30 januari

Det blev lite ändrade planer idag så jag hann ta en tur på banan med skrutten. Eftersom det var en del snö höll vi inte på så länge, jag tyckte ändå att han tjurade ihop mot slutet. Det blev lite blandat skritt och trav, mest runt fyrkanten med fokus på att ha honom i form. Det gick riktigt bra och så länge han var fokuserad på uppgiften gick han fint och ibland tog han i så att han inte rikitgt orkade. :) Jag hade det tredelade fullcheek-bettet idag och han verkar mer tillfreds på det än på PeeWee-bettet men jag har å andra sidan bara haft PeeWeet i skogen, får utvärdera mer vartefter. 
 
Jag tittade närmare på hans mun idag och det ser nästan ut som han har fått en smäll på nosen. Ena framtanden ser trasig ut och han är lite sårig vid tandköttet... Han verkar inte besväras av det som tur är, håller tummarna för att han bara håller på att byta tänder ändå. 
 

Hmm...

Det har inte blivit så mycket seriöst jobb i stallet de senaste dagarna. Jag hade Nunne igår och idag men han har fått vila då jag varit väldigt trött och haft annat att göra. 
 
Idag tog jag tag i projektet att tvätta Akkes svans, det var välbehövligt och faktiskt inte så kallt som jag hade trott. :)
Jag tror han börjar tappa sina tänder för Eliot hade oförklarliga blodfäckar på hela halsen och inga sår, han äter som vanligt i alla fall så han verkar inte ha problem att tugga. 
 

26 januari

Jag red Kärleksstigen med Akke bort till backarna där vi vände. Idag var fotgängarna väldigt läskiga och framåtbjudningen var sådär. Det blev mest skritt bortåt, bara en liten trav då han var så tittig. Hemåt var det mer fart och efter att ha stått och väntat på att stigen skulle bli fri tog vi en galopp uppför backen. Först blev det lite bockande och sedan kom han på att man kunde springa fort, tyvärr var backen slut då och vi var tvungna att sakta av. Han hade svårt att skritta nerför sedan och det blev även en liten galopp till där det var plant. Sista biten hem jobbade jag med att få honom i form och när huvudet kom rätt några steg kom ryggen upp jättefint. :)
 

25 januari

Jag red Nunne på andra sidan motorvägen idag. Det blev galoppsadeln och kortare läder än vanligt och det var nästan lättare. Jag hade svårt med balansen när jag stod upp i skritt men så fort vi började trava och galoppera var det inga problem och bromsen fungerade bra den med. :) Motivationen med Nunne är på noll just nu och jag lyckades motivera mig till att rida idag genom att bestämma att jag skulle rida med kortare läder i galoppsadeln... När Akke flyttar kommer jag bara att rida Nunne en gång i veckan och det blir förmodligen inget tävlande heller eftersom jag vill rida mer i så fall och det kommmer jag inte att orka, därav dålig motivation. 
 
Det blev sent i stallet så Akke fick vila, vi tar en ridtur imorgon istället. 
 

24 januari

Idag gick jag en promenad med odågan. Jag ska göra ett allvarligt försök att bli av med det eländiga nafsandet och idag fick han knappt tänka att han skulle nafsa. Han skötte sig faktiskt rikigt bra och han lär sig fort vad jag vill. :) Vi gick Kärleksstigen och hemåt från backarna till vägen gick jag på höger sida. Det gick väldigt bra förutom att han har lite mindre respekt för mig åt det hållet och gärna prejar mig men vi jobbar på det. Det blev lite knöligt några gånger när han travade iväg och linan gled så han hamnade en bit framför mig och nästan hann vända innan jag fick honom på rätt köl igen. :p Från vänster kommer ju huvudet först när han börjar trava och vill busa så då är det bara att höja en hand så skärper han sig, men från höger kommer bogen istället och det är svårare att parera.
 
Vi avslutade med att longera några varv på banan då han var pigg. Det gick rikitgt bra och han kunde trava typ ett varv utan att hitta på hyss och det bästa var att han tog mina korrigeringar trots att jag bara hade ett dressyrspö och grimma. :) Det kanske faktiskt blir häst av honom också så småningom. ;)
 

21 januari

Red Nunne en stund på banan barbacka, orkade inte krångla med sadel. Motivationen var väl inte direkt på topp men vi jobbade med lite övergångar i alla fall. Han var riktigt fin i formen men jag fick inget tryck i honom eftersom underlaget inte var så bra. För ovanlighetens skull var han nästan finare i höger varv än i vänster. Han tog ordentligt stöd på ytter tygel och ställde sig fint. Jag tror minsann att mina kiropraktorbesök har gjort nytta, jag är mycket rakare i ryggen nu, hoppas bara det håller sig. :)
 
Nunne har blivit ganska tunn så jag känner mig nästan elak som rider på honom. Det är inte samma fart som det brukar och han är lite ovillig att gå in i stallet för tillfället. :( Det är inte så inspirerande att rida när han är så tunn heller, han kommer ju inte att sätta en enda muskel innan han har blivit tjockare så all träning är totalt bortkastad. =/
 

Nytt stall då :)

Nu har jag läst kontraktet till stallplatsen och som väntat var det inget konstigt så jag har sagt att jag vill flytta dit. Skulle det inte fungera alls får jag väl leta nytt till hösten men det verkar som sagt väldigt bra där. Nu återstår bara att se när det blir flytt, det lät i alla fall som att det inte var några problem att få flytta dit. :)
 

Vildhäst och stallplats

Idag var skrutten riktigt på tårna. Det började med när Plexus och Eliot kom in i stallet, det var tydligen mycket konstigt och han blev spänd och lite upprörd. När vi var klara att ge oss iväg och gick ut fick han syn på Atlas matte som grävde fram sin bil och tog då ett upprört varv runt mig och jag trodde nästan att han skulle sticka... Efter det var det lite svårt att stå stilla när jag längde stigbyglarna men det var inte så farligt. När jag väl kom upp var det full fräs med blandade skutt och jag hängde lite löst ett tag när han började göra en tvärvändning som jag inte var beredd på. Vi red bort till Sandviksgärdet och vände och tog tre varv på parkeringen på vägen tillbaka och större delen av vägen höll han på och taktade och skulle prompt gå i diket, det kan dock ha berott på att jag satt snett då det var åt höger han drog hela tiden. :p Han var inte mycket lugnare när vi kom tillbaka så det blev två varv runt rasthagen med lite trav och galopp innan han kändes hyfsat rastad. Han passade på att skutta lite då med och jag kände att jag inte satt lika stadigt med galoppsadeln men det var ingen större fara för avåkningar. Det är kul att han är lite pigg och verkar tycka det är skoj att bli riden och det bekommer honom inte så mycket att vara ute själv. Han lyssnar även mycket bättre på skänkeln nu, bettet lyckades jag passa in bättre med och han var inte lika irriterad på det. :)
 
Idag var jag ju och tittade på stall med och det verkar väldigt bra. Ordentliga rutiner, mycket bra kvalitet på foder, fibersand med ridbaneflis på ridbanan och bra hagar, sommarbetet var på hela 9 hektar! Det som var lite sämre var väl att hästarna inte kan titta ut ur boxarna, sadelkammaren var inte så stor och hindermaterialet var sådär, dock fanns det alltid hinder uppställda på granngården 3 minuter bort så det är inte så farligt. Inget ridhus jättenära men inte mer än ca 3 km ridväg till ett av dem och flera andra på 5-10 minuters resväg, dessutom har de bygglov för ett där så varefter kanske det blir ett, vem vet. Jag tycker det känns bra och det verkar vara ordning där så om det inte står något jag absolut inte kan gå med på i kontraktet så kommer jag att flytta dit. Det fanns en ledig box nu och när de bytt alla boxgaller kommer det finnas ytterligare två. Det var en intresserad till som har första tjing men vill de vänta så kan det hända att jag flyttar redan vi månadsskiftet. :)
 

18 januari

Det blev som sagt galopp längs med motorvägen idag. Jag plockade även med mig skidglasögonen då snön var jobbig igår, mycket skönt. :) Nunne var piggare, speciellt hemåt och bettet hade inte riktigt lika bra verkan som igår men ändå bättre än D-bettet jag brukar rida på. När han väl tog förhållningarna böjde han i alla fall på nacken och det kändes som han jobbade på bättre. Han var svettig när vi kom tillbaka så lite fick han minsann jobba. 
 
Jag var lite sugen på att rida Akke men det föll på att jag inte orkade ta på galopptäcket och att jag helst rider utan så jag kan driva bättre med spöt vid behov men eftersom det snöade så pass mycket som det gjorde var det inte ett alternativ att vara utan. Vi får rida imorgon istället. Vi tricktränade lite istället, jag jobbar på att få honom att stå stilla på kommando och det gick helt okej, dock kommer han gärna fram till mig när jag säger bra då han kopplar det med godis. :p
 

Stallbyte?

Just nu har jag allvarliga planer på att flytta Akke till ett annat stall. Det är så himla tungjobbat där han står nu, speciellt nu på vintern och jag känner att jag inte riktigt orkar med det. Jag brukar ju kasta ett öga på stallannonserna på blocket lite då och då och nu var det en plats ledig i ett stall som jag har haft ett gott öga till ganska länge. Det kommer att bli lite dyrare men det kan det vara värt då jag sparar 1,5 mils resa de dagar jag jobbar och jag inte behöver ta några pass förutom insläpp på helgerna och det lär inte vara varje helg. Tanken var ju ändå att hitta ett nytt stall till sommaren och man får passa på när det finns lediga platser i de som verkar bra. Jag ska dit och titta på söndag och sedan får jag se hur det blir. Om jag flyttar ska jag ändå försöka fortsätta rida Nunne under våren i alla fall och kanske sommaren med, jag behöver ju starta en fälttävlan i år så jag inte måste ta om mitt gröna kort igen... 
 

17 januari

Idag var det Nunnedag igen. Efter att ha fixat stallet klart plockade jag in honom för en ridtur. Vi red bort till Eriksberg och jag hade peewee-bettet på honom. Det fungerade riktigt bra, han kändes mjuk och fin men det kan ha berott på att han vilat i två dagar, han brukar bli bätte då. Det bästa med bettet var att vi inte hade så mycket dragkamp. När man travar eller galopperar hemåt brukar han bli rätt så stark och jag brukar få kämpa för att hålla honom i ett tempo som jag bestämmer. Idag kunde jag bara ta en bestämd förhållning och han lyssnade på mig! :) Jag ska prova imorgon med, då ska vi galoppa längs med motorvägen i galoppsadeln. Tanken är att kunna ha peewee-bettet när jag hopptävlar istället för pessoabettet. Det är helt klart värt att testa för jag gillar inte att rida med pessoabett, jag använder det endast vi hopptävling och terrängträning där det krävs lite mer kontroll. 
 
Det var en lång dag idag, som alltid när jag har Nunne och dessutom insläpp. Åkte till jobbet vid halv sju imorse och kom hem vid nio på kvällen... Nu sitter jag invirad i en filt och har inga planer på att flytta mig på ett bra tag. :p
 

14 januari

Det blev en kortare ridtur med Akke trots allt idag för att prova bettet. Vi knatade runt i skogen vid tranformatorstationen en liten stund och red sedan bort till vägen och vände. Han var pigg och riktigt trevlig att rida, han lyssnar bättre på skänklarna tycker jag och bjudningen var det inget fel på idag, han travade när jag red på långa tyglar och vi tog en liten galopp på slutet. :) Han är så rolig att jobba med, man märker verkligen att det händer saker och att han utvecklas, bästa hästen! :D
 
Bettet fungerade sådär, vi hade dålig broms och han gick och skakade på huvudet till och från men jag tror inte jag lyckades passa in det helt korrekt. När jag tittade på bilderna verkade det som att jag skulle korta upp sidostyckena mer, jag får prova det nästa gång. När jag tog på det verkade han i alla fall gilla det, han höll inte på och greja som med de andra betten, han verkade mest undra vad jag stoppat in i munnen på honom. :p Förhoppningsvis blir det bättre när jag hissar upp det lite och eventuellt stuntar i nosgrimman. 
 

Peewee!

Äntligen har mitt peewee bett kommit, är sjukt sugen på att testa det! :) Nunne lär bli första försökskanin då jag inte kommer att hinna rida Akke innan det är dags att ta hand om Nunne igen och dessutom rids han helger nu igen. 
 
Idag gick vi en promenad upp till badplatsens parkering. Det blev inte längre då gjorden jag hade till galopptäcket var för lång och kasade bakåt så jag ville inte att den skulle komma för långt bak. Han var rikigt städad idag, han håller ju fortfarande på och bushugger och gapar men idag var det lugnare. Han var piggelin och hemåt övade vi start och stopp från båda hållen och på slutet skötte han sig rikigt bra. :) Bakbenen såg fina ut idag och jag är rädd att han har lite mugg och det är därför han svullnar upp. Han såg lite röd och irrierad ut i på ballarna och i karlederna bak. Nu är det i alla fall inte lerigt längre så det blir förhoppningsvis bättre snart. 
 
 

11 januari

Det blev en ridtur i snön med Akke, kände att man får passa på innan det fryser och blir halt. Vi red Kärleksstigen och vände när man rider ner för backen mot grillplatsen. Det var förfärligt segt och tittigt bortåt, han stannade var och varannan meter för att han hörde folk och ville gärna vända. Vi hamnade bakom någon som var ute och gick med en hund en bit och då blev det bättre fart på honom och han ville gärna följa efter när de svängde av stigen, knasboll. :) Hemåt var det bättre fart på honom och jag passade på att trava en del. När vi travar är det i princip fri fart och han gick över i galopp ganska fort. Han gjorde söta bocksprång när han började galoppera, det känns mer som han bär sig supermycket och höjer ryggen som en tok. :) Han är inte ett dugg svår att sitta kvar på när han bockar, det är bara att stå upp i stigbyglarna och låta honom hållas. Han blev bara piggare och piggare kändes det som och när jag gick sista biten hem för att jag skulle städa undan hans bajs var han odräglig och nafsade efter mig och travade brevid. :p
 
Han var tjock i bakbenen när jag tog in honom, jag tror det berodde på att han inte har rört sig så mycket, han rörde sig inte konstigt vad jag kunde se i alla fall och han var inte varm. Jag lindade när vi red och det var lite bättre när vi kom tillbaka. Vi provade även min nya förbygel som kommit med martingal på. Den passade bra och det var sååå snyggt med ljusbrun förbygel och svart sadel, eller inte. :p Martingalen var mest ivägen, det var svårt att ta ledande tygeltag med den och eftersom han egentligen inte behöver någon kör vi utan i fortsättningen. Sadeln kändes bra idag, jag hade polypaden som jag köpt isället för fårskinnet, den verkade halka bak lite med och då blev det bättre. Jag ska prova galoppsadeln igen nästa gång och se vilken som verkar bäst. 
 
 
 

9 januari

Det blev inte riktigt som planerat idag. När jag kom till stallet regnade det lite men inget jag tänkte på, dock så tilltog regnet mer och mer så jag var inte så sugen på att rida när stallet var klart. Jag lyckades för en gångs skulle komma till stallet innan fem och hade insläpp så jag hade inte så mycket val, det var bara att ta in Nunne trots regn och ge sig ut. 
 
Det blev tömkörning på banan och det första jag gjorde var att tappa tömändarna på marken så att de blev blöta och sandiga, vidrigt. :( Banan blev bara blötare och blötare och mina skor läckte så jag var inte road. Nunne fick börja med att göra halt på fyrkantspåret och stå still med lösa tömmar. Det var en nyttig övning för herrn. Efter cirka två varv med halter gick vi in på volten och jobbade med övergångar. Han gick väl sådär men mot sutet i vänster varv släppte han till och såg riktigt fin ut. Höger varv gick uselt, han började bli trött vilket resulterade i att han sprang och när jag tog i honom så krullade han mest ihop sig. Det blev aldrig någon direkt ordning på det hela även om han blev något bättre på slutet. Han var ovillig att galoppera med så jag fick jaga på honom ordentligt för att få galopp några gånger. Att jag var trött hjälpte inte heller, tålamodet var allt annat än bra. 
 
När vi var klara var jag rejält blöt och hade ingen lust att göra något med Akke, jag kände att jag bara skulle bli arg på honom. Jag upptäckte även att han inte hade något täcke på sig så det gick ändå inte att göra något. Är vädret okej ska jag kanske göra något imorgon istället. 
 

8 januari

Idag red jag Nunne. Det blev en sväng bort till Eriksberg i galoppsadeln. Han kändes lite stel och jag fick inte ihop honom riktigt men jag ansträngde mig inte så mycket heller. Det blev en hel del galopp och när vi vände hittade jag verkligen balansen, tricket var att verkligen våga ta stöd i stigbyglarna och inte stå lite smått på tå. Så himla skön känsla att bara kunna stå där utan ansträngning. :D 
 
Akke fick vila även om han nog skulle ha behövt lite motion. Om jag orkar och hinner ska jag göra något med honom imorgon men jag har Nunne med så jag får se hur det blir. 
 

6 januari

Idag var Akke lugnare och det blev löshoppning. Han skötte sig bra även om det var svårt att få ordentlig bjudning mot hindrena. Det blev gärna trav in och då fick han långt. Han hoppade i alla fall en liten oxer på 60 cm och det såg väldigt fint ut. :) Det var en hel del bus och galoppruscher på den långsidan som hindren inte stod på så energi finns det allt. :p Jag ska nog ta någon dag och bara lägga ut bommar som han får galoppera över på långsidan mot utgången och försöka få honom att bjuda mer där. 
 

Hoppehästen...

Jag tror jag har en liten hopptalang minsann, i alla fall när det gäller att hoppa ut från ridbanan... :p Den lilla busen var allmänt pigg när jag tog in och borstade så det blev en promenad trots att jag hade lite dåligt med tid. Vi gick Kärleksstigen och han var rätt så odräglig. Han försökte hela tiden få igång mig och när han fick trava gjorde han sitt bästa för att preja mig och det där med trav är väl inget roligt när man kan galoppera? Jag var lite småirriterad på honom men samtidigt är det roligt när han är pigg, för det mesta är han ju lugn och snäll. Nere vid grillplatsen kunde man gå ut i vattnet på ett ställe så jag försökte få ut honom men det var inte populärt. Om jag hade gått ner före honom hade det säkert gått bra men var inte så sugen på det. :p Han gick i alla fall fram och drack så jag nöjde mig med det. Sista biten hem fick han öva på att göra halt, det kändes som om det behövdes. Han var nästan ännu piggare på vägen hem och var inte märkbart trött efter knappt 40 minuters promenad så jag släppte honom på ridbanan så han skulle få springa av sig lite. Efter två svängar längs långsidan satte han kurs mot staketet och hoppade över, suck. Det var ju inte på det lägsta stället han hoppade över heller, när jag mätte var staketet 95-100 cm högt och han gjorde det hur lätt som helst. Förra gången han tog staketet var det ju mest för att han inte hann stanna men det här gången visste han precis vad han gjorde för han kom i ganska samlad galopp mot staketet, bushästen. :) När han kommit över travade han glatt bort till Nunne och Atlas och tyckte inte riktigt att han skulle bli infångad då det var så roligt att vara lös. Kompisarna lockade som tur var väldigt mycket och med hjälp av lite hästgodis fick jag tag i grimman, sedan var det march tillbaka till stallet för att ta på täcke och sedan ut i hagen igen. Jag trodde ju att han hade slutat hoppa ut från banan men tydligen inte, i alla fall inte när han är pigg. Jag funderade på att löshoppa imorgon om underlaget tillåter men får se om jag vågar, han ska ju helst inte lära sig att hoppa över staketen och det är ju lätt hänt att han tar staketet med när han ändå är i gång. 
 

2 januari

Idag trotsade jag hostan och red Nunne. Från början hade jag tänkt rida bort mot Eriksberg men blev sjukt sugen på att hoppa så jag byggde upp lite hinder på banan. Han kändes fin i traven när jag joggade igång honom men när vi började galoppera föll det isär lite. Han blev hängande i vänster tygel och ville inte riktigt ställa sig åt vänster. Jag fick ingen ordentlig galopp på honom och han blev slarvig men benen. Jag fösökte jobba honom lite i vänster sluta i galoppen för att få ordning på ställningen men det fungerade inget vidare. Till att börja med var det bara plockepinn och lite svårstyrt men när jag satte tillbaka de bakre stöden på sadeln så blev det mycket bättre då min skänkel höll sig stilla och han hoppade riktigt bra och kontrollerat. :) Han blev trött på slutet stackarn. :)
 
Jag har laborerat lite med de bakre stöden på sadeln inför eventuellt nyköp av hoppsadel till Akke. Jag vill ju ha en wow-sadel och den enda kåpan de har som är i lite rejälare läder saknar de bakre stöden så jag har provat utan på min nuvarande. Det har fungerat helt okej tyckte jag till jag satte tillbaka dem, då kände jag hur mycket de gjorde för mitt skänkelläge. Jag måste ha sådana stöd på nästa sadel, så är det bara. 
 
Jag var ambitiös och red Akke med idag. Eftersom jag släpat fram hindren så fick Akke prova att hoppa han med. Det blev galoppsadeln då ena skruven till bommen lossnat på hoppsadeln. Jag gjorde ett räcke med dunkarna på mellanhöjd och lade ut markbommar och lite infångare. Vi började i trav men det blev lite knyckigt och hackigt så vi provade galopp istället och då gick det super, man kunde inte tro att det var första gången han hoppade med ryttare. :) I vänster varv var det svårt att få fart på honom så där gick det inte lika bra men han tvekade inte något. Vi tog hindret tre gånger i varje varv sedan fick det räcka. Som avslutning skrittade vi genom skogen bort till Käreksstigen och sedan tog vi vägen hem. Det stod två plastsäckar vid vägkanten som han tyckte var jättefarliga. Han vände runt en gång men sedan vågade han gå fram och nosa på dem och efter det var de inte farliga längre. :)
 

1 januari

Helt otroligt, jag har bloggat i 2 år! Trodde inte jag skulle orka så länge men det är ett bra sätt att skriva tränigsdagbok på. :) 
 
Som vanligt när jag tömkört min skrutt är jag helt lyrisk. Han är så sjukt duktig och fin. Idag hade han hittat på ett nytt trick för att komma undan, han kom in mot mig i vänster varv så jag var tvungen att hålla staidgt stöd på ytter för ovanligheten skull. Han gjorde bara något enstaka försök att dra iväg längs spåret men rättade sig dikrekt när jag tog i inner. Idag vågade vi oss på lite galopp med och det gick faktiskt bra. Till en början var det ju lite problem med styrning och att få fart på honom men det ganksa snabbt att få ordning på honom och när han kunde galoppera ett halvt varv på volten och det var jag som bröt av nöjde jag mig. 
 
I höger var var han riktigt fin redan från början så det blev inte mycket jobb där. Vi gjode någon övergång för att inte slita i traven för mycket och så blev det ju galopp åt det hållet med. Han var riktigt duktig och här kunde han galoppera närmare tre kvarts varv innan jag bröt av. Han skulle säkert klarat ett helt men jag ville inte utmana ödet. Han jobbar sjukt bra med ryggen och sina bakben när vi tömkör och han visar sitt fina steg. Inte så att han har något jättespektakulärt steg men det är inte dåligt heller och minst lika fint som sin bror. :)
 
Lekt lite i photoshop, tyvärr var bilden suddig. 
 

RSS 2.0