30 april

Idag har lille herrn fått bada. :) Jag trodde han skulle tycka det var pest och pina men det gick faktiskt riktigt bra. Vi började med en hink ljummet vatten med schampo i som jag tog en svamp och gnodde in, det verkade han till och med tycka var skönt. Bli spolad med kallvatten var inte lika roligt men han var inte alltför stökig. Vi "fuskbadade" och jag tog inte magen och benen. Jag hade mest tänkt ta sadelstaden men eftersom han uppförde sig bra blev det lite mer. Efteråt fick han filt på sig och så betade vi lite utanför stallet, det var uppskattat. 
 

29 april

Idag var vi ute och galopperade. :) Jag hade tänkt ta med klockan och konditionsträna men batteriet var slut så det blev lite improviserat. Vi red bort till Styrstad och så tog vi gräsvägarna förbi Ånestad och hem. Det blev mest galopp med några kortare skrittpauser och han var lite flåsig när vi kommit runt. :p Jag hade hackamoret så jag jobbade honom inget, vi fokuserade bara på att han skulle bjuda framåt vilket gick sådär, det blev bättre på slutet i alla fall. Idag tog jag bort kindkedjetunneln och jag upplevde att han blev lite trevligare då. Vi hoppade även några av hindren borta vid Ånestad och det gick bra även om han var lite slö och snarare travade över än hoppade, i alla fall på de små. :p
 

26 april

Idag blev det mystur i skogen. Vi red motionsspåret bort till början av kohagen och vidare där med en liten avstickare på traktorstigen. När vi kommit runt rundan i kohagen fortsatte vi till pulkabacken och tog den vägen hem. Han var lite varierande pigg och slö, lite snubblig med, på väg till pulkabacken höll han på att stå på näsan när vi skulle gå över ett dike och han inte lyfte ordentligt på fötterna... Han gick liksom ner i diket och lyfte inte tillräckligt på benen när han skulle upp igen, suck. Vi var ute i ungefär 50 minuter och det blev mest skritt även om jag försökte trava och galoppera där det gick. 
 
När vi kom tillbaka var han röd/orange i ena mungipan och jag funderade på om han bitit sig eller blivit nypt av bettet eller ätit något. Jag tyckte han hade ett litet jack i mungipan men det var svårt att se och det var inte helt populärt att jag tittade heller. Vi tar hacket fram till fredag då sadelutprovaren kommer så hinner det nog läka om det är ett sår. 
 

24 april

Idag har vi hopptränat igen. Han var sjukt pigg när vi red fram och skulle galoppera och titta på saker och vara allmänt ofokuserad, jag ångrade lite att jag inte tog martingalen. :p När han inte tittade på saker runt omkring var han rätt fin i alla fall. Själva hoppningen gick delvis bra, delvis mindre bra. Jag hade bättre känsla idag än tidigare och satt inte och jagade på honom så mycket. Räckena hoppade han fint på även om han tittade till på något, oxern däremot... Han hoppade den en gång efter att ha stannat och tittat, sedan ville han inte så vi fick lägga ner den så han kunde kliva över och sedan gick det bra att hoppa den lite lägre. Han tycker det blir lite jobbigt när han måste hoppa på styrka. När vi kommit igenom det gick det bättre och han hoppade en liten bana fint. :) Vi hoppade även kombination på slutet. Bra känsla på slutet som sagt men han är ju lite dum när han håller på och stannar, det är ju inte så att han kommer fel, han har bara ingen lust. Jag ska tänka på att vara noggrannare med vägarna efter hindren. 
 

22 april

Idag red vi i sommarhagen. Han var seg och trött till en början men taggade till vartefter. Vi började med att mjuka upp lite på en volt. Han var ganska stel men mjuknade efter en stund, framför allt när vi galopperat lite. Han var lite jobbig i vänster galopp och ville gärna trycka utåt och när jag lade på skänkel för att hålla kvar honom så sparkade han bakut istället. När jag kände att jag fått lite mer koll på honom tog vi några galopper rakt fram i lite mer tempo, det var tanken i alla fall. Dock så bockade han en del, speciellt i vänster galopp så det slutade med hyfsat kontrollerad galopp ändå. När han kändes lagom uppvärmd började vi hoppa. Först tog vi lilla rishögen längst bort och sedan galopperade vi till de fyra hindren som låg på rad. Där höll jag på att åka av då han skyggade för något... När vi hoppade tvärstannade han efter båda första hindrena, då blev jag sur och sparkade på honom och de sista tog han snällt. Vi hoppade det baklänges sedan för att vända och komma åt andra hållet igen och då gick det jättebra. Efter det hoppade vi kombinationen på kullen ett par gånger och det gick jättebra. :) Vi provade den även baklänges men det blev bara första hindret då för jag var inte i balans efter det och han smet på sidan av stocken. Jag gjorde ingen grej av det heller då det gärna bär iväg åt det hållet och man måste bromsa ganska snabbt efter stocken om man inte ska halka nerför stenen i backen. Vi avslutade med de fyra hindrena bortåt och sedan travde vi av för han hade varit duktig. Vi var ner i dammen med, den hade svämmat över så det fanns en grund del som vi gick ner i och det var inga problem. 
 
Jag hittade även min grimma som han tappade bort i somras, den hade jag nästan förlorat hoppet om. :) Det var ren tur att jag fick syn på den när vi red fram. :p
 

20 april

Idag tömkörde vi och han skötte sig riktigt bra. Vi höll inte på så länge då han bara skulle få mjuka upp sig lite. Bjudningen var ovanligt bra och han gick fint. Vi jobbade lite med galoppen och det gick helt okej ett tag i vänster varv, sedan tröttnade han och ville inte fatta rätt galopp men efter några försök fick vi till det. Han fick bara galoppera ett halvt varv åt vänster i taget så vi skulle kunna svänga. Åt höger gick galoppen bra men han hade lite sämre bjudning i traven där och han var inte lika fin i formen men det var ändå helt okej. 
 

19 april

Nu är vi igång igen. Vi skrittade runt Bjärby barbacka på hackamore i torsdags, i övrigt har han vilat sedan förra helgen. Vi fick sällskap på ridturen idag, Dante och Sputnik hängde med. Vi red ett varv i kohagen och så avslutade vi med lite jobb på banan. Han var nästan mer i luften än på marken när vi red i skogen, vi var i mitten och det gjorde det hela värre. :p Han skötte sig bättre när han var först eller sist, han var väldigt lycklig över att få sällskap i alla fall och verkade glad över att få komma ut igen. Det blev lite blandade gångarter i skogen även om han gick mer i samlad galopp blandat med bocksprång än trav när vi skulle trava. :p På grusvägen hem fick han flytta för skänkeln och det gick väldigt bra. När vi red på banan var han väldigt mjuk och fin och jag försökte mest ha bjudning i honom och få fram näsan. I traven blev det lite öppna och övergångar vilket gick bra och i galoppen jobbade jag honom framåt och han kändes sjukt fin där. Som avslutning när vi travade av gjorde vi en tiometersvolt åt varje håll med extremt lite kontakt i tyglarna och mest svänga för skänkel och sits och det gick super. :) Han har mått bra av den här vilan och jag tyckar faktiskt han har musklat sig lite, framför allt halsen. 
 

11 april

Idag var vi iväg på vår första "tävling". :) Det var en Pay and Ride på VRF och vi red LC:1. Han skötte sig jättebra där, stod snällt i transporten när vi åkte dit och hetsade inte upp sig när vi var där trots att det var andra hästar och folk som rörde sig. Han hade bråttom när vi skrittade bort till framridningen men det var för att det var en annan häst framför. Han blev lite småsur när vi gick åt olika håll och tyckte ridhuset var lite läskigt men annars var det inget konstigt. Han sneglade lite misstänksamt på folk som satt utanför framridningen och lite grejer som var utanför staketet samt banken men efter ett par varv var det inga problem. Totalt red vi i ungefär 50 minuter, dock var det mest skritt på lång tygel så han inte skulle bli trött. Vi gjorde inget jätteavancerat när vi red fram, jag kollade av att han flyttade för skänkeln och så ökade och minskade vi galoppen annars blev det mest arbete på volt. Någonstans på mitten kändes han jättefin när vi testade lite trav. Uppe i collecting ring blev han lite upprörd igen då det var miljöombyte och jag jobbade honom i trav och galopp. Inne på banan tittade han lite på publiken och lite mer på speglarna men det räckte att rida förbi två gånger så slutade han titta. När vi red programmet var han seg och blev segare och segare ju längre vi kom även om han kändes ganska fin, dock väldigt stel i högersida och lyssnade dåligt på höger skänkel, mycket ovanligt. Vi fick 54,63% till slut vilket jag var lite besviken på men när jag såg filmen kändes det ganska rättvist då han gick i undertempo och en del bakom lod. Vi tar med oss det här till nästa tävling, kortare framridning och verkligen rida honom framåt och se till så att han lyssnar på båda skänklarna. Det var ju mycket nya intryck för honom och mycket för den lilla hjärnan att ta in. ^^ På det stora hela skötte han sig ju jättebra, lite knepig att lasta hem men han var inne på under tio minuter så det är ändå godkänt. 
 
Nu får han ledigt någon vecka för att smälta allt, möjligen att det blir några kortare barbackaturer i skritt på hacket men inget avancerat. Jag tror även att han har växt det senaste månaden, han ser större ut och när jag mätte honom idag var han 162-163 centimeter, säkert därför han har varit svårt att hålla uppe i vikt. 
 
 
Hemma igen ^^
 

9 april

Idag var en väldigt lång dag... Träning efter jobbet för M. Korven skötte sig bra bitvis. När vi red fram gick han som en gris och tittade mest på annat. Vi red över tre bommar som låg på ena långsidan och när han inte tittade på bommarna tittade han på omkullblåsta hinderstöd och annat spännande och kändes allmänt trälig. Det släppte lite efter ett tag i alla fall och då övergick vi till galopp. Vi skulle galoppera över bommarna och få in 4 galoppsrång mellan varje. Till min stora förvåning fick jag faktiskt kämpa lite för att klara av att hålla ihop honom på fyra, speciellt i vänster varv, han hade lättare att gå på tre. När vi klarat av att få in fyra fick vi rida framåt på tre istället och det var lättare. När vi klarat det i båda varven lade M upp mittenbommen så den blev ett hinder och vi fortsatte med samma tänk. Det gick bra när jag började rida lite ordentligt och tänka mer på första bommen istället för hindret, innan dess hade vi svårt att få in rätt antal galoppsprång. :p När vi kände oss nöjda där fick jag hoppa bana. Vi började med långsidan och sedan tog vi de två hindren vi hoppade förra gången, dock lite lägre, samt lade till andra långsidan med vattenmatta och grind med fyra galoppsprång emellan. Han var lite tittig och vinglig, speciellt på tunnan där han tyckte en skugga var lite mystisk men han stannade aldrig och tog av utifrån på oxern någon gång. Till en början blev det ju att jag satt och jagade på honom men efter att ha jobbat lite med att reglera galoppen blev det bättre samt att jag tänkte på att inte göra det. Jag hade lite problem med sista långsidan, jag satt och mesred vilket gjorde att han lade in fem galoppsprång på den linjen och det blev lite tajt. De två sista gångerna satte jag bra galopp i honom från början och bibehöll den och bestämde mig för att det skulle gå och då gick det super. :) Många av våra problem sitter helt klart i mitt huvud... Han kändes ganska fin när vi travade av även om han fortfarande var lite stel i bogarna. Han får nog lite semester efter helgen, det känns som det behövs. 
 
När Akke var klar fortsatte jag med Cicu. Jag har tagit hand om honom i två dagar nu då hans matte är bortrest. Igår hann jag inte rida men idag passade jag på. Redan när vi kom ut på stallplanen och skulle sitta upp förstod jag varför de brukar ha pelham på honom, jag hade såklart tagit det vanliga tredelade bettet han hade. Han ville inte stå still och sket totalt i att jag tog i bettet. Han fortsatte konsekvent att i princip helignorera bettet och lyssnade även dåligt på sitsen. Hans bogar var även lite här och där, han drog sig mot utgången och det var sjukt ovant att knappt ha någon hals framför sig; han hade lätt att samla sig i alla fall. :p Han hade i alla fall en väldigt bekväm trav även om jag försökte få honom lite mer framåt istället för uppåt. Jag jobbade även med lite sidvärts vilket gick skit. Kombinationen av att han lyssnade dåligt och att jag nog styrde runt lite mycket där uppe gjorde att han inte flyttade mycket även om vi fick till det ibland. Om hans trav var bekäm så var galoppen det totalt motsatta, jag har nog aldrig ridit en häst som varit svårare att sitta på i galoppen. Det blev inte mycket galopp men när jag slappnade av och mer åkte häst gick han ganska bra där. På slutet var han i alla fall lite lydigare för mina hjälper. Han lyssnade bäst för sitsen även om man fick prata med ganska stora bokstäver där. Hand och skänkel brydde han sig inte så mycket om. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att min häst som är cirka tio år yngre är både lydigare och mer välriden och då tycker jag att han är rätt okänslig ibland... 
 
Klockan var nästn nio när jag var klar med allt och nu känner jag mig sådär lagom mör. :p
 

7 april

Idag blev det tömkörning. Till en början ville han inte gå fram och såg stel ut men efter en stund släppte det och mot slutet såg han riktigt fin ut. I höger varv kunde han behålla form och bärighet trots lösa tömmar, i vänster var det svårare. Det blev lite galopp åt båda hållen vilket gick helt okej. 
 
De hade tydligen släppt ihop Matilda med Akke, Dante och Dixie idag så jag antar att det har sprungits en del för han såg allmänt trött ut när jag kom idag. 
 

6 april

Idag var vi ute på remsorna och galopperade. Han var lite seg men kändes mjuk och fin. Jag jobbade mest med att få fram honom i galoppen och det gick helt okej. Den sista biten jobbade vi med fattningar och det gick bra. :) Han var även på ovanligt gott humör när vi borstade, knappt några sura miner och bara minimalt viftande med ena bakbenet en gång. :)
 
Igår lasttränade vi och det gick bra. Totalt gick vi in 4 gånger tror jag. Först bara rakt igenom, sedan med bommen uppe och till sist två gånger då jag stängde bakom honom. Första gången var han på väg ut igen när jag gick bak men när jag höll bommen bakom honom gick han fram igen. Andra gången hann jag stänga innan han provade att backa. Andra gången stängde jag även baklemmen. Alla gånger gick han bara rakt in utan att tveka. :)
 

4 april

Idag var han riktigt fin lilla pojken. :) Jag hade tänkt mig dressyr på banan efter lite ändringar i planeringen men Sputnik blev tömkörd där och det var stängt så vi red i hagen istället. Jag tordde inte de skulle hålla på så länge men det gjorde de. Jag hann bli klar innan de var färdiga. :p Han kändes helt okej när vi började jobba och vi testade av lite sidvärts på volten för att ha koll på bogarna som var lite här och där. Vänsterbogen var ganska bråkig, han tryckte utåt i höger varv och inåt i vänster, suck, dock kom vi igenom det utan att bråka. När vi travat lite och fått hyfsad koll på bogarna jobbade vi galoppen, främst fattningar, och han kändes riktigt trevlig. Något hängig i handen i början men inte farligt och det släppte ganska fort. Vi försökte lite med fattningar på rakt spår och det gick helt okej. Nu blir han faktiskt piggare när vi gjort lite fattningar. :) Lagom tills jag var intälld på att rida igenom Lc:1 i hagen blev Sputnink klar på banan så då gick vi dit istället. Han kändes sjukt fin när vi red igenom programmet, lite egen bjudning, mjuk och hjälpligt koncentrerad. :) Han tittade på annat ett par gånger men det var inte så farligt, det blåste ju faktiskt halv storm med. :) Det enda som inte fungerade var fattningen åt höger men det sitter nog mycket i min hjärna nu, andra försöket gick bra i alla fall. Det var helt klart det bästa han gått när vi ridit programmet, supernöjd. Som avslutning gjorde vi ett par fattningar till åt höger och travde av med lite ökningar. Vi bytte även varv på en s-båge med 10 meter per båge, just nu känns det varkligen som det har lossnat. :)
 

2 april

Idag var vi och tränade för M igen. Han kändes väldigt trevlig när vi red fram och det mesta fungerade även om han inte lyssnade hundra på drivning. Framhoppningen gick också bra och han kändes fin men när vi skulle börja hoppa lite andra hinder och högre tog det stopp. Vi började med ett räcke med en tunna under på 90 centimeter. Jag hade väl inte satt riktigt bra galopp i honom och han ville inte riktigt vara med så han stannade. Nästa försök kom vi över i alla fall. Vi skulle även hoppa en oxer som låg på 80-85 centimeter som han stannade på med... Han var riktigt trälig och stannade så fort jag inte jagade på honom fram till hindren. Målet är ju att sätta en bra galopp i honom och sedan bara måtta in rätt avstånd men nu backade han av så fort jag red an. Jag red på honom ordentligt ungefär två varv runt vår lilla "bana" och mot slutet tog han faktiskt av utifrån och försökte, jag tror det vände när jag gick på honom när han stannat på räcket och faktiskt gick lite framåt då. Ett språng på oxern var verkligen wow när han hoppade av lite tidigt och hoppade upp sig. :) När han faktiskt hoppat lite villigt fick han en skrittpaus och sedan fick han hoppa långsida, snett igenom på tunnan och sedan snett igenom på oxern. Den här gången var känslan mycket bättre, jag behövde inte rida honom lika mycket och vi avslutade där. Han kändes fin när vi travade av och föll faktiskt över i galopp en gång. :) Tiometersvolterna i trav fungerade de med. :) 
 

RSS 2.0