Skjukling

Ja, min häst verkar ha dragit på sig en förkylning på betet... Han fick vila fram till i torsdags, då satte vi igång igen. Vi tog en sväng i kohagen och tog lite galopp på traktorstigen men bara efter ett par hundra meter låter det som han inte riktigt får luft och han hostar en fyra gånger. Efter det får han skritta en bit innan vi vänder och testar att galoppera åt andra hållet men då går det bra. Vi fortsätter rundan, mest i skritt och rider hem genom andra skogen, dock inte förbi pulkabacken. När vi kommer tillbaka till stallet provar jag att rida honom i trav och galopp i hagen för att se om hostan möjligen släppt. När vi håller på fungerar det bra men när vi ridit klart och jag suttit av hostar han en gång till. Jag tycker han blir anfådd bara av att skritta men det kan ju vara inbillning med. 
 
I fredags började jag med att löslongera lite för att kolla av hostan och då verkade det lugnt, möjligen att han blev lite extra flåsig så vi hoppade lite på banan. Han var lite ofokuserad och bitvis tjurig när vi red fram men det blev bättre och bättre. Vi jobbade med lite sidvärts och tempoväxlingar. Jag hade satt upp en oxer samt muren. Han stannade någon gång på muren men med tanke på att den blåste ut i horisontellt läge ibland var det helt okej. :p Oxern gick bra när vi hoppade mot grinden, åt andra hållet var det lite segare. I samband med att jag höjde upp den blåste muren ner och då hade han svårt att fokusera på oxern vilket resulterade i att han fick med sig den när jag tryckte på lite för att få honom över... Sedan gick det i alla fall bra. Från grinden gick det lite sämre med ett eller två stopp men när frambommen kom ner lite fick han ett fint språng och då slutade vi. Den låg på ungefär 75 centimeter när den var som högst. Han var ungefär som vanligt att rida mesta tiden men ibland lät han lite lustigt och hostade till någon gång. Han kändes supermjuk och trevlig när vi travade av. 
 
Han hade lite genomskinligt snor i näsborrarna och har haft sedan i torsdags så antingen har han någon lättare förkylning eller så är han känsligt för pollen... Vi var anmälda till en pay and jump idag men det blev inget av det eftersom han inte är helt frisk. Nu får han förmodligen vila tills snoret har lagt sig och kanske längre, det lutar åt att han kommer att få sommarvila nu i juni istället för juli som jag planerat på grund av den dumma förkylningen. Vi som skulle tävla massor nu. :(
 

24 maj

Ny lektion idag och vi fortsatte med att jobba på samma saker som igår. Han var lite tjurigare men det gick ändå hyfsat. Bakdelsvändningarna gjorde vi i trav och det gick bra, vi fick även göra bakdelsvändning i trav och sedan fortsätta rakt fram innanför spåret. Det var en nyttig övning för att checka av rakriktningen och det gick bra det med. Galoppen var inget speciellt att anmärka på, han skötte sig helt okej, blev lite sur när jag petade på honom i vänster varv för att han skulle gå fram men inget konstigt annars. På slutet när vi testade lite längningar i trav kom han ihop riktigt bra och jobbade på med ryggen. :)
 
Lite senare på eftermiddagen släpptes alla hästar på betet. :) Det var inga större konstigheter, de sprang och min häst drog igång dem, jag som trodde han skulle äta. :p Inga direkta bråk och han verkade komma ihåg kompisarna från förra sommaren, Poet som är trygga farbrorn och Ibaz som bestämmer och som han fick sig en känga av när han blev lite närgången. :p Han höll sig mest runt Dante och gömde sig bakom honom när det behövdes. :)
 

23 maj

Idag red vi för Ebba. Vi jobbade med att flytta för skänkeln, mest i skritt. Först fick vi flytta ut bakdelen på en volt som en stor framdelsvändning för att sedan övergå till att rida på en fyrkant och göra bakdelsvändningar i varje hörn. Akke gjorde allt bra även om det saknades lite bjudning till och från. Det blev bättre med flyttandet när jag lutade mig med rörelseriktningen med, svårt att hålla ordning på kroppen. :p Vi provade bakdelsvändningar från något gammalt dressyrprogram med vilket gick väldigt bra. Vi red in på kortsidan och på bortre delen vände vi 180 grader på bakdelen och gjorde sedan samma sak på andra sidan. Efter det gjorde vi lite skänkelvikningar genom att vända rätt upp och sedan fortsätta ut på spåret igen i en sidförflyttning. Även det gick helt okej, det största problemet är att få honom fram i förflyttningen. Som avslutning fick vi jobba med att öka och minska volten i galopp. Det var lite svårt när vi skulle göra större volt, då dog han gärna men annars skötte han sig förutom att han blev väldigt hängig i handen och stark. Över lag blev det mest skritt då mycket av övningarna gjordes i skritt samt att vi klarade av allt mycket fortare än Cicu som red tillsammans med oss och Akke tröttnar när man tjatar samma sak för länge. Vi red lektion en timme men jag hade föredraigt att rida en halvtimme själv och mer intensivt, nu blev det inget vettigt av det då han hann slöa till mellan varven när vi skrittade. Han var även lite ofokuserad, jag hoppas det blir bättre imorgon och att vi jobbar mer i trav och galopp då. 
 

21 maj

Idag var vi ut en sväng i skogen, vi red kohagen-pulkabacken. Inga större krav, jag checkade av lite sidvärts på vägen men annars var det mest skritt på lång tygel och han kändes rätt slö. 
 
Igår red vi barbacka runt Bjärby. 

Terrängträning!

Igår var vi alltså och terrängtränade. :) Han var väldigt lugn att klä på vid transporten men när vi började rida blev han pigg... Först fick vi gå igenom vattnet några gånger. Det var lite läskigt men med draghjälp kom han i även om han försökte mosa mitt ben mot en stolpe vid ett tillfälle. :p När vi red fram höll han på och bocka för de andra hästarna hela tiden och blev superstark. =/ Det blev bättre när vi gick åt sidan lite och red för oss själva. Det blev bara lite trav som framridning för våran del. Vi fick börja hoppa fram på en liten stock och det gick super, det gick lite nerför efter så han var bockig i landningen men inget allvarligt. Vi rullade över den några gånger innan vi gick vidare till de röda pallisaderna. Han stannade på första försöket, andra försöket tryckte jag faktiskt över honom från skritt och sedan hoppade han den bra. Därefter klev vi över en liten grav, den var lite läskig men när tränaren gick före var det okej. :p Vi fortsatte bort till däcken och hoppade dem och även där var han tveksam så jag fick trycka över honom. Nu fick vi hoppa en liten bana, först pallisaden, sedan däcken och vidare till en blågul rulle som han stannade på för att han inte uppfattade den. Det gick fort fram där och han var ofokuserad, andra försöket gick bra. Efter rullen var det en liten soffa som jag valde att inte hoppa då den var lite större och han krånglat på hindren innan så vi fortsatte direkt på stocken vi hoppade fram på och sedan genom vattnet som avslutning. 
 
När alla hoppat banan fortsatte vi bort och hoppade en liten vagn och här släppte det för oss. Han tog den klockrent. :) Vidare bort till Indianbyn som gick galant även om vi spanat in hindren först och så hoppade vi en bredare pallisad och det svarta röret och inget av det var några som helst problem. Som avslutning hoppade vi en kort bana, vi började med banan vi testade på mitten och byggde vidare med vagnen, Indianbyn, pallisaden och svarta rullen. Jag hade en väldigt bra känsla när vi red banan. Han galopperade på men kom ihop och fokuserade på hindren när jag kom ner i sadeln, i alla fall på slutet. :p Första delen av banan hade han fullt upp med att spana in hästen som red innan oss och var några hinder bort. Jag fick greja lite med handen på de två-tre första hinden för att få honom att fokusera men sedan gick det bättre och han gnäggade två gånger sista rakan tillbaka mot de andra hästarna. :) Han var verkligen jätteduktig och fick till och med agera draghjälp åt min systers häst på slutet när bensinen tog slut för henne. 
 
Bästaste lilla korven! :) Tyvärr var batteriet i kameran slut så det blev varken bilder eller film. =/
 

16 maj

Idag hade vi "hoppträning" i stallet. :) Det blev ingen jätteseriös ridning men det var roligt och Akke skötte sig. Vi började med att skritta runt Bjärby och sedan red vi fram lite. Det blev lite trav och så provade vi de flesta hindren samt lite, lite galopp. Han stannade på "muren" en gång åt varje håll men den var ju lite läskig med och jag red inte jättebestämt, annars hoppade han allt utan att blinka. Det mesta låg på cirka 50 centimeter förutom en oxer på runt 70 centimeter. När vi var framridna hoppade alla banan vi byggt och sedan skrittade vi av ute i skogen. Han var faktiskt väldigt lugn, bara något enstaka halvhjärtat försök till bockning när vi var ute och jag försökte väcka honom så gott det gick på banan. 
 

15 maj

Idag var hovslagaren här. Som vanligt nu för tiden var hästen sur som ättika... Han uppförde sig i alla fall lite bättre än senast. 
 
Igår tömkörde vi en sväng på banan. Han var svårstyrd i vänster varv igen så vi försökte jobba med det och han ville ogärna fatta rätt galopp men det var genomgående i båda varven. Till att börja med var han seg men när vi jobbat med att galoppera lite blev han extremt framåt istället och svår att få stopp på... Vi fick i alla fall till en bra vänstergalopp efter mycket om och men. :p Höger galopp gick väldigt bra, traven däremot är ju lite svår då det är svårt att få honom att ta stöd i det varvet men den ser ganska bärig och fin ut ändå som tur är. Jag har världens träningsvärk i benen efter det passet, jag borde börja löpträna igen men jag vet inte när jag ska hinna det. =/
 
Vi är även anmälda till terrängträning på måndag, det ska bli roligt. :)
 

13 maj

Idag var Akke så jäkla idiotfin på hoppträningen! Han har nog aldrig gått så bra. :D När vi red fram kändes han helt okej, men inget speciellt. Vi jobbade med lite öppna och att hålla bjudningen där och red över några bommar som låg lite här och där. Han blev lite ofokuserad i galoppen för det kom hästar. Vi fick börja med att rida galoppbommar. Först skulle vi gå på fem galoppsprång och jag tänkte att det är ju inga problem han brukar ju inte vara så stor i galoppen, trodde jag. :p Han gick enkelt på fyra så det blev att hålla ihop ordentligt för att få plats men det gick super då. När vi klarat det red vi på fyra igen vilket inte var några problem och avslutade med tre innan vi bytte varv, då fick jag rida mer fram. Samma sak i andra varvet och ungefär samma resultat där och han kändes väldigt trevlig och reglerbar. :) 
 
Efter det lade M upp bommarna till räcken och vi fick rida linjen på fyra galoppsprång. När vi gjort det hoppade vi bana. Han hoppade snällt och det var ordning på grejerna, lite tvekan på första hindret men det var bara att hålla om lite extra så gick det bra. :) Till och med bytena fungerade hyfsat och han slog inte så mycket när jag kom ihåg att jag bara ska räta upp mig och sätta mig i nya galoppen istället för att bråka med skänkeln. Vi hoppade ett varv till med fyra hinder till på slutet och då var det höjt till 80-90 centimeter men det var inga problem alls. Han smet förbi sista men det var mitt fel. Svängen blev inget bra då han flöt ut och han fattade inte att han skulle hoppa. Vi gjorde ny anridning och då var det inga problem. Det var sån himla skillnad på ridbarheten, jag kunde koncentrera mig på att styra och lägga honom rätt på hinder istället för att jaga runt honom då han hade egen bjudning idag. Supernöjd!
 
Förhoppningsvis har trotsperioden tagit slut. Det var många bitar som föll på plats för mig i måndags med, det kändes. :)
 
Jag vill komma in matte, det är för lite gräs här!
 

11 maj

Idag blev det ridning på banan och han kändes riktigt trevlig. Till att börja med var han lite tjafsig i munnen men så fort han fick ner huvudet gick det bra. Vi värmde upp med lite cavaletti och öppna samt skänkelvikning vilket gick bra. Jag satte ordentligt med trav i honom innan så höll han faktiskt bra tempo och bjudning. Efter det jobbade vi med byten över en bom. Efter några försök när jag fått ordning på mig själv gjorde han ett rent byte i varje varv och då släppte jag det. Jag red igenom LC:2 vilket gick bra förutom lite trassel med höger fattning och att jag inte kunde programmet helt och missade övergångarna på serpentinen. Efteråt jobbade jag mer med fattingarna åt höger och de var fortsatt problematiska, mycket beroende på att han får mig fel när han inte fattar på en gång och jag börjar sitta och klämma. Det släppte lite efter en stund i alla fall. Vi testade även fattinngar från skritt och i vänster varv gjorde han det superbra på första försöket. Åt höger var det svårare eftersom han inte tar den fattningen ordentligt men efter några försök gick det där med och då travde jag av honom. Vi avslutade över bommarna och gjorde lite travökningar. Han var jätteduktig och kunde hålla ökningen torts att jag bara drev på honom när jag ville att han skulle länga dig i början, sedan höll han rätt tempo. Riktigt nöjd med killen idag. :)
 

9 maj

Idag var vi iväg på vår första pay and jump och hoppade 60 centimeter. Han var mer på tårna än när vi var på dressyr men skötte sig ändå helt okej när vi klädde på. Framridningen blev ju som den blev. Han var spänd och tittade på saker runt banan och kändes lite okontaktbar. Han kunde fara iväg åt alla möjliga håll och var allmänt ivägen när vi mötte andra hästar... Förhoppningsvis blir det bättre med lite mer erfarenhet. Han slappnade av lite grann vartefter men blev seg och kändes lite trött istället. När vi började hoppa stannade han till på både krysset och räcket men jag tryckte över honom och så tog vi det igen tills han skötte sig. Vi tog krysset två gånger och räcket tre. Oxerna hoppade han faktiskt ganska snällt på men lyckades få med sig alla bommar istället. Andra gången gick det bättre. 
 
Inne på banan gick han och sneglade på allt och vi fick startsignal typ direkt så jag satsade bara på att trava ett varv runt samt titta lite på sexan som såg lite speciell ut, sedan var det bara att köra. Han stannade på ettan men fick hoppa stillastående, det var lite bättre på tvåan och ett nytt hopp från stillastående på trean som han rev. Resten av banan kändes okej förutom sista där han stannade till igen men jag fick rida väldigt bestämt hela banan med. Vi gjorde naturligtvis en omstart och då hoppade han jättesnällt. Lite tveksamt på sista men då var jag helt slut och orkade inte rida ordentligt. :p Helt klart godkänt resultat. Nu ska vi ut på fler pay and jump och träna så siktar vi på en lokal 80 centimeter i slutet av juni om allt känns bra. :)
 

7 maj

Idag hopptränade vi igen. Han kändes fin när vi red fram och gillar verkligen att vi fixade till sadeln, han hade mycket bättre ryggaktivitet från start. Förutom lite tempoväxlingar testade vi öpnna igen och det gick rätt bra även om han tappade bjudning ibland. Jag fick ett bra tips om att gå ur öppnan, göra en ökning för att sedan fortsätta i öppna.
 
När vi började hoppa var han ännu drygare än vanligt. Fast hindren var låga skulle han stanna första gången på dem. Idag tog vi ingen ny sats, han fick vackert hoppa från stillastående. Det gick bättre vartefter och vi hoppade bana. Eftersom han dummade sig fick han hoppa rätt mycket och på slutet var bakbenen ganska trötta. ^^ Han orkade inte riktig hålla ihop sig när vi svängde och backade av mot hindren igen så då fick det räcka. 
 

4 maj

Egentligen skulle vi tränat idag men det var så dåligt väder så vi flyttade till torsdag istället, banan var tydligen tung och hal. Vi red ut i skogen istället. Vi letade nya stigar i kohagen men hittade inget vettigt, det stället jag spanat på innan slutade i ett slånbärssnår. :( Hur som helst red vi runt lite där innan vi red hem igen. Han var förskräckligt pigg den lilla busen så på grusvägen blev det mest trav och galopp men i skogen var det rätt blött så där höll vi oss i skritt även om han travade och galopperade lite på eget intiativ ibland. :p När vi kom hem provdae vi banan men den var ojämn och hal som jag misstänkte så han fick anses som färdigrastad. Han kommer förmodligen att vara sjövild på torsdag...
 

1 maj

Idag checkade vi av sadeln. Han hade breddat sig två storlekar i bommen, inte konstigt att jag tycker sadeln legat lite illa på sistone. :) Det var världens skillnad på honom när vi fått sadeln justerad. Först var han ju bara allmänt vild av oförklarlig anledning men när han sprungit av sig lite energi blev han fin och när vi fått lite mer luft i bossorna kände jag verkligen hur han jobbade med ryggen! Väldigt skönt att ha fått sadeln kollad, förhoppningsvis kommer den inte åka fram så mycket heller. Jag hade byggt upp två hinder med för att testa att hoppa lite i den. En oxer av sockerbitarna som var cirka 55 centimeter hög och "muren" som jag lyckades få upp till 65-70 centimeter. Oxern gick super att hoppa, han ökade fram mot den. :) Den tog vi två gånger åt varje håll. "Muren" hoppade vi bara en gång för den var läskig. Den består av en presenning/plast som man trär en bom igenom och är mönstrad som en mur. Den var trasig så det gick inte att sätta någon bom i botten vilket resulterade i att den flyttde sig lite när det blåste och det var farligt. Jag kände inte för att bråka med honom så vi tog den bara en gång från det hållet den var minst farlig och det gick bra även om han var lite misstänksam och kröp nära. Över lag kändes han fin. :)
 
När vi skulle ut i hagen igen hade det börjat regna och ganska rejält med. Han såg väldigt eländig ut när vi gick dit stackarn, han avskyr verkligen regn. :p
 
Nu har jag även anmält mig till pay and jump nästa helg. Vi slår till på 60 centimeter tänkte jag, det blir nog lagom till att börja med. Jag hoppas att jag kan träna på måndag, har inte fått svar än, annars blir det väl kanske på torsdag. 
 
Svårt att få bra bild på stallgången...
 
 

RSS 2.0