Film inomhusterräng

 
 
Det blev mycket korsgalopp men fokus låg på bjudning och flyt så han fick sköta det där med galoppen själv. 
 

29 februari -16

Igår var vi på inomhusterräng och tränade, det gick både bra och dåligt. När vi kom in i ridhuset var typ allt farligt, det var ju massa skumma hinder överallt med granris på, i och runt. Det var svårt att rida fram eftersom han hade svårt att gå rakt fram då han gick och sneglade på allt och dessutom var vi tvungna att hålla oss undan för folk och hästar då jag inte litar på att han inte slår om han tycker att någon kommer för nära. Vi hade ingen direkt ordning på grejerna när det var dags att börja hoppa och som väntat stannade han på första hindret som var säckar med en bom över. De var väldigt farliga och han skulle absolut inte hoppa. Efter lite bråk hoppade han i alla fall men nästa gång var det samma sak igen men efter det fungerade det hindret okej. Nästa nya hinder som var en liten kulvert stannade han också på men det var inte lika svårt att få över honom i alla fall. Vi fick ta de två hindren vi hoppat efter varandra och då fick vi lite mer flyt. Efter det skulle vi lägga till en oxer med granris i samt första hindret från andra hållet. Oxern blev det också några stopp på, mest för att det stod en vit grind vid sargen cirka tre meter innan som han gick och sneglade på istället för att koncentrera sig på hindret. Här någon stans började det släppa och jag fick mer snurr på honom. Han fick lite bjudning och vi hade mycket bättre flyt. Jag fick till och med bromsa ibland då han gasade på lite väl mycket, speciellt mot andra hindret. Vi fick prova lite nya hinder vartefter och det var inga större problem, lite tveksam mot en lite större kulvert men vi kom över utan att stanna och ett stopp på en granhäck. De två sista varven kändes han riktigt bra i alla fall och över lag är jag väldigt nöjd med honom. Det var mycket nya intryck och första gången på länge som vi red tillsammans med många hästar.
 
Nu får han veckan att fundera lite och så åker vi tillbaka nästa helg på Pay and Cross och ser hur det går. :p Jag ska lägga upp film vartefter. 
 
Idag var vi bara ute och sträckte på benen lite. Det blev barbacka runt 20 minuters rundan och en sväng ner till mötesplatsen. Vi jobbade med lite trav och övergångar på grusvägen och han kändes riktigt trevlig. 
 

27 februari -16

Idag blev det en barbackatur. Vi red 20-minutersrundan och tog en extrasväng på grusvägen bort till diket. Han var riktigt trevlig idag och vi kunde göra båda galoppfattningar och övergångar. :)
 

26 februari -16

Idag red vi bort till E22:an och fortsatte på cykelvägen mot Hollstad en bit. Vi gjorde en avstickare på en stubbåker men den var tyvärr knölig och hård annars hade jag hoppats att det skulle gå att trimma lite där. 
 
Återigen var han spänd och gick med huvudet i vädret bortåt och det blev sedan gradvis bättre hem. Efter galopp längs halva grusvägen var han riktigt fin och vi tog en vända till bort till diket och tillbaka. Totalt blev det en tur på ungefär 6-7 kilometer och han var till och med lite småsvettig. :)
 

24 februari -16

Idag var han rätt jobbig att rida... Allmänt spänd och huvudet i vädret, suck. Han knatade ju ändå på framåt ganska bra så det var svårt att lösa det med att driva på med. Vi red bort till Arkösundsvägen. Vi tog en sväng in på ängen de slagit efter husen och jobbade några varv på volt i skritt och trav. Han såg ju såklart något i skogen men jag fick i alla fall ihop honom lite mer efter det och det gick lite bättre hemåt då. När vi kom till allén gick han plötsligt superfint och fortsatte så resten av turen, han fick gå ett extra varv längs allén för han behövde röra på sig. :p
 
Några av hästarna har gått på stobetet några dagar för att spara hagarna men igår vid insläpp hade Sputnik gjort utfall mot Akke så han höll på att halka omkull när han spang undan så idag fick han gå i sin vanliga hage igen och det märks på humöret och energinivån... Han var mycket lugnare när han gick på stobetet. 
 

22 februari -16

Idag fick vi sällskap av Matilda igen och vi red bort till Arkösundsvägen. Det blev mest skritt då Matilda blev lite stökig när vi travade. Akke var riktigt fin trots lite bristande bjudning. Han var piggare på vägen hem och sista biten knatade han på riktigt bra. :)
 
Jag har även bestämt mig om stallplatsen efter att ha hört lite vad de andra två som var och tittade tyckte. Vi hade fått ungefär samma uppfattning och jag känner att det är för osäkert att flytta dit. Det var ju ingen som direkt bestämde och troligtvis kommer någon annan att ta över och driva det om kanske ett år, jag skulle inte bli förvånad om det blev så. Tydligen skulle de även ha strutsar brevid hästarna, det missade jag när jag var där och tittade och jag känner mig inte så sugen på det. Jag vill ha ordentlig struktur i stallet med någon som bestämmer, inte demokrati mellan alla inhyrda, det blir bara konflikter och tråkigheter då. =/
 

21 februari -16

Idag blev det en barbackasväng med hackamore. Jag tänkte bara rida runt Ånestad först men det var så skönt så vi red gärdesvägarna runt Bjärby med. Det blev mest skritt och lite trav. Underlaget var lite hårt och knöligt. Han var riktigt fin bitvis när han gick fram som han skulle. 
 
Jag var ju och tittade på stallplats idag och nu har jag extrem beslutsångest. =/ Det skulle ju vara skönt med ridhus och han skulle nog trivas bättre med fri tillgång på hösilage och mer utevistelse men jag trivs ju ändå väldigt bra där vi står nu. Det är ju mer kollektivstall där jag var och tittade, vi kommer att sköta alla insläpp samt alla pass på helgerna och då finns det 7 boxar så det blir 1-2 pass per vecka. Det som talar emot är väl att hagen kanske blir leråker samt att det inte verkar vara någon som styr direkt och det är tyvärr upplagt för tjafs då... Sedan har de ju bytt folk som driver det stallet rätt ofta nu, den förra hade det ett år ungefär och nu är det ju de som stod kvar som tagit över. Just nu lutar det åt att jag inte flyttar men jag ska fundera imorgon med och höra med två andra i stallet som också var och tittade där idag och se vad de tyckte. 
 

20 februari -16

Igår red vi bort till E22:an. Det var något hårt men det fungerade i alla fall. Han var rätt lugn och lite seg bortåt, något bättre hem. Han gick fint i alla fall och inget stökande med huvudet idag. Vi körde tempoväxlingar vilket gick helt okej och i galoppen hemåt blev han väldigt trevlig efter att vi verkligen ökat en gång. 
 
Idag var vi och tränade för M igen. Han var seg när jag red fram och lyssnade väl halvbra på skänkeln. Jag fick en aha-upplevelse när M förklarade hur hon rider. :p Jag sitter ju och klämmer hela tiden för att hålla igång honom, en ful ovana som jag nog haft större delen av min ridkarriär. Nu fick jag istället trycka till honom ordentligt när han saktade ner och däremellan hålla skänkeln stilla och han ska fortsätta isamma tempo. Det fungerade bra och jag ska försöka fortsätta att träna på det hemma. Hoppningen gick faktiskt ganska bra. Han stannade på första hindret en gång, mest på grund av bristande bjudning och en pilot som blev väldigt passiv. Det var lite krångel med muren också, han drog sig mot sargen för att slippa hoppa den men vi redde ut det efter en stund och sedan gick det bra. Vi hoppade bana med fyra hinder och det flöt på ovanligt bra då han kommit igång lite då och var mer framme för skänkeln. Nästa helg ska vi på terrängträning inomhus, vi får väl se hur det går. :p
 
Imorgon ska jag faktiskt åka och titta på stallplats. Jag börjar bli trött på att det inte går att rida ordentligt eftersom banan är värdelös, är det inte fruset så är den geggig, hal och ojämn. I stallet som jag ska titta på får hästarna vara ute längre med och har fri tillgång på hösilage i hagen samt går i stor flock, jag tror det kan passa herrn. Att det finns ridhus är ju inte heller något minus. :p
 

18 februari -16

I tisdags var hovslagaren här. Han var stökig och ryckte med benen en del när han inte fick ha sin slicksten men över lag gick det helt okej, dock var han skitsur på hovslagaren av okänd anledning...
 
Igår red vi ut en sväng tillsammans med Matilda. Det var hårt så det blev bara skritt. Han roade sig med att dra tyglarna ur händerna på mig en stor del av turen. Jag vet inte om det är något som han var missnöjd över eller om han bara hade tråkigt. Kallt var det med, jag gick sista biten hem för att få upp någon slags värme. 
 
Idag fick han vila och vi passade på att frisera manen. :)
 

15 februari -16

Motivationen är i botten nu när det är så hårt ute. =/ Igår blev det en barbackatur i skogen och uppför pulkabacken. Han kändes väldigt fin över lag även om det fanns lite läskiga saker i skogen som en pulka till exempel. :p
 
Idag red vi runt Ånestad och det märks att han inte har gått ordentligt på ett tag. Det var väldigt busigt när vi hamnade bakom joggare och han gick och skakade på huvudet. Vid Ånestad såg han farliga fläckar med snö på marken och en bit längre fram fick han syn på en annan häst borta på gärdesvägarna... Även vid Bjärby var det spänt då de kom med transporten och lastade av hästar. Han har börjat fälla med misstänker jag då det var vita hår på mina byxor när vi kom tillbaka (barbackatur igen).  
 
Imorgon kommer hovis så då blir det nog vila. 
 

13 februari -16

Eländiga väder, varför kan det inte vara plusgrader för? :( Det hade inte hunnit frysa helt i alla fall men var ändå lite småknöligt och hårt att rida. Vi red barbacka runt vallen och idag kändes han riktigt fin och avslappnad som omväxling. På slutet när vi körde övergångar blev han riktigt fin. :) Det var bara galoppfattningarna som var lite sisådär, det var väldigt segt att komma igång. Jag skruvade i broddarna igen med. Tyvärr fick jag inte i tåbroddara på ena hoven så det fick räcka med traktbrodd. 
 

12 februari -16

Jag hade tänkt rida igår men det blev inget då han var varm på hovleden på höger bak... Jag linade lite men han såg inte halt ut som tur var. Idag fick jag veta att han hade haft rally i hagen igår så det fanns nog en förklaring till det varma benet. 
 
Idag blev det i alla fall en sväng tillsammans med Sputnik. :) Från början hade jag tänkt rida på banan men den var som vanligt dålig... Vi red runt Bjärby åt fel håll och hade det trevligt. :) Min häst var väldigt lugn och det blev inget bockande alls. På gräsvägarna, som var över förväntan, blev det både trav och galopp och Akke kändes fin. 
 

9 februari -16

Vi fick sällskap av Matilda idag. Det blev en rätt lugn tur bort till E22:an. Vi travde sista halvan av rakan bort samt hem. Han var mer avslappnad än när vi är själva men var tvungen att hålla koll på Matilda då han fick gå först. :p Han var lite seg och jag vågade inte riktigt gå på honom framåt om han skulle få för sig att slå. De sparkade inte ner varandra heller fast de kan bli sura på varandra, konstigt nog kommer de dåligt överens fast de gått tillsammans... 
 

8 februari -16

Vi hittade en ny väg idag. Eftersom det är så blött ute red vi bort förbi Ånestad och undersökte grusvägen där. Det visade sig att man kom bort till gräsvägarna vid gångtunneln under E22:an så vi fortsatte där och fick ihop en runda på ungefär sex kilometer. :) 
 
Han var superspänd när vi var på grusvägen och gick med huvudet i vädret men när vi kom in på gräsvägarna slappnade han av. När vi började trava gick han riktigt fint större delen av tiden. Vi jobbade med tempoväxlingar, mest i trav, och på att jag inte ska släppa efter när jag driver framåt utan hålla kvar istället. Han kändes riktigt trevlig. :)
 

6 februari -16

Idag var det hoppträning igen och det gick mycket bättre än senast. :) Till att börja med var han mer fram för skänkeln och även lite piggare idag. Det bjöds på en del studs och bock när M hoppade en annan häst när vi red fram. :p Vi hoppade en studsserie på medellinjen som bestod av fem hinder men vartannat var nerlagt åt oss så det var egentligen tre hinder med bom emellan varje. På första försöket var han som vanligt tveksam så vi hade inte så mycket fart in och vi kom lite snett så vi missade hinder nummer två och tre. :p När vi tog om det gick det bättre och efter några försök var han lite mer fram och räckte till bättre, i början blev det långt på slutet. Det fanns även två titthinder på sidan av som vi fick hoppa efter serien. Det ena med en grön liten kulvert under red jag bra på, det vill säga att jag inte släppte kontakten i munnen utan red ihop honom, och han tog det på första försöket. Muren som var det andra hade vi lite styr och galopproblem mot så då föll jag tillbaka i gamla ovanor och övergav honom de sista sprången vilket resulterade i att han stannade... Efter det gick det bra i alla fall och något av de sista varven tog han egna intiativ och hoppade av utifrån både in i serien och på det gröna hindret. :) Det var en  väldigt skillnad på honom idag och jag är väldigt nöjd. 
 
När vi var klara och jag hoppat av så var han tvungen att kissa och det var en mindre sjö innan han var klar, han måste ha varit kissnödig ett tag. Han kissade även i transporten på vägen hem... Det jag nästan är mest nöjd över var nog ändå lastningen. :p Både hem och bort gick han på utan att blinka, annars vill han ju gärna gå på sidan ett par gånger för att se om han kan slippa. Han fick även öva på att backa ut vid ridhuset då jag inte kunde använda fronturlasten. Det var inga större problem, han försökte backa ut två gånger innan jag tagit ner bommen men efter det verkade han förstå att det inte gick och kunde vänta till jag tagit ner den. :)
 

4 februari -16

Värdelöst väder just nu... Det hade fryst på ännu mer idag så man kunde inte göra mycket mer än att skritta. :( Vi red runt vallen. Det var hårt och knöligt så det blev bara skritt bort till krondiket, sedan fuskade vi lite och travade i kanten på vallen. Han gick bättre idag och kändes lite mer avslappnad. Vi jobbade lite med tempoväxlingar och det gick bra. 
 
Jag har äntligen fått ordning på min ridlampa med. :) Jag har tänkt fixa en i många år men i december beställde jag i alla fall en lampa som verkade bra. När den kom satte jag fast den på en förbygel och vips så hade man en ridlampa. Tyvärr vinklade den ner sig så fort man gjorde mer än att skritta men det är numera åtgärdat så nu ser man vart man rider och framför allt syns man bra. Den har ungefär två timmars batteritid på helljus och den lyser upp superbra. :)
 
 
 
 

3 februari -16

Igår red vi bort till Arkösundsvägen och tillbaka. Framåtbjudningen satt kvar som tur var och vi fick draghjälp av ett par joggare hela vägen bort. :) Från allén blev det mest trav och galopp med några kortare skrittpauser och så höll vi på tills vi kom tilbaka till allén igen. Han gick fint i traven bitvis  men han var rätt spänd så huvudet var ju i vädret rätt mycket med. I traven försökte jag mest få honom avslappnad, i galoppen jobbade vi med tempoväxlingar och det gick helt okej. Över lag var jag nöjd med honom. 
 
Idag hade jag tänkt vara på banan men den var knölig och hagen var inget vidare heller så det blev korta svängen runt Bjärby fast åt "fel" håll. Framåtbjudningen och känsligheten för skänkeln håller i sig även om han mest sprang med huvudet upp på gräsvägarna. På grusvägen blev han ganska fin i alla fall men där är det inte lika mycket att titta på heller. 
 

1 februari -16

I fredags tänkte jag rida bort till E22:an igen men vi ramlade in på gärdesvägarna istället. Tyvärr var det inte världens bästa underlag där, inte superlerigt men ganska tungt så vi red dem runt vallen och sedan bort till E22:an ändå och sedan hem. Han var allmänt spänd och jobbig, fin sista biten hem på rakan men annars kändes det inget vidare. Det blev lite galopp och en del trav. 
 
I lördags fick han gå i backar. Han var seg dit och de första varven men piggnade till när han fick galoppera uppför de sista gångerna. Hemåt hade han väldigt bra bjudning då vi hamnade bakom ett par som var ute och gick och fick lite draghjälp. Vi tog en sväng genom hoppdungen och det kändes väldigt bra. 
 
Igår var vi och tränade för M igen. Han var lite småseg när jag red fram men inte jättefarligt ändå tyckte jag. Vi började med att hoppa fram på en volt med bom, räcke, bom. Efter ett stopp på första försöket gick det hyfsat. I vänster varv fick jag hålla till ytter och i höger varv forma honom runt inner så det är ju samma sida som bråkar. Efter det fortsatte vi på en liten bana med räcken som gick helt okej fram till sista där det stod en plastmur under som var läskigt. Det tog några försök att komma över men till slut så gick det. Efter det gjorde vi en ny bana som även den gick helt okej tills vi kom till vattenmattan... Trots att den var nerlagd skulle han inte hoppa den. Jag fick över honom några gånger till slut men när vi lade upp den blåvägrade han igen. Jag var rätt trött då så M fick hoppa upp och rida en stund. Han bråkade med henne med men till slut kom de över några gånger och hoppade även banan utan problem. Det var en helt annan häst när jag satt upp igen. Nu gick han framåt och svarade för skänkeln! Banan gick super fram till vattenmattan där han började dumma sig igen men nu kom vi faktiskt över och nästa varv på banan tog han den linjen på fyra språng fast det borde varit fem men jag var bara fokuserad på att han inte skulle bryta ut så han fick galoppera framåt om han ville. :p Det var en väldigt trött och svettig häst när vi var klara men han får skylla sig själv när han håller på sådär, det var endast och bara dumheter. Eventuellt blir det träning igen på lördag, jag får se hur det känns. Jag tänkte ju köra varannan vecka men det kanske är nyttigt för honom att få en lite intensivare period nu och jag har en bra anledning att åka till ridhuset, jag är ju väldigt lat med det annars. I veckan ska vi ta tag i det här med bjudningen och vara petnoga med att han ska lyssna på skänkeln och gå framåt, vi får väl se hur det går...
 

RSS 2.0