31 mars

Det blev en sväng på banan för Akke idag. Det var ju som sagt träningar så det var två andra hästar där samtidigt. Han tog det hela med lugn och mitt största problem var att han gärna drog sig mot de andra hästarna. Han var väldigt seg genom hela passet. Han gick riktigt fint i höger varv i början men sedan segade han ihop i vänster och blev väldigt tjurig i bortre hörnet och ville absolut inte gå ditåt. Jag vågade inte gå på honom så mycket heller då jag var rädd att han skulle sparka någon annan av misstag så jag försökte lirka med honom men det gick halvbra. Vi fick i alla fall lite draghjälp när hästen som tränade red förbi oss och kunde då komma ner i hörnet. Mot slutet blev jag lite tuffare mot honom och då kunde han trava med hyfsad bjudning längs med långsidan i alla fall. 
 
Jag funderar på om han växer och att det är därför han är så seg eller om han bara busar i hagen. Jag har även funderat på om han har ont någonstans men han är fin i benen, reagerar inte när man känner på ryggen och bär sig fint när man rider så det är förmodligen bara dumheter. Vi ska försöka komma ut i skogen lite och se om vi hittar bjudningen igen. 
 

30 mars

Äntligen börjar jag se slutet på köksrenoveringen så idag fick Akke lite motion. Vi tömkörde på banan och jobbade runt fyrkanten, mest i skritt men lite trav med. Han skötte sig bra, en gång vände han men det var för att jag släppte yttertömmen. Jag försökte fokusera på att han skulle ha lite mer bjudning för han var seg, i alla fall i vänster varv. Han kunde faktiskt trava ett varv på volten i båda varven. :) Jag ska försöka rida honom imorgon men vi får se hur det blir med det. Det ska vara träningar på bana så jag tänkte att det kan vara en bra övning för honom att gå med andra hästar där. 
 
 
 

22 mars

Var och red Nunne idag, Akke har fortsatt vila tills köket är färdigt. Jag tänkte rida till andra sidan motorvägen och galoppera men Eliots matte skulle hoppa så jag passade på att hänga på där istället. :) Hon hade byggt en linje på ena långsidan med tre galoppsprång emellen och ett räcke på den andra. Till att börja med låg bommarna på marken på linjen och Nunne kunde gå på tre och fyra språng då, när det blev hinder istället kunde han ta det på två också... Han var rätt taggad på mitten och tyckte det var lajbans att hoppa men på slutet när han fått skritta lite och vi hoppade banan lugnade han sig och var väldigt reglerbar och lydig. Vi hoppade inga mängde eller höjder, räcket låg på ungefär 90 cm som mest och linjen var uppbyggd med blå dunkar men det var ganska lagom för Nunne. När vi travade av kändes han mjuk och fin och han kom loss i galoppen ganska bra med. 
 

Ledigt

Akke lär få en vilovecka den här veckan, men det mår han nog inte dåligt av. Jag har ju blivit förkyld och uppepå det renoverar jag köket. När jag kom hem från jobbet och stallet ville jag mest krypa ner i sängen men det är bara att skruva skåp istället. Lägenheten är just nu överfull av kartonger, skåp och andra prylar... Tanken är att det ska bli klart under veckan så snickaren kan komma på måndag och såga till bänkskivan, skruva upp skåp och kakla. Jag måste hinna byta elcentralen med. :( Veckan lyckades dessutom bli ganska fullplanerad med två kalas, styrelsemöte och Nunne på lördag. Idag hade jag tänkt åka och hoppa syrrans häst men när jag knapp orkade resa mig från stolen efter lunch kändes det som en dålig idé så jag avbokade det hela. 
 

16 mars

Trots begynnande förkylning red jag en sväng med Akke i det fina men kalla vädret. Han var rikitgt duktig och vi var faktiskt inte osams alls ens i stallet. :) Vi red bort till Styrstad och längs med gärdena för att kunna trava och galoppera lite. Han gillar inte att gå på grusvägen då han är lite öm i fötterna men så fort det är mjukt går det bra. Vi övade styrning över vägen och det gick rikigt bra, han går fint i skritten. Han hade allmänt dåligt bjudning dock. När vi travade gick han på ganska bra men formen var det lite si och så med men det sitter nog mycket i bjudningen. Hemåt galopperade vi och jag lät honom gå i valfritt tempo först men det gick rätt långsamt så jag försökte gasa lite men det gick inte mycket fortare för det. :p Inga bockningar idag i alla fall, det går framåt. :) Det blev ingen högergalopp trots några försök men det är helt och hållet mitt fel, jag sitter gärna i vänster galopp och när jag verkligen ska försöka sätta mig åt höger istället blir det bara jättekonstigt och vänster i alla fall. Det är inget nytt fenomen och Akke är så känslig för sätet samt att han inte har lärt sig galoppskänkeln helt än så det fungerar inte när jag gör fel. 
 
Nu känner jag att det inte var bra att rida, sitter som ett kolli framför datorn och har ingen lust att rör mig ur fläcken. Inte bra med tanke på att vi ska renovera köket nästa vecka...
 
I fredags fick Akke gå promenad samma väg som vi red men inte rikitgt lika långt då det blåste halv storm. Han skötte sig faktiskt över förväntan och kunde till och med trava hemåt utan allt fäör mycket stök. :)
 
 

12 mars

Idag stod ridning av monstret på schemat. Han var rätt så pigg i början och knatade på i bra fart, lite för bra faktiskt då det mest kändes obalanserat. Jag hade plockat fram lite cavaletti och det tyckte han inte var något konstigt. Bitvis gick han fint men styrningen var det lite si och så med... Så här i efterhand skulle jag ha gett mig tidigare under passet men han var svår i vänster och jag ville få igenom ställningen så vi trälade ganska länge och han blev mest ovillig och sur. Jag red även på Peewee:t och det fungerar inte rikitg på honom, det blir lite för bra helt enkelt och han orkar inte. Även här måste jag nog backa lite och befästa de grundläggande hjälperna. 
 

11 mars

Idag hade jag Nunne. Vi red dressyr på banan och han var ovanligt mjuk och trevlig redan från start. Jag började med att jobba lite sidvärts och att öka/minska volten för att sedan galoppera lite. Idag fick jag verkligen till vänstergaloppen och han var riktigt bärig och fin ett tag. Det berodde nog på at jag fick loss innersidan ordentligt. Högervarvet gick lite sämre då jag inte hade honom ordentligt på ytter men det var helt okej och vi fick två fina fattningar där. Som vanligt närj jag har trimmat honom på banan var han en trött häst efteråt som tycke det var jobbigt att skitta av. :)

10 mars

Idag tömkörde jag Akke. Vi gjorde bara basic grejer, skritt runt fyrkanten med halt i hörnen till att börja med och även halter på långsidorna ibland. Han fick trava lite på långsidorna med efter en stund och det gick bra. På det stora hela fungerade det bra även om han var lite stökig en stund i vänster varv. Det är nog så att jag måste backa två steg med honom, det har gått lite fort fram då han har varit så duktig och nu sitter inte grunderna hel och hållet. 
 

8 mars

Idag blev det ridning. Först red vi bort till motionsspåret för att försöka hitta ridslingan där men jag såg ingen så vi red tillbaka och tog en tur på grusvägen istället. Det gick ganska segt men han var ju själv så det var inget konstigt. Det blev lite trav bortåt och hemåt även en del galopp då han piggnade till lite. Han skötte sig för en gångs skull bra i galoppen idag, bara en bockning. Jag vet inte om det hade att göra med att jag kortat upp stigbyglarna lite och kunde stå i mer balans. Vi avslutade på banan och han kändes rikigt fin bitvis. Vi jobbade lite med volter, speciellt i vänster varv och jag kände var problemet låg. Så fort jag tappar stödet i ytter tygel blir det pannkaka men när han trycker utåt känns det så onaturligt att hålla i ytter. Han tappar även en del bjudning när han försöker smita undan och det är lättare att gå på honom när jag sitter på än när jag är på marken. Jag ska ge longeringen ett försök med gjord och inspänning och även testa lite löslongering igen men fungerar inte det så ska jag se om det går att få igenom det när jag rider istället. Planen är att börja rida två dagar i veckan nu då han sköter sig väldigt bra när jag rider men är ett litet monster när jag jobbar honom från marken. 
 

7 mars

Jag westernlongerade igen och det gick rätt bra i början men sedan började han bråka och dumma sig när jag skulle trava honom. :( Vi höll på i nästan en timme... Dock mest skritt. Han har i alla fall blivit lite bättre att leda men det kan ju bero på att han är mer rastad också. Jag blir så trött på honom när han håller på sådär. Imorgon ska jag i alla fall rida, då har jag mer kontroll på honom. 
 

Snäll häst

Idag var Akke sjukt lugn, kan ha något att göra med att han blev ihopsläppt med de i hagen brevid. ;) Jag var inte med men förmodligen har det busats något fruktanskvärt under dagen för såhär lugn har han inte varit på evigheter. Han stod och sov på gången när jag mockade och höll knappt på och grejade med kedjorna ens! 
 
Igår westernlongerade jag. Till en början var han rätt så styrig och ofokuserad men på slutet kom huvudet ner och han lyssnade på mig, i alla fall en stund i taget. :p Han blev bättre än tidigare i alla fall så vi ska fortsätta med det ett tag. 
 

1 mars

Idag var jag ute och red med Akke i det tråkiga vädret tillsammans med Faktor och hans matte. Vi red en runda i koghagen, jag har ju bara varit på grusvägarna så det var roligt att se lite andra vägar. Akke var pigg, i alla fall när han gick bakom, när han hamnade först en stund i skogen gick det segt. :) Jag ställde inga krav på honom utan vi skulle bara ha roligt. Vi var nog ute i ca 40 minuter och han kändes lite trött sista biten hem men sökte sig fint i form. Det blev mest skritt men lite trav och galopp blev det med. Galoppen bestod av bockgalopp blandat med ruscher och han bytte galopp på mitten, dock bytte han bak först och sedan fram. :p
 
Han skötte sig faktiskt bra när vi gick fram och tillbaka till hagen med, han var lite pigg och på väg att hitta på bus när vi gick tillbaka men när jag sade till honom skärpte han sig. När jag skulle hämta honom stod han längst bort men kom i galopp när jag visslde på honom, kan ha varit så att han såg att jag öppnade godisfickan med men skönt att slippa hämta honom. :)
 

RSS 2.0