30 mars -16

Akke har haft sadelknutor ganska länge men nu har han fått skavsår på dem så det får bli tömkörning ett tag framöver. :( Jag tvättade sadelläget idag om de beror på att han är smutsig, han är ju rätt fet i pälsen. Han var väldigt duktig med tvätten även om han reagerade när jag gnuggade på knutorna. Hoppas de blir bättre fort. 
 
Tömkörningnen gick bra. Bitvis var det riktigt bra fart på honom och vänstergaloppen börjar faktiskt sitta. Det gick riktigt bra med svängandet där redan från början och när vi tagit höger varv och återgick till vänster fick vi till ett helt varv på volten i vänster galopp. :D Imorgon kommer hovslagaren och jag funderar på att köra lite frihetsdressyr efter det och så tömkör vi på fredag igen. På lördag kommer min syster och ska rida honom, om nu skavsåren blivit bättre till dess. Jag ska åka bort två veckor och min syster ska motionera herrn då men just nu lutar det ju åt att han får vila istället om inte skavsåren blir bättre. :(

28 mars -16

Idag var vi på pay & ride och red LC:1. Det var inga fasta tider så framridningen blev lite som den blev. Jag trodde det var tre strukna innan mig och att jag plötsligt hade väldigt bråttom men i slutändan var det nog bara en struken. Framridningen blev rätt lång men vi lade in mycket skrittpauser. Han kändes bitvis väldigt fin när vi red fram även om han aldrig var helt lösgjord i sidorna och inte helt framme för skänkeln. Någon gång mot slutet fick jag en riktigt bra känsla när vi jobbade med lite fattningar. 
 
När vi kom in i ridhuset började han tjura till lite och tappade en del bjudning men jag försökte rida fram honom så gott det gick på collecting ring och när vi väntade på att få starsignal gick han superfint en bit. Själva programmet gick över förväntan, vi var ju ändå ganska dåligt förberedda. Han gick över hand några gånger och skyggade för en solfläck och i sista galoppen slog han mot skänkeln när jag var på honom lite för mycket för att han inte lyssnade. Han hackade även till efter sista galoppen och kändes nästan som han ville stanna och bajsa men det kändes mer än det syntes. Han hade i alla fall bättre form än tidigare och gick mer framåt även om jag fick sitta och driva på mycket. Vi slog även nytt personligt rekord med 58,519% så jag är ändå mycket nöjd och det känns som vi har gått framåt jättemycket sedan förra året. :)
 

25 mars -16

Idag har vi alltså varit på pay & jump. :) Det gick helt klart över förväntan även om det började sådär. Jag blev klar med borstningen tidigare än beräknat så jag slängde ut honom i ena rasthagen en stund så jag kunde väga hö. Naturligtvis hälsar han på grannen över staketet och fastnar i tråden med ena frambenet... Som tur är så är trådarna ganska gamla och murkna så den gick av och han klarade sig utan skador. När vi skulle in i stallet och ta på benskydd en liten stund senare blev han väldigt upprörd och kunde absolut inte stå still. Till slut tröttnade jag på honom och röt till ordentligt. Han såg lite chockad ut och lugnade sig snabbt efter det. :p Lastningen var inga problem, han sprang nästan på trailern. :)
 
När vi kom fram fick han stå på trailern i kanske 45 minuter när jag gick banan och tittade på första höjden och det gjorde han så snällt. Jag hade ingen medhjälpare idag men det var inga problem att ta på honom själv, det gick nästan bättre faktiskt. 
 
Han var lite seg på framridningen och jag fick nog ingen riktigt bjudning förrän vi började hoppa fram även om det kändes okej. När vi hoppade fram på krysset som i princip var markbommar stannade han och hoppade från stillastående... Jag gick på honom efter och då blev det lite mer fart. Han gjorde ungefär samma stunt på både oxern och räcket även om det gick lite mer framåt då i alla fall. När vi tog hindren en andra gång var det inga större problem. 
 
Första klassen var 60 centimeter och som vanligt när vi byter miljö och kommer in i ridhuset dog han lite. Jag försökte jobba igång honom lite men det gick väl sådär. Första halvan av banan backade han av mot hindren och kravlade sig över, någon gång efter femman släppte det lite och vi fick bättre flyt resten av banan. Han fick med sig en bom på sista hindret då han dels blev lite lång där och dessutom gick i korsgalopp vilket jag så på filmen efteråt. Han stannade i alla fall inte något och jag var nöjd. 
 
I 70 centimeter var han mycket mer fram redan på framridningen som blev väldigt kort, lite trav och galopp i varje varv samt ett språng på oxern och räcket. Jag fick en helt annan galopp i honom. Banan gick även bättre, han var inte lika tittig och stod inte emot så jag kunde faktiskt rida ordentligt. Jag fick en riktigt bra känsla och på sjuan kunde jag till och med rida av honom lite stort. Det enda som var lite sådär var väl tvåan där han tittade till och jag övergav honom lite då jag trodde att han skulle ta av utifrån. Det blev felfritt den här gången. :)
 
Supernöjd med dagen men han behöver komma ut och träna mer för att jobba bort tittigheten på de första hindren. Efter dagens resultat så skippar vi den lokala 80 klassen, den höjden debuterar vi på någon pay & jump istället så man kan gå in i 60 eller 70 centimeter och kolla in banan först. 
 
 

24 mars -16

Igår tränade vi dressyr för första gången på nästan ett år. :s Det behövdes verkligen och jag fick lite mer input på vad jag ska jobba med. Att vi har varit på rätt spår tidigare fick vi bekräftat men det kom lite nya tips och det gnälldes lite på min sits. :p Jag tar gärna bak skänkeln och ramlar då framåt med överlivet så nu ska jag försöka tänka på det. Annars jobbade vi med att han ska lyssna på skänkeln och var alert. Det blev mycket tänk framåt och lite övergångar. Jag måste komma ur unghästridningen och söka mer stöd i handen som han ska gå fram i, ungefär vad jag insett men skönt att ha någon som petar i detaljerna. Han gick riktigt bra bitvis och jag fick mer motivation att traggla vidare med bjudningen. 
 
Idag red vi en tur i skogen runt motionsspåret. Jag försökte vara noga med att han skulle skritta på. Det gick bra på vägen men när vi kom in i skogen blev det segare. Väl tillbaka skuttade vi lite på banan. Jag hade plockat fram tunnor som var jättefarliga och cirka 40 centimter höga. Efter att han tittat på dem och cirklat runt dem när jag red igång honom så hoppade han faktiskt på första försöket. :) Jag hade även byggt ett räcke på 70 centimeter som vi hoppade. Han var lite ofokuserad de två första gångerna och rev men han stannade i inte i alla fall. Efter det klarade han det en gång åt varje håll och då nöjde jag mig och travade av. Han var väldigt duktig idag tycker jag och det verkar som det lossnat lite med hoppningen men det återstår väl att se, hemma känner han ju igen sig. 
 
Imorgon ska vi på Pay & jump och hoppa 60 och 70 centimeter. Sköter han sig bra så är jag riktigt sugen på att anmäla mig till en lokal 80 centimeters klass där men kruxet är att jag är bortrest två veckor då och kommer tillbaka kvällen innan tävlingen... Han kommer att ridas under tiden men det är ju inte det bästa upplägget direkt. 
 

21 mars -16

Idag red vi på gräsremsorna, det blev inte de vanliga utan de som låg på bortre sidan av krondiket. Det hade ju naturligtvis regnat idag så jag antog att det skulle vara rätt blött på de vanliga vägarna. Det var ändå helt okej underlag där jag red och det blev mycket trav och galopp. Han kändes allmänt stel och spänd men det släppte äntligen efter att ha ridit serpentiner på vägen hem längs halva biten av den andra gräsremsan vi red på, då passade det att gå vackert... Han var även piggare än han gav sken av. Överlag kändes han rätt slö men man kunde ana överskottsnergi vid några tillfällen och när vi kom bort till Bjärby hamnade vi bakom Brusse. Min häst slog till med ett bocksprång innan han fick mycket bråttom framåt. :p Det kom även en joggare bakom som tydligen var läskig men som tur var vek den av och passerade oss inte. Han var extremt framåt och betroddes inte med långa tyglar förrän vi kom fram till korsningen vid Poets hage, där blev han sitt vanliga lugna jag igen...

20 mars -16

Jag hade egentligen inte tänkt rida igår men det var så skönt ute så vi tog en barbackatur runt 20 minutersrundan. 
 
Idag red vi i kohagen och så tog vi pulkabacken och motionsspåret hem. Han var lite småseg bitvis. När vi kom hem avslutade vi med några varv på banan och då var han fin. I kohagen mötte vi läskiga saker, en person som kom med en stege samt fyra hundar varav en skällde och typ hängde i kopplet men vi kom förbi utan större problem, tur att han är hundvan. :p 
 

18 mars -16

Idag har vi hopptränat igen och det gick faktiskt bra! Han var seg när vi skrittade dit men jag försökte vara på honom så han skulle gå fram och sedan var han faktiskt ganska framåt under passet. Efter lite allmän uppvärmning blev det galopp mellan två bommar. Vi skulle få in sex galoppsprång första gången och M trodde jag skulle behöva tänka lite framåt, haha, vi tog det på fem galoppsprång utan problem och hade mer problem att få plats med sex stycken. :p Vi jobbade vidare med att försöka få in sju men det lyckades inte även om det var nära ibland. I vänster varv höll han på och byta galopp över första bommen av någon anledning, i övrigt gick han riktigt fint där. Jag fick ihop galoppen superbra efter övningen, han gick bärigt men ändå med egen bjudning. Efter det hoppade vi två räcken innan vi fick hoppa bana. Han stannade inte en enda gång faktiskt. Han var lite tveksam på första hindret samt den ena oxern där han drog åt höger men han tog min korrigering och hoppade. Jag hade en väldigt bra känsla och mot slutet kände jag att jag kunde lita på att han faktiskt skulle hoppa och slutade sitta och jaga på honom lite halvt omedvetet när det gick segt mot hindren. Jag märkte även att det gick bättre när jag höll kvar ett stöd i munnen innan hindret istället för att kasta fram handen och överge honom som jag tenderar att göra när han kommer tokigt och jag rider på framåt. När jag släpper stödet blir det bara kråksprång men när jag håller kvar hoppar han mer balanserat. Jag är jättenöjd med dagens träning och hoppas att det faktiskt är min träning som gett resultat och att det inte är att han går allmänt bra på Ms bana. :p Det enda som vi hade problem med var att han inte ville byta till väster galopp, fram går så bra så men bakbenen vill inte hänga med. Vi får ta tag i det framöver och börja öva byten igen. Jag har även bokat in en dresyrträning nästa vecka, vi ska ju på Pay and Ride om cirka en vecka och det kan ju vara trevligt att ha tränat någon gång innan i alla fall. :p

17 mars -16

Igår red vi förbi Ånestad och grusvägen bort till remsorna och sedan hem förbi Bjärby. Jag försökte hålla igång med rätt mycket trav på vägen och väl ute på remsorna blev det mest galopp så han fick sig ett konditionspass. :)
 
Idag var vi i skogen och "busred" lite. Det blev grusvägen bort till pulkabacken och sedan den vanliga vägen hem med två varv i backen efter pulkabacken i galopp. :) Vi tog vägen runt Bjärby hem för att få lite extra längd på turen. 
 

14 mars -16

Idag har vi tömkört. :p Banan var blötare än jag trodde men det var inte så mycket att göra när vi väl var där. Vi jobbade mest med att han skulle gå fram och att jag skulle hålla komntakt med munnen istället för att gå med lösa tömmar som jag brukar... Han var faktiskt riktigt fin, det brukar ju kunna strula när vi tömkör. Vänstergaloppen gick ju inget vidare men det var väntat. Först ville han inte fatta vänster galopp, det blev bara höger hela tiden, när vi väl fick till det så blev det inte så mycket svänganade. Jag fick motion i alla fall när jag sprang efter honom när han glatt galopperade på längs språret... Vi kämpade rätt mycket med att få till vänstergaloppen men jag fick nöja mig till slut när han ändå gjort två fattingar i rätt galopp. I höger varv är han jättefin i galoppen men i traven går han gärna lite över hand vilket beror på att jag har svårare att hålla kontakt där men han gick i alla fall bättre än vanligt idag. Imorgon blir det vila som vanligt på tisdagar. 
 

13 mars -16

I torsdags klättrede vi borta vid Ånestad, inte mycket mer att säga om det. 
 
I fredags red vi dressyr på banan, det gick väl sådär. Huvudet höll sig mer eller mindre där det skulle men bjudningen var dålig och när jag drev på blev han spänd och trippig istället för att länga på steget. Vi jobbade mycket med serpentiner och gjorde övergångar på medellinjen, både trav-skritt och trav-galopp. Fattningarna blev faktiskt riktigt bra efter en stund. Vi red även igenom LC:1 två gånger och han gick ganska fint men var seg. Han gick fram lite bättre när jag travade av i alla fall. 
 
Igår var jag på årsmöte med rasföreningen så då fick han vila. Mötet var trevligt och det var ganksa många nya ansikten vilket var skoj. :) 
 
Idag körde vi lite hoppning. När vi red fram låg all fokus på att han skulle gå framåt och det gick faktiskt ganska bra. Det var vänstergaloppen som var lite knepig då han inte riktigt orkar hålla ihop sig och svänga, framför allt när jag driver på lite. Över lag kändes han väldigt trevlig i alla fall. Jag hade byggt upp 5 1/2:an och förutom första försöket som blev lite segt och tveksamt gjorde han det riktigt bra. Det blev galopp in över travbommen några gånger men det löste han utan problem. Det blev inte så himla många språng eftersom han skötte sig så bra. 
 

9 mars -16

Idag red vi i kohagen igen. Han hade bra bjudning dit men sen gick det långsammare, det kändes som han inte gillade att det var lerigt på stigen. Vi tog traktorstigen bort till gården och undersökte remsorna längs gärdena men de var tyvärr inte så intressanta. Hemåt fick jag till galoppen riktigt bra, han var framåt och när jag rätade på mig lite så fick han in baken fint under sig. :)
 

8 mars -16

Igår blev det ett pass på banan och jag plockade fram lite bommar. Till att börja med ställde jag mer krav på honom. Jag höll ett stöd jag ville ha i handen och så skulle han gå fram i det utan att jag behövde driva hela tiden. Till en början gick han bara med huvudet i vädret men vartefter släppte det och han kändes riktigt fint bitvis, speciellt några steg i trav där han kändes som han bar sig i en högre form. Vi jobbade uteslutande med bjudning och tempoväxlingar under uppvärmningen och när jag var nöjd där gick vi på bommarna. Jag hade byggt ett litet hinder med tre galoppbommar innan för att han inte ska krypa så nära hindret. Han gjorde det bra men bjudningen saknas där. När jag tänkte på min ridning och inte drev fram över bommarna så gick det sakta och blev långt fram... Jag tror nästan jag ska bygga upp 5 1/2:an någon dag, den brukar hjälpa till med initiativtagandet lite grann. Han var fin över lag och det var till och med lite ordning på bytena. Han är ju jätteduktig på att byta fram men idag fixade han till bakbenen med när jag bad om det. :) 
 
Jag mätte honom även i måndags och han måste ha växt under hösten för han var åtminstone 165 cm nu. :p
 
 

6 mars -16

Idag var vi på Pay and Cross. :) Det gick fortare än jag trott och det blev lite bråttom ett tag men i slutänden blev det ganska lagom med tid till framridning, nästan lite långt till och med. Han var seg i början men det blev bättre vartefter, speciellt när vi kom igång och galopperade lite mer. Vi hoppade även banken två gånger. Första gången krävdes det en del övertalning men andra gången gick det bra och han verkade till och med tycka det var roligt. Han fick en liten paus när jag gick banan och sedan gick vi ner till stora banan och galopperade fram ordentligt innan vi gick in. I ridhuset tappade han mycket bjudning och han tittade på hindren. Han stannade på först hindret som vi hoppade fram på men tog det på andra försöket, andra framhoppningshindret blev det inget stopp men han var lite tveksam. Själva banan gick ganska bra, det blev ett stopp på sjuan som såg exakt likadant ut som det första hindret... Det spelade säkert in att jag insåg hur trött jag var efter sjätte hindret med. :p Resten av banan flöt på bra förutom att piloten glömde vägen två gånger. :s Känslan var väl sådär ändå, jag fick sitta och driva in i hindren och han stannade upp innan han hoppade. Det såg bättre ut än vad det kändes i alla fall. :p
 
Han var duktigt ändå och har blivit jätteduktig på att åka transport, inga större problem att lasta bara lite tveksam och stod jättesnällt. Vi har ju en del att jobba på i ridningen... 
 

5 mars -16

Idag red vi bort till E22:an. Jag hade ingen lust alls när jag kom till stallet, jag var trött, hade ont i huvudet och hade dessutom stått ute och fryst någon timme. Som vanligt blir allt bättre av att vara i stallet och när vi var klara att ge oss iväg hade huvudvärken släppt. :) Det blev mycket trav och galopp, mer än planerat, jag hade egentligen bara tänkt känna igenom honom lite inför morgondagen. Han trilskades lite i högergaloppen och ville inte gå framåt ordetligt där så vi fick jobba med det en bra bit. Han dör liksom och lyssnar inte på skänkeln och lägger jag på spöt sparkar han mot det och byter galopp... Efter ungefär tre korrigeringar så började han lyssna i alla fall och i övrigt gick han fint. :)
 

3 mars -16

Idag red vi på banan! Den var faktiskt riktigt bra, topplagret hade äntligen tinat men under var det fruset så den inte bara var en enda stor gyttjepöl. Han kändes bättre än förväntat. Jag trodde han skulle vara stel i sidorna och gå med huvudet upp men han kändes mjuk och fin. Det blev lite blandat med övergångar, tempoväxlingar samt lite sidvärts. Även i galoppen jobbade vi med tempoväxlingar och lite fattningar från skritt. När vi började med fattningarna från skritt tyckte han det blev jobbigt. Jag ville att han skulle skritta i form och energiskt innan vi fattade, det ville inte han. Valen stod lite mellan energisk skritt med huvudet i vädret eller skritt i form i snigelfart... Jag kom i alla fall igenom det hyfsat efter några försök och där nöjde jag mig och travade av. 
 

2 mars -16

Någon var lite vild idag. :p Vi red bort mot Arkösundsvägen med avstickare på båda ängarna för att se om de var ridbara men tyvärr var de knöliga boda två. :( Jag fick ett infall att rida i kohagen istället och det var ett mycket bra val. :) Det såg ut som det bara varit en häst där de senaste månaderna och stigarna var släta och fina. Det blev både trav och galopp samt skutt över en stock som ramlat över stigen. :) Han var pigg och framåt större delen av ridturen och det var så skönt att inte beöva sitta och driva vart tredje seg för att han tappar fart. Förutom att han varit allmänt rolig att rida på idag och gjort lite skutt och gasat alldeles själv kändes det extra bra när vi hoppade stocken hemåt. Jag tänkte galoppera mot den men fick inte riktigt till galoppen så jag tänkte att han får väl trava då men när han fick syn på den började han galoppera självmant och hoppade jättebra. :D På grusvägen hem blev det lite trubbel när det kom en joggare bakifrån, vi mötte en människa som var ute och gick samt att det kom en bil med. Det blev nog för mycket för den överhettade hjärnan och han gjorde någon korsning mellan bocksprång och bakutspark två gånger. Jag beslutade att vända då så den stackars joggaren kunde passera utan att riskera att bli nitad. Bilen som sett våra konster kröp förbi i snigelfart. :p På rakan hem blev det galopp och han galoperade på jättebra. Jag brydde mig inte så mycket om formen, det var bara att hålla sig i och njuta. :p Det var lite upp och ner hur bra han gick, det blev en hel del med huvudet i vädret men han gick faktiskt ganksa fint på slutet. 
 
Supernöjd med dagens ridtur. :) Tanken är väl vila imorgon men det beror lite på väder. Ska det regna på fredag rider jag nog imorgon istället. 
 

RSS 2.0