29 juli

Idag masade jag mig upp vid sju för att rida eftersom det hade lovats regn från nio och resten av dagen, när jag kom hem vid halv elva hade jag inte sett en enda regndroppe...
 
Vi red runt motionsspåret och tog vägen förbi Bjärby hem. Det blev mest skritt men vi fick in lite trav och galopp med. Jag testade att rida i repgrimma och det gick helt okej, vi kunde svänga och stanna även om bromsen tog lite dåligt vid något tillfälle. :p Han var allmänt seg större delen av ridturen. Jag tror även att vi behöver byta koppjärn i sadeln, den börjar ligga i bakvikt. 
 

27 juli

Idag var vi och hopptränade på VRF, dels för att få lite andra ögon på honom och dels för miljöträning. Han skötte sig fint. Jag åkte själv med honom för första gången och det gick super, inga problem att lasta själv och vi kunde även klä på alldeles själva. Mamma kom och filmade träningen så efteråt fick vi håll- och lasthjälp. 
 
När vi skrittade fram passade vi på att hoppa ner från banken eftersom det inte gick förra gången vi försökte. Den här gången började jag med att gå ner med honom och det var inga problem, sedan satt jag upp och han hoppade snällt ner med mig på ryggen. :)
 
Vi red fram lite individuellt när träningen började och jag försökte få honom fram vilket inte var det lättaste. Han var även stel i höger varv så det var mest gas och lossa den sidan som gällde. När vi var lite varma började vi med att skritta i åttor runt tre hinder, utan stigbyglar, och forma dem ordentligt för att sedan göra övningen i trav. Det gick bra även om högersidan fortfarande var stel men det blev bättre, speciellt när jag fick mer kontakt på ytter. Därefter fick vi rida en serie med cavaletti. Först fyra cavaletti, sedan snett igenom över en planka på marken och sedan fyra cavaletti till på nästa långsida. Även här gjorde han det bra även om han var tvungen att sakta av till skritt och spana in bommarna första vavet. Vi fortsatte sedan med samma väg men nu var det hinder istället för bomserier. Han kröp gärna intill hindren men hoppade snällt. Vi testade även 5 1/2:an. Första gången tittade han på hindren och kravlade sig över och då sparkade jag på honom efteråt, sedan gjorde han det super efter det. :) Vi hoppade en annan variant på tidigare övning efter 5 1/2:an och sedan blev det en bana som även den gick väldigt bra. Han var bra framme och vi fick kort på den relaterade distansen där jag red framåt på ren vana. :p Överlag är jag nöjd med honom och han gör allt väldigt lätt när han väl bjuder till... Det enda dåliga var väl att det blev mycket korsgalopp, jag vill inte bråka med byten då det har varit lite svårt nu och anser att han får sköta det själv men det gör han inte, jag får väl sakta av och byta ett tag och se om vi kan få ordning på det hela. =/
 
 

26 juli

Igår skulle jag rida ut i skogen och klättra lite men när jag borstade såg jag att han var rejält svullen på utsidan av knät på vänster bak... Jag linade honom några varv i rasthagen och han såg inte halt ut så vi skrittade en sväng runt Bjärby för att se om svullnaden skulle lägga sig om han rörde på sig. Han var rätt trög bitvis och bitvis pigg. När vi kom tillbaka var det ingen större skillnad på knät, om något var det mer svullet. Jag skulle gissa på att det är ett insektsbett av något slag med tanke på hur det sitter och att han inte ömmar när man klämmer på det. 
 
Idag var jag ute och tittade på det igen och det verkade ha gått ner en del så förmodligen är det faktiskt något insektsrelaterat. 

23 juli

Vi red ett pass på banan. När vi red fram var det övergångar och framåt som gällde och det gick rätt bra. Vi checkade av sidvärts med och det fungerade helt okej. När vi galopperade började vi med att gasa riktigt ordentligt runt fyrkanten och han var framme ganska fint sedan. Vi bytte även galopp över en bom ett par gånger och det gick bra. Efter det blev det lite studs igen. Den här gången hade jag tre hinder och det gick super. Första försöket stannade han på första och fick kliva över men sedan var det inga problem och vi tog studsen en tre gånger åt varje håll. Efter lite skrittpaus jobbade vi med bytena igen och nu gick det sämre, speciellt åt höger där han blev väldigt svårstyrd och bara sprang när han hamnade i korsgalopp... Åt vänster gick okej men mot slutet blev han så pass trött så det strulade även där. Till slut fick vi till ett rent byte åt höger och då gav jag mig och travade av. Han var i alla fall grymt fin när vi travade av. :) Efteråt blev det stretch och bad innan han åkte ut i hagen igen. 

22 juli

Nu har hästen varit ledig tillräckligt i sommar. :p Jag kom hem från semester i Tysklad igår så nu kör vi igång på riktigt. Vi mjukstartade idag med lite tömkörning. Han var rätt så seg över lag. För ovanlighetens skull började vi i höger varv och det var väldigt segt även om han gick hyfsat större delen av tiden. I vänster varv fick jag mer sprätt på honom och han såg väldigt fin ut, speciellt efter galoppen. Galoppen gick väl sådär, det är svårt att få honom att fatta vänster galopp. Svängandet gick som vanligt inget vidare men efter en stund lyckades jag få honom att hålla galoppen genom kortsidan och där nöjde jag mig. Jag var dessutom helt slut efter att ha sprungit efter och drivit på en stund, har askass kondition för tillfället... Vi avsutade med höger varv igen och han gick lite bättre och var lite mer framåt. 
 
När vi skrittade av hade vi paraplyterapi. Jag lyckades lägga vantarna på ett på ett gratisparaply i Ullared igår så vi passade på att träna. Han såg lite skeptisk ut när jag fällde upp det men kunde tänka sig att nosa på det och ville gärna smaka också men det fick han inte. :p Han brydde sig inte jättemycket om det men ville gärna ha mig emellan ändå. Jag kunde även hålla det över huvudet på honom efter lite övertalning. :)

Tandläkarbesök

Idag har vi varit hos tandläkaren. Han skötte sig superbra med allt och såg fin ut i munnen, lite slipning på ena sidan men inget allvarligt. Det börjar komma upp nya tänder så det kan vara därför han är lite tjafsig med bettet. Vi fick även hjälp att prova bett och han hade gått upp en storlek minsann så nu blir det att inhandla nya bett. :p
 
Jobbbigt att hålla upp huvudet själv när man varit drogad, lutar mig lite på boxdörren. :p
 

12 juli

Det blev jobb på banan idag. Jag hade byggt en studs samt tagit fram en bom att byta galopp över. Först övade vi på sidvärts vilket gick riktigt bra. :) Efter det blev det lite galopp med ett byte åt varje håll innan vi gav oss på studsen. I vänster varv var det inga problem och vi tog den bara två-tre gånger. I höger gick det bra till en början men efter ett-två försök fick han med sig ena bommen så då gav vi upp. :p Vi red igenom LB:1 istället och det var inga konstigheter, inte perfekt men inte svårt heller. Handlar mest om att jag ska förbereda lite mer. :p Som avslutning jobbade vi lite mer med bytena. Till vänster gick det super och han gjorde klockrena byten utan bommen. Åt höger var det svårare men vi avslutade när vi fick ett bra över bommen och travade av. 
 

11 juli

Idag blev det en sväng på gärdesvägarna bort till tunneln under E22:an och upp runt huset där och tillbaka igen. Han kändes ganska mjuk och trevlig och vi jobbade en del med traven och flyttade samt ökade och minskade lite. Galoppen kändes också fin, framför allt när jag kom loss i handen och red mer framåt. :) Hemåt var det lite mer fart på honom med och vi övade byten i svängarna sista biten vilket gick bra. :)

9 juli

Idag galopptränade vi. Hästen var extremt tittig och spänd för att vara honom och jag hade extra korta stigläder, bra kombo... Vi körde i alla fall intervall om 1 minut galopp, 1 minut skritt fyra gånger. Inga större konstigheter förutom att det var sjukt osmidigt att använda mobilen som tidtagning, saknar min klocka men får ju inte upp den och batterierna är slut! :( Han var inte nämnvärt trött när vi var klara, bara lite lagom avrastad tills vi skrittat en stund igen. :p Regnade gjorde det med så vi var lagom blöta när vi kom tillbaka, blä!

7 juli

Idag blev det ett dressyrpass på banan. Han kändes väldigt mjuk och trevlig när vi travade fram. Vi jobbade främst på framåtbjudning och red mest runt fyrkanten. Vi provade lite sidvärts med och det gick bra undan höger men undan vänster tappade han lite bjudning och flyttade inte lika lätt. När jag var nöjd med traven gick vi på galoppen. Jag hade lagt fram två bommar med ungefär 20 meter mellan som blev 5 galoppsprång. Där jobbade vi med att först nå fram på 4 för att sedan kort ihop till 6. Det gick faktiskt bra, det tog inte alltför många försök att fixa 4 språng i vänster varv, höger däremot var lite svårare men det gick. Det stora problemet med höger varv var att vi aldrig kom in bra så det blev alltid extra långt. Jag tror inte jag lyckades med 6 språng men vi kom väldigt när i båda varven, det blev någonstans mellan 5,5 och 6. Efter en liten skrittpaus red vi igenom LC:2 vilket gick helt okej. Andra övergången i serpentinen blev lite sen och han var bitvis ostadig. Galoppen går det framåt med. Han fattade höger galopp men eftersom jag aldrig fick ihop honom riktigt i skritten så blev det obalanserat hela vägen igenom och han tryckte ut på andra halvan av volten. Han var inte jättesugen på att bryta av heller och efter att ha ramlat inåt innan vi kom ut på spåret och fattade han glatt ny galopp innan kortsidan... :p Galoppen fungerade tio gånger bättre när jag gjorde om den delen och hade honom mer i balans redan från skritten, då välte han bara in lite efter avbrottet till trav. Efter det gav vi oss på lite serpentiner igen och då gick det super med övergångarna och han skrittade på hur bra som helst. Lite hux flux ramlade vi in på enkla byten vilket han gjorde klockrent åt vänster men han ville inte fatta höger galopp från skritt så vi tragglade med det tills det till slut fungerade och då travde jag av honom. 
 
Över lag var han riktigt fin, han är faktiskt bara fyra men han går som en äldre häst. Han är lite tjafsig i munnen just nu men vi ska ju till tandläkarn på måndag så då får vi se om det är något tokigt då. 
 

5 juli

Idag red vi ut. Det blev gärdesvägarna från Bjärby och sedan hem förbi Ånestad, vi var ute i ungefär 40 minuter. Han var pigg så länge vi gjorde något annat än att skritta så det blev rätt mycket trav och galopp. :p Han kändes fin större delen av passet, lite okoncentrerat ibland men det får man ta. Sista biten övade vi byten i svängarna och det gick faktiskt bra, de sista gångerna kändes det som han gjorde rena byten. Vi skuttade även pallisaden borta vid Ånestad. :) Han var återigen genomsvett när vi kom tillbaka så det blev en dusch innan han fick godis och åkte ut i hagen vilket var mindre populärt, numera får man nästan släpa ut honom ur stallet. Han fick faktiskt beta lite med för han tyckte han var helt utsvulten. :p
 

Nu är ledigheten slut!

Lagom till att jag fått semester så passade jag på att sätta igång korven igen efter några veckors vila. Jag kände att det varit lite mycket med jobbet och behövde paus samtidigt som jag ändå tänkt att han skulle få vila en månad. Nu blev det lite upphackat i och med hans förkyling eller vad det var efter betesläppet men han har totalt vilat cirka 4-5 veckor nu. 
 
Efter att ha jobbat ute i värmen hela dagen gav jag mig på litet tömkörning som igångsättning. Vi började väldigt basic med att skritta runt fyrkanten och göra halt i hörnen och ha mycket fokus på bjudning. Det gick bra även om bjudningen var lite dålig och det blev lite slingrigt ibland. Vartefter lade jag in lite trav med och efter en stund gick vi in på volten istället. Bitvis gick han superbra och rörde sig verkligen trevligt, även här saknades det bjudning som vanligt men emellanåt gick han lite framåt i alla fall. Vi förskte oss på galopp med och det gick rätt bra i början men ju längre jag höll på desto svårare blev det och han började tjura i hörnen och blev svårsvängd. Till slut tog vi galopp runt fyrkanten istället och avslutde med några varv på volten i trav. 
 
I höger varv gick det mycket bättre, framförallt när jag höll kontakten på ytter och fick fram honom, då såg han riktigt läcker ut. Galoppen gick bra även den även om han började se lite trött ut men det var förståeligt, det var ju sjukt varmt fortfarande. Som avslutning testade vi att länga traven på långsidorna och shit vad fin han blev. Man såg hur han verkligen satte sig på baken och tog för sig framåt! :D Vi gjorde bara två längningar för han var så duktig, den första blev det lite galoppinslag i men den andra höll han sig i trav. Vi avslutade att skritta några varv innan vi gick in igen och då var han väldigt svettig. 
 
Jag spolade av honom och så fick han lite mash innan han fick gå ut i hagen igen där han rullade sig noga...
 
Nu kör vi igång nästa vecka innan han får en vecka ledigt när jag ska till Tyskland och efter det blir det hårdträning inför sensommaren/hösten då vi ska ut och tävla lite mer. :)

RSS 2.0