi skrittade av kändes han inte trött och skrittade på superbra helt av sig själv. :)
 
När vi kom hem igen blev det stretching och dusch. Han gillar verkligen att stretcha. När jag lärde honom det stod han gärna och ryckte och drog i benen eller ställde ner dem men nu står han snällt när vi stretchar och tycker det är mysigt. :)
 

18 april -16

Idag red vi dressyr på banan. Han var väldigt trälig och gick och hängde i vänster tygel och var allmänt stel i sidorna. Vi jobbade på volt för att få loss sidorna lite och det blev lite sidvärts med. Efter lite galopp i båda varven red vi igenom LC:2. Med tanke på hur han kändes innan gick han riktigt bra, det gick hyfsat att ställa och bjudningen var helt okej. Efter att vi ridit igenom programmet blev det lite serpentiner för att mjuka upp sidorna ännu mer och sedan travade vi av. På slutet kändes han ganska trevlig faktiskt. 

17 april -16

Idag provade vi att släppa in Lemon till Akke och Brusse. Till en början gick det bra men efter en stund blev Brusse skitsur på Lemon av någon anledning och började jaga honom så det var bara att sära på dem igen. Innan dess spangs det en del så Akke var välmotionerad. :p Eftersom Brusse inte gillade Lemon kommer han förmodligen inte gå med dem, det skulle ju bara varit fram till betet ändå. 
 
Akke fick sig en tur runt motionsspåret och sedan några varv på banan som avslutning. I skogen var han väldigt ofokuserad och gick gärna och tittade på annat, på banan var han riktigt fin istället. Han är ju lite stel i sidorna och tappar lite fart och bjudning när det svänger men över lag var han riktigt trevlig. 
 

16 april -16

Nu är jag hemma igen. :) Det har varit en rolig resa, men det är skönt att vara hemma. Min syster hann inte rida den här veckan så han har vilat. Förra veckan gick han lite i alla fall. Han verkade i alla fall glad att "mamma" var tillbaka igen och kom självmant när jag skullle hämta honom i hagen. De andra i stallet tyckte även att han såg nöjd ut över att jag var tillbaka. :p 
 
Idag red vi gräsvägarna runt Bjärby. Han var stel och slingrig och verkade ha glömt att man ska gå framåt av sig själv. Det blev mest fokus på att han skulle gå på framåt och så jobbade vi med lite tempoväxlingar och övergångar. Även om han kändes slö i skritten och även lite i traven så var han pigg och småbusade lite när vi galopperade. Sista biten på gräsvägarna där det svänger en del övade vi på byten och det gick faktiskt bra. Det blev även en spontan vända i hoppdungen och efter att ha masat sig över de två första hindren lite halvhjärtat tog han tag i det fint, speciellt när vi vände och tog dem hemåt. :p Bort förbi Bjärby var han plötsligt väldigt pigg och for gärna iväg i trav. :)
 
Efteråt släpptes han ihop med Lemon som ska gå tillsammans med honom och Brusse från och med maj. Akke skrek väldigt mycket och viftade med frambenen... De höll på väldigt länge med att nosa och småbita på varandra men det var ändå väldigt lugnt, inget springande och inte mycket sparkande, inte med bakbenen i alla fall. Det var mest när Lemon reste sig som Akke blev sur och vände rumpan till och slog, i övrigt verkade han mest tycka att Lemon var ett odrägligt småglin. :p
 

2 april -16

Det har varit fullt upp idag... Upp vid sju och tvätta, sedan biblioteket, växla pengar, reptilmässa, stallet, äta och packa. :p I torsdags kom hovslagaren och han skötte sig ovanligt bra. Hon kom strax efter insläpp så han fick äta hö under tiden och det verkade fungera bra, vi behövde inte ens ta fram slickstenen! Tyvärr blev det inga bakskor, hon hade bara skrivit halvskoning men nästa gång så ska vi försöka få på skor bak med. 
 
Skavsåren är bättre nu men inte så bra att det går att rida. Han ömmar inte när man trycker på dem längre men det har ändå blivit fortsatt jobb från marken. Igår tömkörde vi och det gick faktiskt bra. Bjudningnen böjar bli bättre, i alla fall runt fyrkanten där han bjöd på riktigt fina längningar några gånger i princip helt självmant. Han föll gärna in i galopp längst ner i vänster varv med och vid ett av tillfällena fick vi till ett varv på volten utan avbrott då. Direkt efter det bröt vi av och bytte varv och jobbade lite extra i höger varv som omväxling. Det är svårt att få honom att ta stöd på ytter där så han kommer ihop och bjudningen känns inte riktigt ärlig. 
 
Idag blev det lite löslongering i rasthagen. Han skötte sig riktigt bra och vände när jag placerade mig framför honom. Han lyssnade bra på inkallning med och på slutet kunde han följa mig hyfsat även om han gärna fastnade vid bajshögarna... 
 
Imorgon bär det av till Japan i två veckor, det ska bli roligt. :) 

RSS 2.0