31 oktober

Det blev promenad i skogen idag i mörkret. Matte tyckte det var jobbigt att man inte såg alla ojämnheter på stigen. Det blev en del snubblande över alla miljoner stenar som låg där, vem behöver lampa liksom? Har inte ens någon, kanske börjar bli dags att intvestera i en. :p Akke såg ut att vara lite öm i tassarna efter verkningen, speciellt på asfalten. Bortåt var det riktigt bra fart på honom men hemåt tog orken slut eller också var det helt enkelt väldigt tråkigt att gå hem igen, jag misstänker det senare eftersom vi inte gick jättelångt. Vi såg även en farlig vägskylt som han fnyste åt men när han gått fram och undersökt den kom han fram till att den inte var farlig. :)
 

30 oktober

Idag tömkörde vi igen. Jag hade ställt upp en slalom och lagt fram tre bommar. Han tyckte inte riktigt att han skulle gå över bommarna, man kunde ju gå jättenära staketet och inte behöva kliva över dem ju! Dock var han inte svårövertalad när jag styrde mer på mitten, det blev bara lite vingligt i början. :p Slalomen gick väldigt bra så den gjorde vi inte mer än tre-fyra gånger. Det allra svåraste vi gjorde var faktiskt att hålla oss innanför spåret, i början blev det mycket vingel men mot slutet började han förstå. Lite trav blev det också och sedan tömkörde vi tillbaka till stallet. 
 
Nu går han för det mesta dit jag vill så på lördag ska jag se om vi inte kan ge oss ut en sväng i skogen istället för att harva runt på banan. Ska försöka ta mig förbi föräldrarna och hämta fulmerbettet innan dess och se om det hjälper upp styrförmågan någonting, förhoppningsvis gör det det. Imorgon blir det promenad i skogen och vi hoppas på att möta många människor och hundar så han vänjer sig vid det. 
 

29 oktober

Idag kom hovslagaren och verkade min skrutt, det var inte populärt. Det började ju inte bra, stallgången var upptagen så vi skulle ta det ute men han stretade så dant med första benet så vi gick in i boxen istället. Där gick det bättre, speciellt när han fick stå mot väggen med näsan in i ett hörn. Första frambenet gick hyfsat men bak ville han inte alls vara med. Han sparkade rejält så fort hovis försökte få honom att lyfta benet. Efter en liten stund gav han i alla fall med sig och bakfoten blev verkad den också. 
 
Vid det här laget var han riktigt uppe i varv och skulle inte alls vara med när det var dags för andra frambenet. Efter mycket stök slutade det med att jag fick dra grimskaftet genom uppbindningsringen han har i boxen för att kunna hålla honom ordentligt. Hovsagaren kunde inte klippa så mycket eftersom han inte fick hålla hoven speciellt högt upp så han raspade det sista och höll hoven längre ner och då gick det bra. Sista bakhoven sparkade han också med men då provade jag att lyfta den. Först fick jag en smäll på baksidan av benet men det tog inte hårt, sedan fick jag lyfta hoven utan större problem och då fick hovis ta över den och då gick det bra. 
 
Vi har helt klart en del att öva på tills nästa gång. Han måste lära sig att stå ut med att man lyfter benen högre än jag normalt gör och håller kvar längre, men det ska nog gå bra. Humör har han i alla fall när han tänder till. För det mesta är han ju lugn och snäll men när världen inte är som han vill då blir han sur minsann. :p Det gäller att vänta ut honom då och vara envis, jag är glad att han inte är hingst i alla fall. 
 

Bilder

Hade tänkt gå en promenad med skrutten idag men jag var lite sen till stallet så vi hann inte. Vi tog lite kort på banan men han är ju lite svår för så fort man försöker få honom att ha öronen framåt kommer han fram till en eller också ska han bara äta... :p
 
 

27 oktober

Det blev tömkörning av min lilla skrutt idag. Jag har tröttnat på den värdelösa selen så jag provade tärnsjö-gjorden och minnsann, gick det inte att få fast den om man spände i typ innersta hålet på båda sidorna? :D Skönt att ha något vettigt att tömköra med. Eftersom jag inte har kunnat spänna selen speciellt hårt så tog jag på gjorden på banan om han skulle få för sig att det var obehagligt när det knep om magen, men han brydde sig inte. För första gången hade jag dessutom satt tömmarna i bettet istället för grimman.  
 
Duktig som jag var hade jag släpat fram lite dunkar att styra runt. Först kollade vi bara av att det gick att stanna med bettet och det fungerade även om han tyckte det var obehagligt första gången jag tog i honom. Efter det körde vi min lilla "bana", först runda en dunk i hörnet för att sedan svänga snett över banan och göra halt mellan två dunkar och så tillbaka till andra sidan och runda en dunk i andra hörnet. Det fungerade faktiskt bra även om styrningen var lite vinglig ibland. Han var inte förtjust över att svänga åt vänster från spåret och vi hade några diskussioner om vart vi skulle egentligen ett par gånger. Han blev arg när jag blev kvar i handen eftersom han inte svängde och det slutade med att han stod och skrapade i marken av ilska; tur att han inte hittar på värre saker. :p Efter lite envishet och övertalning från min sida kunde han i alla fall gå dit jag ville. Mot slutet gick det lite bättre med svängandet och slalomen jag hade ställt upp gick super att ta sig igenom, vi vågade oss till och med på en liten trav. Tanken var att vi skulle trava längs långsidan men det blev snett igenom då jag var glad över att ha fått honom i trav och inte brydde mig om att svänga så mycket. När vi skulle avsluta var vi lite oense. Jag tyckte vi skulle stanna och klä av en bit från staketet inte åt det håll vi brukar och då var det någon som inte ville stå still och absolut skulle till grinden... Efter att ha väntat ut honom en lite stund var han i alla fall still och då avslutade vi. 
 
Jag klippte av honom manen i torsdags och han blev så söt, nu ser han ut som en riktig teke. ^^ Det som gjorde mest för utseendet var nog att han blev av med de där testarna som skulle föreställa pannlugg. Hade tänkt ta lite kort på honom idag men däckbytet drog ut på tiden så det var mörkt när jag var klar med honom. Får bli imorgon istället. Har även fått ändan ur vagnen och sytt in hans ena filt så den är lagom, nu måste jag bara flytta gjordarna på den andra.
 

23 oktober

Jag longerade Nunne idag, det var rätt länge sedan sist. Jag byggde upp ett hinder med galoppbommar och han fick som vanligt gå i pessoaselen. Han var rätt pigg och bitvis spänd när det rörde sig saker utanför banan, till exempel cyklister i skogen. Mot slutet slappnade han av lite grann i alla fall. 
 
Akke fick prova på lite löshoppning. Det gick väl sådär eftersom jag inte hade något bra att ha som infångare. Jag tog två plankor och lade på dunkarna. Dem klev han ju naturligtvis över, fast bommarna låg på marken i början... Jag lade upp en bom på dunkarna så lågt som möjligt och fick honom att travhoppa den två gånger i alla fall. Efter första gången kom Plexus ner till banan och då blev han lite distraherad. Jag har svårt att få fart på honom och när man dessutom ska kontrollera vart han springer blir det ännu svårare men ibland så gick det ju. :) 
 

22 oktober

Bläää, hur ska jag orka den här veckan? Haft ont i halsen idag vilket betyder förkylning och extra trött, kan ju trösta mig med att jag bara har Nunne en dag den här veckan och att jag får lite hjälp med Akke på onsdag.
 
Tömkörde faktiskt Akke fast jag kanske borde åkt hem och vilat istället. Han var duktig i alla fall, jag flyttade upp tömmarna så de gick genom ringarna på däckeln och det gick alldeles lysande, inga direkta svängproblem som jag befarat. Jag höll som vanligt inte på så länge men idag svängde vi lite mer eftersom det fungerar bra att göra halt nu. Nästa gång ska jag nog sätta upp någon slags bana som vi kan snirkla igenom för att få lite mer precision och lite mer motivation hos mig, det börjar även bli dags att sätta tömmarna i bettet istället för i grimman. 
 

20 oktober

Blev en sväng bort till Eriksberg med Nunne. Inget roligt väder och det verkade inte Nunne tycka heller. Han var seg och stel bortåt. Hemåt blev han lite pigg i alla fall men han jobbade inte på så bra. Det blev mest trav och galopp för jag ville komma hem fort. :p
 
Akke blev tömkörd, det gick jättebra idag också. :) Han kunde stanna och svänga när jag ville och han stod inte och skrapde någonting idag. Han var rätt så slö så efter en stund fick jag ta körspöet för att kunna driva fram honom lite bättre. Som avlutning på banan gjorde vi tre "serpentiner" över banan och eftersom han skött sig så bra provade jag att tömköra honom upp till stallet. Förutom lite vingel i början när han ville till hagen gick det super det också. :) Nästa gång ska jag flytta upp tömmarna och se om han fortfarande är styrbar. Snart kan vi nog hålla oss på vägen runt stallet så vi slipper geggan på banan. 
 

19 oktober

Äntligen fredag! Jag hade insläppet idag så det var bara att ge sig ut och rida för att fördriva tiden fram tills att det var dags att ta in monstren. Vi tog vägarna bort till andra sidan motorvägen och sedan nerför backen. Hemåt gjorde vi fattningar från skritt uppför hela backen. Nunne flåsade och tyckte nog det var lite jobbigt för han fick bara galoppera sakta mellan fattningarna som förövrigt var jättefina. Smidigt att få lite gratishjälp av backen. :) Han har varit väldigt pigg de senaste dagarna och han blir lite tittig och ofokuserad då. =/
 
Undrar var man ska rida imorgon... Är ju så blött överallt och jag har redan tröttnat på vägarna. Banan är inte ens att tänka på. :(
 

18 oktober

Motivationen till att rida var väl inte jättestor. Var stressad, pisstrött och mådde allmänt dåligt. Jag tvingade mig i alla fall ut en sväng i regnet med Nunne. Vi tog vägen bort till Eriksberg och tillbaka. Det blev en hel del trav och galopp men inga större krav för det hade jag inte ork och tålamod till. 
 
Lite skumt att jag är så trött den här veckan, ingen direkt övertid och utbildning  en dag men det var väl tisdagen som körde slut på mig. Uppkörning för MC på förmiddagen vilket medförde att jag var allmänt nervös tills det var slut och efter det iväg på jobb. Blev ivägskickad en bit söder om Västervik och var hemma igen vid sju och då bar det av raka vägen till stallet. Hemma igen vid nio och då skulle det lagas mat och duschas. Kom väl i säng vid tolv, halv ett...
 

Min häst är bästast i världen! ♥

Idag gav jag mig på att tömköra igen. Det har ju inte gått jättebra de två tidigare gångerna men idag verkade han förstå mer vad jag ville. Det blev bara två varv åt varje håll då det fungerade så pass bra. Jag kunde stanna honom och han stod still, ibland stod han och skrapade men det var bara att vänta ut honom. Jag kunde även svänga tillbaka honom till spåret när han ville ut på egna äventyr, det har varit vårt största problem tidigare. Är så stolt över min kille. :) Jag hade inget spö idag, det kan ha gjort skillnad, de korrigeringar som behövde göras fungerade bra att göra med tömmarna. 
 
I söndags, eller om det var i lördags, så gick vi promenad och jag var noga med att ptroa på honom varje gång vi stannade för det har han lyssnat dåligt på. Vi testade även att longera lite i skritt för att öva lite röstkommandon, det kan nog också ha påverkat att det gick bättre idag. 
 
Han var för söt när jag skulle tränsa idag, redan när jag värmde bettet kom det en lite näsa som undrade om jag hade godis och han hade stenkoll på att det fanns pellets i burken jag har i rykthinken som han får när jag tränsar. :)
 

12 oktober

Idag har lillkillen varit duktig. :) Borstningen gick super, fick korrigera honom lite i början men när jag ryktade rörde han knappt en hov så något verkar han ha förstått. :) Vi tömkörde lite på banan men det gick bara halvbra. Han var väldigt svårstyrd och ville inte stå stilla när vi gjorde halt. Han blev lite uppstressad tror jag men sen fick jag det att fungera en långsida på tredje eller fjärde varvet och då gav jag mig. Som avslutning fick han vara lite lös på banan för att busa av sig om han ville då han verkade pigg när vi tömkörde. Det var inte så mycket fart på honom ändå, när jag sprang före honom kom han efter i trav och galopp men det var inte så att det var jätteakut med busandet. Är ändå väldigt nöjd med honom idag, det där med att stå still på gången lös verkar ju faktiskt som det har gått in nu och tömkörningen släpper säker också snart. Den beror faktiskt en del på mig också, jag är ju rätt kass på att tömköra. Han är fruktansvärt gullig när han följer efter mig på banan och ledarkapet verkar ha gått in super för tillfället, han hade superkoll på mig idag, är så stolt över min kille. :)
 

10 oktober

Nunne fick ett dressyrpass på banan. Till en början var han ganska fin och kändes trevlig men när jag red igenom MSV:C1 så blev han väldigt stark och springig i galoppen, dessutom fungerade den förvända i höger som vanligt dåligt. :( Jag misstänker att han blev trött och det var därför han blev så stark. Ett tag fick jag ihop honom lite igen i galoppen, efter några fattningar från skritt. Passet bestod mest av galopp, speciellt fattningar från skritt och även lite förvänd galopp. I början var lydigheten bra men mot slutet blev den sämre, förmodligen för att han blev trött som sagt. 
 

9 oktober

Jag hade tänkt rida Nunne på banan idag men eftersom det behagade regna hela förmiddagen så fick det bli vägen istället. Vi red bort till Eriksberg och tillbaka och hade sällskap av Plexus och hans extramatte. Jag jobbade med lydnaden och att få honom bärig. Det blev fattningar från skritt och långsam, samlad galopp. På slutet kändes han riktigt mjuk och fin. :)
 
Akke fick öva på att stå lös i gången när jag borstade. Helst ville han gå fram och titta i de tomma mathinkarna och undersöka allt i stallet så jag fick korrigera honom rätt så mycket men ibland stod han i alla fall snällt. 
 

7 oktober

Buskille idag. ^^ Jag hade utsläppet så jag sopade bara av det värsta dammet och sedan gick vi ner till banan där jag släppte honom. Till en början gick jag bara runt lite för att se så han förljde efter mig och det gjorde han, misstänker att det vara alla äpplen jag hade i fickan som lockade. :p När jag var nöjd tog jag på honom selen och fäste tömmarna i grimman, sedan provade vi att tömköra. Han var svårstyrd men när jag tog körspöet och hjälpte till med gick det mycket bättre. Vi kollade så att det gick att stanna och gå framåt på rakt spår och så blev det ju såklart lite svängande när banan tog slut. Han skötte sig helt okej och egentligen var han nog jätteduktig eftersom det var första gången och vi inte hade någon som gick vid huvudet. Andra eller tredje varvet for han iväg i galopp och var väldigt svårstoppad på långsidan mot grinden så när han gjort kanske två halter efter det och vi kunde sväng i hörnet kände jag att det räckte, man behöver ju inte utmana ödet. :p 
 
När vi tömkört klart klädde jag av honom och vi körde lite frihetsdressyr. Jag gick runt på banan och han följde efter och han kunde till och med trava efter mig. Han blev lite busig då och när jag stannade tvärt och vände så vände han också och sparkade bakut mot mig. Det var nog inte illa menat men jag gick och hämtade spöet för säkerhets skulle och så jag kunde ha lite mer avstånd. Efter det jobbade jag med att han skulle gå ifrån mig och vända när jag kom framför honom. Det gick sådär, det var ingen omedelbar respons men han lyssnade till slut. Efter en stund blev han väldigt uppjagad och for runt och sparkade bakut, lite överskottsenergi som behövde komma ut tror jag. :) Vartefter lugnade han sig och när han tröttnat på att springa kom han fram till mig igen och så fort jag satt på grimskaftet var han lugn och snäll igen men vi får nog jobba lite med det där att respektera matte och inte vara för nära. 
 

6 oktober

Idag red vi bort mot Mela och ner till vattnet och badade fötterna. :) Det blev mycket trav och galopp och vi fokuserade på lydnad och tempoväxlingar. Han var lite spänd men lyssnade bra på mig. Väldigt skönt med fint väder för en gångs skull, kunde faktiskt lämna jackan i stallet och bara rida i tröja. 
 
Orkade inte göra något speciellt med Akke. Han blev borstad för han hade rullat sig och jag lade på sadel på honom. Det sade han inget om, lite konstigt var det när jag klappade på den så det lät lite men annars brydde han sig inte. Den var rätt stor på honom än och jag hade ingen gjord på men jag var bara tvungen att se om han reagerade något på den. Det gjorde han ju som sagt inte och det trodde jag inte heller, han har ju varit så himla cool med allt annat jag gjort. Det blir nog inga problem att rida in honom när det är dags, speciellt inte om jag kör in honom först. :)
 

5 oktober

Ingen Nunne att ta hand om idag, lite skönt faktiskt. Akke fick sig en promenad på Kärleksstigen men sele, benskydd och träns. Tror vi var ute ungefär 30 minuter och han blev nog lite trött på vägen hem. Han skötte sig bättre när vi mötte joggare idag så jag tror han vänjer sig. Inga hundar så det fick vi inte prova. Jag hade även longerlinan idag eftersom jag kände att jag var ganska nära att tappa honom förra gången vi gick den vägen. Han var lite busig tror jag. När vi travade på vägen hem kom det en liten häst i galopp förbi mig. :) Annars har han varit jätteduktig med att följa mitt tempo. 
 
Redo för promenad :)
 

4 oktober

Idag testade vi banan. Det var rätt smetigt som väntat men det fick gå för jag orkade inget annat. Vi klädde på kandaret igen och red igenom MSV:C1. Det gick okej men höger förvänd galopp orkade han inte och det var ganska lång stoppstäcka på första halten från galopp. Eftersom galoppen bara fungerade halvbra jobbade vi mycket med den. Till att börja med förvänd för att få honom att gå ordentlig förvänd i höger och sedan halter från galopp blandat med lite enkla byten. Han kändes grymt fin i galoppen på slutet. Superlydig och väldigt lätt i handen och självbärig. :) Även traven var fin ett tag men sen blev han nog lite trött och tappade lite bärighet på slutet men över lag är jag nöjd. :)
 
Akke fick prova selen som jag hämtat hemifrån. Den var lite konstig när jag fick honom att gå ett varv i boxen med den men inte farligt. 
 

2 oktober

Idag red jag bort till andra sidan motorvägen och galopperade. :) Det blev mest trav och galopp längs med motorvägen, han fick bara skritta i nerförsbackarna. Han var pigg och hade nog gärna sprungit mera. Vi jobbade med att öka och minska tempot för att kontrollera lydnaden och för att han ska bli lite starkare. Vi tog vägen hem och då jobbade jag med att få honom att verkligen få upp ryggen och bitvis var han superbärig. :)
 
Akke fick lite miljöträning för mer hann jag inte. Jag prasslade med en IKEA-kasse när han stod och åt i boxen och viftade lite med den. Han var lite misstänksam mot den men var inte direkt rädd. Vi får fortsätta med det någon annan dag så han inte bryr sig alls till slut. 
 

RSS 2.0