30 april

Akke har haft lite ledigt då han inte varit helt fit for fight. Det började med att han var väldigt lös i magen i fredags och i lördags blev han tjock i bakbenen. Det höll i sig på söndagen och veterinären tittade på honom i måndags då han ändå var ute och vaccinerade och tittade på små skavanker på nästan alla andra hästar i stallet. :p Han sade att benen berodde på att han var lös i magen och att det berodde på att han fick för mycket protein så rådet var att plocka bort kraftfodret samt minska högivan lite. Jag hade redan varit inne på det spåret så jag tog bort allt kraftfoder, däremot fick han lite extra mash då det är bra när de är lösa i magen. Jag spolade även hans bakben i kallvatten en stund i måndags och jag tyckte det hjälpte lite. Igår var han mycket bättre och idag såg benen nästan normala ut. 
 
Vi skrittade ut en sväng då jag tror att det är bra för svullnaden att han rör sig lite. Han hade en hel del enerig och såg farliga saker lite här och där. :) Vi tog rundan förbi Bjärby och han fick hoppa hindren i skogen när vi red förbi där. Som vanligt växlade han mellan att vilja trava och knappt gå fram alls... På slutet gick det i alla fall lite lugnare när han rastat av sig den värsta energin. :)
 

29 april

Idag var jag hemma hos föräldrarna och hopptrände med syrrans häst och det gick riktigt bra. :) Hon är knappt hoppad förut, enligt syrran ungefär 7 gånger och då är hon 9 år, det blir lite så när man får en matte som bara rider dressyr och är lite hopprädd. :p
 
På träningen kom det fram en hel del titthinder, bland annat plank med runda vattenmattor under och regnbågsfärgade skivor som stod i en oxer. Hon stannade och tittade på vattenmattan samt regnbågshindret första gången i högervarv samt smet förbi vattenmattan en gång efter det, annars hoppade hon allt, även åt andra hållet. Vi fick avsluta med att hoppa en bana på 12 hinder som låg på ungefär 70 centimeter och det gick galant. :) Hon är ju ganska pigg av sig och tycker det är skoj att hoppa samtidigt som jag suttit och dressyrhoppat Nunne i minst ett år så jag har svårt att sätta galopp i henne men när jag gjorde det hoppade hon riktigt bra. Roligt var det men jag är rädd att jag kommer att få träningsvärk, jag har ju inte ridit speciellt seriöst på länge. :p
 

26 april

Heldag i stallet idag, åkte hemifrån vid nio och kom hem vid halv sex med en kort mellanlandnig hemma för att kasta i mig några mackor. 
 
Dagen började hos Nunne som fick gå ett dressyrpass på banan. Han kändes ganska mjuk och fin även om han kunde bära sig lite mer. Vi jobbade med sidvärtsrörelser och det gick helt okej. I galoppen fick han gör sluta snett igenom fram till medellinjen och sedan ut i sammma varv för att göra samma sak igen. Vi provade även förvänd galopp och det gick jättebra. :) Som vanligt lite svårt i höger men han höll galoppen i alla fall. Efteråt var han trött i bakbenen, inte så konstigt kanske då det nog mest är jag som jobbar honom ordnetligt i dressyr. 
 
När jag var klar hos Nunne åkte jag vidare till Akke med ett kort lunchstopp hemma. Det var städdag så nu är det fint i stallet. :) Akke hade planerad vilodag och det var lika bra det för när han kom in var han tjock i båda bakbenen. Jag vet inte riktigt varför men hoppas han är bättre imorgon. 
 

Dålig motivation

Har inte orkat skriva i veckan men ska sammanfatta lite. 
 
I onsdags tömkörde jag och det gick ganska bra, inga vändningar i alla fall. Jag hade plockat fram cavaletti som han fick springa över men det var han inte imponerad av. :p Han försökte smita förbi dem hela tiden så när jag ville att han skulle trava över dem fick jag rikta in honom i skritt för att sedan gå över till trav strax innan. Vi höll inte på jättelänge då han fakitskt skötte sig. Jag avslutade med att bygga ihop bommarna till ett litet hinder som han skulle hoppa över men det ville han inte, jag fick springa före och leda honom för att han ens skulle överväga att hoppa...
 
Igår kom Patricia Hadenius och provade lite sadlar på Akke. Jag ville veta om min Bates gick att använda och jag hade även med mig ponnyns gamla sadel för att se om den gick att ha. Ingen av sadlarna låg speciellt bra men hon ska försöka fixa en fransk gjord till nästa vecka och så ska jag provrida i sadlarna med den. Tanken är att fixa en temporär lösning med dem så länge och köpa något som passar i höst, en WOW står just nu på önskelistan. :) Annars fick jag ett bra intryck av henne, hon verkar duktig. Galoppsadeln låg inte bra i alla fall, han var lite svullen vid manken av den så den kommer bara att användas vid intervallträning i fortsättningen vilket var tanken från början. 
 
Idag red jag ut en sväng. Vi red ridslingan och den hade faktiskt torkat upp lite sen sist. Jag hade ponnysadeln, en Knights King Edward, och hjälp vilken skillnad det var att ha en ordentlig sadel igen! Han verkade trivas bättre med den också även om den inte var optimal. Jag störde mig lite på att den låg i framvikt. Vi avslutade med några varv på ridbanan för att känna av sadeln och han gick rikigt bra i skritten och kom faktiskt till arbete i traven också när jag red snett igenom. :)
 

21 april

Jag red rundan förbi Bjärby idag. Akke tyckte det var läskigt där, speciellt en häst med täcke som stod vid staketet och åt. Det tog en liten stund att få förbi honom där och han backade ett par gånger innan vi kom förbi. Vi passade naturligtvis på att ta ett varv runt "hoppbanan" i skogen och han hade väldigt bra bjudning där. :) Han var ganska tittig överlag idag och tempot varierade mellan snigelfart och galopp... Det tog 20 minuter att skritta runt där så han fick avsluta på banan där Faktors blev riden. Jag tänkte att vi kunde använda honom som draghjälp men han var så långsam så det gick bara halvbra. Det gick ovanligt bra att styra idag och jag lyckades få högergalopp och kunde hålla den ett varv även om det gick segt. Vänstergaloppen var lite svårare att hålla hela varvet och vi lyckades inte helt. 
 

18 april

I onsdag longerade jag Akke och det gick riktigt bra. Sune hoppade smatidigt som vi longerade så jag trodde han skulle vara okoncentrerad och dum men han fick bara bättre bjudning, dessutom hade vi ett hinder som ramade in volten lite mer. :) Han vände en gång i vänster varv men annars gick det okej. Han började sura lite på slutet men inte så farligt och han kunde galoppera i högervarv, han busade till och med lite. :)
 
Igår var jag hemma hos föräldrarna och hoppade syrrans häst. Hon är dressyrpålle och inte mycket hoppad men det gick super. Hon är som Nunne på hinder fast mycket lydigare, bjuder bra och tycker det är lajbans. :) Det blev inget avancerat, jag hade byggt upp ett räcke och en oxer som vi hoppade och det högsta låg kanske på 60 cm. Tanken är att jag ska börja hoppträna henne och starta några hopptävlingar och eventuellt fälttävlan i höst. 
 
Idag var jag ut i skogen med skrutten. Vi red slingan idag och den var faktiskt helt okej den biten jag inte ridit tidigare. Det fanns en rejäl backe på den som Akke tyckte var jobbig. :) Han hade fri fart uppför så det blev galopp. Han hade faktiskt mer eller mindre fri fart hela ridturen, han har ju lite dålig bjudning så jag bryr mig inte så mycket om han går över i trav och galopp när vi skrittar, han stannar ju alltid om jag vill. När vi kommit runt slingan red vi förbi Bjärby hem. Strax innan deras hagar fanns det en kort slinga i skogen med ca 10 stockar över stigen på max 30 centimeter och där fick han hoppa runt ett varv. Det gick jättebra, jag måste rida dit fler gånger då det känns som ett bra ställe att hoppa in honom på. :) Han tyckte det var både läskigt och spännande sista biten hem förbi alla hästhagarna med hästar i men han skötte sig bra ändå. 
 
Sötisar :)
 

14 april

Idag red jag ut busen i skogen en sväng. Vi red bort till motionsspåret för att försöka hitta ridslingan som finns där. Det låg farliga plastbitar på flera ställen på vägen dit och trots att han sneglade misstänksamt på dem var det inga större problem att gå förbi, vattenpölen var farligare trots att han inte behövde gå i den. :) Jag lyckades ju rida slingan åt "fel håll" så märken på träden som visar vägen satt på baksidan vilket resulterade i att jag hade lite svårt att vara säker på att vi var på rätt väg. Vi red tills jag inte kunde klura ut vart vi skulle fortsätta, då vände vi hemåt igen och jag hittade fortsättningen åt andra hållet i stället och red däråt en stund. Tyvärr var större delen av stigen ganska sank eller full med pinnar så jag var inte alltför imponerad, jag får väl se om vi orkar ta oss runt hela någon dag men med tanke på att jag sett ungefär halva nu och den inte var bra så är det ingen prioritet att rida runt den. Akke blev väldigt pigg så fort vi kom in i skogen och tyckte det var spännande, däremot var han inte imponerad när jag tyckte vi skulle avsluta på ridbanan men det fick han finna sig i. Han var duktig där och det gick bra att styra. Vi travde några varv runt fyrkanten och provade lite galopp med. Han kunde även göra serpentiner i båda varven. :)
 

Film

 
 
Filmen från förra veckan. Formmässigt är det inte vårt bästa pass men han hade i alla fall bjudning. Tittade på lite filmer från i somras och det är stor skillnad på honom, speciellt i kroppen. :)
 

12 april

Akke fick hoppa idag då jag tänkte att vi skulle utnyttja att han inte gått på hela veckan. Han skötte sig hyfsat när vi red fram, dock var han lite svårstyrd i höger varv men bra i vänster. Första gången vi hoppade i varje varv gick det jättebra men andra gången i vänstervarv smet han förbi och efter det försökte han fler gånger. När vi hoppat några gånger började han titta på annat och snubblade igenom hindret... Det var bara att hoppa av och bygga upp igen. Han gjorde samma sak igen när vi skulle hoppa i andra varvet men den här gången stod han på näsan efter hinderet och jag åkte av på ansiktet. Förutom en massa sand överallt och ett hack i läppen klarade jag mig bra och Akke skalade bort lite hår på två ställen annars klarade han sig fint med. Efter det ville han inte hoppa trots att jag sänkt ner hindret så långt det gick. På andra försöket fick han vackert kliva över och sedan fick han hoppa åt båda hållen tills han inte tvekade längre, det tog kanska fem skutt i varje varv och sedan travade vi av. Han var riktgt fin på slutet och var ovanligt styrbar. :) Det blev även några högergalopper på ren tur då jag inte brydde mig om vilken han fattade. 

11 april

Det blev ingen ridning idag trots att jag kanske borde motionerat skrutten. Han blev bara lite longerad i måndags i övrigt har han vilat hela veckan men jag var så himla seg och kände inte för att rida. Han fick sig en grundlig rengöring istället. Jag tvättade svansen och vi ryktade till och med och redde ut manen. Svanstvätten gick rikitgt bra, det tog en stund att få honom att backa in i spolspiltan men väl där skötte han sig finfint. Vattenslangen var inte speciellt farlig och enda gången han tyckte det var jobbigt var när jag använde svamp och ljummet vatten för att tvätta ur schampot, iskallt vatten ur slangen gick mycket bättre, kan någon förklara det? :p
 

9 april

Idag har Akke fått nya fötter som Affes matte så fint uttryckte det. :) Det blev skor fram för att se om han blir mindre öm och shit vad små hovar han har, det syntes så tydligt när han fick skor. Till och med ponnyn har ju större fötter! Uppförande var väl sådär. Till att börja med var han snäll men han blev lite spänd och orolig när de andra hästarna kom in, sedan gick det bra att få sko på första hoven när slickburken fortfarande var rolig. När vi kommit så långt som till andra hoven ville han inte vara med längre. Han var allmänt sur och kunde inte stå stilla när hovslagaren slog i sömmen. Det tog sin lilla tid att få på skon och när den satt fast verkade hon bakfötterna innan hon gjorde klart det sista. Nu blir det att öva så han accepterar att man slår på skon, dock blir nästa skoning troligtvis inte förrän slutet av sommaren då jag tycker han kan gå barfota i sommar när han ändå ska ha semester i två månader. 
 
Uppladdningen för dagen skoning var väl inte den bästa heller. Det hade regnat hela dagen och han frös när han kom in och han är inte ordentligt motionerad sedan i söndags. Han fick i alla fall stå inne och torka och äta lite hö i 45 minuter innan hovis kom. 
 

7 april

Jag longerade för första gången på ett tag. Jag tog på gjorden och satte inspänning på ytter och det fungerade riktigt bra. Jag upplevde att jag hade mer kontroll och han var piggare och mer sammarbetsvillig också. Han vände inte så många gånger i vänster var och gick riktigt fint på slutet, jag kom även på en lösning på hur jag ska göra när han vänder in rumpan och backar mot mig. Istället för att gå på honom vilket resulterar i att han för det mesta slår mot mig vände jag honom istället och fick honom framåt igen. I höger varv kunde han faktiskt galoppera lite, det blev ungefär ett halvt varv åt gången. Jag är nöjd med honom, det känns som det går framåt igen. :)
 
När jag skalat av den värst skiten...
 
 

6 april

Idag red jag Akke på banan, stackarn har blivit riden alla dagar han har motionerat den här veckan. Han skötte sig faktiskt väldigt bra och hade bjudning. Formen var det väl si och så med och han testade i början om han kunde stanna och tjura i hörnen men det fick han inte och efter tre-fyra försök skärpte han sig. Jag lyckades faktiskt fatta höger galopp en gång också efter några försök, mycket bra. :) C var med och filmade och han ser mycket finare ut än han känns trots avsaknaden av form. :) Jag ska försöka lägga upp filmen senare.
 
Planen framöver är att han ska få framskor nästa vecka eller veckan därpå och ridas ut mycket. Arbete på banan görs från marken och sedan ska jag boka en träning så jag kan få lite hjälp med vad jag ska tänka på. Det är mest min sits som gör att han bråkar. Ett tandläkarbesök ska också bokas in vartefter och eventuellt ett kiropraktorbesök då han känns ganska ojämn i kroppen. 
 

2 april

Jag red ut idag för att se om han fortfarande betedde sig illa men det gick över förväntan. Han var lite seg och ovillig till att börja med men när vi kommit iväg en bit gick det bättre. Vi red i kohagen och han skötte sig fint. Han var lite tveksam till att gå över diket först men när han inte fick gå åt sidorna tog han bara ett litet skutt över. Vi red bort till en traktorstig längs med ett gärde och travade och galopperade lite. Det var lite småsegt men inte så farligt. Jag försökte få honom att gå i höger galopp men det gick inte trots att jag gjorde ganska många fattningar på vägen hem. Han var lite busig hemåt och skuttade lite när han fick galoppera i en uppförsbacke. :)
 

RSS 2.0