28 januari -16

Det har varit lite dåligt på ridfronten på sistone... I söndags passade det inte att rida och det hade dessutom börjat töa. Måndag och tisdag var det isgata överallt och jag åkte dessutom på något magsjukeliknande på måndagen och låg däckad i sängen fram till tisdag. I onsdags hade isen plötsligt smält bort bara sådär men jag var verkligen inte inställd på att rida och inte jätepeppad heller så han fick vila. Idag blev det i alla fall ridning även om det var lite tveksamt ett tag. Det började med att jag mådde illa störrre delen av dagen men det började släppa efter lunch. När jag kom till stallet var det strömavbrott så det var lite halvmörkt att göra i ordning honom och då var jag ändå där strax innan fyra. 
 
Vi red bort till E22:an och tillbaka. Borta vid Bjärby hamnade vi gankska nära M som var ute och red och då var det någon som blev spänd och hade bråttom ikapp. När vi kommit tillräckligt nära fick vi gå förbi för det var läskigt med häsar bakom tyckte Ms häst. Det blev genast segare när vi hamnade först men han gick ändå på bättre än vanligt. Bitvis gick han fint och avslappnat och bitvis var han bara spänd. Sista halvan av rakan hem blev det trav och när han fått trava på en bit blev han väldigt trevlig plötsligt. :p 
 

23 januari -16

Jag hade tänkt rida i sommarhagen igen innan det blev plusgrader men fick tips av en stallkompis att åkern bakom hagarna var bra att rida på så vi gick dit istället då jag vet att det är rätt ojämnt och stenigt i sommarhagen på sina ställen. 
 
Han kändes pigg och mjuk när vi värmde upp i trav och vi övergick ganska snabbt till galopp. Det var problem att fatta höger galopp igen... Jag tror att det mest sitter i mitt huvud, med vi får ta tag i det snart. I galoppen rullade vi bara på runt gärdet och jobbade med att öka och minska galoppen. Det gick bra men han blev trött efter en stund och hade svårt att hålla galoppen när jag kortade upp honom då. Efter två vändor i varje galopp blev det lite skrittpaus innan vi jobbade lite med traven och lite fattningar. Vi det här laget hade han hunnit bli seg och lyssnade ganska dåligt på skänkeln. I galoppen fick han öka och minska volten och det gick riktigt bra, det blev liksom som lite öppna och sluta i galopp. Vi försökte med samma i traven men det var lite svårare, framför allt då bjudningen saknades och han började bli ofokuserad. Jag märkte även att han lyssnar extremt dåligt på vänster skänkel. Efter det travade vi av innan vi skrittade en sväng runt gärdet. 
 

21 januari -16

I tisdags tömkörde jag lite grann men jag höll på att förfrysa fingrarna då trefingervantarna känns så klumpiga och mina fodrade fingervantar uppenbarligen inte räckte till... Det blev inte så länge men han var ganska fin ändå även om vi saknar bjudning. Vi avslutade med lite ledarskapsövningar istället. Han skulle komma till mig när jag sade till och så fick jag honom att hänga efter mig lös, till och med i trav! Det fungerade överlag bra till min förvåning. Det blev inte så mycket springande dock då han kan busa till när han springer efter och jag vill inte komma ivägen för viftande ben av misstag. :p
 
Igår hade jag tänkt fortsätta med lite löslongering eller dylikt men motivation och ork var nere på noll så han fick vila. 
 
Idag kom jag på den briljanta idén att jag kunde vara i sommarhagen och rida. Det var riktigt trevligt underlag där då ingen varit där sedan snön kom. Vi gjorde inga avancerade saker utan galopperade mest fram och tillbaka för att göra av med lite överskottseergi och få se något annat än rasthagen. Han kändes alldeles lagom pigg och det bjöds på lite bockningar och skyggande för skuggor och harar. :p Någonstans på mitten skulle han inte vara med längre när vi efter en liten skrittpaus skulle galoppera bortåt igen... Det tog i alla fall inte så lång tid att övertala honom och vi tog ett par vändor till i galopp innan jag kända av traven lite på volt och sedan skrittade av. Han gick överlag väldigt trevligt idag, framförallt galoppen kändes bra och han gick i form och kändes allmänt balanserad. När vi skittade hemåt fick han välja väg lite själv och då gick han typ i serpentiner, mycket märkligt. :p
 

18 januari -16

I lördags red vi i skogen. Det var okej där men lite isigt tyvärr. Han var pigg men det blev bara skritt och vi var inte ute så länge. 
 
Idag blev det rasthagen igen, med sadel för ovanlighetens skull. :p Han var riktigt fin i början, inte farligt tittig och jobbade på bra. Vi hittade inte på något speciellt, det blev mest lite åttvolter och så gasade vi lite i början. När vi skulle galoppera fungerade plötsligt ingenting... Han blev tittig och tryckte utåt och ville inte fram. Vi trälade ganska länge i höger varv innan han skötte sig tillräckligt bra för att jag skulle nöja mig. I vänster varv var han jättefin direkt när vi galopperade. När vi travade av började han slappna av igen och gick något så fruktansvärt fint och jobbade på super med ryggen. 
 

15 januari -16

Igår red vi ut en sväng barbacka runt Ånestad. Han var pigg men ändå trevlig att rida. Det blev mest skritt på lång tygel och jag åkte av igen... Jag satt och tänkte på annat när han plötsligt skyggade för en skugga borta vid hoppdungen och plötsligt hängde jag i ena knävecket över ryggen på honom. Den här gången kunde jag i alla fall hålla kvar tyglarna när jag kom ner på backen och efter lite krångel kom jag upp igen och vi kunde fortsätta hemåt. Jag hade mina andra broddade hovboots på men de är tyvärr lite små. De funkar i nödfall men jag använder dem helst inte. 
 
Idag blev det dressyr i rasthagen då det är enda stället jag kan rida nu när vi är tvingade att rida utan boots bak. Jag var ner till banan en sväng då den skulle vara okej att rida på men jag såg isfläckar lite här och där så jag ville inte riskera att han halkade. Fokus idag var att han inte skulle gå och titta på annat, så fort han gjorde det formade jag honom nästan överdrivet runt innerskänkel. Det gick faktiskt riktigt bra och han gick fint och avslappnat större delen av tiden. Tyvärr kryper han bakom lod väldigt mycket. Jag försöker få upp näsan men jag misstänker att det handlar om att han inte är tillräckligt stark. Det blev en del övergångar och de fungerade fint de med även om han är lite seg framåt. I galoppen jobbade vi med fattningarna, mest från trav. Det gick rätt bra och efter några försök tog han det fint. I vänster galopp gick det väldigt segt och jag tror att han inte riktigt orkar galoppera när han måste hålla ihop sig. I höger var fattningarna mer ett problem då han blev väldigt rak och gärna sprang iväg i trav när vi skulle fatta men även det blev bättre mot slutet. Jag höll på att åka av idag med... Vi travde av i godan ro när han plötsligt blev skrämd av de som bor i huset vid hagen och for iväg framåt. Jag satt kvar men det var lite skakigt en stund. :p Efter det var allt väldigt farligt en liten stund innan han kunde slappna av och jobba igen. 
 

12 januari -16

Det blev en tur runt Bjärby idag igen, känns som jag inte rider någon annanstans. :p Herrn kändes inte riktigt tillfreds med underlaget så i början blev det rätt mycket skritt men när vi kom ner till krondiket blev det bättre och vi kunde trava och galoppera mer. Det blev väldigt mycket galopp resterande del av turen för att rasta honom lite hyfsat. Egentligen hade jag tänkt rida lite mer seriöst men det var svinkallt då det blåste en del så jag frös om benen då jag bara hade ridbyxor och långkalsonger och så gillade han ju som sagt inte riktigt underlaget. 
 
När vi kom tillbaka blev han vaccinerad så resten av veckan ska vi ta det lite lugnt. Det passar bra då det ska bli svinkallt, kan det inte bli vår istället? :( 
 

11 januari -16

Igår red vi runt Bjärby och hem förbi Ånestad. Jag trodde jag skulle få hålla mig på vägen då det nästan töade men det gick fint att rida på remsorna. :) Vi jobbade med att göra mjuka övergångar i bibehållen form. Bitvis gick det jättebra, bitvis såg han saker och blev en spänd giraff... Framför allt i galoppen blev det gärna spänt och han var svår att hålla ihop. Han kändes inte direkt trött när vi kom hem men vi tog det ju ganska lugnt med. 
 
Idag blev det vila och imorgon ska han vaccineras så veckan lär bli lugn, speciellt då det har töat duktigt idag och ska frysa på igen imorgon... Det lär ju inte bli halt eller så. Jag ska försöka hinna rida innan han ska vaccineras så han får göra av med lite energi i alla fall. 
 

9 januari -16

Igår red vi ut runt Bjärby. Det blev en städad tur med fokus på tempoväxlingar i trav och galopp. I galoppen jobbade vi med att behålla trycket i även om jag kortade honom och det gick bra. Han var ganska pigg vilket inte är så konstigt då han ändå gått rätt lugnt. 
 
Idag blev det dressyr i rasthagen. Han var väldigt ofokuserad och gick gärna med huvudet upp. Det blev ju inte bättre av att jag hade lite långa stigläder samt halkade runt i mina termobyxor heller. Jag hade tänkt jobba med famåtbjudninden egentligen men det fick bli sidvärtrörelser istället för att få honom att fokusera. Det gick ändå rätt bra när han var koncentrerad och han var ganska framåt. I galoppen jobbade vi vidare med fattningarna som fungerar sådär för tillfället. Han springer gärna in i dem och nu krävde jag att han skulle ta galoppskänkeln på en gång. I vänster varv var han riktigt trälig och ville inte böja sig i innersidan men det släppte lite vartefter. Höger varv var mycket bättre, både fattningar och böjning. Det blev fattningar från skritt med och till slut fick jag ordning på vänstergaloppen efter att ha bankat till honom ordentligt med skänkeln när han inte lyssnade på fattningen. Efter det gick det bra, han gjorde två fina fattnigar från skritt och jag kunde forma honom i innersidan. Han var riktigt fin när vi travade av sedan. 
 
Idag upptäckte jag även varför han lyckades bocka av mig i onsdags... Mina termobyxor är snorhala att rida i, jag hade förträngt det. Jag höll på att åka i backen idag med när han gjorde lite mer allvarliga skutt... I fortsättningen blir det nog ridbyxor så länge det inte är svinkallt. 
 

6 juaniari -16

Idag hade jag planerat en lång mysig ridtur i solen, det blev inte riktigt så... Vi började med att rida bort till Styrstad bygg och tog gärdesvägarna därifrån hemåt och hästen var lagom pigg och busig. Vid första diket var han lite tveksam men efter lite övertalning hoppade han i alla fall över och började som vanligt bocka efteråt. Det kändes som han halkade till lite när han hoppade av så jag var i obalans efter. Han hann bara med ett bocksprång innan jag låg på backen, suck. Jag släppte tyglarna rätt fort med eftersom jag dels hade hamnat vid bakbenen, han verkade ha lite småpanik över att sitta fast och min axel hade dragts ur läge igen. Han drog ju såklart iväg, jag närde en liten förhoppnig om att han skulle stanna men det hände inte, han såg ut att ha kul i alla fall. Jag hade koll på honom större delen av vägen hem till stallet då det är väldigt öppet. Jag fick en rask promenad på cirka 1,5 kilometer hem, jag frös inte kan jag säga. :p När jag kom tillbaka till stallet hade Matildas matte tagit hand om monstret och klätt av honom. Hovbootsen hade han haft bort, en halv satt kvar på ena benet resten var puts väck... När jag hängt in sadel och träns slängde jag på hackamoret och så red vi iväg och letade efter bootsen. Jag hittade faktiskt båda men de är inte i skick att användas längre... Akke verkar ha klarat sig bra, han såg lite stel ut när han gick ur boxen men han var inte halt när vi red och då travade vi en bit med för att verkligen känna av så han inte gjort något. Jag får väl se imorgon om han fått någon stäckning eller så som kommit fram när han kallnat men jag tror inte det. 
 

5 januari -16

Idag blev det skrittur runt Ånestad igen. En vilodag gjorde tydligen susen för han var väldigt pigg. Lite nervöst då jag skippade "tofflorna" idag och greppet bak inte var något vidare så fort vi var ute på isfläckar... Vi överlevde i alla fall, det var faktiskt inte så illa, det var mest vägen förbi hagarna som var isig. 
 
Nu sitter jag hemma alldeles själv. :( C är på LAN med gamla klasskompisar från gymnasiet tror jag det var. Lyckades även få ner någon skit på datorn när jag försökte fixa film så har bråkat med det en stund, nu verkar jag ha fått bort eländet i alla fall. Det slutade med att jag såg på En officer och en gentleman i kass kvalitet i brist på bättre film... Man kanske skulle gå och sova istället. =/
 

3 januari -16

Det var riktigt bra underlag i rasthagen så det blev dressyr där. :) Vi började med att jobba med skänkelvikningar och öppna i traven. Han var rätt så seg men annars gick han bra även om han var lite tittig till och från. I galoppen blev det fattningar från skritt. Även där var han lite seg och ovillig men det blev bättre vartefter. Vi höll inte på så länge, det blev ungefär 30 minuter men rätt intensivt innan vi skrittade av en sväng på vägen. 

2 januari -16

Egentligen hade jag tänkt rida på nyårsafton men jag hade verkligen ingen lust alls då så det blev vilodag istället. Vi tog den turen igår istället, barbacka på hackamore runt Ånestad. Med tanke på hur seg han varit senaste tiden trodde jag det skulle fortsätta så men inte då. :p Han var fruktansvärt pigg och fegsnöret (halsringen) hade vi glömt hemma. Vi mötte hur mycket folk som helt, mest barnfamiljer och rätt många barnvagnar, tur att han inte är rädd för dem. Det blev lite trav efter Ånestad, annars höll vi oss till skritt så gott det gick i alla fall. :)
 
Idag dammade vi av galoppsadeln. Det blev rundan runt Bjärby då jag vet att det är okej underlag där och även idag var det någon som var pigg. Över lag gick det bra, vi gjorde ju inget seriöst direkt. :p Det tog en stund innan jag hittade tekniken igen, det är ju trots allt säkert två år sedan jag red med korta läder i galoppsadeln, dessutom på stadiga Nunne. Det var lite läskigt när han vek in nosen och busade, halsen försvann liksom då och den använder jag för att hålla balansen. :p Mot slutet kändes det bättre och herr bock och bus hade sprungit av sig lite energi i alla fall. Vi höll oss till ett ganska lugnt tempo då han börjar bocka när det går fortare och jag hade svårt att driva med så korta läder. Jag satt lite löst vid ett tillfälle när han skyggade och vi hamnade på åkern men det gick det med. Jag lär väl ha duktigt med träningsvärk imorgon, jag var helt matt i låren långt efter att vi var klara. :p 
 
Imorgon skulle jag helst vilja rida lite dressyr någonstans, jag får väl se om det går att lösa. Planen var att ta sig till ridhuset men eftersom stallvägen är lite av en skridskobana just nu så känns det dumt att ge sig ut med släpet. :(
 

RSS 2.0