30 juni -16

I tisdags hade jag ut en equiterpeut till Akke. Han var inte överförtjust i att bli petad på men mellan varven tyckte han att det var skönt. :p Det var väl inga jättegrejer, hon lossade lite i baken samt bogarna och lite i nacken. Han har ju alltid haft en knöl strax efter sadelläget och tydligen var det en gammal muskelskada enligt ET. Det är inget han besväras av och han har ju alltid haft den men jag skulle i alla fall hålla lite koll på den när han rids hårdare så den inte svullnar upp. Jag kunde massera musklerna upp på rumpan lite då och då samt insida lår. Stretcha var också bra om jag gjorde, det har jag faktiskt slarvat med ett tag. 
 
Igår skrittade vi bara runt Ånestad utan större krav. Vi testade en liten trav bara för att känna hur han kändes och han var väldigt mjuk och trevlig, däremot hade han väldigt taskig bjudning i skritten. 
 
Idag fick han nya skor. Han var lite ryckig och stökig fram, bak gick väldigt bra så fort hovslagaren fick ordentligt tag på benen, innan dess stod han och kickade... Efteråt red vi gräsvägarna runt Ånestad. Han kändes fortfarande väldigt mjuk och rörlig även om han blev spänd på slutet och fortfarande inte hade någon bjudning att tala om i skritten. 

27 juni -16

Kan ha glömt att skriva lite här. :p I lördags blev det i alla fall lite longering. Det var väldigt länge sedan, framför allt lite seriös longering med inspänning. Vi testade faktiskt att longera över hinder, jag tror det är första gången sedan det mycket misslyckade försöket på en kurs för sisådär 3 år sedan. :p Till att börja med var det bara 3 galoppbommar, när han tagit dem snällt i trav och galopp höjde jag upp den i mitten till ett litet hinder. På grund av lite bristande bjudning blev det trav över rätt många gånger men han lyfte på benen i alla fall och några ordentliga språng fick vi. Han kunde även galoppera två varv på volten i vänster varv och det var jag som bröt av. :) Han var över lag väldigt duktigt tycker jag, det var lite krångel med vänstergaloppen andra gången vi skulle försöka med den men det löste sig ganska snabbt. 
 
Igår red vi en ganska kravlös barbackatur runt Bjärby. Det blev en hel del övergångar och han var riktigt fin. :)
 
Idag hopptränade vi för M igen, det var ett tag sedan. M fick föl i helgen så vi var hos oss för att inte råka dra dit någon smitta. Vi fick börja med att trava över fyra galoppbommar på långsidan. Det gick ganska bra men vi fick jobba lite med att han skulle fram över alla bommarna, han fick längre och längre ju längre vi kom i serien. När vi gjort det i galopp några gånger lade M upp bommarna en efter en så det blev en studs. Han var lite nonchalant och slarvig ett tag men jag upplevede att det blev bättre när jag höll kvar kontakten över hindren istället för att släppa. När vi var nöjda med studsen byggde M om de två sista studsarna till ett hinder. Naturligtvis hade hon lagt dem så det blev högsta möjliga, strax över metern, så matten blev lite nervös men han hoppade ganska snällt. Han var lite osäker första gången men andra gången gick det fint. Efter det gjorde hon om resterande studsar till ett likadant räcke och vi fick hoppa dem som kombination i andra varvet. Vi kom in ganska tokigt på grund av bristande ridning och höjdrädsla men han ställde ändå upp och hoppade båda hindren. :) Andra försöket gick mycket bättre. Som avslutning fick vi hoppa en kryssoxer i höger varv och även det gick bra, andra gången bjöd han till och med själv och jag fick nästan ta tillbaka. :) Jättenöjd med honom och vi har nog inte hoppat så här högt tidigare, just idag kändes det helt möjligt att debutera 90 centimeter under hösten men vi får väl se. Det känns i alla fall som han har en mycket bättre inställning till hinder nu. 

23 juni -16

Igår red vi ett dressyrpass på banan, barbacka. Det blev mest övergångar och så övade vi på att ställa utåt på volten. Efter en stund blev det hyfsad ordning på övergångarna och det blev mest trav-halt. I galoppen blev det fattningar från skritt. Sakta av till skrittt igen gick inte alls i något varv, efter mycket trälande fick vi till några hyfsade avsaktningar i varje varv i alla fall. Jag ökade och minskade galoppen en del med och på slutet var den riktigt fin och jag hade ett bra stöd i ytter i båda varven. :)
 
Idag blev det galoppintervaller, först 2x1x2, sedan 1,5x0,75x2. Idag lyckades jag även hitta 500 meters tempot. Han gick inte lika bra när jag gasade så pass mycket men det är inte fel att få in känslan för det. Vi körde det tempot de två första gångerna sedan övergick vi till lite lugnare tempo där han jobbade mer i form. 
 

20 juni -16

På grund av bristande ork och motivation blev det bara ett varv runt motionsspåret idag, mycket kravlöst. Han var rätt seg och mest fokuserad på att få tag på så mycket gräs han bara kunde i farten. :p Vi slutet av rundan finns ett antal stenhällar som är perfekta små nerhopp förutom att det är lite snårigt där men vi provade i alla fall att gå nerför den med minst träd runt. Han tog sig snällt ner men lämnade bakhovarna kvar uppe så de gled ner när framhovarna tog mark, det lät som det i alla fall... Han är lite lätt drumlig av sig vilket grundar lig lite i att han är förskräckligt lat. :p Jag var i alla fall nöjd med inställnigen så vi red hem sedan. 
 

19 juni -16

Idag körde vi lite gymnastikhoppning och reglerade galoppen. På ena långsidan hade jag ställt upp fyra studs och på den andra två bommar med 22 meter emellan. Vattenmattan fick också vara med på kortsidan. :) Under framridningen blev det lite skänkelvikningar och ställa inåt och utåt på volten, det gick sådär. Speciellt i vänster varv var han väldigt trälig när vi skulle ställa utåt. Över lag var han ganska stel åt höger. Galoppbommarna gick riktigt bra när vi kom dit, vi kunde utan större problem få in mellan 5 och 7 galoppsprång. Det stökade lite när vi skulle få in fem i vänster galopp då han bytte till höger över första bommen och sedan tillbaka till vänster över den sista... Till slut fick vi till det i alla fall. I höger blev det lite avbrott och nåt byte till vänster när vi skulle få in 7 språng men vi lyckades två gånger sedan. Studsen var inga problem alls, han var lite tveksam första vändan, sedan gick det super. Vattenmattan var inga problem den heller, han tittade lite de första gångerna men inte farligt. Som avslutning gjorde jag hinder av det och hoppade två gånger åt varje håll. Han tittade lite men det var inga större tendenser till stopp. :)
 
Igår blev även vår isolering upphävd. Valackerna har ju inte visat några symtom undr fyra veckor så vi får åka iväg om vi vill. Stona är fortfarande isolerade i tre veckor till. 
 
Här är filmen från i torsdags. 
 

17 juni -16

Igår red vi dressyr på banan. Jag började med att flytta honom lite och göra lite övergångar innan vi tog lite galopp och testade att göra någon tiometersvolt samt rida snett igenom vilket gick utan problem. När vi kände oss klara red vi igenom LA:1 igen och idag gick det bättre förutom att jag glömde vägen lite grann ibland. :p Det var mest ryggningen och förvända galoppen åt vänster som inte blev så bra. När vi gjorde en ny förvänd efteråt var det inga större problem. Vi avslutade med lite fattningar från skritt. I vänster gjorde han bra fattningar och även en fin avsaktning ner till skritt igen när jag verkligen kortade ihop honom och förberedde innan. I höger varv blev det inte lika bra, han är inte lika stark där så han springer nästan in i fattningen och jag kunde inte få honom så kort och balanserad som krävdes för en bra avsaktning men det är bara och träna på. Han kändes väldigt trevlig när vi travade av. Vi blev filmade och jag ska lägga upp filmen när jag orkar. Han så i alla fall bättre ut än han kändes. :)
 
Idag körde vi galoppträning. Först blev det 2 minuter galopp och en skritt två gånger och efter det 1,5 minuts galopp med 45 sekunder skritt två gånger, efter det kändes han rätt mör. :p Vi låg på ungefär 400 meter/minut i tempo men jag skulle gärna vilja komma upp i 500. 
 
Jag har även lyckats bli förkyld, blä. :(
 

14 juni -16

Det blev stall idag så klättrar vi imorgon. När jag skulle hämta honom i hagen kom jag på den lysande idén att tömköra! Det var ju ett tag sedan och jag skulle även se hur han rörde sig. Jag kunde inte se något konstigt så det var säkert en nervsmäll han fick igår. Han var för övrigt duktig när vi tömkörde. I vänster varv kunde han gå i en låg form nästan utan stöd i handen, dock i lite undertempo. Galoppen går framåt även den och vi körde på flera varv på volten endast med korta avbrott till trav när han inte orkade/blev för obalanserad. :) I höger varv var han riktigt fin när vi galopperat. Vi körde lite mer i vänster sedan och då var han inte lika avlappnad och fattade fel galopp ett par gånger men fortfarande ganska duktig. :)
 
 

13 juni -16

Idag blev det en längre tur, totalt knappt 1 mil. Idag red vi rundan åt andra hållet och red ner på gräsvägen efter Ånestad istället för att rida grusvägen runt och sedan gräsvägarna bort till Styrstad och vidare till kohagen. I traven var han fin när han inte gick och tittade på saker, galoppen kändes super, den har vi verkligen fått ordning på, lätt i handen i form och går i princip att reglera med sitsen. :) Som vanligt var det väldigt läskigt genom Styrstad men det är nyttig miljöträning. När vi skulle över diket bort mot kohagen lyckades han gå för långt fram och gled ner med frambenen och när han skulle upp var bakbenen ner en vända med, suck. Vi kom i alla fall upp utan större problem. Det är ju inte första gånge han gjort så här men då var det ett mindre dike och det var mest jag som var på väg över öronen på honom då. Väl uppe på andra sidan var han ordentligt halt på vänster bak och reagerade lite när jag klämde på det. Vi började gå hemåt och hältan släppte ganksa snabbt så troligtvis fick han bara en nervsmäll. Han kändes ren när vi travade lite på grusvägen och jag kunde inte se något heller. Hur som helst blir det vila eller någon lugn tur imorgon beroende på när C slutar jobbet. Slutar han som vanligt så åker vi och klättrar annars blir det på onsdag och då får korven vila då istället. 
 
Jag fick även en faktura från distriktsveterinärerna idag... De skulle ha 168 spänn för att skriva ett veterinärintyg åt mig! Det tog säkert fem minuter, jag hämtade det till och med där så de inte behövde skicka det... Hade jag vetat det hade jag struntat i det, tävlingen kostade inte så mycket mer....
 
'
Pit stop nummer 3 av 4 på väg in från hagen med lera på näsan. :p Först kisstop, sedan var han bajsnödig och så gick vi förbi badkaret innan vi var ute ur hagen. 

12 juni -16

Idag hoppade vi. Jag byggde upp 5 1/2:an igen samt två hinder snett igenom så man kunde ligga på en åtta och hoppa dem, ett med koner under och ett med den gröna mattan över. Även vattenmattan fick vara med men den lade jag bara på ena långsidan utan bommar. Uppvärmningen bestod mest av att rida över vattenmattan och det var inte alls lika mycket diskussioner som vanligt där. :) Han kändes väldigt trevlig och framme, något trött i galoppen. Som framhoppning tog vi hindrena snett igenom en eller ett par gånger åt varje håll. Han var något tveksam första gången på dem men hoppade snällt. Efter lite skritt tog vi 5 1/2:an en gång i varje varv på cirka 75 centimeter innan jag höjde upp den till 95 centimeter och tog den en gång i varje varv där med. Första gången var han lite seg fram men sedan gick det kalas. :) Jag tog bort alla bommar framför sedan och tog oxern som den var en gång åt varje håll och det gick bra. Efter det avslutade vi med att ta de andra hindrena några gånger igen innan han fick trava av. Konstigt nog var han lite tveksam på hindret med konerna men efter ett par gånger var det som vanligt igen. Jättenöjd med honom idag. :)
 

9 juni -16

Idag blir den lille korven 5 år, det firade vi med lite intervallträning. :p Han var oväntat positiv, kanske för att det var lite svalare idag. Första gången gick lite småsegt men sedan kom han igång bra och gick självmant i ett vad jag tyckte lagom tempo, vi låg nog runt 400-450 meter/minut. Vi hade pee-wee bettet idag och han jobbade på jättefint i galoppen i form trots ett väldigt lätt stöd i handen. :) Det blev 1,5 minut galopp och 45 sekunder skritt fyra gånger vilket nog var ganska lagom för sista biten kändes han lite småtrött men det släppte när vi travat av och skirttade hem. Jättenöjd med honom idag. :)
 

7 juni -16

Det blev ett dressyrpass idag och vi passade även på att ta fram vattenmattan och lägga på ena kortsidan. Den var farlig i början och sedan lite till och från... Vi värmde upp med övergångar från skritt till trav och han kändes ganska fin. Efter det jobbade vi lite med åttvolter innan vi tog lite galopp och testade lite 10-metersvolter samt fattningar från skritt. Fattningarna blev lite sådär men det berodde på att jag inte fick till skritten. Vi testade sedan att rida igenom LA:1 och det gick över förväntan. Bitvis gjorde han det riktigt bra, bitvis blev det lite pannkaka. Det hjälpte ju inte att han var inne i en period där vattenmattan var farlig med. :p Skänkelvikningarna gick okej men han flyttade väldigt olika i varven, ökningarna är ju som de är och ryggningen blev väl inte jättebra då jag kom på den lite sent och inte hann förbereda. Galoppen gick okej förutom den förvända då han bröt av när vi kom ut på spåret så vi gjorde om det en gång åt varje håll och då fungerade det. Galoppökningen kändes super. :) Vi jobbade ganska mycket med vänstergaloppen sedan då han sköt ut höger bog och drog iväg när vi red snett igenom. Det blev bättre mot slutet men inte helt bra men han var trött så vi gav oss ändå. Jag misstänker att det är galoppmbytena som ställt till det då han varit så här förut när vi trälat med bytena snett igenom. Överlag var jag ändå nöjd med honom. :)

6 juni -16

Idag var vi ute på långtur. :) Det blev 1,1 mil och vi var ute i ungefär 1,5 timme. Bitvis var han tittig och verkade ärligt talat inte speciellt medtagen när vi kom hem igen. Jag jobbade honom inte jättemycket men när jag ansträngde mig lite var han fin. I galoppen jobbade vi lite med att öka och minska tempot, annars blev det lite övergångar. Vi red bort till kohagen och längs gärdena bort till Styrstad och sedan längs gärdena så långt det gick och grusvägen tillbaka till Ånestad. 

5 juni -16

Idag hoppade vi, han kändes lite stel och var inte riktigt framme när jag red fram. Han började med att stanna på hindret som jag lagt ett bildäck under men tog det snällt på andra försöket. Vattenmattan bråkade vi om en stund innan vi kom över, jag var nästan på väg att hoppa av och lägga ner bommen. När vi väl kommit över en gång var det inga konstigheter dock... Vi hoppade de hindren samt ett smalare hinder några gånger innan vi gick på 5 1/2:an. Han tog inte tag i det alls i början men det blev bättre för varje gång. På slutet gjorde han det riktigt bra, det blev nästan kort fram. Vi slutade med några språng på 1 meter innan vi travade av. :) När vi plockat undan på banan testade vi att gå över lastpallen. Den här gången hade jag fångat in den med lite bommar. Först var det läskigt och han var mycket tveksam till att gå över men när vi kommit över första gången var det inga problem sedan. Det fungerade bra när jag satt upp och red över med och han kunde till och med gå över den när jag tagit bort bommarna och bara sockerbitarna stod kvar i varsitt hörn vid lastpallen. :)
 

4 juni -16

Idag har vi testat beridet bågskytte. :) Ibaz matte har en båge som vi fick låna och skjuta med. Hästen var en naturbegåvning. :p Brydde sig inte ett dugg om ljudet eller att jag höll på och stöka med bågen på ryggen och förstod snabbt vad det handlade om. Vi började att sjuta tre pilar från stillastående vilket gick riktigt bra, jag träffade tavaln med två stycken. Efter det körde vi två gånger i skritt och en i trav innan vi övergick till galopp. Jag träffade inte tavlan alls i galopp men var ganska nära ett par gånger. Efter de första vändorna gick det bara fortare och fortare på långsidan men han var lite tjurig och ville helst sakta av vid kortsidan. När vi hållt på en stund började han sura lite när vi skulle iväg så då fick det räcka. Vi red lite i vänster varv sedan då det bara blivit högervarv innan. Han kändes väl sådär men jag hade inga jättekrav heller. Det var ganksa roligt och vi ska nog testa igen. :)
 

2 juni -16

Han hade egentligen vilodag idag men eftersom det inte blir nåon tävling får han vila imorgon istället. Vi red ett dressyrpass på banan och han kändes så fin. :) Först flyttade vi lite, främst i skritt, sedan jobbade vi lite med traven och att han skulle fram innan vi tog lite galopp. Galoppen känns som den utvecklats massor, det kändes som han verkligen bar sig på bakbenen. När vi kändes oss lite lagom framridna efter ungefär 15 minuter red vi igenom LC:2 vilket gick väldigt bra. Jag kunde väl satt lite mer tryck i traven och han dök lite med näsan ibland men det är ju bara småsaker, annars var han stadig och fin i formen och gjorde det han skulle. Det var bara första galoppen som krånglade lite som vanligt då jag inte får ihop honom tillräckligt snabbt efter skritten. Som avslutning gjorde vi lite förvänd galopp och vi kunde rida in till medellinjen i båda varven och även göra en serpentin. Han bytte fram ett par gånger när jag inte satt helt rätt men det gjorde vi ingen sak av. Vi gjorde även lite byten eftersom han så snällt bytte i den förvända. Han ville ju inte byta rent så vi tragglade en stund men så plötsligt gjorde han två rena åt varje håll och då travade vi av. 

1 juni -16

Fan, fan, fan. :( Det visade sig att det var en zooepidemisk bakterie Matilda hade och nu väntar isolering 3 veckor efter att ingen uppvisar symptom längre... Det lär ju betyda minst fyra veckor förutsatt att ingen av de nya hästarna som kommit på bete blir smittade, hästarna i stallet borde ha blivit sjuka vid det här laget om de är smittade. Som tur är är betena i alla fall uppdelade i ston och valacker så Akke går inte med Matilda. Hela min tävlingsplanering sket sig ju i alla fall. Jag skulle ju tävlat två dagar den här helgen samt två dagar nästa helg som jag var anmäld till plus att det var två tävlingar till i juni som jag funderade på. Nu blir det ju världens meck med att få tillbaka anmälningsavgifter och sånt, det är i alla fall lätt att återta anmälan i tdb. Jag som hade tänkt börja träna terräng igen med nu när hoppningen går bättre, det blir det inget med heller. :(
 
All ridlust försvann när jag fick veta att vi skulle bli isolerade men vi tog en sväng ändå. Vi red förbi Ånestad och bort längs vägarna där och sedan längs gärdena hem. Han var lite spänd och ovillig i skritten men det släppte vartefter, speciellt efter att jag flyttat honom lite. När vi kom bort till gärdena jobbade vi med att öka och minska galoppen. Det gick sådär i början men på slutet blev han riktigt fin när jag kortade honom. Han kunde gå kvar i en bärig galopp fast jag lättade i handen. :) 
 
Nu blir det hårdtränig när vi inte får tävla, jag tänke börja med galoppintervaller och lite längre turer någon dag i veckan så han bygger lite mer kondition och styrka. 
 

RSS 2.0