31 juli

Det regnade hela dagen igår så det blev ingen ridning. Idag fick Nunne gå på en riktig långtur. Vi red bort till Getå och tillbaka via Algutsboda och var borta i 1 timme och 20 minuter. :) Han kändes faktiskt inte så trött men så skrittade vi mest också. 
 
Efter det orkade jag inte göra så mycket med Akke. Vi gick upp och åt kraftfoder och borstade lite ordentligt  och sen blev det en kort sväng barbacka bort till banan och tillbaka. Han var jättedukitg, han lyssnade framåt när han höll på att tjura ihop och tog stöd på bettet och vi kunde gå i sicksack över vägen på väg tillbaka. :) När jag skulle släppa ut honom i hagen igen öppnade sig himlen och han gillar verkligen inte att bli blöt. När jag släppt honom smet han direkt in under närmaste björk som tydligen inte gav tillräckligt med skydd för han galopperade bort till de andra och gick in i skogen. :p Det syntes på hela hästen att han avskydde vädret när han galopperade iväg, stackarn. Han har även lyckats knöggla till ett öra... När jag kom satt flugluvan på sned och ena örat låg vikt under den. Det ville inte riktigt ställa sig rakt när jag tog av luvan och när jag kom tillbaka med Nunne hade det svullnat lite. Nu får han vara utan luva så får vi se om det blir bättre. 
 

29 juli

Idag red jag med sadel för första gången sen de åkte på bete. Vi red bort till ett sandtag i hopp om att kunna klättra men det fanns inga bra backar. :( Det fick bli ett varv runt hagen istället med mycket galopp och som avslutning hoppade vi en smal stock på cirka 80 centimeter som låg hagen de gick i förut. :) Nunne var duktig även om han kändes trött. När vi borstade så smaskade han i sig en stackars hallonbuske med hallon och allt, det var tydligen delikat. :p
 
Jag orkade inte göra något speciellt med Akke. Han fick sina godisar och så gjorde jag ett försök att få bort klistret sedan han hade "plåster". Det gick väl sådär men lite fick jag bort och så passade jag på att bada honom lite med hink och svamp. Tveksamt om han blev renare men vi försökte i alla fall. 
 

28 juli

Idag blev båda hästarna tömkörda. Akke fick springa, eller snarare gå, över bommar på volt och vi hade även två dunkar som vi gick slalom emellan. Bitvis var han duktig men på slutet var han mer ofokuserad och tryckte utåt och försökte göra som han ville. Det blev mest skrittjobb men lite trav fick vi in. 
 
Nunne fick också gå över bommarna men det gick inte så länge eftersom han är så drumlig och sparkade runt dem hela tiden och jag tröttnade på att lägga tillbaka dem. Han var även lite svårstyrd med tömmar och ville inte gärna gå utåt för ytter töm, speciellt i höger varv. Han var ganska fin ändå och jag är nöjd med honom, han tömkörs ju väldigt sällan. 
 

27 juli

Jag var uppe tidigt igen och red. Jag tog Nunne först och vi red till andra sidan motorvägen och fortsatte på en väg där. Vi hittade en jättemysig skogsväg som vi red på ganska länge tills jag tyckte att det var dags att rida hem igen. Han har ingen vidare kondition för han flåsade förfärligt när vi galopperade uppför lite backar. Vi var ute i en timme och tio minuter och det blev mest skritt men han kändes lite trött när vi kom hem. 
 
 
Akke fick gå en sväng runt hagen, det tog ungefär 30 minuter och när vi kom tillbaka igen fick alla hästar flytta till en hage med mera mat. :)
 
 

26 juli

Det blev aldrig av att åka till hästarna igår men idag var jag där igen. Jag började med Akke som blev tömkörd på ridbanan. Det fungerade ganska bra, lite svårt i vänster varv då han gärna går åt sidan och smiter men han är inte tömkörd sedan någon gång i maj eller juni så då får man vara lite ringrostig. :) Eftersom vi gick upp till stället där vi har alla saker passade vi på att fixa tassarna med. Han har fläkt upp framhovarna så dant så jag filade bort det värsta. Han passade även på att dra iväg med skopan som jag bundit honom i en liten bit... Jag trodde den var tillräckligt tung för att ligga kvar även om han drog men tydligen inte. Som tur var fick han inte panik av att den föjde efter och slutade när jag ptroade på honom. Efter det fick han stå lös när jag fixade hans fötter och det gick bättre än väntat, han vandrade inte omkring speciellt mycket. :) Benet såg också bättre ut och jag lindade honom fram när vi tömkörde. 
 
Nunne fick en skrittur i skogen. Vi provade lite olika vägar men ingen var bra. Den första var sönderkörd och väldigt mjuk, den andra hade de lagt massa sten på och den sista vi provade gick inte så långt. Vi var ute i ungefär 40 minuter i alla fall så det fick duga. 
 

Hästbad

Idag gick jag upp vid sex för att jag skulle hinna gå och bada vid Skiren med hästarna innan eventuella badgäster skulle hinna dit men eftersom det var molnigt så kändes det inte som att det skulle komma några. 
 
Akke fick börja och när jag tempat honom och sett så att han inte hade feber tog vi på tränset och promenerade iväg. Det gick lite sakta då han är öm i fötterna när han går på grusväg och vassa stenar men han skötte sig bra. När vi kom fram till sjön var det lite läskigt, mest grillplatsen men även vattnet fast bara jag gick före så kom han efter när han fått tänka lite. :) Det var lite konstigt med vattnet men när jag gick i före följde han efter. Han ville gärna gå upp igen ganska omgående men en liten stund fick han allt vara i. Han skrapade lite med frambenen och körde runt med nosen men annars höll han sig lugn. Benet såg bättre ut när vi kom hem så det blir att promenera varje dag nu. Jag ska se om jag kan ordna någon slags tofflor åt honom som vi kan ha när vi är ute och går. 
 
Nunne red jag också bort till Skiren med men han var inte imponerad av att bada. Han gick i utan större protester men ville gärna upp igen och tyckte jag var jättedum som tvingade honom att stå och posa framför vattnet när jag skulle ta kort. Hem tog vi samma sväng som igår fast vi hittade en fortsättning på vägen och kom ut vid Algutsboda istället. Det fanns även en liten mur vid sidan av stigen som vi hoppade även om Nunne gärna hade sluppit. :p
 
Måttligt förtjust :p
 
 

23 juli

Idag blev det en ridtur på Nunne och naturligtvis lyckades vi komma iväg när det var som varmast... Vi red ett varv runt hagen först vilket bara tog en kvart. Efter det provade vi banan en snabbis men det var inte så roligt det heller så vi provade en stig på ett kalhygge som vi inte kom så långt på för det låg lite byggnader där och det såg inte ut som om man skulle rida där. När vi kom tillbaka till hagen efter det hade vi ändå varit ute i cirka 40 minuter så det fick räcka. Jag funderade även på om Akke skulle vara kvar i hagen för han struntade totalt i de andra hästarna och såg nästan ut som han skulle hoppa ut ur hagen när vi red iväg. Han och Nunne har verkligen blivit kompisar även om de stod närmare de andra hästarna än vanligt idag.
 
Ardennerstoet som går i hagen gillar dem inte och jagar dem så fort hon får en chans. Jag blev riktigt sur på henne idag när jag skulle ta ut Akke. Vi var kanske 50 meter bort och då skulle hon jaga iväg Akke så jag knäppte loss grimskaftet och motade iväg henne, sedan gick vi ut genom den andra grinden. 
 
Akke verkade lite hängig och jag funderade på om han hade feber, när jag tempade hande han 38.3 men termometern var muppig så jag vet inte. Han hade i alla fall lagt sig ner när jag skulle åka. Benet var lite tjockare idag även om jag tror att det blir bättre när han har rört på sig. Jag ska åka dit tidigt imorgon bitti och om han inte har feber ska vi gå bort till sjön som ligger i närheten och se om han kan tänka sig att bada lite, det skulle nog vara bra för hans ben. 
 

Ihopsläpp

Idag har Akke och Nunne åkt på bete. Vi släppte ihop dem på morgonen så de skulle vara lite bekanta med varandra medans vi packade in det som skulle med i bilen. Det var inga konstigheter med att släppa ihop dem, de nosade lite på varandra och sedan ignorerade Nunne Akke. 
 
Eftersom jag körde Akke till bete i trailer och Nunnes matte red bort honom kom jag lite före men Akke stod snällt på trailern de ca 30 minuterna vi fick vänta. :) När vi släppte ut dem i hagen till de andra hästarna så gick de för sig själva först och de andra stod och hängde vid en av grindarna. Det var först när vi började gå till de andra hästarna som de kom på att de skulle hälsa på varandra. Stackars Akke blev omringad av tre hästar samtidig som skulle hälsa och en av dem vände rumpan till och slog så han fick sig en smäll på huvudet, precis framför ganaschen. :( Efter det travade han iväg en bra bit och gick för sig själv och Nunne hälsade lite på de andra men han gick mest undan och struntade i dem. Jag fick gå och hämta Akke som hade fått en svullnad där han blev träffad men det hade inte gått hål. Förhoppningsvis är det inget allvarligt och det verkade inte vara så farligt. Han ville inte gå till de andra hästarna efter det så han och Nunne gick för sig själva. Jag tyckte han skulle gå och hälsa på en liten ponny som gick för sig själv men då kom Nunne och gick emellan så han verkar ta hand om Akke. :) Jag ska dit på förmiddagen imorgon och se så allt är bra med dem. Han ben såg i alla fall bättre ut när han rörde mer på sig. 
 

Hmm, det var ett tag sedan...

För mycket jobb och häst så jag har knappt haft datorn på under veckan... 
 
Nunne fick jobba lite i backe när vi red bort till höger under motorvägen och hem igen uppför branta backen i måndags (tror jag). Det blev mest skritt men lite trav och galopp fick vi in och han var förfärligt pigg och stark uppför backen längs med motorvägen på väg hem så jag orkade inte bråka om farten utan lät honom springa. Han verkade inte halt i alla fall. 
 
I tisdags blev det gymnasikhoppning på banan då jag satte upp en serie med tre studshinder på väldigt låg höjd med travbom innan det första. Efter lite uppmjukning körde jag på över serien några gånger. Han rev ju såklart och jag orkade bara hoppa av en gång, sedan fick han hoppa fast bommarna låg på marken. Han kändes riktigt fin i galoppen efteråt, väldigt lydig och bärig. :)
 
Akkes ben har blivit bättre och jag lyckades med att få kompressen att sitta kvar med hjälp av mycket silvertejp. Penicillinsprutorna har gått hyfsat och den sista han fick i tisdags gick super, han stod jättesnällt. :) I onsdags var vi på återbesök och de tyckte det såg fint ut även om han fortfarande var något svullen. Han behövde inte mer pencillin och vi klarade oss utan "plåster" också. Han var även snäll att lasta, den här gången körde vi med godishink. Syrran stod och skramlade med den i trailern och jag skickade in honom och stängde, supersmidigt. :)
 
Han har fått vattenmassage i fyra dagar nu vilket går ut på att man ska spola benet med vatten i cirkelrörelser. Han fixar det bra och det finns gott hopp om att man kommer att kunna spola honom med slang eftersom han accepterade att bli spolad på benet. Vi har även betat lite varje dag då han inte tycker att hö är så gott. Han är fortfarande lite svullen i benet och idag var han mer svullen strax ovanför kotan men han är inte halt och har ingen feber. Imorgon ska han få åka på bete med Nunne. Veterinären tyckte att vi skulle vänta med att släppa ihop honom med nya hästar lite längre men han rör sig inte i rasthgen tror jag och trivs inte med att vara själv och inte ha något gräs att äta så jag vill att han ska ut på bete så han rör på sig lite mer så svullnaden går ner helt. Egentligen skulle han ha gått på bete på ett annat ställe med två småtjejer men en av dem har gjort sig illa så det blev inget bete där i brist på sällskap. :(
 

Nödlösning

Ja, vad gör man när hästen klär av sig plåstret, man har inget mer och det gamla vill inte sitta kvar? Jo man tar fram silvertejpen och håller tummarna att det inte lossnar igen. :p
 

12 juli

Akke hade klätt av sig sitt plåster när jag kom till stallet idag så det var bara att gå in och få ett nytt samt lägga om bandaget som hade halkat ner ännu mer. Han var mindre svullen längst ner på benet och jag tyckte att svullnade runt såret också hade lagt sig lite. 
 
Nunne skulle ridas idag med och det blev ett lättare dressyrpass på banan. Han kändes inte helt ren i början, sedan kändes han okej när han blivit lite varm för att sedan kännas halt igen när vi travade av. Jag ska lina honom på måndag och se om han ser halt ut eller om det bara är spänningar som har släppt och det är därför han känns annorlunda. Vi provade hans gamla dressyrsadel idag och den låg ju i jämnvikt men jag tyckte den kändes lite trång så det är nog min som ligger bäst ändå och om han musklar sig kommer den att bli trång om inte annat. 
 

Veterinärbesök

I torsdag bar det iväg till Marby för att se så inte armbågsleden var skadad. Han var feberfri på morgonen och rörde sig bättre. När vi kom tid fick vi vänta ungefär en timme då vi var där som akutfall och inte hade någon tid bokad. Han tyckte det var läskigt att gå in på kliniken men när de kom och skramlade med en godishink var det inga problem längre. :) Redan från början trodde de inte att leden var skadad eftersom han hade svarat på penicillinet men de gjorde ett ultraljud i alla fall. Som de trodde såg allt bra ut så de tvättade av såret ordentligt och när det torkat fick han "plåster" på det och bandage upp till knät. :) 
 
Det där med att åka hem verkade han tycka var onödigt. Det fanns så mycket att titta på så godisburken var ointressant... Vi höll på i ungefär 30 minuter och bråkade och han betedde sig riktigt illa och slog mot spöt och ville inte alls vara med. Det blev ett nytt försök med godis och den här gången gick det lite bättre och när sedan en av assistenterna kom ut med en hink och stod och skramlade med den inne i trailern gick han in relativt snällt, då var jag rätt så trött på honom kan jag säga. 
 
När vi kom hem fick han gå i rasthagen och det vekade inte bekomma honom att han var ensam. Nu kommer han att få bo inne på ätterna och gå själv i rasthagen på dagarna tills han är bättre. 
 
Omplåstrad
 
 

Suck...

Jag blev lite hönsig imorse och ringde distriktarna och bokade tid åt Akke och tur var väl det för när jag kom till hagen hade benet svullnat upp ännu mer och han hade svårt att gå. Det gick åt både lugnande och brems innan veterinären kunde göra något vettigt med såret och hon kunde sticka in en ca 10 cm lång pinne i det så det var ett sticksår. Hon trodde att han hade blivit sparkad och frågade om någon av hästarna var nyskodd och jo Plexus är ju faktiskt det. Hon kunde inte undersöka leden då han var så svullen så imorgon ska vi till Marby och ultraljuda den. Ser det bra ut så får han väl bo hemma med boxvila men om leden är skadad måste vi upp till Strömsholm och operera... Detsamma gäller om jag inte kan ge honom hans pencillin, då får han bo på klinik så att de kan göra det men förhoppningsvis går det bra. :( 
 
Atlas matte var jättesnäll och hjälpte mig att hämta honom i sommarhagen och han gick på trailern ganska snällt, han gick ut en gång men det var för att han tyckte det var läskigt med taket och han inte var tillräckligt distraherad av maten. :) När vi kom till stallet fick jag nästan trycka ut honom han verkade tycka det var onödigt att gå ur transporten. :p Det verkar inte bekomma honom att vara själv och Atlas och Nunne går ju där även om de inte syns. Han gnäggade åt mig vid sommarhagen är jag skulle hämta honom, sötnosen. :)
 
Dagens ben...

Trasig hästar, suck...

Nunne kanske är fräsch, det är så svårt att säga när man sitter och känner efter. Ibland känns han som vanligt och ibland lite skum. Vi rider väl igång honom i alla fall och om han inte är helt okej kommer det nog att visa sig. 
Idag red vi bort till Gransjönäsbadet först och sedan tillbaka till ridbanan där jag försökte känna om han var okej. Det blev ganska mycket trav och lite galopp och han var trött efteråt. Vi skrittade av en sväng på vägen och totalt red vi i 45 minuter. 
 
Akkes sår som jag upptäckte igår var värre idag, eller inte såret, men svullnaden. Nu var han svullen på hela utsidan av benet ner till knät. Eliots matte hjälpte mig att tvätta ur det ordentligt och så lade jag på lite salva och avvaktar om det blir bättre. Han fick gå i egen hage då den nya knappt har en plan fläck och jag inte vill att han ska bli jagad då han var halt. Han hade ingen feber i alla fall och aptiten var det inget större fel på men det märktes att han inte mådde bra, lilla gubben. <3
 
Såret
 

8 juli

Idag stod promenad med Nunne på schemat. Det blev Kärleksstigen idag och vi var ute i 40 minuter. Nyttig träning för mig. :) Imorgon ska han ridas, hoppas att han är fräsch nu så vi kan komma igång igen. 
 
Akke hade ett rejält hack i benet när jag var hos honom och gav honom mat. Det satt högt upp på vänster fram och var svullet runt såret. Jag är rädd att det kanske kommer att vara. Jag sprejade på lite sårspray och lade på massor med helosan så inte flugorna ska komma åt det. Imorgon ska jag ta med mig sjukvårdslådan och se om jag kan tvätta det ordentligt. Han såg inte halt ut i alla fall men han gillade inte att jag petade på det, men han är ju allmänt pipplig med sånt så det kanske inte är så allvarligt. Han fick en flugluva på sig med, jag får väl se om den sitter kvar imorgon. :p
 
Jag var även och spanade in eventuellt bete åt Akke. Det var inte jättemycket mat vad jag kunde se men helt klart bättre än vad de har nu och mycket klöver. Om han kommer att gå där får han gå tillsammans med två jämnåriga tjejer, det blir nog roligt för honom. :)
 

5 juli

Idag var jag ute och gick med Nunne. Det blev 30 minuters promenad i hemmaskogen. Kändes ganska lagom för mig som är i usel form just nu. Det fanns blåbär i skogen så jag tog några i farten när vi gick, gott. :)
 
Akke fick lite kraftfoder och blev borstad. När vi ändå var hemma passade vi på att hälsa på vattenslangen. Den var läskig först när den sprutade vatten men sedan vågade han sig fram och nosa på vattenstrålen, han blev till och med lite blöt om nosen. :) Vi tar det lite lugnt och hoppas att det går att spola honom så småningom, han är ju inte förtjust i att bada än så länge fast vi bara har kört med hink och svamp...
 

Det händer grejer :)

Idag var som sagt hovis här och verkade Akke och han uppförde sig riktigt bra. Han var dessutom väldigt trött, förmodligen till följd av att han var mätt. :) Jag passade på att mäta honom när han var hemma med. Framtill hade det inte hänt så mycket, en centimeter om senaste mätningen var korrekt så han är numera 152cm. Bak däremot hade det hänt grejer, han var 157cm där så det finns gott hopp om att han faktiskt kommer att bli lite större. :) Eftersom han uppenbarligen växer så det knalar får han ledigt fram till min semester i alla fall, då kanske vi kör igång med lite promenader så han är lite igång till kursen vi ska på min sista semestervecka. 
 
Massören var hos Nunne idag också så nu ska han igång igen. Vila imorgon och sedan skritt fram till tisdag då jag ska känna om han känns okej. :)
 

Segt...

Händer inte mycket på hästfronten just nu. Nunne är fortfarande halt även om det ser bättre ut och Akke har fortsatt semester. Imorgon kommer hovis så jag ska passa på att mäta skrutten när han är hemma och se om han växer. Gör han inte det kanske jag tar tag i att motionera honom, annars får han vara ledig fram tills att jag går på semester om tre veckor. 
 
Jag funderar lite på att hitta något annat bete åt honom med för det finns inget att äta nu. Förhoppningsvis ska vi hägna in lite nytt i helgen så de klarar sig ett par veckor till men sedan får jag se. Har ingen lust att betala för bete om jag ändå måste stödfodra liksom...
 

RSS 2.0