Hubertusjakt

Ja, idag hade vi alltså en liten hubertusritt i stallet och alla hästar utom två var med. Vi började med att skritta en sväng i skogen vid motionsspåret med några travinslag och Akke var väldigt taggad. Det bjöds på en hel del bockningar och bakutsparkar... Efter det fortsatte vi till sommarhagen där det fanns tre stationer med frågor som vi skulle svara på i mindre grupper. Om man svarade fel på någon fråga fick man rida ett straffvarv runt den lilla hoppbanan som bestod av stockhinder som nog inte var högre än 30 centimeter. Vi hade delat upp oss i grupper efter hur fort vi ville rida och vi var med i skritt och lite trav gruppen då min kära häst var lite tjock och varm i vänster bakkota när jag borstade. Naturligtvis blev han pigg igen när vi kom till sommarhagen men han kunde i alla fall stå stilla när han skulle även om det bockades en hel del däremellan. Han och Matilda försökte även sparka på varandra vid ett tillfälle... Alla kom tillbaka helskinnade i alla fall. :p Benet såg fint ut när vi kom tillbaka så förmodligen har han något litet sår som jag inte hittade då det mest kändes som  en sådan svullnad. 
 

30 oktober

Idag red vi gärdesvägarna från Bjärby till Styrstad. Jag hade tänkt rida genom sommarhagen hem men han var lite för taggad för det, han blir ju så fruktansvärt vild där. :p Han kändes alldeles perfekt bort till gräsvägarna, lagom bjudning men inte nervös och skuttig. När vi kom in på gräsvägarna försvann bjudningen men det kan ha berott på att han tyckte det var lite hårt och knöligt i början. När vi kommit en bit och travat och galopperat lite var han väldigt pigg istället. Diket var som vanligt spännande nu för tiden. Han hoppar över med mycket rygg och fortsätter med studs/bockningar på stela ben på andra sidan. Jag red ju barbacka och hade dessutom glömt fegsnöret men jag satt kvar. :) Över lag blev det mycket trav och galopp idag för att försöka rasta honom lite inför morgondagen då vi ska ha en lite hubertusritt i stallet, då ska jag i alla fall ha sadel. :p Överlag kändes han riktigt fin idag även om han var lite tjafsig med huvudet i början men det försvann efter en stund. 
 

28 oktober

Idag klättrade vi. Vi tog 20 minutersrundan och så gick vi 5 varv i backen upp mot Ånestad. Han protesterade och tyckte jag var jättedum som tog fel väg när vi skulle ner igen, han ville fortsätta mot Bjärby men vi skulle ju nerför hela backen och upp igen. Han gjorde samma sak två gånger till sedan resignerade han. :p Efter tre varv började han kännas lite trött trots att vi bara skrittade. Det var en väldigt nyttig träning, framför allt att inte rida samma väg som vanligt, jag får nog börja variera mig lite för han har ju helt klart lärt sig vart vi brukar rida. :p När vi var klara i backen och fortsatte hemåt blev han plötsligt väldigt pigg. Imorgon blir det vila och så ska vi fösöka rida ut en sväng på fredag om jag lyckas sluta tidigt då. :)

27 oktober

I söndags var vi ute på en ganska kravlös tur. Vi red grusvägen bort till pulkabacken och så tog vi 20 minutersrundan hem. Han kändes nästan lite småslö ibland men mot slutet blev han piggare och det tjoades i skogen och det var läääskigt... Han var fin i alla fall. :)
 
Igår hade jag tänkt tömköra men det var dels upptaget på banan samt att jag varit på lite halvskumt dåligt humör hela dagen så det kändes bara som en dålig idé att motionera honom. Idag red vi på banan. Vi började med övergångar och fortsatte sedan med lite sidvärts. I galoppen jobbade vi med fattningar från skritt och på slutet blev det lite serpentiner och tempoväxlingar. Han var över lag väldigt tittig och skuttig även om han var slö, i alla fall i början. Han ser ju precis allt som rör sig ända bort till husen på andra sidan gärdet när det är mörkt, speciellt om det har lampor... Det kändes mest som han gick och spände sig och stirrade stint bort mot vägen, suck. Däremellan var han ju egentligen väldigt fin men jag irriterade mig på tittandet idag. På slutet gick han sjukt bra när jag kortade ihop traven lite, ryggen kom upp och han jobbade fint och avslappnat, nu ska vi bara hitta samma känsla med lite mer bjudning och framåtanda. :p
 
Idag hade jag en allvarlig fundering varför jag inte ridit med fårskinnspadden tidigare, det hade räddat mig från skavsår... Lathet skulle jag tro då den har suttit på sadeln, det var i alla fall grymt skönt med lite extra padding mellan mig och den vassa ryggraden . :p Vi hade svanstvätt med idag. Jag testade med ketchup och det verkade fungera, tyvärr blev han ju väldigt upprörd när vi red och sista gången han bajsade hörde jag hur det rann... Svansen klarade sig trots det över förväntan men det blev rump och bakbenstvätt efter ridturen. 
 

24 oktober

Idag red vi på banan och jag hade plockat fram massa bommar. fyra cavaletti på ena långsidan och tre galoppbommar på den andra. Han kändes ganska fin även om bjudningen var sisådär. Efter att ha travat lite och gjort lite övergångar så började vi jobba ordentligt med bommarna, det vill säga övergång på varje kortsida. Han gjorde det riktigt bra även om han var lite stel och svårsvängd i höger varv. Som avslutning byggde jag ett litet hinder av galoppbommarna och så hoppade vi det två gånger åt varje håll. Han kändes lite tveksam i vänster varv men hoppade ganska snällt i alla fall så vi tog en extra gång i det varvet. Han kändes lite trött när jag travde av men det är ju inget konstigt. Vi skrittade av runt tjugominutersrundan. Jag hade tänkt se om han svettades mindre om vi tog den rundan sits istället för först men bara för det blev han ju inte svettig alls. Han har blivit rätt svettig på senaste tiden så jag har funderat på att klippa honom men jag ger det ett tag till för att se om det verkligen är nödvändigt, han har ju klarat sig bra innan. 
 

22 oktober

Idag blev det en spännade ridtur; barbacka på pigg häst i skymning. :p Det började helt okej, en halvhjärtad vändning efter att vi mött Matilda och Rullen men det var inte så farligt och jag satt bara och väntade på det. Det var lite segt bortåt och vi övade på att lyssna på skänkeln, det vill säga trava när jag tryckte annars blev det ponnyspark i magen. Det gick marginellt framåt innan han fick syn på folk som var ute med hund på gräsvägen där vi skulle rida. När vi vände in där flög det upp en fågel framför näsan på oss och han hade ju fullt fokus på folket  med hunden så vi började med en tvärvändning, sedan gick det helt okej att gå förbi människorna även om han var tvungen att blåsa upp sig och bli jättespänd. Vi fortsatte med trav sedan för att bli av med energi. Han var fin större delen av tiden men ibland var han tvungen att titta misstänksamt på diket och diverse mörka fläckar på marken. Vi red förbi vägen hem och tog lite galopp, vänster gick bra men i höger började han bocka och en liten stund trodde jag att jag skulle åka nerför halsen innan jag fick upp huvudet igen. :p Tillbaka skötte han sig bättre men då blev det mest skritt och trav. När vi svängde hemåt blev vägen läskig, det låg ju lerkokor på den och så blåste det i vassen. Eftersom jag galopperade lite mer så bjöds det på mer bockningar samt diverse luftsprång, även i trav... Han blev bara piggare och piggare tyckte jag och när vi kom ut på vägen höll han på att få spelet för en joggare som kom bakifrån, då blev det stooort luftsprång och jag trodde nästan jag skulle åka av. :p Vi vände så han skulle se joggaren, annars kändes det som att han antingen hade sparkat mot joggaren eller sprungit hem och jag gillade inte något av alternativen. Bara han fattade vad det var var det lugnt och han skulle promt hänga på när vi fortsatte efter joggaren, knashäst. :p Just då kändes det som han kunde hitta på lite vad som helst. När vi kommit förbi Bjärby verkade han komma på att vi faktiskt ridit ganska hårt med tanke på nuvarande styrka och kondition och han skötte sig resten av vägen även om det var lite nervöst, speciellt förbi dammen. Ankorna kvackade där och jag satt och hoppades på att de inte skulle flyga iväg vilket de som tur var inte gjorde heller. Nästan hemma mötte vi stallägaren och hennes två hundar och de gick han förbi utan att blinka. :)
 
Jag råkade även anmäla mig som frivillig självmordspilot på Divan igår när det blir dags börja sitta på henne, vi får väl se om det resulterar i några avåkningar eller brutna ben om det blir något av det. :p
 

20 oktober

Idag blev det då barbackatur. Först skrittade vi 20 minutersrundan innan vi fortsatte på ridbanan. Bjudningen under framskrittningen var helt okej även om den naturligtvis kunde varit bättre men det finns ju så mycket att titta på. :p Väl inne på banan var han superfin. Vi jobbade mest med tempoväxlingar och det fungerade bra, han bar sig riktigt fint när jag tog tillbaka men ändå höll igång traven. Vi testade även lite öppna. Det var svårt i vänster varv, mitt fel som inte kan sitta som folk, men på slutet gick det bättre. Som avslutning i galoppen gjorde vi även två fattningar från skritt i varje varv. Den första blev det lite seg då han ändå inte är riktigt framme men den andra blev fin i båda varven. På slutet ville han inte ta för sig framåt när jag skulle länga traven så att han var lite tjurig senast vi red berodde nog på trötthet. Han verkar ändå lite irriterad på sadeln då han går bättre utan så nu ska jag rida barbacka så mycket som möjligt tills sadeln är kollad. :p
 

18 oktober

I fredags red vi runt gräsvägarna, Styrstad-Bjärby. Han var ganska spänd och tittig. Vi började med att möta en bil med släpkärra och gräsklippare som skramlade vid Poets hage. Jag såg den på håll och den körde fort så vi stannade där vägen var ordentilgt bred. I god tid innan mötet vände Akke och skuttade runt lite så bilen passerade långsamt så det var inga problem. :p Det blev en hel del trav och galopp när vi kom bort till gräsvägarna och vi jobbade med tempoväxlingar. De hade flisat buskar längs diket och det var läskigt, dessutom flög det upp två änder ur diket och då satt jag lite löst. :p Jag tyckte han kändes halt sista biten hem men när jag gick med honom syntes inget. 
 
Igår byttes det lite hästar i hagarna. Rullen och Brusse klarar inte att gå med varandra så Matilde och Brusse har bytt plats nu. Jag var inte med när Brusse blev ihopsläppt med Akke men det hade tydligen gått bra. Lite frambensvift och lite galopp sedan var det bra, de har ju faktiskt gått på bete ihop så de känner varandra. Jag linade på banan för att se om han var halt men kunde inte se något. Jag var rätt dålig igen, förmodligen feber så det blev vila för lilla hästen. 
 
Idag vågade vi oss ut i skogen igen, det har ju varit älgflugor i skogen så jag har inte velat vara där då hästarna tenderar att bli lite galna om de får dem på sig... De hade tyvärr inte försvunnit för säsongen men jag plockade bara tre under ridturen i alla fall och det verkade inte som han fick fler på sig. Han var väldigt seg och ovillig över lag idag. Ungefär halvvägs blev det mer bråttom i alla fall men inte någon ärlig bjudning. Sista biten hem gick han och krullade ihop sig på ganska långa tyglar, dock kändes det som han bar sig. Det blev en sväng på banan med för att känna så han inte var halt och det tyckte jag inte. Möjligtvis när jag försökte öka på långsidorna men det var svårt att säga då han ogärna gjorde det, antingen gick han i sitt snigeltempo i form eller så var det huvudet upp och någon slags slängtrav. Han gick inte fram på banan heller. Jag vet inte om han var trött för han blev rätt svettig eller om det är något som är galet. =/ Han får i alla fall vila imorgon och så kanske vi gör något på tisdag, förmodligen barbacka för att se om det är sadeln han ogillar. Vi ska passa om den om tre veckor så eventuellt blir det väl barbacka tills dess, det kan bli spännande. :p
 

14 oktober

Igår mådde jag riktigt dåligt, knappt jag orkade stallet efter jobbet. :S Idag var jag piggare så det blev faktiskt en ridtur. Vi skrittade barbacka runt Bjärby igen. Jag började ångra mig ganksa omedelbart då han var fruktansvärt pigg. Han har stått och sovit i boxen både igår och idag så jag trodde han skulle vara lugn men icke. Först stod en häst på lösdriften och slängde med balplasten, det var lite läskigt och spännande. När vi kom bort till Bjärby kom M:s mamma och hennes hund och gick över vägen samt att det var en häst i en transport som stod och bankade, det var också läskigt men hunden var nog värst. När vi tagit oss förbi de mycket läskiga hagarna mötte vi Tiger som var på promenad och när vi passerat honom försökte han vända och hänga på, suck. Borta vid backen mötte vi hund samt häst på promenad med matte på backen, det blev för mycket för den vilda lilla hjärnan och han var tvungen att vända för det var så farligt, tur att man har bra balans. :p Vi mötte även Sputnik borta vid motionsspåret och strax innan passerade en bil med släpkärra som skramlade så han var ttvungen att skutta lite. Det var helt klart en intressant skrittrunda. Han fick faktiskt avsluta på banan med några varv i trav och galopp för att bli av med lite energi. Han var faktiskt riktigt fin där fast vi hade hackamoor. :) Imorgon får han nog vila igen, det var i alla fall den ursprungliga planen och min förkylning kan nog behöva det med. :p
 

12 oktober

Tjoho, nu har jag åkt på en förkylning, dock var den senaste typ 1,5 år sedan så jag ska väl inte klaga. :p
 
Jag red efter en lång jobbdag, håller på att jobba in två dagar som jag varit ledig så för tillfället kör jag 06.30 till 17.00, känns superkul när man är skjuk, inte. Korven var riktigt fin i alla fall. Vi började med att skritta 20 minutersrundan åt "fel" håll. Det var tydligen mycket att titta på då. :p När vi var tillbaka igen tog vi en sväng på banan. Vi körde mest tempoväxlingar runt spåret och så flyttade jag honom lite i skritt. När han inte gick och glodde på fotgängarna trehundra meter bort var han sjukt fin. Bar sig trevligt och klev på med stora steg. Vi galoppade lite med och försökte få lite energi i galoppen istället för de vanliga stora långsamma sprången. Det känns att han har tappat lite för han orkade inte riktigt i galoppen men det kommer nog varefter, överlag var jag i alla fall jättenöjd med passet. Vi skrittade av en kortis på vägen och då vände han när vi skulle svänga bortåt så jag är ganska övertygad om att det är dumheter. Jag vände tillbaka honom direkt och sparkade på framåt, sedan var det inga problem. :)
 

10 oktober

Jag hade tänkt ge mig ut på en kortare tur idag men det blev en 45 minutare ändå. Vi började med vägen bort mot skogen och sedan red vi in vid hoppdungen och tog gärdesvägarna tillbaka. Det blev mest skritt samt lite trav. Han kändes trött sista biten hem men ingen hosta idag. Han gjorde vändningsförsök idag med men jag börjar tro att det bara är dumheter då det bara händer bortåt. Han skärper sig i alla fall om man säger till honom. 
 

9 oktober

Igår tömkörde jag på banan i ungefär 30 minuter. Jag släpade fram lite cavcaletti och så försökte vi köra lite övergångar och så. Han var rätt seg, lite skumt med tanke på hur pigg han var dagen innan... Vi blandade lite skritt och trav och så tog vi en galopp i varje varv på långsidan. På slutet hostade han en gång så något skumt är det, förhoppningsvis bara en lättare förkylning. 
 
Efteråt maskades han av så det blev vila idag och så kör vi något lugnt imorgon både med tanke på hosta och avmaskning. 
 

7 oktober

Tydligen har jag glömt att blogga igen... I lördags red vi en sväng på gräsvägarna, Bjärby-Styrstad. Han var rätt trevlig och vi jobbade med tempoväxlingar i skritt och trav. Han var riktigt fin på slutet efter det. 
 
Det var inga konstigheter att släppa ihop hästarna. Han hälsade på Matilda, skrek lite och viftade med ett framben, sedan var det bra. Han var mer intresserad av maten. :p
 
Idag red vi Styrstad-Bjärby. Han var allmänt jobbig. Dels var han sjukt pigg efter tre dagars vila och så hittade han på lite hyss. Han höll på och vända och resa sig vid två tillfällen, jag gillar inte att han håller på så. Han var svår att jobba med också då han blev springig när jag red framåt. Jag försökte göra tempoväxlingar men det fungerde inget bra. Galoppen var bra i alla fall. 
 
När vi kom tillbaka till stallet och jag mockade hostade han massor. Jag vet inte om han har blivit lite förkyld, om han satte mat i halsen eller om det var något annat. Han verkade inte påverkad i övrigt i alla fall. Jag får se hur det är imorgon, då tänkte jag tömköra på banan om han inte är dålig. 
 

2 oktober

Igår red vi gräsvägarna runt Bjärby. Han hade faktiskt bra bjudning hela vägen för att var honom och blev extra taggad när han fått galoppera. :p Han hade några konstiga dumheter för sig en bit in på gräsvägarna, han försökte vända och småreste sig två gånger på rad och stod och studsade på frambenen. Efter andra gången blev jag sur och smällde till honom med spöt och sedan lade han ner det hela, väldigt konstigt. Han betedde sig lite som han fått tungan över bettet men vad jag kunde se hade han inte det. Båda galopperna var studsiga, han var som en lite gummiboll och småbockade mest hela tiden. :) Hur roligt som helst, ganska spänd i traven dock men det släpper väl vartefter. Sista biten hem mötte vi både människor med hund, cykel samt en joggare utan att han dummade sig. Lite spänd blev han men han gjorde inget. :)
 
Idag har jag varit Cicu-vakt. Akke fick vilodag och jag passade på att rida Cicu istället. Jag hängde med Sputnik och Matilda ut på en sväng. Cicu gick från överenergisk till jättetrött. :p Han har ju lite dålig kondition och vi var ute rätt länge. Det blev mest skritt men vi travade en bit i alla fall. Jag satt av och gick sista kilometern då han började kännas väldigt seg. :p 
 
Elen har lagt av i Akkes hage så nu får han gå i skjukhagen igen. =/ Egentligen ville jag maska av honom innan han får gå med Dante och Matilda men han kan inte gå i sjukhagen då jag ska bort måndag-tisdag eftersom jag vill fodra i hagen då så jag tänkte släppa ihop honom med polarna i vanliga hagen istället. Avmasknigen dröjer ju då det strular med att få recept för maskmedel med mera... Det påstods att vi skulle få det imorgon men det återstår att se. Det är hur som helst lämligare att maska av en torsdag eller fredag så man kan mocka ur hagarna på helgen istället för i veckan när man jobbar. 
 

RSS 2.0