29 februari

Hade sett fram emot en ridtur på en mjuk och fin grusväg med mycket trav och galopp idag; det kunde man ju drömma om. -_- Det var isigt och väldigt halt och jag hade inga isbroddar eftersom det gick så bra utan i lördags. Jag gav upp och vände ganska fort, men red fram och tillbaka på typ det enda stället på grusvägen som var isfritt och mjuk några gånger. Han kändes naturligtvis jättefin idag bara för att jag inte kunde rida så seriöst på grund av isen. Han hade jättebra påsjukt både i skritt och trav, även bortåt, och var lydig och fin. Hade det raka bettet idag, vet inte om det var det som gjorde skillnad eller om han bara hade en bra dag. Vi lyckades ändå vara ute i ungefär 40 minuter, mest för att det tar en liten stund att skritta bort till grusvägen. Avslutade med några varv på banan men kändes lite läskigt då jag inte visste vilka av isfläckarna som var hårda och vilka som man kunde rida på. Han var i alla fall fin på banan med.

 

Imorgon blir det backträning så jag slipper brodda. Asfalten är ju som tur är inte isig, det är bara de mindre vägarna som är täckta med is.


25 februari

Underbart väder idag. :) Soligt och skönt, lite blåsigt kanske men ska inte klaga. Ridbanan torkar fortare när det blåser. Chansade på att man kunde rida utan broddar eftersom det var ganska isfritt och varmt och det gick bra. Det var några ställen där isen var hal, men på de flesta ställen där det fanns is var den mjuk. Det var även årspremiär för ridbyxor och stövlar, såå skönt. :D Det är sån skillnad på att rida i hala termobyxor med skor och helskodda ridbyxor med stövlar. Red till och med utan handskar en stund. Idag styrde vi stegen mot den långa backen på andra sidan motorvägen. Den var lagom mjuk så backträningen bestod av långsam galopp uppför. I höger galopp ville han gärna dra iväg och orkade bara halva backen medans han i vänster galopp orkade gå långsamt hela backen. Han var spänd och stel idag, berodde säkert lite på blåsten, men på hemväg mjuknade han lite och kändes fin på slutet. :)

 

Snart hemma :)

 

Dom har börjat sitta på unghästen i stallet och jag blir så sugen på att ha en egen liten bebis och rida in. :/


22 februari

Idag var det isigt på vägen... Tur att min ridplan mest innefattade skritt. :) Jag började med att rida lite serpentiner över vägen, men övergick till öppna ganska fort. Han var väääldigt seg bortåt och ville inte sätta under sig vänster bak ordentligt. Vet inte om det berodde på att jag satt snett eller att han helt enkelt tyckte det var jobbigt. Ett tag var han jättefin i skritten och fick upp ryggen ordentligt men på vägen hem ville han springa ifrån jobbet när jag försökte komma åt vänster bak. Det blev i alla fall lite bättre på slutet och jag nöjde mig då.

 

Var inget kul väder att rida i. Det regnade och jag funderade på att hoppa över ridningen ett tag. :p Vi var lite blöta när vi kom tillbaka men det var inte så jättefarligt.

 

Gjorde misstaget att börja klappa den ena av Plexus mattes hundar när jag hade ridit klart. Han hade nästan omkull mig när han tryckte sig mot mina ben för att bli kliad ännu mer, knashund. :p


21 februari

Fick tag på bilen hyfsat tidigt idag och var i stallet vid sex, så det blev ridning. :)

 

Hade ju förväntningar på stenhård och isig grusväg idag, men underlaget var riktigt bra. Det låg ett ganska tjockt lager av halvfrusen snö på vägen och vi kunde både trava och galoppera. :D Vet inte hur givande ridpasset var egentligen, det blev ju inte så mycket dressyr, bara lite grann i början. När vi kommit till grusvägen blev det trav och det var rätt jobbigt att stå i fältsits med korta läder, kom dock på att man faktiskt ska ha ganska raka ben när man sitter som en jockey och då blev det inte lika jobbigt. Det blev trav nästan hela vägen bort innan vi vände, han fick dock några skrittpauser i nerförsbackarna. Hemåt blev det galopp större delen av vägen uppblandat med lite skritt och trav. Jag fokuserade bara på min sits idag så han gick i väldigt fri form, men han fick lite konditionsträning i alla fall eftersom vi höll igång nästan hela tiden, vi var ju ute i cirka 45 minuter. Han var till och med lite svettig när vi kom hem. Kan inte påstå att jag kände så mycket i benen av att stå upp en stor del av ridpasset, men jag kanske är mer vältränad än jag tror. :p


Veckoplanering

Hmm, tänkte försöka plita ihop en veckoplanering till ridningen...

 

Tisdag: Rida i korta läder i jockeysits och träna mig själv lite på grusvägen. Blir väl förmodligen lite lösgörande också. Eventuellt skjuter jag fram tidsagsplaneringen till onsdag eftersom det är lite osäkert när jag får tag på bilen imorgon. Blir det sent struntar jag i att rida.

 

Onsdag: Lösgörande på grusvägen och försöka mjuka upp honom i sidorna.

 

Lördag: Backträning i långa backen vid motorvägen, 2 varv. Eventuellt lite busridning också om underlaget tillåter.

 

Får se om planeringen går att hålla då det är isgata ute just nu. Har i alla fall försökt planera för hala, hårda vägar där man bara kan skritta.

 


Bilder!

Brukar vara rätt dålig på att fota i stallet och fyra av fem bilder brukar bli suddiga, men idag har jag faktiskt fått ett par bra bilder. :)

 

 

Äter upp kaninernas hö...


 

Poserar framför stallet. :)


 

Snygging!


18 februari

Hade stora planer på att busrida idag, men det blev faktiskt lite seriös ridning. :) Jag red längs med motorvägen och galopperade mycket, vilket jag också hade tänkt, men skillnaden var tempot. Han fick gå i en kort kontrollerad galopp istället för lite mer framåt och fri galopp som det brukar bli. Jag lade mycket vikt vid att han skulle lyssna på mig och jag skulle bestämma temot även när vi travade. Det gick faktiskt riktigt bra, det var bara sista galoppsträckan på vägen hem som han stack med mig. Dock brukar han alltid vilja springa fort där, jag fick i alla fall tillbaka kontrollen relativt fort. Han kändes riktigt mjuk och fin idag och ganska bra i formen. Ovanligt pigg också, även bortåt. :) Dessutom lugn och fin både när jag gjore iordning honom och när vi ridit färdigt.

Äckligt

Den låten har gått på repeat i mitt huvud större delen av dagarna den senaste veckan. Snart tror jag att jag blir tokig, den är så fruktansvärt dålig. Det hjälper ju inte att dom spelar den på radion minst 4 gånger om dagen heller. :(

17 februari

Det blev backträning idag. Han kändes riktigt fin och lydig, kanske gårdagens dressyr gav resultat ändå. Han var väldigt pigg och framåt. Förmodligen för att jag blev sur på honom och gick på honom när han kastade sig runt för en snödriva i början av ridturen. När vi var klara med backträningen red vi två var runt det lilla samhället i trav och galopp för han kändes så fin och så blev det riktigt långsam galopp uppför branta backen hem. :)

Jag var inte på världens bästa humör idag, trött och stressad är ingen bra kombination. Det hela blev inte bättre av att han kissade på gången. Han är helt hopplös med det. Numera kissar han i alla fall bara lite så man kan slänga in honom i boxen och inte behöver städa så mycket. När han sedan hade kissat i sin box skulle han inte vända när jag tog ut honom på gången. Då blev jag arg på honom och sedan skötte han sig exemplariskt. :) Kan vara för att han stod åt "rätt" håll på gången. Eftersom han brukar vara så dum att vända så får han för det mesta stå åt andra hållet när han varit i boxen, men idag vill jag ha honom åt rätt håll eftersom det är mer plats då.

16 februari

Måste vara nytt rekord i att komma ivär sent från stallet idag, åkte inte förrän tio över nio och då var jag ändå där ungefär som vanligt vid kvart i sex... Gjorde mig ju ingen dikrekt brådska och vägde upp nio höpåsar. Är i och för sig rätt skönt att vara i stallet och pyssla, men känns lite surt att inte vara hemma förrän halv tio när man ska upp tidigt och jobba dagen efter. Med tanke på vad klockan är blir det väl den mycket avancerade maten varma mackor idag. ;P

Vi red på banan idag, det var ca 2 dm snö där så han fick pulsa lite i början men sen höll vi oss mest på en volt och det blev uppridet rätt fort. Han var ganska fin i början och lite pigg. Vi jobbade mycket med övergångar och gjorde några bakdelsvändningar. Sen fick jag den fantastiska idén att göra fattningar från skritt... Plötsligt satt jag på en mycket taggad häst som taktade i skritten och var svår att få stopp på i galoppen. Han gjorde några bra fattningar men det var mycket energi framåt och inte på att gå i en lugn, bärig galopp. Sen var det ju lite ryttarens fel också. Det var nämligen en himla skillnad på fattningarna när jag var noga med hur han skrittade innnan. Efter galoppen var han mest pigg och stressad och blev inte bra igen förrän jag travade av och inte lät honom springa i sin egen takt i ett varv på volten innan jag kom på att man kanske ska ta en förhållning. Det var en liten häst som var trött på slutet, när han inte fick springa fort, utan var tvungen att jobba istället så tog soppan slut. :)
Behöver verkligen rida mer dressyr på honom. Han är stel i sidorna och behöver stärka galoppen massor. Får helt enkelt försöka jobba mer ute i skogen än vad vi gör just nu. Han börjar i alla fall bli rund igen, han var väldigt tunn i höstas, men nu är det bättre och han börjar få tillbaka lite muskler. :)

11 februari

Det blev en ganska lång ridtur idag. Vi var ute i lite mer än en timme tror jag. Vi undersökte en traktorstig som jag ridit lite på förut men inte orkat rida så långt på. Som jag trodde kunde man följa den och komma tillbaka till grusvägen på ett annat ställe än där man red in, men det var längre runt än vad jag trodde. :P Nunne blev i alla fall lite pigg när vi började rida hemåt igen, annars var han rätt slö. Jag hade tänkt jobba honom ordentligt idag, men det blev mest slöridning ändå. Han var i alla fall ganska fin när jag jobbade honom, och lyssnade bra bakåt förutom sista biten på vägen hem när vi travade och galopperade lite.

 

Han var för en gångs skulle lugn när jag gjorde iordning honom idag; mycket skönt. :) Däremot var han otålig när vi kom hem och jag skulle ta av broddarna. Han tyckte jag var jättesölig och hade knappt ro att äta sitt kraftfoder innan han skulle ut i hagen. Jag undrar förresten hur en häst kan bli så dammig som Nunne när han alltid har täcke förutom när han blir riden. Han har spåndamm i pälsen och har börjat fälla lite också.

 

Tycker att han är lite tjock i senorna fram när vi har ridit, gillar inte riktig det. :(

 


8 februari

Ingen ridning idag... Var fruktasvärt trött och hade noll motivation när jag kom hem från jobbet. Var i alla fall tvungen att släpa mig till stallet och mocka. Var väldigt skönt när jag väl kom dit och passade på att klappa lite på djuren när jag hade gott om tid. Klappade lite på Nunne i hagen och gav honom en halv morot, den andra halvan hade kaninerna smakat på och det som var över fick Eliot eftersom han stod hos Nunne i hagen. Man måste ju ge båda hästarna godis annars blir det orättvist. ;P När Prillan upptäckte att jag hade mat kom hon och motade bort dom andra och ville också ha, men då var det slut.

 

Får se om jag är lite piggare på lördag och har kommit på något bra ställe att rida på. Börjar ju bli dags för backträning igen, men det är tråkigt att göra det på helgen när det är ljust när det är en sån sak som går jättebra att göra när det är mörkt. Man kan ju alltid hoppas på lite mer snö så att det går att galoppera mer. :)

 

 

En suddig bild på det luddiga djuret som tyckte jag skulle klappat mycket mer än vad jag gjorde. :P7 februari

Det känns som jag håller på att åka på en förkylning och var lite lagom trött när jag åkte till stallet. Övervägde att strunta i att rida, men när jag gjort mat och mockat kände jag mig lite piggare så jag red en liten sväng. Hade knappt hunnit upp på hästen innan jag kände att jag inte hade någon lust att rida, men eftersom jag broddat och allt gav jag mig iväg ändå. Vi red bort till en sjö i närheten för jag ville rida på isen, men det var en brant och hal backe ner till sjön så det blev inget av det. Vi körde ett kort dressyrpass på parkeringen där istället. Jag hade ingen energi och motivation men han gick riktigt bra, förmodligen för att jag var avslappnad. Han var välidgt lydig för sitsen idag. Det blev bara en tur på cirka 35 minuter, sedan hade jag tröttnat och ville hem. Det var inte så kallt idag i alla fall, skönt att det har blivit varmare. Vill ha vår nu och ljusa kvällar.

 

Känner mig lite lagom mör efter gårdagens träning. Det var ett stenhårt styrkepass och förutom träningsvärk har jag blåmärken på ryggraden, skulderbladen och armbågarna av att ha gjort massa övningar på det hårda och snorhala golvet där vi har träningar. :(

 


Bloggtävling

Jag är med och tävlar om ett täcke här.

 

 


4 februari

Härlig ridning idag. :D Efter lite bråkande med broddarna med min nya 26 kronors skiftnyckel kom alla isbroddarna på och vi gav oss ut i solen. :) Idag blev det en tur längs med motorvägen eftersom det är enda stället som jag är säker att man kan galoppera på när det inte är så mycket snö ute. Han kändes ganska fin bortåt om än med lite dålig bjudning. Jag hade inga krav på formen idag, bara han lyssnade på mig. Hemåt blev det några härliga galopper och jag tror att han försökte bocka med mig två gånger, dock fick han inte så mycket hals av mig så att han kunde det. Han kan ha försökt dra tyglarna ur händerna på mig, men det kändes mer som bockförsök. Eftersom jag inte har en aning om hur han bockar och med hala termobyxor på så blev det att hålla upp huvudet på honom då jag inte var så sugen på att åka av. :P Han lyssnade faktiskt ganska bra hemåt också även om han blev lite stark i galoppen.

 

 

På väg hem :)


När vi kom hem tyckte jag han kändes lite tjock i senan på höger fram när jag broddade av, men glömde känna efter ordentligt. :( Får göra det nästa gång jag ska rida.

 

 

Redo för ridtur :)3 februari

Blev ingen ridning i dag. När jag var klar i stallet och hade tagit in Nunne fick jag inte loss broddarna på första hoven. Orkade inte byta alla fyra broddarna, så försökte bara med dom bakre och fick en att lossna efter en stund men den andra ville inte. Den ska inte vara så svår att få loss, men min skiftnyckel går inte att reglera och den är för stor. :( Blir att köpa en ny imorgon innan jag åker till stallet, tur att både Rusta och Jula ligger på vägen. :) Jag ville inte rida med bara en isbrodd i en hov och jag orkade inte bråka med det så jag struntade i ridningen. Klockan var ganska mycket också, tror den var 19.20 när jag tog in honom. Jag som faktiskt var lite sugen på att ge mig ut i kylan.

 

Det blev lite extra ompyssling och borstning istället för ridning. Jag brukar inte pyssla så mycket med honom i vanliga fall, så det var faktiskt lite mysigt. Brukar borsta av den värsta skiten, men det är ju inte så att jag står och ryktar i en timme varja dag, han har faktiskt inte ens någon vettig ryktborste. :p

 

Bilen är i onåd just nu. Det går inte att lägga i femman längre, igår lyckade jag faktiskt trixa i den efter lite övertalning men i dag gick det inte. I stan går det ju an, där använder man den inte, men på 90-vägen ut till stallet känns det inget vidare att ligga i 60 km/h. =/


2 februari

Idag har jag provat benlindor på Nunne. :D Hittade ett par blå fleecelindor i hans skåp och han blev rätt snygg i dem. Första gången jag rider med fleecelindor och det fungerade faktiskt bra. Jag har alltid trott att det skulle bli jättetjockt, men lindorna var nästan korta och det blev lagom tjockt. Helt enligt planen red vi på banan idag. Jag jobbade mycket med tempoväxlingar i skritt och vi testade lite samlad trav i början. Han trampade på rätt bra en stund och blev lite mer medgörlig. Jag försökte även tänka lite på vad jag gjorde och sitta still med mjuka händer och inte sitta som en cowboy med benen. Händerna gick det bra med, men sämre med benen. Hans mage knuffar liksom fram mina ben, speciellt när han är lite framåt och jag spjärnar emot i stigbyglarna... På slutet blev han riktigt fin och kändes jättetrevlig när vi travade lite. Han var mycket lydig och det var skönt att vara på banan så att jag kan ställa igenom honom lite mer och ha en jämn bjudning. När vi rider i skogen är han som en snigel bort och har bråttom hem.

 

Det gick sjukt segt att brodda idag, var bra sugen på att lämna kvar isbrodden fram eftersom jag ska rida igen imorgon, men tog i alla fall av dem. Kan ju säga att jag saknar uppvärmd sadelkammare och varmvatten just nu när det är så kallt. Vattnet fryser hos hästarna och inte ens foderrummet är speciellt varmt, det håller sig nätt och jämnt över nollan där. Kan ju lova att det är kallt att ösa ut is ur vattenhinkar i -10 grader. Stelfrusna fingrar på 10 sekunder. :p

 

 

Bild på de snygga lindorna. :)

 

Min mobilkamera är mycket dum tycker jag. Av sju bilder blev en skarp idag, men när jag var ute och tog bilder på annant än hästar, ja då passar det att göra skarpa bilder på varje kort *morr*.

 


Hästägare :D

Hehe, då var man med häst igen då, i alla fall en tusendel av en häst. :) Har köpt en andel i Riksgaloppen 2012, var sugen på en redan förra året, men min ekonomi var inte den bästa då så det fick vara. Jag var mycket seriöst vid valet av häst och tog den jag tyckte var sötast/hade trevligast uppsyn på bild. ;p Det blev då Stall Athena och deras häst Alvena Storm. Att han dessutom var den enda svenskuppfödda hästen och hans tränare Tommy Gustafsson bland annat tränat Songline gjorde bara det hela bättre. I första hand valde jag ju även bland de tre hästar som står på Täby eftersom det är närmast för mig om jag vill åka och klappa på hästen någon gång. :)

RSS 2.0