31 oktober -16

Det blev longering idag. Han såg lite stel ut i början men det släppte efter ett tag, speciellt efter att han fått galoppera lite. Han skötte sig bra annars och gjorde det han skulle. 

30 oktober -16

Idag har vi varit ute på gräsvägarna i ungefär en timme. Det blev ganska lugnt men lite trav och galopp blev det så klart. Han var inte så pigg som han varit på senaste tiden men ändå lite spänd och tittig bitvis. Vi började med att rida lite serpentiner i trav för att få honom att fokusera, sedan blev det ännu mera trav för att få ihop honom innan det blev galopp. Jag har märkt att han går bra när jag rätar upp mig och håller om men jag har kommit in i en period där jag sitter lite framåtlutad och mest åker med... En stund på vägen hem kändes han i alla fall riktigt fin när vi gjorde övergångar mellan skritt och trav, då travade han på avslappnat i fin form. :) Det var ett av de bättre passen på ett tag känns det som, imorgon är tanken att longera om jag orkar. Jag har lite annat för mig innan stallet så det blir lite senare än vanligt. 

29 oktober -16

Igår red jag på banan och det gick ungefär som förra gången... Han var allmänt tittig även om han inte var lika pigg och mitt tålamod var inte det bästa. Förutom åttvolter med övergång emellan blev det lite förvänd galopp som gick helt okej, speciellt när vi hållit på ett tag och han inte rusade på så fort vi red rakt fram. Mot slutet slappnade han av lite och då avslutade vi. 
 
Idag var vi ute i skogen. Det blev kohagen och sedan pulkabacken hem med lite extra backar. Han var väldigt pigg så fort det gick hemåt, annars var han lite småseg. Han kändes ganska trevlig när vi var ute men jag hade peewee-bettet och då brukar det gå bättre. När vi kom hem tog vi några varv på banan och det kändes ganska bra. Han var inte riktigt lika ofokuserad så jag tror han har lite svårt för mörkret och blir mer spänd då. 

26 oktober -16

Jag orkade inte rida i söndags men i måndags blev det banan. Det gick verkligen uselt. Han var pigg och spänd och jag fastnade i handen vilket inte underlättar alls. Jag började med att göra lite öppna och sluta i skritt men det gick sådär så vi travade istället. Han var fortsatt spänd i traven och blev stark och efter lite försök med serpentiner fastnade vi på volten. Det blev galopp ganska snart då jag verkligen inte fick ordning på traven. I galoppen gjorde han sig rak i innersidan och blev stark och springig och vi kämpade länge och väl utan att det släppte. När jag gick över i höger varv försökte jag tänka på att vara mjuk i handen och då blev det bättre och mot slutet efter mycket jobb gick han i alla fall hyfsat i trav och galopp även om övergångarna inte var något att hänga i julgran. 
 
Idag blev det en väldigt kravlös ridtur med Matilda och Vinnie. Han fick gå sist i början och blev lite uppspelt av det men skötte sig ändå bra och så fort han fick komma upp jämsides blev han lugnare. Det blev bara skritt och vi var ute i ungefär 40 minuter. 

22 okotober -16

Idag red jag direkt på morgonen och släppte ut de andra hästarna och gjorde i ordning Akke efter det och det var inte populärt... Han var extremt upprörd, på gränsen till panik. Som tur var hade jag förberett allt så det var bara sadel och träns som skulle på då jag misstänkte att han skulle bli jobbig. Han lugnade sig lite efter en stund i alla fall och när vi väl kom ut gick det bra. Han var pigg idag med och det var skitväder, blåst och regn. Vi började med att rida bort till gångtunneln under E22:an och sedan långa vägen runt Bjärby. Först jobbade vi med sidvärtsrörelser och lite serpentiner innan vi gav oss på galopp. Han kändes lite som han skulle explodera om vi galopperade men bara vi kom igång var det ingen fara. Han var framåt men det var inga problem att hålla ett lugnt tempo. Det blev lite lugnare idag med mer trav än galopp och även om han var lite spänd så skötte han sig bra. 

21 oktober -16

Igår red vi på banan. Han var fruktansvärt pigg efter att ha blivit tömkörd en dag och vilat två... Först jobbade vi med öppna i skritt för att han skulle få något att tänka på men det gick inget vidare. Han var mest spänd och tjafsig i munnen. Vi började trava när jag var hyfsat nöjd och efter att ha joggat honom lite red vi cavalettin jag lagt ut på medellinjen. Det gick halvbra det med. Han ville inte länga ut sig så han fuskade in lite extra steg här och där. I övrigt var han väldigt spänd och tjafsig i traven med så när jag tröttnade övergick vi till galopp. Där jobbade vi mest med att öka och minska volten. Han blev gärna stark eller bröt av och jag fick ingen riktigt ordning på honom kände jag. Det blev mycket galopp för att göra av med energi och när vi väl slutade blev han riktigt trevlig i traven. Nu fungerade cavalettin så länge jag red ordentligt och han gick städat och tjafsade inte med bettet. När han gjort cavalettin rätt några gånger travade vi av. 
 
Idag blev det uteritt på gräsvägarna. Han var pigg idag med och vi red bort till Styrstad-diket och förbi Bjärby hem med en extra sväng bort till grusvägen. I början var han spänd och skulle mest springa fort men när vi vänt hemåt blev det mer ordning och han kändes jättetrevlig. Lagom stöd i handen i galoppen utan att han låg på men han tog ändå stora språng. :) Det blev mycket trav och galopp och när vi skrittade hem kändes han faktiskt lite trött. :)

17 oktober -16

Igår red vi en sväng i skogen. Vi tog vägen förbi Bjällbrunna och vidare till pulkabacken. Det var ganska kravlöst men lite fick han allt jobba och han var fruktansvärt spänd bitvis. Det blev en hel del trav i skogen och han var så pass pigg under hela turen så vi gick bort till nedre hagen och tog 1,5 varv i varje galopp där men då var han segare. 
 
Det kom en ny häst till stallet igår. Det var rätt lugnt när vi släppte ihop dem då den nya hästen struntade totalt i de andra. :p Min häst var dock som förbytt och vaktade sin flock väldigt noga. Om den nya hästen kom för nära jagade han iväg henne men hon sade i från i alla fall. Det var ungefär samma visa idag även om de verkar ha accepterat varandra lite bättre, hon såg i alla fall inte särskilt imponerad ut när min skulle jaga bort henne så jag hoppas att de blir kompisar vartefter. 
 
Han var en liten odåga när jag skulle ta in honom. När vi kommit en liten bit fick han plötsligt för sig att han skulle jaga bort den nya. Då fick han ordentligt med skäll när jag väl fått stopp på honom och sedan var han upprörd på stallgången samt när vi gick in på banan och jag skulle stänga. Han hade även lyckats dra av sig en framsko men såg inte söndertrasad ut och verkade inte ömma nämnvärt. 
 
Själva arbetet gick faktiskt bra. Det blev tömkörning över kavaletti och förutom lite styrproblem i början skötte han sig fint och kunde fokusera på att arbeta. Det var möjligen lite dålig bjudning men han så ändå ut att jobba ordentligt så jag bråkade inte om det. 
 

15 oktober -16

Idag har vi varit och tävlat på VRF, förmodligen sista tävlingen för säsongen. Vi hoppade en 80 centimetersklass och han var jätteduktig. :) Han kändes seg och lite ofokuserad när vi red fram så jag letade upp ett lugnt hörn och red åttvolter med övergång mellan. Även om han kändes seg så var han rätt så pigg och det där med att bromsa var det lite si och så med. :p När det började bli någon slags ordning tog vi lite galopp innan vi hoppade krysset. Första anridningen blev inget vidare då vi höll på och krocka i svängen och han blev lite tveksam men sedan var det full fart när vi tog det ett par gånger till. Efter det blev det skritt en stund innan vi gasade en långsida i varje galopp, sedan gick vi in på framhoppningen. Där var han återigen tittig och seg men när vi red mot första hindret vaknade han till. Det blev totalt fem språng, först två på räcket och två på oxern i ganska snabb följd när vi kommit in på framhoppningen och sedan ett sista på räcket precis innan vi skulle gå upp till ridhuset. De hade stoppat in en ryttare till innan mig som jag inte visste om så vi fick vänta lite längre än planerat men det gick bra det med. 
 
När vi kom in i ridhuset började jag med att visa honom trean som var en grind. Den var lite skum tyckte han men inget jätteallvarligt, efter det försökte jag rida förbi alla hinder medan den innan mig hoppade. Även om han kändes lite småseg när vi skrittade runt blev han pigg så fort vi började galoppera och han hoppade första hindret med bra bjudning. Efter det gick det som på räls. :) Han bjöd bra hela vägen, det gick till och med lite fort ibland, speciellt på femman som jag var beredd att han skulle titta på. Trean kändes han lite trög mot men hoppade snällt i alla fall. Till sjuan väntade jag ut honom lite så han lade in ett språng till och då blev det en rivning men det gjorde inget, det viktiga var inställningen och den var det inget fel på över huvud taget. :) Vi kom ofta lite konstigt på hindren, antingen nära eller långt ifrån men det löser sig förmodligen när jag får en bärigare galopp på honom och rider lite noggrannare. :p Hur som helst var han superduktigt och det kändes väldigt lätt. Hade han inte varit så lite hoppad under hösten så hade jag nog efteranmält mig till 90 klassen men jag tyckte det fick räcka så här så han tycker det är roligt. :)
 

14 oktober -16

Vi red på banan idag. Vi gjorde lite öppna och sluta i skritten och det gick rätt bra. Han var spänd och pigg när jag red fram så det blev serpentiner med övergång till skritt över medellinjen tills han lugnat sig lite, sedan gjorde vi några längningar som blev sådär. Det var lite dåligt med broms på honom men han kändes ganska trevlig ändå. När jag var nöjd med traven fick han skritta ett varv innan vi jobbade med galoppen. Först blev det något varv på volten innan vi övergick till dagens huvudövning som var att reglera galoppsprången mellan två bommar. Det gick riktigt bra och behövdes inte så många försök för att få in både 5 och 7 språng även om det var lite lättare i höger varv. Efter det testade vi lite byten. Det gick sådär men han kom i alla fall över i rätt galopp ibland och ofta blev det ett kort avbrott till trav. Vi fick i alla fall ett bra byte åt vänster och vad jag tror var ett rent åt höger. :) När jag var nöjd var han väldigt mjuk och trevlig och fick trava av en stund i lång låg form. 

12 oktober -16

I måndags skulle vi hopptränat men M fick förhinder så det blev inget. :( Vi fick i alla fall låna banan och hoppa lite ändå. :) Han var som vanligt sjukt pigg där, jag vet inte vad det är med den banan. :p Efter lite enklare uppvärmning där jag mest försökte få honom fokuserad och lite lugnare hoppade vi fram på två hinder som var små. Det blev några språng på dem åt varje håll och så gav vi oss på studsen som stod uppställd en gång och det gick jättebra. Efter det blev det lite paus när jag hoppade av och sänkte alla hinder till 80 centimeter och drog ihop oxrarna lite. Vi började med att hoppa ett framhoppningshinder för att sedan fortsätta på vattenmattan som låg på 70 centimeter. Den var väldigt farlig och han stannade en bit innan och eftersom det var full rulle mellan hindrena var jag inte riktigt beredd så jag hann inte driva på heller. Han fick i alla fall gå fram och nosa på den och när han är typ framme hoppar han plötsligt från stillastående utan att jag gör någonting. :p Det blev massa beröm efter det innan vi fortsatte med hoppningen. Vi hoppade några linjer och försökte sätta ihop någon slags bana vartefter. Det var fortsatt bra fart och han hoppade super utan tveksamheter. Det fanns en kombination som vi provade och tidigare har han backat av när det är fler hinder på rad men inte idag, vi fick nästan trångt första gången och andra gången blev det trångt. Han var superduktig och verkade tycka det var kul, det blev totalt tre stopp, ett åt varje håll på vattenmattan och ett på ett guldfärgat räcke som jag tror att han inte riktigt såg första gången. Vi höll inte på så länge då han var så duktig. Vi hade lite styrsvårigheter ibland då jag inte planerad vägen i tid. :p
 
Idag red vi grusvägen mot Smedby och gräsvägarna hem barbacka. Han var fruktansvärt pigg så vi avslutade med lite galopp och fattningar från skritt på banan vilket gick helt okej. 

8 oktober -16

Igår blev det longering över hinder vilket gick sådär. I vänster varv har han börjat bli lite stökig igen och svår att hålla på en volt. Jag fick driva på ordentligt för att få honom att galoppera innan och efter hindret och efter en stund började han vända rumpan till om vi missade hindret... Till slut fick vi till ett par bra varv så då bytte vi varv. I höger såg han riktigt trevlig ut och gick fram bättre. Även hoppningen fungerade bra efter att jag jagat på honom över hindret en gång. Vi bytte till vänster varv efter det och försökte där igen med blandad framgång. Vi blev ganska osams efter en stund och till slut skippade vi hindret och fokuserade bara på att kuna galoppera på en volt utan att bryta av. Efter några varv gick det och då fick han trava lite innan vi skrittade av. 
 
Idag har vi tävlat dressyr i Hageby, och utetävlingar är väl inte vår grej om vi säger så... Han var väldigt spänd och såg farliga saker när vi skrittade fram och när vi gick in i ridhuset blev han nästan seg istället och tog skänkeln dåligt. Jag var lite stressad då det blev något kort om tid och hade ingen riktigt plan med framridningen. Det blev lite längningar och sidvärts och alldeles för få övergångar. När vi kände oss klara gick vi ner till banan. När vi kom in blev han spänd då det var farliga saker lite här och där. Han hade nästan slappnat av på collecting ring när vi fick gå in på banan. Där var domarkuren väldigt läskig och även långsidorna. Vi startade först och hann väl rida ett och ett halvt varv innan vi fick startsignal. Han var spänd och tittig genom större delen av programmet och speciellt kortsidan vid domaren var läskig och det rörde sig folk där. Han kapade sista hörnet på kortsidan i båda galopperna och bromsen var i det närmaste obefintlig. Jag var inte alls nöjd när vi var klara. Jag tyckte ändå vi fick ganksa bra betalt med tanke på hur det kändes, 55,893%, och vi kom inte sist i alla fall. De få gånger han var avslappnad och gjode det han skulle fick vi 6,5 eller 7 så han kan ju. Det positiv är ju att han verkar ha hittat lite framåtbjudning. :p
 

6 oktober -16

Idag red vi på stubben borta vid Bjällis. Han var väldigt spänd och ofokuserad samt pigg så först var det bara fokus på att få honom att slappna av lite. Vi jobbade med åttvolter en stund tills han lugnat sig lite, då gjorde vi lite öppna och sluta samt några längningar. Öppnan och slutan gick riktigt bra, dock tvärar han gärna lite mycket. Efter en liten skrittpaus körde vi galopp, först blev det fattningar från skritt som fungerade utmärkt idag samt öka o minska volten. Vi provade även lite längningar men då försvann bromsen. :p Till sist gjorde jag en förvänd galopp åt varje håll och det gick bra. Som avslutning tog vi lite snabbare galopp uppför backen och då var jag nära att åka i backen två gånger... Han bockar ju och slår bakut när det börjar gå fort och första galoppen trodde jag han skulle gå om kull eller något då det kändes som han låg på sidan i luften i en bockning, andra galoppen drog han till med några ordentliga bocksprång när vi kommit upp i fart och då satt jag lite lagom löst med. :p Det blev trav längs gärdet mot Bjällbrunna och då kändes han väldigt mjuk och fin plötsligt. :)

5 oktober -16

Idag red vi på gräsvägarna bort till Styrstad-diket och runt Bjärby hem, han var lite omväxlande seg och spänd... Först blev det serpentiner för att få sidorna lite mjuka, sedan jobbade vi med längningar vilket gick sådär. Det blev ganska mycket galopp och hemåt fick han springa på lite mer då han ville det. Mot slutet försökte jag jobba med fattningar från skritt men det gick inget vidare, han blev även väldigt seg sista biten hem. 

3 oktober -16

Idag har vi hoppat. :) Han kändes stel och lite seg när vi red fram men jag var inte så petig heller. Det blev lite sidvärts och volter. I galoppen red vi mest runt fyrkanten och gasade på långsidorna och då vaknade han lite. Hoppningen gick jättebra, jag hade satt upp två räcken snett igenom som man kunde hoppa på en åtta. Till att börja med låg de på 50-60 centimeter och efter att ha hoppat ungefär fyra språng höjde jag upp till 80 centimeter och så blev det ungefär lika många språng till. Han hoppar mycket ärligare nu och tar av utifrån när det krävs. :) Som avslutning byggde jag ihop en oxer på medellinjen som låg på ungefär 90 centimeter i bakkant och var ganska utdragen. Även den tog han utan problem och kom ordentligt utifrån en gång. Det blev fyra språng även på oxern, sedan joggade vi av eftersom han skötte sig så bra. :) Det var mest en check på att han hoppade bra idag och att min kropp pallade och det verkar ju fungera. Nu blir det hopptävling om två veckor, en 80-klass och så ska vi försöka få till en träning innan dess. :)

2 oktober -16

Igår var min häst dyr. :) Vi var och tävlade och han gick riktigt bra och skötte sig super i övrigt med. :)
 
När vi red fram till första klassen som var en LC:1 var han stel och spänd. Efter lite trav och galopp red vi igenom programmet för han brukar bli bättre då och lite skillnad gjorde det kanske. Efter det gick vi upp och hängde vid insläppet då jag trodde jag skulle in på collecting ring men det var en till före mig. Han blev konstigt nog mjuk av att stå still och kändes bättre när vi red en stund till på framridningen. Väl inne på collecting ring gick han och sneglade på allt första varvet, speciellt domarna som hade en liten inhägnad med bommar och blommor. Han slappnade av ganska fort i alla fall och vi körde lite galopp och skritt på lång tygel. Inne på banan var sargen läskig då det låg bommar på den och speglarna var han också tvungen att snegla på men efter att ha ridit ett varv åt varje håll var det lungt det med. Själva programmet gick bra, jag glömde förbereda lite men det fungerade fint ändå. Det som kändes sådär var fattningen åt höger samt sista övergången till skritt där han var väldigt spänd i skritten och så fick vi två galoppinslag i hörnet när vi skulle göra sista uppridningen men det såg tydligen inte domaren för vi fick en sexa på det. :p Totalt lyckades vi skrapa ihop 69,074% vilket med stor marginal är det bästa han har fått och även personligt rekord för mig, jag har ridit på 68% som bäst. Det var ganska snällt dömt men jag var ändå supernöjd och vi var en ynka poäng från placering. 
 
Jag trodde han skulle vara trött till LB:1an men på framridningen var det full fart. När vi kom in i ridhuset tog energin slut, förmodligen för att det var ganska varmt där inne och kallt ute. Jag fick kämpa lite för att få fram honom men han kändes mjukare i sidorna i alla fall. Travprogrammet kändes ganska bra förutom längningarna, det är inte vår starka sida, samt att han dök med huvudet ett par gånger för att klia sig. Galoppen kändes bra bitvis men ibland blev han lite sprattlig och vi fick omslag i ena längningen. När han blir seg är jag gärna på honom med skänkeln och det är då han sprattlar, när jag håller mig kall och korrigerar med sätet går det mycket bättre. Jag var ändå ganska nöjd och det slutade med 64,643% i LB debuten, andra untanför placering och ungefär 6 poäng ifrån. När vi gick tillbaka till trailern kissade han en sjö så han var nog lite kissnödig när vi red. :p
 
Som sagt jättenöjd med resultatet även om det inte blev någon placering och han stod snällt på trailern någon timme mellan klasserna och det var inga tveksamheter med lastningen, bästa lilla skrutt. :) Framåtbjudningen verkar han också ha hittat, vi får se om det håller i sig. 
 

RSS 2.0