28 november

Ingen ridning idag heller... Det har varit uselt väder hela veckan och jag har inte alls kännt för att rida, idag snöade det. Nu har Nunne vilat sedan i lördags när jag red honom så på lördag när jag har honom igen får jag skärpa mig och rida en sväng. 
 
Hästarna var inne när jag kom till stallet eftersom det var så dåligt väder så jag fick mocka med Akke i boxen. Han tyckte det var jättespännande och skulle lukta på skottkärran och grepen och hjälpa mig samtidigt som han gärna skulle stå där jag höll på att mocka. :p 
 
När jag borstade honom var han en elak häst. Själva borstandet gick bra men när jag skulle kratsa hovarna bet han mig! Jag skällde riktigt ordentligt på honom och han verkade förstå att han varit dum. När jag sedan skulle över på andra sidan och skulle flytta på honom sparkade han mot mig, då fick han mer skäll och sedan skärpte han sig. När jag var klar med tassarna flyttade jag honom i sidled några gånger för att se så han verligen var snäll och inte fick några ideér och då skötte han sig. Jag kan tänka mig att han har lite överskottsenergi och det är därför han är dum, de har ju gått in vid fem två dagar i rad nu, men jag tänker inte tolerera några dumheter hur mycket energi han än har. 
 

26 november

Man var ju inte allför sugen på att rida i regnet idag... Nunne fick vila för jag hade ingen motivation över huvud taget. Vi borstade lite istället och så masserade jag honom då han kändes jättehård i halsen. Inte för att jag kan massera hästar men vi knådade lite på de stela ställena och han verkade tycka att det var skönt. :)
 
Eftersom jag inte red så hann jag att pyssla lite med Akke också. Jag borstade och ryktade de torra fläckarna och så hängde jag på honom. Han var fullt upptagen med att titta på vad som hände runtomkring honom och slicka på mathyllorna och brydde sig inte ett dugg om mig fast jag nästan lade hela tyngde på honom. Det är säkert inga problem att sitta på honom men vi avvaktar ett tag till och jag känner att jag vill ha honom fokuserad på mig om jag ska sitta på honom. :p Benen är ungefär som igår och jag har börjat fundera på om det inte kan vara gallor han har. 
 

Hönsmamman...

Idag gjorde vi en grundlig undersökning av Akkes ben och fötter. Han är helt klart lite svullen i senorna på insidan av benen, även bak, och kanske något varm men inte så man direkt reagerar på det. Han reagerade inte heller för tryck på senen när jag klämde och kände på den. Han tyckte mest jag var jobbig som höll i hans ben så länge. Hovarna såg också bättre ut, han ser ut att slita mer jämnt på dem efter verkningen men det syns väl tydligare när de har växt lite mer. 
 
Jag gjorde ett försök att titta på honom i trav på grusvägen men det gick väl sådär. Han är lite svår att få att trava och jag måste typ springa före för att han inte ska stanna. Av det lilla jag såg rörde han sig fint i alla fall. Jag longerade honom lite på banan med för att se hur han rörde sig på böjt spår och då såg jag lite mer i alla fall. Jag kunde inte se att han såg ojämn ut och han tog ut steget mer när underlaget var mjukare så det är nog inget större fel på honom. Igår när jag satt och sökte på symptomen så var jag ju inne på att han typ skulle få bockhov på alla hovar och bli helt obrukbar... Ja jag har lite vild fantasi ibland. :p Plexus matte trodde att det kunde vara för mycket protein, jag ska skriva till Hippsonveterinär och se vad de tror. 
 
Från gårdagens tömkörning, lite suddig men det blir inte bättre med mobilen i rörelse. :p
 

24 november

Nunne var väldigt pigg idag. Jag hade egentligen tänkt rida bort till andra sidan motorvägen och galoppera men Nunne skulle åt andra hållet så det fick bli Kärleksstigen. Det blev mest skritt men lite trav och galopp fick vi inte in och han blev väldigt stark. Jag skulle kanske ridit bort till motorvägen i alla fall. :p
 
Akke tömkörde jag ett varv runt Bäckerslund. Bortåt var det väldigt slingrigt och ovilligt men hemåt gick det bättre. Jag fick leda honom en bit nerför Kristinabacken där det låg en grushög över vägen som var lite farlig men annars skötte han sig bra. 
 
Jag har börjat bli lite orolig för hans framben. Han är ju tjock i senfästet på båda fram och har varit det länge nu, kanske till och med sedan han kom. Jag har forskat lite i det idag och man blev ju inte lugnare av det direkt... Ska klämma och känna noga på honom imorgon och se om jag kan longera  och se om han är halt. Han är ju väldigt lugn och stillsam och dessutom tycker jag han är kort i steget men det är ju inte säkert att han har mer steg än så,  det känns inte helt rätt i alla fall. :( Han var ju ganska hög i trakterna med innan han blev verkad och det ser ut som han sliter mer på tån fortfarande, det känns inte heller bra. 
 

23 november

Nunne fick sig en uppmjukning på banan. Han var och hopptränade igår med ordinarie matte så jag red lite lugnare. I början kändes han fin, sedan blev han spänd och ofokuserad och tittade på spöken i skogen. Han kände säkert av gårdagens träning när han spände sig. När jag fått igenom honom och fått honom fokuserad på mig blev han superfin. :) På slutet när jag travade av fick han även upp ryggen riktigt ordentligt. 
 
Överlag kändes han fin, han kunde göra bra öppnor och slutor, förvänd galopp i båda varven och fina fattningar och avsaktningar. :)
 

22 november

Kom hem lite tidigare från jobbet idag och var dessutom på utbildning så jag kände mig rätt utvilad. :) Kom iväg till stallet redan vid fyra, det är inte fel. 
 
Akke fick prova sadel idag och jag hade passat på att ta med en gjord hemifrån när jag hämtade foder åt honom så idag kunde vi spänna fast den. Han sade inget om det och jag kunde klappa på den och slå med sadelkåporna utan att han brydde sig något värst, han var mer upptagen av boxrarna som sprang runt benen på honom. :p Jag hängde lite på honom med och inte heller det var något han tyckte var konstigt. 
 
Innan han fick gå ut gick vi till banan och gjorde "skrämselövningar" med en presenning. Han var riktigt duktig och kunde gå på den och nosa på den. Den var mest farlig när den rörde sig och jag släpade på den men på slutet gick jag först med presennignen och han följde efter med näsan i backen och spanade på den. Jag kunde även klappa honom med den och lägga den på honom. :)
 

21 november

Idag red jag Nunne på Eriksbergsvägen. Till en början var han väldigt stel och spänd men det släppte när jag jobbat med honom en stund. Det blev väldigt mycket öppna och sluta då vi inte riktigt var överens om vilka bakben som vi skulle sätta under oss, han blev till och med lite sur vid något tillfälle. När jag väl fick igenom det blev han mjuk och fin i alla fall. :)

På rymmen...

Min lilla häst lyckades ta sig ut ur hagen igår. De gick i rasthagen vid stallet och när jag skulle väga hö såg jag att Akke gick och betade utanför hagen... Han hade stått och ätit under staketet när jag mockade och hade lyckats trycka upp trådarna över en stolpe. Det var bara att hämta grimman och ta in honom i boxen. Han fattade nog inte att han var lös för det var inga problem att fånga honom. :)
 
Jag maskade av lite hästar med. Atlas, Nunne och Akke hade mask och skulle då maskas av. Akke var lätt smidigast. Det var bara att stoppa in sprutan i munnen på honom, trycka ut medlet och hålla upp huvudet så han skulle svälja. Väldigt smärtfritt gick det. :) Värre var det med de andra två. De visste vad det handlade om och slog med huvudena så fort sprutan kom in i munnen. Nunne lyckade spotta ut sitt i en hög på golvet så det var bara att ta upp det och trycka in i munnen på honom. Atlas hann inte spotta ut sitt men det var väl mest tur. :p
 

18 november

Idag hade min häst bestämt sig för att han ville vara grå... När jag hämtade honom i hagen hade han för ovanlighetens skull rullat sig och leran var våt, inte så mysigt. Det var bara att skrapa bort så mycket lera det gick och sedan fick han en filt under tömkörningsgjorden i hopp om att leran skulle torka lite och i alla fall inte bli blötare så det duggregnade ute. 
 
Vi tog ungefär samma tur som igår med snökäpparna men idag var vi ut en sväng på asfalten också. Han tyckte det var konstigt när pinnarna lät annorlunda men han gjorde inget mer än att snegla på dem. När vi kom tillbaka borstade jag bort lite mer lera som torkat och sedan fick han täcke på sig innan han fick gå ut igen. 
 
Imorgon ska jag se om jag kan jämna till hans man, den blev ju lite ojämn när vi klippte senast. 
 
Senaste modet med lerfärgad häst... :p
 

17 november

Fick lyxridning idag = slippa göra mat och mocka, så det blev en tur på Nunne. :) Vi red bort mot badplatsen och på vägarna där och så kände jag av formen lite på parkeringen. Han kändes riktigt mjuk och fin. :) Det blev barbacka då jag inte orkade släpa fram sadeln. Jag kom på den lysande idén att ta på övergjorden på vojlocken och fårskinnspadden jag brukar ha när jag rider barbacka, han är ju så vass i ryggen att det knappt går att sitta på honom annars. Det låg lite mer still då än det brukar även om det åkte bak lite. 
 
Akke tömkörde jag med snökäpparna fastsatta i gjoden och det gick hur bra som helst. Han sneglade lite på dem i början men sen brydde han sig inte. :) Det blev bara en kort sväng på vägen vid stallet men han var ovanligt pigg och ville gå in i skogen. 

16 november

Har precis ätit lyxmiddag, varma mackor och friterade bananer med vaniljglass till efterätt :p, och tittat på film. :) Skönt med fredag. 
 
Nunne red jag på banan idag. Vi jobbade en del med traven för en gångs skull. Först blev det lite bakdelsvändningar i skritt och sedan övergick vi till trav. Där gjorde vi mest sidvärts och speciellt sluta åt höger då det fungerade dåligt. Vi blev nästan osams över hur det skulle vara. Nunne ville gärna springa ifrån jobbet och var typ halvägs genom staketet med nästan ingen tvärning. När jag tvingade honom att gå saktare och tvära mycket blev han nästan sur. :p Efter en stund gick det bättre i alla fall. Vi gjorde fattningar från trav också. Jag var noga med att traven skulle vara väldigt samlad för att få bra fattningar, nästan åt piaffhållet. När jag var nöjd med fattningarna rullade vi över ett litet kryss jag satt upp i dressyrgalopp och jobbade på att vänta på hindret och hela tiden tänka att det går att få in ett galoppsprång till. Det gick riktigt bra och han blev sååå fin på slutet, helt underbar i traven när jag släppte efter lite och lät honom gå framåt efter ett pass med bara samling. Det var så att man inte ville sluta. :) Han blev trött ganska tvärt och tappade baken och en del lydnad och sprang mest men då gav jag mig. Vi lär väl ha träningsvärk båda två imorgon för jag red i hoppsadeln och var utan stigbyglar större delen av passet...
 
Akke fick faktiskt lite uppmärksamhet idag. Det blev expressborstning och sedan provade vi med en "skakel" (snökäpp) som jag släpade brevid honom. Han var lite misstänksam mot den men gjorde inte mer än att snegla misstänksamt så imorgon blir det att sätta fast dem på tömkörningsgjorden och se hur det går. :) Han var lite söt när jag hämtade snökäppen. Jag släpade den för att se hur tung den var och då var det en liten häst som med spetsade öron kom mot grinden i hagen och undrade vad jag hade för spännande. ^^
 

15 november

Är sjukt seg idag, hade ingen lust att rida egentligen men vi tog en tur i alla fall. Det blev backträning, två varv i skritt på asfalten som uppvärmning och sedan två varv i Kristinabacken med enkla byten. Vi avslutatde med ett varv runt "samhället" (200-300m) för att få rida en mjuk häst men tyvärr var han ganska spänd. När vi red i backarna var han i alla fall mjuk och fin. 
 
 

12 november

Orken och motivationen tröt så det blev en kort barbackatur med Nunne. Vi red bort mot badplatsen och vidare på grusvägen till sommarstugorna och tillbaka igen. Nunne var pigg och tyckte inte alls att vi skulle jobba i form. Några steg gick han fint i alla fall. 
 
Akke borstade jag bara och körde lite lydnad med. Backa och komma gick jättebra, jag hade ju äpplen! Gå åt sidan var svårare men det får vi öva på mer en annan dag. 
 

11 november

Idag var killen piggare. Vi tömkörde på Kärleksstigen och han fick välja lite själv vart vi skulle gå, jag fick dock avstyra de värsta valen när han skulle rakt ut i skogen. :p Han tyckte absolut att vi skulle gå på vägen dit och tillbaka så då fick det bli så. Vi mötte lite folk men det sade han inte så mycket om, det är värre när de har med sig hundar. Lite bilar kom det också men det brydde han sig knappt om, väldigt skönt att han är trafiksäker. Vi har i och för sig aldrig mött något större än personbilar men jag tror nog inte att det är några problem.
 
Han skulle gärna ha gått fram och hälsat på fotgängarna vi mötte om han fått och det stod en bil parkerad en bit efter stigen in i skogen och den ville han gärna gå fram och undersöka också. :) Lite knasig är han nog allt, fruktansvärt nyfiken om inte annat. Alla hundar som springer lösa vid stallet ska i alla fall nosas på. :p
 

10 november

Idag var det dags för Nunne att få lite motion igen. I brist på engegemang från ryttarens sida blev det lite klättring på andra sidan motorvägen och så red vi och inspekterade det eventuella sommarbetet. Nunne tyckte det var skitjobbigt att klättra men så gjorde vi ju den elakaste varianten också; fattning från skritt, 5-6 språng riktigt långsam galopp, ner till skritt igen och sedan samma sak i andra galoppen hela vägen uppför en lång och rätt så brant backe. Han var inte nöjd när vi fortsatte förbi vägen hem och jobbade likadant i första backen på traktorstigen. Det var nästan att han började protestera. :p Sjukt fin blev han efter det i alla fall och vilka underbara fattningar han gör, man känner ju vad man ska sträva efter när man rider på banan. :D Naken var han också, han blev av med pälsen i torsdags. Skönt att slippa ha en dyngsur häst så fort man gjort något nästan ansträngande. 
 
Jag tömkörde Akke en sväng också men han kändes inte riktigt med idag. Han var rätt seg och ville gärna vända i början, jag fick känslan av att något inte riktigt stämde. Vi var inte så långt, bara bort till Kristinabacken och en liten bit nerför den. På vägen dit mötte vi en människa med fyra collies och det var läskigt! Han försökte vända några gånger men jag var med och styrde tillbaka innan han hann ta mer än nåt steg. Det behövdes inte mycket för att han skulle sluta vända, bara ett lätt tag med tömmen. Han var jätteduktig och gick framåt självmant några gånger fast han tyckte det var läskigt, när han först fick syn på dem fryste han ju fast. :p De gick ner på en annan stig lite framför oss och när vi passerade då skulle han minsann fram och nosa på hundarna, knashäst. ^^ På hemvägen hade han lite mer fart i alla fall och vi kunde styra runt lite träd brevid stigen. :)
 

7 november

Idag red jag Nunne på banan, hade tänkt rida ut först men kom fram till att jag lika gärna kan hålla mig på banan när det är mörkt ute. Får passa på att rida ut på helgerna istället. 
 
Han var mjuk och fin redan från början idag tills vi började galoppera, då gick han typ med huvudet i vädret i någon skum fyrtakt till att börja med. Jag löste problemet med en hel massa övergångar och fattningar från skritt innan vi övergick till en övning som jag gjorde med Milou för några år sedan. Vi höll oss typ på medellinjen och gjorde ökad galopp i ca. 4-6 steg, sedan upptagning och piruett, ökning åt andra hållet och en piruett till och så vidare. När vi hade gjort det några gånger åt båda håll körde vi lite förvänd galopp och galopp-halt-galopp på medellinjen. Efter det var han riktigt mjuk och lydig och kändes verkligen jättefin. :) Som vanligt dröp han av svett när vi var klara men jag tror han ska bli klippt imorgon, det behövs verkligen. 
 
Jag hade honom igår också men det blev så pass sent i stallet så jag orkade inte rida, dessutom så regnade det. 
 
Hann knappt titta på min skrutt idag men jag klappade i alla fall lite på honom när han fick sitt kraftfoder, dock var jag rätt så ointressant när han hade en hink med mat. :p Han är en riktig liten luddboll numera, massor av vinterpäls har han anlagt. Tur för honom för han får inget varmt vintertäcke som han bara växer ur. Han får nöja sig med ponnytäckena, de är ju lite fodrade i alla fall och i värsta fall får han ha sin yllefilt under. 
 

5 november

Det blev sent i stallet idag. Jag fick för mig att jag skulle klättra idag så det fick bli direkt efter jobbet annars sölar jag bara i stallet och hinner/orkar inte klättra. Det resulterade i att jag inte kom iväg förrän halv åtta... Egentligen hade jag väl inte tänkt göra något med honom men blev lite sugen ändå så vi tömkörde en sväng. Vi tog vägen runt rasthagen, vidare ut på asfaltsvägen och tillbaka längs med deras hage och ett varv på ridbanan som avslutning. Han skötte sig väldigt bra och det var inga problem att styra, lite svårt att stå still och lite vingel men det löser sig så småningom.
 
Han fick ha pullarnosgrimman idag. I början tyckte han den var konstig och lite obehaglig men sen verkade han inte bry sig. Den satt i alla fall mycket bättre vid bettet än remonten. 
 
Har hittat en del likdelar i hans box på senaste tiden. För några dagar sedan var det drunknad mus i vattenhinken och idag någon slags inälvor, förmodligen mus, på golvet. Stallkatterna är huvudmisstänkta när det gäller inälvorna. :p
 

4 november

Idag kom vi äntligen ut i skogen. :) Till en början var det lite vingligt och segt men när vi kommit iväg en bit fick han en bjudning som jag knappt trodde att han hade, han började trava självmant och var lite svårstannad. :D Vi hamnade utanför stigen ganska många gånger eftersom jag inte alltid var med och kunde korrigera honom när han började svänga fel men det var inga problem att styra tillbaka. Jag lyckade till och med få honom att rygga ett par steg en gång när det behövdes. Han hade många åsikter om var vi egentligen skulle gå, gärna rakt ut i snåren, vadå gå på stigen liksom? Han verkade ändå tycka att det var roligt att få gå i skogen och det var allra roligast att gå bortåt. :) Fulmerbettet verkade fungera finfint, däremot ska jag byta till pullarnosgrimman då remonten inte satt så bra med bettet. 
 

Change of plans...

Det blev hastigt och lustigt bestämt att vi skulle till Stockholm på spelmässa idag så jag hann inte med Akke, jag som var så sugen på att jobba med honom idag. :( Nunne fick sig i alla fall en tur. Jag hoppade på banan vilket jag inte gjort på evigheter. Under hösten har det ju varit så pass mycket tävlingar så jag har inte känt något behov av att hoppa hemma och den senaste månaden har banan inte varit ridbar. 
 
Nunne var ofokuserad och inte så sugen på att jobba till att börja med. Jag körde på med galopp ganska direkt, mycket fattningar från skritt och början till piruetter. I galoppen var han väldigt lydig och samlade sig fint, i alla fall tills vi tog ett varv runt fyrkanten, efter det blev han lite stark en stund. Han kändes jättefin när vi skuttade över ett lågt hinder för att få igång hoppningen lite. Lugn och kontrollerad och fick med ryggen bra, han gjorde även fina byten över hindret som vi tog på en åttvolt. När han var lagom uppvärmd körde vi 5 1/2:an, det blev 2 gånger på 80 cm, 2 gånger på 100 cm och 2 gånger på 120 cm. Han hoppade jättebra med ryggen och tog verkligen tag i det själv utan att jag behövde påverka honom så mycket mellan hindren och shit vilken kick det var att hoppa 120 cm. :D Var ju rätt länge sedan jag gjorde det och då har det nog mest varit räcken. Han rev båda gångerna men det var inte med mycket och språnget kände jättefint, han är ju lite seg med att lyfta på benen. :p När vi var klara var det en häst som var trött. Han kändes mjuk och lösgjord i munnen när jag travade av men var ändå stark och baken hängde inte med och det var ingen fart alls på honom när vi skrittade av. 
 

2 november

Orkade inte skriva något när jag kom hem från stallet igår. Det blev duschen direkt, sedan disk och matlagning och till slut sängen, var riktigt trött. Hur som helst fick Nunne en kort tur på banan. Vi började med lite sidvärts för att få loss honom lite och sedan blev det galoppjobb. Många fattningar från skritt, i början blev det en del trav innan han saktade av men på slutet blev det mycket bättre. Han har tappat en del lydnad sedan jag red på banan sist men det beror nog på att det bara är jag som är noga med lydnaden och jag kan knappt komma ihåg när jag red ett seriöst pass på honom senast, måste vara minst två veckor sedan. Vi lade in lite förvänd galopp och början till piruetter med för att stärka honom och få lite mer samling. Som avslutning körde vi galopp-halt-galopp på medellinjen och det fungerade faktiskt bra på slutet. Han var ganska stark och springig när vi travade av så han blev nog trött trots att vi bara red en dryg halvtimme. :) 
 
När jag ridit klart vid 20.40 trodde jag att jag skulle vara tvungen att ta hand om Plexus också eftersom ingen varit hos honom under dagen och hans matte aldrig brukar vara så sen. Som tur var kom hon när jag hade gjort hans kraftfoder och börjat mocka. Kände mig ju inte så sugen på att ta hand om en tredje häst när jag redan var typ helt slutkörd och visste att jag skulle laga mat när jag kom hem med. 
 

 
Idag fick Nunne vila, jag var i och för sig lite ridsugen men var inte lika sugen på att ge mig ut i mörkret och tänkte hoppa lite imorgon och han vill kanske inte gå på banan tre dagar i rad. Dessutom kände jag att jag behövde komma hem och ta det lugnt vilket fungerade sådär då jag fick ett ryck och rensade avloppen i köket och badrummet. :p
 
Akke fick en ordentlig borstning när Nunne blev bortprioriterad. Idag stod han fakriskt ovanligt stilla på gången, duktig kille. :) Han fick provasmaka nytt kraftfoder med, typ fjärde sorten... Han tyckte i alla fall att det var delikat. :) Jag tyckte också att det var rätt gott, jag provade en pellets och det smakade lite mint om det. Han får ha det som tränsningsgodis så lände då det bara var två små provpåsar. Mamma och syrran hade varit på foderkväll och då fick de tag på det här kraftfodret som tydligen ska vara bra. Det blir väl att prova då det han äter nu är äckligt dyrt, 300 kronor för 20kg ... Inte för att han får så mycket men ändå. 
 
Hämtade ju fulmerbettet när jag var hemma också så imorgon ska vi ut i skogen och tömköra. :)
 

RSS 2.0